Masterclass de nota OSCAR – Melissa Leo, prezenta neasteptata la TIFF!
“I was born to be an actor, this is my belief!” Numai cineva de calibrul lui Melissa Leo ar putea sa spuna asta in fata unor cinefili inraiti si sa scape basma curata, fara acuzatii de grandomanie! Asta facea luni, 4 iunie, in cadrul unui masterclass incropit de la zero si in timp record de organizatorii TIFF.
Sosirea lui Melissa Leo la TIFF, pentru doar doua zile, trebuie sa fi necesitat un mega-efort in materie de logistica, de premeditare si executie… nu? Nici pomeneala – dupa cum ne zicea luni seara directorul artistic al festivalului Mihai Chirilov, actrita filma in Bucuresti si organizatorii TIFF au aflat relativ din scurt. Avea doua zile libere? Dar chef de festivalul transilvanean, avea? Da da da, pe toate liniile da! Durata punerii la punct a tuturor detaliilor? “Nici 24 de ore!”
Actoria te obliga sa fi prezent, “aici si acum”
La cei 51 de ani ai sai, basca un Oscar nou-nout in CV (The Fighter), Melissa s-a aratat dispusa si sa faca drumul pana la Cluj, si sa prezinte scurt-metrajul The Sea Is All I Know (de care va vorbea Mihai intr-un episod anterior al Jurnalului nostru de la TIFF). Scurt pe care Tudor Giurgiu il dezgropa din memorie, dupa ce il vazuse din pura intamplare, si il cerea degraba regizoarei via email… sperand sa soseasca DVD-ul inaintea lui Melissa! Alinierea de planete, sau “magia” la care se referea Chirilov, s-a intamplat: Melissa a vorbit publicului inainte de proiectie, iar ziua urmatoare, inainte de-a-i decola avionul, statea la o sueta cu Giurgiu in mansarda cafenelei clujene Napoca 15.
Presa si publicul ii sorbea cuvintele, rostite degajat la acea ora matinala, fara aere de vedeta, fara machiaj si fara balbe. Iata cateva din explicatiile pe care actrita le emitea, vizavi de arta, nu meseria, actorului, cu acea siguranta rara a celui chemat, nascuta din dragostea sincera fata de-un hobby intreprins zi-noapte si din tot sufletul.
Intr-o telenovela ai sansa de-a juca, zilnic! “In the end, acting is acting!”
– Frozen River a fost “un miracol extraordinar”. Regizoarea spune tuturor ca ar fi costat un milion de dolari… doar pentru ca nu ar crede-o nimeni ca asa un succes (Melissa a fost nominalizata la Oscar pentru acel rol) a costat “mai putin de 500.000 de dolari, mai aproape de 100.000 de dolari!”. De asemenea, despre Frozen River, Melissa a zis ca nu a improvizat nimic, scriitura era atat de “clara” ca “tot ce am avut de facut a fost sa urmez scenariul”. Iar ca incasari, filmul a avut un profit enorm (6 milioane de dolari), din care actrita n-a vazut nimic: a fost platita doar 2400 de dolari!
– “Tinerii trebuie sa petreaca un timp pe platoul de filmare”, ca sa isi realizeze vocatia, punctul forte. Daca iti place sa fii mai degraba singur si “nu prea te simti in largul tau cu lumea”, poate ca esti un scenarist! Cinematografia este “o arta a colaborarii”, fiecare cu bucatica lui/ei, conlucrand la crearea unui film.
– Mai trebuie sa treaca actrita oscarizata prin auditii? Da, “saptamana trecuta chiar, am dat o auditie pentru John Wells”, care va ecraniza piesa August: Osage County. Melissa e constienta ca “am dovedit ca stiu ce fac”, dar piesa este despre o familie, deci regizorul trebuia sa vada potentialii actori care vor juca membrii familiei respective, pentru a se asigura ca se vor potrivi. Melissa este in cursa pentru rolul unei femei mai corpolente, din care cauza nu crede ca e tocmai potrivita – intr-adevar, este micuta si plapanda, ma intrebam cand a intrat in mansarda cum reuseste oare sa care Oscarul in carca, dar pana la sfarsit am inteles ca statueta nici nu mai conteaza, ea este o actrita, steaua ei straluceste indiferent de premii! – dar a incercat, a jucat si a livrat o performanta la acea auditie de care se declara multumita.
“The ancient art of sitting round the fire and story-telling”
– La auditie “nu joci inca rolul”, ci ii arati directorului de casting “o idee de ce-ai putea fi in stare” sa faci cu rolul respectiv. “Cel mai important e sa te aduci pe tine” la auditie. “In toate rolurile mele, cand ma schimb atat ca nici tatal meu nu ma recunoaste uneori, sunt mereu prezenta, e singurul lucru care nu se schimba niciodata”. Iar auditia nu trebuie sa fie “o experienta dureroasa” pentru ca iti da ocazia sa joci. Mergi la auditie spunandu-ti “Azi am ocazia sa joc!”
– “Actoria mi-a dat aceasta abilitate incredibila de-a relationa cu lumea intr-un mod care mi-e la indemana”.
– “In cei 30 de ani de cand muncesc ca actrita, industria s-a schimbat enorm”. Primul film la care a lucrat, Deadtime Stories, de care n-a auzit nimeni, inca se numara printre cele mai de succes (la box-office) din cariera ei pentru ca era singurul film lansat in New York in acel weekend la cinema!
Despre improvizatie: “There’s value in it; it’s not the way to make a movie”
– E o greseala mare ca sunt distributi actori faimosi in roluri care nu li se potrivesc, doar pentru ca filmul sa capete unda verde. “Distribuie actorul potrivit pentru filmul tau si vei gasi intr-o buna zi banii [pentru a-l realiza]!” Mai mult, cand e distribuit un nume mare, ceilalti actori sunt dezavantajati, au o rulota mai mica, se simt discriminati si proiectul are de suferit. Lui Melissa nu-i pasa insa de aceste detalii: “cat timp am un loc unde sa ma intind la sfarsitul zilei, n-am nevoie de mai mult ca actor”. “Sa fortezi un proiect este la fel cu a forta un sentiment cand joci un rol. Trebuie sa lasi lucrurile sa se intample in mod natural”.
– Melissa nu spune “pas” celor care vor sa-i propuna un rol, cel putin nu inainte sa citeasca scenariul. Chiar si acum tine minte si regreta acel unic refuz pe care l-a dat atunci, odata, fara sa stea sa cugete mai bine! Acum are un program incarcat, de aceea prefera sa isi lase agentii sa intermedieze, insa daca un proiect ii suna bine si agentul nu i-l trimite, ii incurajeaza pe scenaristi sa ii trimita un alt email ei direct, dupa care se va ocupa sa-si traga de maneca agentul. “Cu totii avem o mica voce inauntrul nostru” care ne spune ca un scenarist are talent, ca un scenariu are merit.
– “Cel mai bun mod de-a face un film e sa incepi cu nepretuitii, nepretuitii scenaristi.” Daca te bazezi exclusiv pe improvizatie, ramai fara poveste. “Nevoia umana de a spune povesti, in care sa ne vedem reflectati, din care sa invatam si prin care sa evoluam si sa devenim oameni mai buni. Acesta e scopul artei actoricesti”.
“I would probably be a heroin addict dead in a gutter if I didn’t find employment as an actor!”
– “Stiu ca actoria e singurul lucru la care ma pricep”. Doctorita n-avea cum sa fie, pentru ca nu prea le are cu cititul! In ceea ce priveste Oscarul, nu-si bate capul cu asa ceva cand joaca, nu a fost niciodata un scop al ei, nici chiar cand s-a vazut nominalizata pentru prima oara nu isi facea iluzii ca l-ar putea si primi. Insa asta, un obicei din copilarie de a se multumi cu putin, incepea sa fie o problema: “Cum era sa mi se intample ceva pe-o scara mai mare cand eu ma tot rezumam doar la ce credeam ca mi-era de ajuns?” Cea mai mare diferenta intre Melissa Leo, cea dinainte de Oscar, si cea de dupa este ca si-a dat seama ca “poate merit mai mult”.
Intreaba-te: “What am I doing to get in my own way?”
– Actoria nu vine la pachet cu promisiuni, nu ti se datoreaza nimic. “Iti faci tie insuti o promisiune si te tii de cuvant”.
– Filmul la care lucreaza in Bucuresti se filmeaza aici pentru ca povestea are loc aici. E vorba de The Necessary Death of Charlie Countryman si Melissa lucreaza alaturi de Shia LaBeouf, Rupert Grint, Evan Rachel Wood si altii. “ E foarte fericita ca a ales sa accepte rolul, desi il mai jucase inainte si nu o entuziasma ideea de-a-l relua. “Daca merge, vom vedea la urma – e foarte experimental din multe puncte de vedere – dar procesul turnarii lui e o experienta incredibila!”
– Actorii tineri ca Shia si Jesse Eisenberg nu simt stigmatul asociat cu meseria asta, asa-zisa “de papa-lapte”, in mintea actorilor din generatia lui Melissa – actori care nu au luptat in Vietnam si sunt mereu constienti de asta (exemplele date de Melissa sunt John Goodman si James Gandolfini). In plus, tinerii sunt gata sa fie “in rol”, oricand si oriunde – Shia, de exemplu, relationeaza cu Melissa mereu, pe platou, dar si in afara lui, din aceeasi postura, cea de fiu pe care o are in film.
– Despre Christian Bale: “are tehnica, are o metoda, dar e auto-didact. Instinctul te poate ghida”. Tehnica nu o folosesti mereu, dar este acolo, mereu poti recurge la ea. Ca actor “e important sa ai o tehnica. De unde tehnica asta, dupa cine a fost denumita, asta nu conteaza atat de mult!”
– “Cea mai mare problema a scenariilor este ca scriitorul are atat de multe de impartasit ca totul ajunge pe foaie. Pastrati ciorna aceea, dar n-o aratati! Scoateti din scenariu tot ce puteti, scrieti un scenariu doar cu dialog, si poate ca aveti exact cat trebuie chiar sub aceasta forma.”
Fotografiile cu logo KoolHunt.ro au fost realizate de Ioanina Pavel la masterclass-ul lui Melissa Leo, in cadrul TIFF 2012, pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestor poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.