Home » Filme, Globurile de Aur 2012

Arthur Christmas – magia hi-tech a Craciunului

24 November 2011 scris de 2 comentarii

[Titlu in limba romana: Marea cursa de Craciun]

CoolRank: 9/10

– atmosfera & entertainment: 9/10

– regie: 8.5/10

– actori/voci: 8/10

– scenariu: 9.5/10

– montaj: 8.5/10

Nota IMDb: 7/10

Regie: Sarah Smith An: 2011
Actori: James McAvoy, Jim Broadbent, Bill Nighy Genul: animatie, comedie

 

Imaginati-va un personaj complet aiurit, cu o figura zapacita, impiedicatul suprem care face si desface si-i incurca pe toti – el este Arthur, fiul cel mic al lui Mos Craciun. Asta in caz ca v-ati intrebat si voi (ca si mine, de altfel) cine-i “Arturica” asta ca n-am mai auzit de el pana acum.

Chiar daca n-am intalnit mari nume de regizori sau scenaristi care sa fi lucrat la acest film, mi-au lasat impresia clara ca au pus, in primul rand, mult suflet in realizarea acestei animatii. Pe de alta parte, ni se ofera cea mai plauzibla explicatie de pana acum a misterului care ne macina dintotdeauna – cum reuseste Mos Craciun sa imparta cadouri tuturor copiilor din lume intr-o singura noapte? Technology, baby! ;)

crezi in Mos Craciun, el chiar exista!

Sau cel putin de asta vrea Arthur (James McAvoy) sa ne convinga pe noi si pe fetita a carei scrisoare exprima nevoia disperata de o confirmare a existentei Mosului. Cu toate ca este ultra neindemanatic, Arthur are si calitati (ca toata lumea), iar cea mai importanta pare a fi naivitatea copilareasca ce il face sa creada ca toti sunt buni si generosi, in special tatal lui, Mosul (Jim Broadbent). Dar realitatea-i crunta… toti locuitorii de la Polul Nord sunt perfect organizati intr-o armata foarte disciplinata si gata sa aculte ordinele, imbracati in costume verzi, inarmati cu gadget-uri care mai de care mai sofisticate si cu singurul gand ca rezultatul raportului de la sfarsitul noptii trebuie sa fie “eroare minima”. Intr-adevar, comandantul sef al operatiunii, Steve – fiul cel mare al Mosului, jucat de Hugh Laurie – reuseste cu ajutorul… nu al saniei si al renilor ci al unei fantastice nave spatiale… sa livreze cu succes milioane de cadouri fara ca vreun copil sa repereze echipa de “interventie”… extraordinar, toata lumea e in extaz. Asta pana cand elful responsabil cu salubrizarea descopera ca un cadou a ramas nelivrat. Ups!

Evident se incearca descoperirea vinovatilor, ca in orice organizatie ce se respecta, toti gasesc scuze, iar seful convins ca o eroare de 0,0000112563% este neglijabila merge linistit la somn.

Nici un copil lasat in urma!

Noroc cu ultimul aparator al spiritului Craciunului pentru care este vital ca toti copiii sa-si primeasca darurile de la Mosu’. Asadar, dupa refuzul fratelui de a-l ajuta (ca deh… nu-i deloc economic sa pui in miscare o ditamai nava spatiala doar pentru cadoul unui copil), Arthur gaseste in bunicul lui (Bill Nighy, in rol de fost ocupant al pozitiei de Mos Craciun) si intr-o elfita dornica de afirmare niste aliati in lupta contra cronometru pentru livrarea cadoului.

Incepe astfel o cursa super amuzanta, presarata cu tot felul de peripetii pentru ca aflam ca nu-i deloc usor pentru vechea sanie a Mosului trasa de niste reni zanateci sa ajunga de la Polul Nord intr-un mic orasel din Anglia… fara GPS.

Este surprinzator cat de mult a intrat tehnologia in vietile nostre si cat de repede ne-am obisnuit cu ea. Arthur Christmas, chiar daca e o comedie simpatica de sezon la care toti vor adora sa se uite, trage un mic semnal de alarma in sensul acesta si vrea sa ne faca sa ne gandim mai mult la valorile traditionale.

Morala de baza este ca se poate… se poate trai excelent folosindu-ne de toate noile descoperiri tehnologice care ne faciliteaza existenta. Atat timp cat nu devenim niste robotei fara suflet conectati doar la lumea virtuala si atat timp cat gasim timpul pentru a ne bucura de zambetul celui de langa noi si ne dam seama ca e mai important sa fim acolo, prezenti alaturi de cei dragi cand au nevoie si nu absorbiti de noua aplicatie lansata.

Despre actori si regie ce se poate spune?

 Sarah Smith este regizoarea si co-scenarista care a pus cap la cap toate piesele puzzle-ului pentru a crea un film fain de animatie si si-a dat silinta, fiind la primul ei film in calitate de regizoare. Destre actorii James McAvoy cunoscut din ultimul X-Men unde a interpretat rolul lui Xavier si care acum ii imprumuta vocea lui Arthur sau Hugh Laurie, aka Dr. House, care-l interpreteaza pe Steve… nu pot sa va spun prea multe alte lucruri. Asta pentru ca am vazut varianta dublata a filmului. Pot doar sa va spun, cu cea mai critica voce pe care o am ca… nu am nimic de comentat in ceea ce priveste adaptarea in romana si interpretarea actorilor. Ba da… in unele cazuri, vocile sunau putin fals, dar mi s-au parut excelent folosite si natural adaptate toate expresiile in romana. Cu alte cuvinte, felicitari studioului de dublaj Ager Film.

Ce spun criticii despre Arthur Christmas?

Note maricele si cuvinte apreciative primeste animatia 3D dedicata Craciunului anul acesta. Aprecierea celor de la Rottentomatoes este ca Arthur Christmas, o productie a studiourilor Aardman in colaborare cu cei de la Sony Pictures Animation, este fresh in proportie de 94% (!!!). Waw… super nota. MetaCritic.com este mai rezervat si ii acorda mai putin lui Arthur Christmas, 68 de puncte din 100.

Verdictul KoolHunt.ro

Perioada Craciunului este una din preferatele mele de peste an, asa ca devorez tot ce apare in materie de film si care trateaza acest subiect. Am vazut de toate si am ajuns sa ma plictisesc de vesnicele clisee cu mosul cel bun si cu renul cu nas rosu… de aceea mi-a placut maxim Arthur Christmas… pentru ca evita total vechile idei. Prezinta o familie actuala, desigur tipic americana, ai carei membri sunt total absorbiti de problemele cotidiene si care uita efectiv sa se bucure simplu de niste momente cu adevarat speciale. Toata agitatia asta din cauza stresului ca toate trebuie indeplinite intocmai cum scrie pe tableta, fara a mai lua in calcul sentimentele celor din jur. Am ras cu gura pana la urechi si-am plans cu lacrimi de crocodil si mi-a placut modul subtil si amuzant in care ni se aduce aminte care e adevaratul sens al Craciunului. Va invit sa descoperiti si voi… magia! Ho ho ho!

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*