True Grit – pietris adevarat
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 9/10
– actori: 9/10
– scenariu: 8/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 8.3/10
Daca pui pe careva sa-ti spuna ceva despre un film al fratilor Coen (Ethan Coen si Joel Coen), e foarte probabil sa-ti raspunda asa: e si comedie, si drama, si aia, si ailalta, si tot asa. Asta cred ca e visul oricarui autor de film – sa aiba o amprenta atat de personala si de pestrita, incat sa nu poti pune comod o eticheta pe filmele sale. Asta se intampla si in cazul fratilor Coen. Totusi True Grit este un western in cel mai strict sens cu putinta, in care se mai vad intradevar, din cand in cand, mainile dibace ale regizorilor. Nu stiu daca e de bine sau de rau, dar mie unul mi-a placut tare mult filmul.
Punishment comes one way or another
True Grit e o ecranizare a unui roman de Charles Portis. O a doua ecranizare. Prima a fost in 1969 si l-a avut in distributie pe John Wayne. Nu l-am vazut, insa am vazut cateva filme cu John Wayne si cred ca daca ai vazut cateva, le-ai cam vazut pe toate. Toate seamana intre ele si nu cred c-am pierdut ceva, chiar daca a luat singurul premiu Oscar din cariera pentru acest film. Sau poate-s eu ignorant. Protagonista filmului e o copila de 14 ani care cauta razbunare pentru moartea tatalui ei. Cand vine sa-i ia cadavrul si sa-l trimita acasa pentru inmormantare, Mattie Ross (interpretata de Hailee Steinfeld) cauta un om al legii pe care sa-l plateasca sa gaseasca criminalul. Il gaseste pe Rooster Cogburn (interpretat de Jeff Bridges) si-l tocmeste cu 50 de dolari. Apare si La Boeuf (interpretat de Matt Damon) un om al legii texan care cauta acelasi om, insa pentru alta crima.
Wait a minute! Are we trading again?
Mattie e inteligenta, perseverenta si curajoasa. Un fel de Vitoria Lipan. Inainte sa plece in cautarea criminalului, vrea sa puna la punct aranjamentele neincheiate de tatal sau. Scena in care se targuieste cu un negustor batran pentru caii tatalui sau e una din preferatele mele. Aici se vede cel mai bine ca este un film de fratii Coen. Dialogurile sunt rapide, eficiente si amuzante. Toate in avantajul copilei. Totusi, oricat de mult ai incerca sa creezi un personaj serios, determinat si matur, nu poti evita latura umoristica a lui avand in vedere ca protagonista are 14 ani. Fratii Coen exploateaza asta foarte bine. Mattie isi pune ziare in palarie sa ii stea bine pe cap, ruleaza tigarile lui Rooster sau isi tine un revolver in saculet. Sunt linii deja trasate in roman, iar fratii Coen au priceperea necesara sa nu le treaca cu vederea. Asadar Mattie e un personaj complex care isi merita locul in centrul filmului. E uimitor sa vezi cum poti gasi in aceeasi persoana si putere, si fragilitate, si inteligenta, si naivitate. Na, ca rime n-am mai facut.
Time just gets away from us
Ceilalti umeri pe care se sprijina reusita filmului sunt cei ai lui Rooster Cogburn, interpretat dincolo de orice repros de Jeff Bridges. Deci omul asta nu-i sanatos! Credeam ca modelul de barbat dur ca in reclamele Marlboro nu poate fi dus mai departe de nivelul lui Bad Blake din Crazy Heart, rolul care i-a adus anul trecut lui Bridges Oscar-ul pentru cel mai bun actor in rol principal. M-am inselat. Stiu ca Bad Blake a fost un personaj mult mai profund pe unele niveluri, insa in ceea ce priveste terenul comun pe care il imparte cu Rooster Cogburn, cel din urma este de departe mai bun. Iar in ceea ce ma priveste, Jeffrey Lebowski – un alt personaj fabricat de fratii Coen care l-a facut celebru pe Jeff Bridges – se bate crancen pentru primul loc in topul meu personal. Nu stiu ce a facut John Wayne in 1969, dar ma indoiesc ca s-a apropiat de prestatia lui Bridges. Insa nu doar latura dura il caracterizeaza pe Rooster. E totusi un batran ursuz si singur, de aceea nu-i socant instinctul patern pe care il incearca fata de Mattie. In felul lui rudimentar, stangaci, incearca sa o protejeze pe fata. Asadar nici macar acest personaj nu poate fi tratat simplist. Bridges ii ofera o adancime care poate fi privita din mai multe perspective. Bravo lui, din nou!
Despre actori si regie ce se poate spune?
De fratii Coen am tot vorbit. Au facut inca un film cu care isi imbogatesc palmaresul de capodopere. Nu mai e nimic de spus. Poate doar ca mi-a placut cum au inramat povestea cu ajutorul unei Mattie Ross cu multi ani in viitor. Mi-a placut si Matt Damon care a reusit sa se tina bine pe contre in dialogurile cu Bridges. Si nu in ultimul rand, mi s-a parut grozava garnitura de raufacatori interpretata de Josh Brolin si Barry Pepper – cele mai convingatoare personaje negative vazute in ultima vreme.
Ce spun criticii despre True Grit?
Victorie totala pe toate fronturile. Criticii si publicul au cazut deopotriva de acord True Grit este excelent. Pe RottenTomatoes.com tomatometer-ul a urcat pana la un record de 95% fresh pentru True Grit. Pe MetaCritic.com metascore-ul a urcat pana la 80/100 pentru True Grit. In ceea ce priveste marii critici, Manohla Dargis de la New York Times m-a convins sa nu mai uit la la ecranizarea True Grit din 1969: “John Wayne a castigat premiul pentru cel mai bun actor pentru ca l-a jucat pe John Wayne”.
Verdictul KoolHunt.ro
Daca nu v-am convins in patru mii si ceva de caractere sa va uitati la True Grit, n-o sa va conving nici in astea cateva zeci cate mai scriu si ma las si de mazgalit recenzii. Va mai spun doar ca ar fi pacat sa pierdeti unul dintre cele mai bune filme ale anului, film care cred ca are si ceva sanse la Oscar la unele categorii. Si sa nu uit de titlu. Eu stiam ca grit inseamna pietris. Am mai cautat si am aflat ca inseamna si darzenie, spirit. In sens conotativ cumva. Habar n-aveam.
Intr-adevar, un film bun. Si mie mi-a placut Jeff Bridges si cred ca are sanse la Oscar si anul acesta, ceea ce ar fi nemaipomenit. Este un actor incredibil de bun! Insa cred ca de data aceasta il va “lua” James Franco, pentru rolul din 127 Hours. Presimt eu asa…:)))
Eu inca nu am apucat sa il vad si abia il astept. Sper sa aiba sanse la Oscar intrucat nu sunt deloc fan Inception. Insa fratii Coen cred ca s-au lins pe bot de Oscaruri pentru cativa ani, au deja din 2007 oscar pentru regie, scenariu, film cu No Country for Old Men. Iar Jeff Bridges are deja Oscarul pentru cel mia bun actor de anul trecut. Ar fi super aiurea sa le dea dupa doar cativa ani alt premiu. Da, ar fi super misto sa ia Oscarul pentru cel mai bun actor James Franco, si eu il prefer pe el pana acum.
Da, Raluca, ai dreptate. Astazi am analizat “problema” mai bine si True Grit nu are nici macar o nominalizare la Golden Globes. S-ar putea ca la Oscar-uri sa fie aceeasi situatie. James Franco este o optiune, insa nu l-am vazut pe Colin Firth in The King’s Speech si nici pe Ryan Gosling in Blue Valentine. Cred ca 127 Hours merita mai mult premiul pentru scenografie (sau chiar pentru filmul anului), decat pentru rolul principal masculin.
Din pacate, nici eu nu sunt fan Inception, dar cred ca asta va lua Oscar-ul:(
Care e legatura intre ultimele premii Oscar si cele din anul acesta?
Daca fratii Coen ar fi facut cel mai bun film in fiecare an din ultimii zece ani, ce ar fi gresit in a le acorda in fiecare an premiul?
Oscarul se da pe merit sau pe baza: ia si tu unul, unul si tie, tie iti dam la anul sau peste doi ani, ok? tu ai luat anul trecut, deci mai astepti?
Stiu ca a doua varianta se aplica de fapt, dar macar sa nu mergem asa de departe incat sa fim de acord cu faptul ca nu meritul adevarat conteaza ci o imparteala ca la gradinita cand fiecare copil primea o bulina rosie pt ceva (chiar daca nu se evidentia cu nimic).
danny boyle a luat acum doi ani pt chestia aia care trebuia sa iasa direct pe DVD, dar asta nu inseamna ca nu sper sa ia anul acesta pt 127.
iar inception e nominalizat de umplutura, ca doar sunt 10 nominalizati mai nou.
@kolcs Sunt foarte de acord cu tine legat de cum ar trebui sa se intample, dar din observatiile mele asupra premiilor Oscar de-a lungul timpului nu asa se si intampla. Iar de obicei daca un regizor sau actor a primit un Oscar pana sa spere la un al doilea trebuie chiar sa aiba o a doua realizare cu adevarat extraordinara. De obicei pentru urmatoarele realizari f bune primesc doar nominalizari. Nu ar fi cu siguranta nimic gresit, normal mi se pare sa castige cel mai bun, dar in ultimii ani de multe ori premiile au fost date pe ideea “hai sa ii dam si astuia” ca ar fi timpul si nu am reusit sa ii dam acum X ani ca atunci i-am dat lui Y.
Nu spun ca nu merita sau etc dar chiar cred ca este o imparteala ca la gradinita. Eu una nu sper sa ia Danny Boyle anul acesta pentru ca sper sa il ia David Fincher:-D Sa vedem. Inception e pe buzele tuturor, are foarte multi fani, sper insa sa nu ia nici pentru film, nici pentru Caprio, nici pentru regie, pentru ca nici una dintre aceste 3 parti nu a fost deloc peste medie in acest film. DiCaprio imi place mult in general, la fel si Christopher Nolan, dar nu cu ocazia Inception
mi-a placut adaugirea de la sfarsitul recenziei deoarece tocmai ma pregateam sa scriu ca in sfarsit au mai tradus si romanasii nostrii ceva bine ca titlu de film avand in vedere ca Grit=Curaj,Darzenie
E plina lumea de critici literari, unul mai desavarstit ca altul in arta datului din gura. Magistralul critic de film nici macar nu a vazut prima varianta, originalul, si tranteste cu verdictul in fasole. E bun baiatul. Iar fratii coen vand gogosi afirmand ceva de genul: nu este un remake ci este o versiune proprie in care Mattie Ross este de fapt eroina principala. Nici nu trebuie sa sa vezi filmul ca sa observi contrariul. Cine este cap de afis in posterul de promovare a filmului? Jeff, Matt…si altii. Mie-mi pare plagiat in proportie de 90%. Jos palaria pentru jeff Bridges care este un mare meserias, dar mi se pare ca originalul este mult mai natural, mult mai aproape de atmosfera decat acest remake. Iar faptul ca originalul a luat un oscar spune destul de multe dat fiind ca anul acela nu a dus deloc lipsa de filme bune, inclusiv westernuri. A…si legea numarul unul in critica, citeste/vizioneaza ambele opere inainte de a da din gura. Nu de alta dar risti sa devi penibil ca acest creator de vorbe ce a semnat acest pseudoarticol.
[…] punctul asta de vedere, poti zice ca se aseamana cu Mattie (interpretata de Haillee Steinfeld) din True Grit. Insa acolo era vorba de razbunare – Mattie il cauta pe criminalul tatalui ei, pe cand aici, […]
[…] decat cu succesele lor rasunatoare ca O Brother, Where Art Thou?, No Country for Old Men si True Grit, Inside Llewyn Davis este un film absolut fermecator, care trebuie vazut intr-o zi friguroasa de […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments