Watchmen – o noua ecranizare dupa Alan Moore
– atmosfera & entertainment: 5/10
– regie: 7/10
– actori: 5/10
– scenariu: 4/10
– montaj: 6/10
Dupa ecranizarea de succes a comic book-ului lui Alan Moore, V for Vendetta, indelung aplaudat de fani si provocator din punct de vedere intelectual, dupa parerea mea, publicul larg abia astepta venirea la cinema a filmului Watchmen. Din pacate, Watchmen nu s-a ridicat, din punctul meu de vedere, la nivelul acestor asteptari indelungate. Am auzit, din fericire pentru film, si pareri opuse.
Who watches the Watchmen?
Watchmen s-a luptat de-a lungul timpului cu problema de distributie – s-au schimbat regizori si actori, echipe de filmare, toate pentru a ajunge la actuala versiune cinematogragica. Desi a fost asteptat cu sufletul la gura si asteptarile publicului au fost ridicate, rezultatul final a lasat, dupa parerea mea, destul de mult de dorit.
Am venit de la cinema pornita sa desfiintez filmul. Sa ma razbun putin – fiecare cu forma proprie de refulare – pentru cele aproape 3 ore petrecute in sala de cinema (stiu, forma timpurie de masochism) in ceva ce as putea numi chinuri cinematografice. Dar de data asta am decis sa nu fac asta. Mai ales pentru ca sunt sigura ca sunt oameni care l-au apreciat. Am decis deci sa caut review-uri ale oamenilor care au apreciat acest film si sa incerc sa inteleg.
What happened to the american dream? It is alive, that’s what happened.
In 1985, in timp ce Richard Nixon intra in al cincilea an de presedentie, lumea se apropie din ce in ce mai mult de un razboi nuclear intre Statele Unite si Uniunea Sovietica. Cauza acestui razboi este cresterea cererii de energie din ambele parti. Ceasul Apocalipsei, ce indica starea de tensiune dintre cele doua tari, arata ca mai sunt cinci minute pana la miezul noptii fatale, cand se va declansa razboiul nuclear. Zilele de glorie ale supereroilor costumati sunt de mult apuse. Acestia sunt acum in afara legii, singurii care-si mai pot exercita puterile fiind cei aflati in slujba guvernului Statelor Unite.
Cand unul dintre ei este ucis brutal, ceilalti pornesc o investigatie pentru a-l descoperi pe asasin. Eroii reuniti scot la iveala o conspiratie diabolica, care vizeaza anihilarea tuturor supereroilor, in scopul de a influenta balanta puterilor dintr-o lume nu foarte diferita de a noastra.
Fara compromisuri. Nici macar in fata armageddonului.
Filmul incepe in forta si promite foarte mult. Genericul si apoi scena violenta de lupta in care este ucis supereroul The Comedian, melodia Unforgettable a lui Nat King Cole pe fundal sunt deopotriva incitante si pline de insemnatate. Totusi, pe parcurs povestea isi pierde focusul, creste in intensitate in violenta, se complica si devine greoaie.
Experienta vizuala este originala. Nu m-a mirat faptul ca regizorul filmului este tocmai Zack Snyder, regizorul filmului 300. Snyder se dovedeste foarte atent la detalii de genul filmare, muzica, atmosfera. Probabil tocmai asta este si deliciul filmului Watchmen, aceste detalii, sau acestea au fost din punctul meu de vedere.
Jackie Earle Haley si Patrick Wilson din nou impreuna ajutati de regizorul filmului 300
Jackie Earle Haley este un actor pe care il apreciez enorm. In Watchmen vocea lui face toti banii in rolul Rorhshack. Actorul nu apuca in rest sa faca mare lucru, dar simpla lui voce este fascinanta si memorabila. Haley face din nou echipa cu actorul Patrick Wilson, cu care a mai jucat impreuna si un succesul cinematografic Little Children, pentru care Haley a fost chiar nominalizat la Oscarul pentru cel mai bun actor in rol secundar. Din pacate, Patrick Wilson – un alt actor pe care il apreciez, deci simt ca este mai efectat decat ar fi fost poate necesar in rolurile pe care le joaca – reuseste sa fie usor penibil in Watchmen. Dar poate acesta era rolul.
Billy Crudup este actor principal in rolul Dr. Manhattan, unicul personaj cu adevarat supranatural al Watchmen. Crudup joaca un rol ok, totusi sub nivelul sau, dupa parerea mea. Partenera sa, si a lui Patrick Wilson, este Malin Akerman. Akerman joaca destul de fals, mai afectat decat necesar, iar aspectul de Xena al rolului chiar nu o ajuta. In rolul Comedianului, mort de la inceputul filmului, dar aparand episodic, este Jeffrey Dean Morgan, pe care il stiti din rolurile de “frumos” din P.S. I Love You si Kabluey.
Si totusi… Pentru amatorii de comentarii foarte rautacioase
Va rog mult daca v-a placut filmul sa sariti acest pasaj malitios. Chiar imi doresc sa nu jignesc pe nimeni si sunt adepta lui “de gustibus”.
Numarul de organe genitale pe care le puteti vedea in film este direct proportional cu numarul neuronilor potential declarati “in refacere” dupa vederea filmului. Si tinde asimptomic catre numarul de nervi pe care riscati sa vi-l faceti. Sa va zic altfel, Watchmen este ca un fel de test psihologic. Ne testeaza rezistenta la plictiseala, reactiile masochiste, anduranta la violenta maxima si degeaba. Avem replici penibile pseudo-intelectuale. Avem actori foarte buni, care devin de toata jena in niste roluri schematice, aparent-profunde, dar total nemotivate.
V-ati imaginat vreodata ca o scena de sex poate fi comica? Ma rog, presupun ca v-ati imaginat. Cele din Watchmen am un feeling ca nu se doreau comice, dar reusesc sa fie. Toata sala de cinema lesinase de ras la momentul Patrick Wilson si Malin Akerman. Iar cea dintre Billy Crudup cu ale sale 3-4 intrupari si Malin Akerman este mortala.
Filmul Watchmen se aseamana mai degraba cu o piesa de teatru modern. Total stupida, dar dorindu-se profunda. Genul de piesa/film la care spectatorii raman stupefiati, nu se stie daca pentru ca nu au inteles nimic sau pentru ca sunt profund intelegatori si atinsi de subiectul intelectual. Tind sa cred ca este prima varianta. Dar probabil toti se gandesc ca nu au inteles ei nimic intrucat este un film prea destept pentru ei, nu intrucat este o stupizenie de scenariu.
Cred, ca sa concluzionez, ca potentialitatea katharsica a filmului este maxima. Odata iesit de la film viata pare mult mai frumoasa si veti simti ca traiti una dintre cele mai mari victorii. Cu exceptia variantei in care decideti sa parasiti sala, inchideti filmul si in acest caz sa va privati de bucuria aflarii unui final glorios si de niste mom cinem wow. Atunci veti simti cu adevarat ca sunteti stapanii propriei vieti si ca acesta este un real triumf asupra spalarii de creiere.
Refulare incheiata. Pe foarte scurt, nu va uitati la Watchmen. Parerea mea personala desigur si recomandarea mea la fel de subiectiva.
Ce spun criticii despre Watchmen?
Parerile sunt impartite intre cele 2 extreme. Notele acordate sunt fie de 10, fie de 5-6 sau 7. Deci fie criticii de film au laudat filmul, fie l-au desfiintat.
Ca sa incepem, ca de obicei, cu Roger Ebert, acesta scrie in Chicago Sun-Times despre Watchmen ca este un deliciu vizual si un film care merita vazut de mai multe ori, intrucat este foarte bogat. Ebert compara foarte mult Watchmen cu The Dark Knight.
Matt Pais scrie in Chicago Tribune ca Watchmen este o experienta vizuala foarte reusita, dar foarte dificil de urmarit. Plictisitoare si usor lungita. Prea brutala pentru a fi distractiva. Prea complicata ca sa nu fie plictisitoare. Matt crede ca efectele speciale si grafica nu compenseaza monologurile si lectiile de viata si morala penibile ale filmului.
Kyle Smith este foarte in favoarea peliculei Watchmen in New York Post, declarand ca este un film de vazut, spectaculos, mult mai sofisticat decat X-Men, intrucat supereroii Watchmen sunt intelectuali si motivati.
Claudia Puig scrie despre Watchmen in USA Today un review din care subinteleg aceeasi frustrare pe care am resimtit-o si eu. Watchmen este o dezamagire dupa ecranizarea V for Vendetta si dupa asteptarile create de comic book-ul lui Alan Moore. Puig crede ca a compara Watchmen cu The Dark Knight este o mare defavoare facuta The Dark Knight si ca Watchmen poate fi cel mult comparat la nivel de entertainment cu Catwoman.
Astept sincer parerile voastre, intrucat sunt foarte curioasa ce am ratat la acest film. Parerea mea este ca am ratat timpul pe care l-as fi putut petrece altfel decat chinuindu-ma sa inteleg ce ii mana pe cei care au realizat Watchmen in lupta.
[…] prost. Pur si simplu nu are ce sau cum juca. Iar rolul ulterior lui The Accidental Husband, din Watchmen, nu demonstreaza nici el mai […]
[…] Akerman, actrita pe care eu una o plac foarte mult dupa rolurile din 27 Dresses, The Proposal, Watchmen si The Heartbreak Kid. Si in Couples Retreat, Malin Akerman reuseste sa ne arate o alta fateta a […]
[…] Paul Rudd i-a declarat I Love You, Man lui Jason Segel. Intr-adevar, Love Happens. Asta ne spun si Watchmen, Marley & Me si […]
[…] Goode, care este pe atat de seducator pe cat este amenintator, rol pe care l-a mai exersat in Watchmen. Nicole Kidman are un rol atipic pentru ea, jucand o femeie stearsa si aproape disperata, rol pe […]
[…] rolului. Antagonistul este jucat de Michael Eklund, pe care nu-l mai tineti minte din filme precum Watchmen sau 88 Minutes. Aici el isi abordeaza rolul exact cum a fost acesta scris, o copie complet nesarata […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments