Home » Acum la cinema, Filme, Globurile de Aur 2014, Oscar 2014

12 Years a Slave – Suferinta pret de doua ore si la final premiile

8 January 2014 scris de 9 comentarii

12-years-a-slave-filme-oscar-20131[Titlu in limba romana: 12 ani de sclavie]

KoolRank: 8.5/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 8/10

actori: 8.5/10

scenariu: 8/10

montaj: 7.5/10

Nota IMDb: 8.6/10

Regie: Steve McQueen An: 2013
Actori: Benedict Cumberbatch, Chiwetel Ejiofor, Michael Fassbender Genul: drama, biografie

12-years-a-slave-filme-oscar-20132Ce mi-e “Amistad” si ce mi-e “12 Years a Slave”? Parca primul film avea un mesaj prezentat mult mai clar decat tentativa intampinata cu ropote de aplauze a lui Steve McQueen. In ultima vreme, regizorii cauta sa smulga publicului emotiile cu forcepsul. Nu simti nimic? Insensibilule! Dragi actori, dragi regizori si scenaristi, taman aici e problema. Lasati emotia sa fie naturala. Nu obligati spectatorul sa se zvarcoleasca de durere in scaun. “12 Years a Slave” prezinta o realitate cruda dar nu te lasa in pace pana nu te-ai invartit pe toate partile ca sa pricepi, in caz ca nu ai facut-o in alte filme, suferinta populatiei de culoare si ororile unor scelerati – din pacate lumea a fost, este si va fi plina de ei.

12-years-a-slave-filme-oscar-20133I don’t want to survive. I want to live. (Solomon Northup)

Solomon Northup (interpretat de Chiwetel Ejiofor) isi ducea traiul de om liber in Saratoga Springs, alaturi de familie, pana cand dupa o noapte de betie se trezeste sclav si in drum spre New Orleans. Drama se instaleaza din primele minute cand are loc schimbare de stil de trai pentru Solomon. Dintr-un om care traia dupa bunul sau plac, acesta devine o proprietate in mainile unor patroni. Nu mai are nici macar numele sau ci este cunoscut drept Platt. Peregrinarile sale il duc spre cele mai intunecate unghere ale firii oamenilor.

12-years-a-slave-filme-oscar-20134De la ignoranta lui William Ford (interpretat de Benedict Cumberbatch) la sadismul lui Edwin Epps (interpretat de Michael Fassbender), trecand prin blandetea lui Bass (interpretat de Brad Pitt) si suferinta fara de sfarsit a lui Patsey (interpretat de Lupita Nyong’o) Northup trebuie sa supravietuiasca. Intr-o lume unde singurul sau avantaj il reprezinta valoarea pe care o are in ochii stapanului sau, omul incearca sa ramana o fiinta cu suflet si constiinta impacata. Ne place sau nu, McQueen nu ne ia cu blandete si ne arunca in larg alaturi de rechini. Poti sa renunti oricand, sa imbratisezi starea de bun de schimb sau poti sa lupti. Depinde de ce te anima si cat poti sa duci. Pe vremea lui Northup era cam greu cu luptatul mai ales daca erai un negru intr-o societate care il privea ca pe o bucata de carne cu o eticheta pe care scria pretul. Oare s-au schimbat multe in zilele noastre?

12-years-a-slave-filme-oscar-20135A man is free to do as he pleases with his property. (Edwin Epps)

Sadismul este la el acasa cand il privesti pe Edwin Epps si pe lui consoarta (interpretata de Sarah Paulson ). Un cuplu pe atat de sarmant, pe atat de ingrozitor de privit. Aici sta puterea filmului “12 Years a Slave” de a cuceri spectatorii. Drama bruta, suferinta la cotele extreme, ranile, lacrimile, biciul trosnind pe spatele naclait de sange, frica, resemnarea. Actorii au fost obligati sa caute in cele mai intunecate colturi ale sufletului puterea de a juca asa cum au facut-o.

12-years-a-slave-filme-oscar-20136Poate s-a mers prea mult in directia opresiunii si mai putin s-a dorit sa fie luminat si sectorul social si economic al epocii, dar pelicula ce are la baza o poveste adevarata vrea sa castige nu doar simpatia publicului, nu vrea doar premiile, vrea asa cum “Lista lui Schindler” a devenit un film simbol, sa fie perceput drept un etalon pentru peliculele ce dezbat problema sclaviei. Mai dur decat “Amistad” (desi acolo parca simteai mult mai natural suferinta) si departe de versiunea romantata din “Pe aripile vantului” sau “Nord si Sud” (cu toate ca si acolo daca stim cum sa cautam avem suficiente elemente pentru a observa ororile considerate norme ale epocii). Ramane ceva dupa ce acest film va cuceri sezonul nominalizarilor? Ramane de vazut. Cu toate ca subiectul este prezentat corect, actorii nu reusesc sa transmita natural emotii spectatorilor.

12-years-a-slave-filme-oscar-20138Despre actori si regie ce se poate spune?

12 Years a Slave a reprezentat un maraton de forta pentru Chiwetel Ejiofor. Multi au spus ca tanara Lupita Nyong’o este revelatia filmului, adevaratul star este Michael Fassbender prin simplul motiv ca joaca un rol negativ intr-o maniera sinistra dar naturala. Nu este usor sa iei fata personajului central dar Fassbender estompeaza prezenta infrigurata a lui Ejiofor si aparitiile trecatoare ale lui Cumberbatch si Pitt (am putea sa le denunim scurt, cameo). Lupita Nyong’o ne misca si ne infioara prin suferinta expusa pe ecran. Onoarea vine inspre noi pentru ca stim ca astfel de scene au fost adevarata, au fost groaznice iar “12 Years a Slave” nu te lasa in pace pana nu ai simtit pana-n maduva oasele lovitura de bici primita de Patsey, pana nu ai simtit la randul tau, teama asa cum a simtit-o si Northup. Nu lipsesc detaliile la finalul filmului, despre personaj, despre ce a facut si cum si-a continuat viata. Adaugam si coloana sonora ce poarta semnatura lui Hans Zimmer si avem un cocktail ce vrea cu price pret sa iasa in evidenta dar rapind alegera spectatorului de a participa si de a simti in legea lui ce se petrece pe ecran.

12-years-a-slave-filme-oscar-20139Ce spun criticii despre 12 Years a Slave?

Asa cum anul trecut, “Argo” era filmul momentului despre care toti vorbeau si multi il vedeau castigatorul direct al marilor premii Oscar, asa si “12 Years a Slave” se ridica semet deasupra celorlalte filme pentru a obtine cat mai multe laude: unele meritate, altele fortate. “Argo” castiga prin naturalete, “12 Years a Slave” te obliga sa suferi si te face sa te simti vinovat daca nu ai rezonat in ton cu majoritatea.

Pe IMDb are deja o nota de 8.6/10 din partea cinefililor de pretutindeni. Tomatometer-ul de pe RottenTomatoes.com este la valoare de 96% cu o medie din partea criticilor de film de 9/10 pentru 12 Years a Slave. Metascore-ul acordat de MetaCritic.com filmului 12 Years A Slave este de 97/100.

12-years-a-slave-filme-oscar-201310Richard Roeper (Chicago Sun-Times): “Unflinchingly directed by Steve McQueen, led by Ejiofor’s magnificent work, 12 Years a Slave is what we talk about when we talk about greatness in film“, Peter Travers (Rolling Stone): “Proving himself a world-class director, McQueen basically makes slaves of us all. It hurts to watch it. You won’t be able to tuck this powder keg in the corner of your mind and forget it. What we have here is a blistering, brilliant, straight-up classic“, Todd McCarthy (The Hollywood Reporter): “Perhaps the nature of the story is such that the film can’t help but be obvious and quite melodramatic at times, but it gets better as it goes along and builds to a moving finish”.

Verdictul KoolHunt.ro

12 Years A Slave este filmul care promite sa castige cele mai multe premii in acest sezon, fie ca vorbim despre Globurile de Aur 2014, BAFTA sau Oscar 2014. Fiecare dintre noi va aprecia jocul actorilor si talentul regizorului, dar ramane de vazut cati vor fi miscati in adevaratul sens al cuvantului de mesajul filmului. Daca il vor percepe.

9 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*