2009 – retrospectiva cinematografica
2009 a fost un an cinematografic cu bune si cu rele. Doar mai sunt 3 ani pana in 2012. Am auzit destui cinefili si critici de cinema afirmand ca anul 2009 a fost un an sarac pentru industria cinematografica. Majoritatea spuneau ca acest lucru se va face simtit in special in martie, la editia 2010 a premiilor Oscar. Scenarii nu foarte originale, subiecte perimate, clisee cat cuprinde si lipsa unor actori new-entry cu adevarat remarcabili sunt criticile cele mai des intalnite in discursurile specialistilor despre acest subiect.
Cu toate acestea…
… in 2009, Eric Bana a calatorit gol in timp, a plouat cu chiftele si s-a zguduit barca…
… si tot in 2009 Borat s-a intors. In persoana lui Bruno. Sandra Bullock l-a cerut in casatorie pe Ryan Reynolds in The Proposal. Eric Bana a calatorit gol prin timp ca sa ajunga la The Time Traveler’s Wife. Bill Nighy si Phillip Seymour Hoffman au zguduit barca in 2009 cu The Boat that Rocked. Megan Fox l-a zguduit pe Shia LaBeouf in Transformers 2: The Revenge of the Fallen. Iar Woody Harrelson a zguduit ceva mai multi zombie in Zombieland. Si, ca rezultat, a inceput sa ploua cu chiftele in Cloudy With a Chance of Meatballs. Iar John Travolta i-a furat lui Denzel Washington trenul. Sau The Taking of Pelham 1 2 3.
The Brothers Bloom au aruncat in aer castelul Peles. Tom Hanks a aruncat in aer Vaticanul in Angels & Demons. Matthew McConaughey s-a reintalnit cu toate Ghosts of Girlfriends Past. Nia Vardalos s-a indragostit printre si de ruinele Greciei in My Life in Ruins. Iar Harry Potter and the Half-Blood Prince l-au omorat pe Dumbledore. Noroc ca ne-au mai inveselit Adam Sandler si Eric Bana in calitate de Funny People. Pentru ca saracul Matthew Perry a ajuns 17 again si a inceput sa semene cu Zac Efron. Iar Paul Rudd i-a declarat I Love You, Man lui Jason Segel. Intr-adevar, Love Happens. Asta ne spun si Watchmen, Marley & Me si Inkheart.
Cum s-a terminat lumea in filmele din 2009
Tot in 2009 am vazut cum se va sfarsi lumea in 2012. Asta daca este sa il credem pe John Cusack. Pentru cei care prefera sa il creada pe Nicolas Cage, ca doar este un Bad Lieutenant, s-ar putea ca finalul sa fie mult mai aproape conform Knowing. Si pana la urma avem si varianta in care lumea se va sfarsi de dragul lui Robert Pattinson din Twilight, caci 2009 a generat o reala isterie in acest sens. Sau poate ca lumea se va sfarsi datorita gatitului lui Meryl Streep din Julie & Julia. Iar semnul clar ca se apropie apocalipsa l-am vazut in faptul ca CIA si MI6 au ajuns in acelasi pat datorita cuplului Julia Roberts si Clive Owen in Duplicity.
Invingatorii si succesele cinematografiei lui 2009
Lasand insa la o parte criticile si diferentele normale dintre asteptari si rezultate, 2009 ne-a adus reale capodopere cinematografice precum genialul Inglourious Basterds al maestrului Quentin Tarantino, Los Abrazos Rotos (nascut din geniul lui Pedro Almodovar si talentul muzei sale Penelope Cruz), State of Play cu performanta spectaculoasa a lui Russell Crowe
2009 a fost din punct de vedere cinematografic primul an in care un numar de 20 de desene animate au fost inscrise in categoria Oscarul pentru cel mai bun film de desene animate. A fost anul in care 3-D a scos de la naftalina geniul creator al multor producatori de desene animate. De la Planet 51, Monsters vs Aliens si Coraline, trecand prin capodopere demne de Oscar 2010 precum Ice Age 3: Dawn of the Dinosaurs si Up, si pana la filmul sentimental de Craciun al lui Jim Carrey, A Christmas Carol.
2009 a fost anul in care am ras cu lacrimi la The Hangover. Doar ca peste cateva luni sa rad in hohote la adevarurile gol-golute, exprimate pe sub mici poante, in The Ugly Truth. A fost anul in care This Is It a depasit incasarile asteptate de un concert Michael Jackson. Pentru ca, da, industria muzicala l-a pierdut pe genialul Michael Jackson, iar industria cinematografica l-a pierdut pe talentatul Patrick Swayze.
Am avut si filme fantasy si SF de succes. District 9. Star Trek. Pandorum. Terminator Salvation. X-Men Origins: Wolverine.
Esecurile si invinsii cinematografiei lui 2009
Am vazut si reale esecuri precum Saw VI, Year One, The Final Destination, Gamer, G.I. Joe: The Rise of Cobra, G-Force, The Last House on the Left, Spread, Labor Pains, Fly Me to The Moon, Crank 2: High Voltage si Fast & Furious 4. Am vazut-o si pe Cameron Diaz in roluri atipice pentru ea si demi-dubioase, cu care si-a imbogatit filmografia – My Sister’s Keeper si The Box. Iar Catherine Zeta-Jones ne-a aratat ca inca mai este in forma in The Rebound. Pacat ca a uitat sa ne arate ca ar sti sa si joace.
Johnny Depp a fost most wanted John Sallinger in Public Enemies, a fost laudat pentru rol, dar a reusit si sa ne plictiseasca. Audrey Tautou ne-a aratat-o pe Coco Chanel dintr-o alta perspectiva in Coco Avant Chanel si spera sincer sa ne-o arate si din perspectiva unui premiu Oscar in martie 2010. Eu una sper sa nu. Michelle Pfeiffer este decadenta si rafinata deopotriva, in rolul curtezanei, amanta lui Cheri. Colin Firth a dansat un tango extrem de pasional cu Jessica Biel in Easy Virtue, iar Uma Thurman s-a casatorit in mod accidental cu Jefrey Dean-Morgan in The Accidental Husband. The International ne-a aratat un film bun, dar si cel mai penibil final de film al lui 2009.
Ah sa nu uit! Si Isla Fisher a ajutat la masacrul Sophie Kinsella in Confessions of a Shopaholic.
Romania in carti si in filme
2009 a imbogatit cinematografia romaneasca cu succesul Amintiri din Epoca de Aur in 2 parti si cu o comedie de Craciun avandu-l in centru pe Stefan Banica Jr. Ho Ho Ho. Am avut insa si insipidele Carol I si Weekend cu Mama.
[…] multi cinefili care au criticat aspru anul 2009, pentru lipsa de originalitate a scenariilor, pentru focusul prea mare pe tehnologia folosita si pe […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.