300: Rise of an Empire – Un film care se ridica cu succes pe umerii unui urias
[Titlu in limba romana: 300: Ascensiunea unui Imperiu]
Koolrank: 7.5/10
– atmosfera & entertainment: 8.5/10
– regie: 7.5/10
– actorie: 6.5/10
– scenariu: 6/10
– montaj: 7/10
Nota IMDb: 7.3/10
Regie: Noam Murro | An: 2014 |
Actori: Sullivan Stapleton, Eva Green, Lena Headey | Genul: actiune, drama, razboi |
Orice s-ar spune despre Zack Snyder, un lucru e sigur, omul are un stil vizual inconfundabil, chiar si atunci cand nu face altceva decat sa ia ce au creat altii si sa transpuna pur si simplu pe ecran. Slow motion, tonalitati metalice parca preluate din jocuri video si mult sange, astea sunt elementele care par sa-i fi definit stilul inainte de Man of Steel si nicaieri aceste elemente nu au fost mai vizibile decat in 300, filmul care i-a pus numele pe harta, un film care a avut succes in mare parte din cauza stilului aplicat.
Ce responsabilitate cruda plasata pe umerii unui alt regizor de a-l forta sa-si faca propriul film, in propria viziune imitand insa stilul predecesorului sau, caci un lucru e clar, o continuare pentru 300 nu ar fi putut fi facuta in alt stil decat in cel cu care ne-am obisnuit din 300.
Si culmea, cu toate astea Noam Murro a reusit nu doar sa se adapteze stilului, dar chiar sa si-l asume, creand un produs care sa rivalizeze fara probleme cu cel de dinainte.
Filmul are o structura narativa putin iesita din comun in sensul in care prima parte e prequel pentru primul film, ultima parte e sequel, si ce e intre ele merge in paralel cu actiunea din celalalt film. Pe scurt, ca si predecesorul, filmul isi are baza intr-o pagina adevarata din istorie, chiar daca dramatizata si esteticizata.
La inceput ne e prezentata Batalia de la Maraton, unde un tanar general pe nume Temistocle se remarca drept erou, sagetandu-l pe Darius, imparatul persan. Fiul acestuia, Xerses, este incurajat de Artemisia, o grecoaica cu o ura fara margine pentru greci, sa-si razbune tatal.
Zece ani mai tarziu, Xerses invadeaza Grecia, si in timp ce el se lupta la Termopile cu Leonida si cei 300 ai lui, Artemisia ataca cu imensa flota persana, dar este luata in primire de Temistocle si o mica flota greceasca. Urmeaza o serie de batalii navale in care ambii generali isi testeaza abilitatile de strateg, iar soldatii se bat corp la corp pe vase.
Despre regie si actori ce se poate spune?
Pentru Noam Murro acesta este de abia al doilea film din cariera, precedentul fiind comedia romantica din 2008 Smart People. Cu toate astea a reusit sa scoate un film consistent de entertaining. Dupa cum ziceam, a reusit sa preia indicatiile vizuale snyder-iene, dar in acelasi timp a putut sa adauge propriile retusuri si personalizari, creand un film cu un puternic impact vizual, care nu-ti pierde interesul. In primul rand a redus slow-motionul la cateva instante, ceea ce, sa fim sinceri, nu este deloc un dezavantaj.
Actiunea filmului este alerta si concentrata, ea nu te pierde prin unghiuri de camera inguste si un montaj prea rapid, cum o fac multe filme de actiune contemporane. Actiunea incearca sa te impresioneze, nu sa te ameteasca. Filmul reuseste sa mentina un ritm alert, dar neobositor, alternand scene de lupta destul de lungi cu scene de dialog care avanseaza firul narativ si desigur multe monoloage de imbarbatare. Singurul loc unde isi pierde din inertie este mijlocul, unde printr-o serie de dialoguri si voice-overuri se trece repede peste bucati de poveste importante.
Filmul are un scenariu simplist, dar spun asta intr-un sens pozitiv. Sa nu ne amagim ca filmul este altceva decat este, un film de actiune cu mult sange si sex-appeal (pentru ambele sexe) si scenariul nu are de ce sa se complice cu explorari profunde ale naturii umane. Totusi, asta nu inseamna ca este in ordine sa coboram stacheta in legatura cu lucrurile pe care un scenariu de acest gen trebuie sa le ofere. Astfel, in ciuda simplitatii sale, textul ofera, acolo unde e necesar, un fundal personajelor si povestii, ca sa nu privim la actiuni goale.
Actorii s-a descurcat in general destul de bine pentru rolurile date. Lena Headey (pe care o stiti din Game of Thrones) si Rodrigo Santarro isi reiau rolurile, mult reduse, din primul film. Actorii care au roluri principale sunt Sullivan Stapleton (pe care il stiti din Animal Kingdom) in rolul lui Temistocle si Eva Green (din Casino Royale) in rolul Artemisiei. Cel dintai este, din pacate, unul dintre elementele slabe ale filmului. Desi se descurca in momentele dramatice, el nu aduce nici pe departe energia pe care a avut-o Gerard Butler in primul. Pe scurt, nu este un om ale carui vorbe, desi bine alese, le-ai urmari in lupta. Eva Green in schimb este probabil una din cele mai bune parti ale filmului, demult nu am mai vazut un personaj negativ atat de entertaining. Intr-un interviu a spus ca a acceptat rolul pentru ca isi dorea de multa vreme sa joace o femeie de actiune si se vede cat de mult s-a distrat pe platou, fiecare gest si intonatie avand exact energia necesara.
Ce spun criticii despre 300: Rise of an Empire?
Pe RottenTomatoes.com 300: Rise of an Empire a adunat un rating de 43% fresh, in timp ce pe MetaCritic 300: Rise of an Empire s-a descurcat ceva mai bine ajungand la un metascore de 47 din 100. Dupa cum va imaginati deci, criticii nu au fost prea impresionati.
Todd McCarthy de la Hollywood Reporter crede ca absenta lui Gerard Butler este acut resimtita, iar alti critici deplang scenariul prea simplist, sau chiar absent. Dar sunt si unii critici care s-au distrat, Richard Roeper de exemplu laudand costumele, efectele speciale si minunat coreografiatele scene de lupta. Toti criticii insa, chiar si cei cu opinii negative, nu au decat cuvinte de lauda pentru Eva Green.
Verdict koolhunt.ro
Daca nu va plac filmele cu batalii sangeroase, chiar daca acestea sunt tratate estetic, atunci nu cred ca 300: Rise of an Empire va va convinge sa va schimbati parerea. Dar, in rest, nu vad de ce sa sariti peste aceasta bucata de entertainment – simplu, dar bine facut. Mai ales in 3D. Mai ales la IMAX.
Se vrea a fi asemenator cu cel din 2007 si in mare parte au resuit. Un film cu multa actiune, lupte nesfarsite, efecte cu duiumul. E bun.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.