Home » Filme, Globurile de Aur 2012, Oscar 2012

The Ides of March – Partea urata a politicii

7 January 2012 scris de 5 comentarii

[Titlu in limba romana: Ziua tradatorilor]

CoolRank: 7/10

– atmosfera & entertainment: 7/10

– regie: 8/10

– actori: 8.5/10

– scenariu: 6.5/10

– montaj: 7/10

Nota IMDb: 7.4/10

Regie: George Clooney An: 2011
Actori: Ryan Gosling, George Clooney, Paul Giamatti Genul: drama

 

Stiu ca pentru multi dintre voi politica nu are laturi pozitive, iar noul film regizat de George Clooney nu va face decat sa va intareasca aceasta convingere. Minciuni, ipocrizie, grandoare, inselatorii, lipsa moralitatii – toate acestea se regasesc in spatele campaniei din S.U.A pentru candidatul la Presedintie al Democratilor. Este intr-adevar o lume foarte importanta, care va decide intr-un mod sau altul viitorul Americii si al lumii, dar in care toti protagonistii par sa insele (ca mod de viata) si sa uite de-a lungul drumului toate idealurile pe care le-au sustinut cu voce tare in timpul campaniilor.

It doesn’t matter what you thought. It matters what you did. It matters what you didn’t do.

George Clooney, un Democrat bine cunoscut, joaca in acest film rolul Guvernatorului din Pennsylvania, Mike Morris – un liberal idealist, prezentat aici ca o gura de aer proaspat, un candidat care nu va face compromisuri in problemele importante si care, dupa cum spune si personajul principal al filmului, Stephen Meyers (interpretat de Ryan Gosling), este singurul care va schimba cu adevarat viata tuturor americanilor. Stephen Meyers este un barbat de 30 de ani, foarte inteligent si dedicat meseriei pe care si-a ales-o cu mandrie; acesta crede cu tarie in campania Guvernatorului Morris, pe care il admira. Seful campaniei lui Morris este Paul Zara (interpretat de Philip Seymour Hoffman), un veteran care stie perfect cum merg lucrurile in aceasta lume inselatoare si pentru care cel mai important lucru este loialitatea.

You can lie, you can cheat, you can start a war, you can bankrupt the country, but you can’t fuck the interns. They get you for that.

Stephen Meyers este abordat de Tom Duffy (interpretat de Paul Giamatti), seful campaniei candidatului rival la Presedintie din partea Democratilor. Acesta ii cere sa schimbe taberele si sa i se alature, dar Meyers il refuza. Cu toate astea, el evita sa ii spuna despre intalnire sefului sau, Paul Zara, iar acest lucru va avea consecinte dramatice pentru mai toate personajele implicate in campanie. Molly Stearns (interpretata de Evan Rachel Wood), o tanara atragatoare si ambitioasa care lucreaza ca intern in campania Guvernatorului Morris, va avea un rol extrem de important in desfasurarea actiunii, declinul moral si profesional al lui Stephen Meyers si, in final, prezentarea adevaratului caracter al candidatului Mike Morris.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Ryan Gosling este cu siguranta unul dintre cei mai in voga actori din prezent. Din fericire, acesta a fost si inzestrat cu talent din plin, asa ca este o adevarata placere sa il vezi in orice rol. In plus, acesta isi alege si roluri diferite si intense, pe care le interpreteaza foarte corect, dar si original si reuseste sa creeze intotdeauna personaje puternice, memorabile. In Crazy, Stupid, Love. el a jucat rolul unui playboy sarmant, care putea avea aproape orice femeie isi dorea, in Drive acesta a interpretat un personaj tacut, retras si ingandurat; in The Ides of March, el este Stephen Meyers – un tanar obsedat de cariera, care va avea parte insa de socul vietii lui. Acest lucru il va obliga sa ia o decizie vitala in privinta viitorului sau profesional, care va influenta din pacate soarta tuturor.

 Paul Giamatti joaca genial si in acest film, desi rolul sau nu este (din pacate) foarte mare. Este absolut fascinant modul in care joaca acest actor, maturitatea, incredibilul talent si naturaletea sa fiind prezente in fiecare rol pe care il interpreteaza. Philip Seymour Hoffman face parte si el din aceasta categorie de actori, desi mie imi place mai putin. El joaca totusi perfect rolul sefului de campanie experimentat si aproape blazat, care si-a petrecut intreaga cariera in interiorul sau conducand campanii de o asemenea importanta. Nu am avut nimic ce sa le reprosez acestor doua personaje, care au fost si preferatele mele din intreg filmul.

The Ides of March este cel de-al patrulea film regizat de George Clooney si cel de-al doilea cu tenta politica, dupa Good Night, and Good Luck. Fiind un Democrat convins, acesta prezinta numai lupta pentru Presedintie din sanul acestei tabere. El nu este deloc bland cu aceasta lume plina de minciuni si vorbe mari, dar goale, actiunea petrecandu-se in luna martie – atunci cand obtinerea voturilor alegatorilor din Ohio reprezenta candidatura sigura la Presedintie. El nu a reusit numai sa regizeze filmul intr-un mod cel putin satisfacator, ci sa si interpreteze unul dintre rolurile principale ale filmului. Mike Morris a fost un personaj aparent echilibrat, serios si un candidat promitator din partea Democratilor. In plus, George Clooney s-a ocupat si de scenariu, alaturi de Grant Heslov si dramaturgul Beau Willimon. Povestea filmului se bazeaza pe piesa de teatru scrisa de Willimon, Farragut North.

Ce spun criticii despre The Ides of March?

 The Ides of March primeste un binemeritat Certified Fresh de 86% pe Rotten Tomatoes, cu 174 de recenzii proaspete dintr-un total de 203 si cu un average rating de 7.4/10. Pe Metacritic.com, scorul lui The Ides of March este de 67%, bazat pe 43 recenzii de la critici. Roger Ebert marturiseste ca filmul nu ii spune nimic nou legat campaniile prezidentiale lungi si murdare, acesta punand intrebarea daca poate exista vreun candidat care sa castige si sa pastreze totodata idealurile pe care le avea la inceput. Aproape toti criticii aplauda prestatia actorilor principali, in special Ryan Gosling si multi il compara pe regizorul Clooney cu Robert Redford. Eu nu cred ca George Clooney a ajuns inca la maretia domnului Redford. Cei de la NY Times considera ca filmul este mai mult incurajator decat inspirational, cu destule detalii care sa mentina interesul audientei si chiar sa-si doreasca mai mult. Ca un discurs de campanie, adauga ei.

Verdictul KoolHunt.ro

Daca vreti sa vedeti o drama/un thriller politic cinic, aproape brutal, dar realist si perfect interpretat, mai ales de Paul Giamatti si Philip Seymour Hoffman, va recomand The Ides of March. Dar trebuie sa va spun ca subiectul filmului mi-a lasat o senzatie neplacuta si destul de infrcosatoare, pentru ca imi dau seama ca astfel de lucruri se intampla peste tot in lume.

5 comentarii »

  • AleX said:

    Urasc politica si politicienii in general. Filmul mi-a placut,a evidentiat ce fel de oameni ne conduc si imaginea falsa pe care o arata lumii.

  • m@ri@n said:

    Cel mai mult mi-a placut transformarea lui stephen. Pleaca la drum cu niste idei si principii, crede intr-un om, il apreciaza si apoi cand vede ca are si slabiciuni incepe sa profite de ele. Pentru interesul personal, Stephan ajunge s? compromita un om pe care acum cateva zile il admira pentru integritatea politica. Intepretarea e foarte buna la toti, dar Giamatii ramane preferatul meu.

  • De citit! | theworldofamovieaddicted said:

    […] The Ides of March, cronica mea […]

  • The Ides of March / Ziua tr?d?torilor (2011) said:

    […] – Cineblog filmul lui Clooney este cel mai bun al anului 2011 Luiza Tararache – Raluk subiectul filmului mi-a lasat o senzatie neplacuta si destul de infricosatoare, pentru ca imi dau […]

  • The Monuments Men – Oamenii care au salvat istoria artei noastre Koolhunt.ro – Vezi Bucurestiul cu alti ochi said:

    […] Clooney (The Ides of March, Good Night, and Good Luck.) nu se dezminte nici de aceasta data, scriind filmulul, alaturi de […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*