Home » cinema, Filme, Topuri filme

Top 20 mari filme care au ratat Oscarul

15 February 2010 scris de 1 comentariu

oscar2In fiecare an, mult asteptata ceremonie de decernare a Oscarurilor este plina de surprize. De-a lungul timpului au existat filme considerate de public favorite la castigarea Marelui Premiu, dar membrii Academiei Americane de Film au avut o alta parere.

Hollywoodul produce anual sute de filme, insa doar cinci ajung sa fie selectate pentru finala Oscarurilor. Invariabil, patru productii de succes sunt date la o parte pentru a face loc peliculei castigatoare.

ratari-oscar-2010-filme-alltime

Nominalizarile la Premiile Oscar sunt facute de cateva mii de votanti, dar subiectivitatea si preferintele personale ale acestora sunt doi dintre factorii care ii lasa pe unii dintre marii artisti fara statueta de aur trecuta in palmares. Mai conteaza si publicitatea si conjunctura si uneori chiar norocul.

Pentru a nu mai comite o nedreptate in plus, topul este facut in ordine alfabetica.

1. 12 Anry Men

2. Apocalypse Now

3. The Aviator

4. Citizen Kane

5. Closer

6. E.T.

7. Fight Club

8. Goodfellas

9. Good Will Hunting

10. The Green Mile

11. Mystic River

12. Once Upon a Time in America

13. Pulp Fiction

14. Saving Private Ryan

15. Some Like It Hot

16. Star Wars

17. Shawshank Redemption

18. To Kill a Mockingbird

19. The Usual Suspects

20. Vertigo

1. 12 Angry Men (1957) – Life Is In Their Hands, Death Is On Their Minds!

Sidney Lumet ofera odata cu filmul 12 Angry Men, un adevarat model cinematografic, un clasic al clasicelor. 12 Angry Men demonstreaza printr-un scenariu inteligent si cu ajutorul catorva actori excelenti, ca nu sunt necesare bugete de sute de milioane de dolari, mii de efecte speciale sau decoruri grandioase pentru a realiza un un film extraordinar.

12 oameni intr-o camera, 12 firi, 12 opinii diferite, 1 singur verdict, plus un actor incredibil, Henry Fonda.

12 Angry Men a avut 3 nominalizari la Oscar, dar s-a consolat cu alte premii, in favoarea dramei clasice de razboi, The Bridge on the River Kwai.

Inapoi la top

2. Apocalypse Now (1979) – War and Horror

Apocalypse Now, produs si regizat de Francis Ford Coppola, este o capodopera cinematografica care nu va putea fi depasita prea curand. Practic este cel mai bun film de razboi facut vreodata, fiecare scena este ireprosabila, totul este haotic, nebunesc si foarte profund. Plin de simboluri si scene suprarealiste, Apocalypse Now este o chintesenta a fricii, violentei, confuziei si cosmarurilor provocate de razboiul din Vietnam.

Un adevarat regal cinematografic cu o coloana superba, muzica lui Richard Wagner alaturi de The Doors si The Rolling Stones. Apocalypse Now a avut 8 nominalizari la Oscar, 2 premii castigate, dar a ratat Oscarul pentru cel mai bun film, in favoarea unui film, Kramer vs. who?, de care-ti amintesti doar pentru ca in el joaca Dustin Hoffman si Meryl Streep.

Inapoi la top

3. The Aviator (2004) – Howard Hughes, o viata fara limite

Afacerist multimilionar, pionier si inovator in domeniul filmului si aviatiei, Howard Hughes, este eroul filmului biografic The Aviator. Filmul surprinde destinul exceptional al unui om cu un caracter discutabil si foarte excentric, din pacate insa se concentreaza mai mult pe nebunia decat pe geniul eroului.

Realizat de Martin Scorsese, cu o distributie de zile mari si cu un Leonardo DiCaprio in forma de zile mari, filmul pleca drept favorit in cursa Oscarurilor. Nominalizat la 11 premii oscar, The Aviator a castigat 5 si a pierdut surprinzator si poate nedrept, premiul pentru cel mai bun film, in favoarea lui Clint Eastwood cu Million Dollar Baby.

Inapoi la top

4. Citizen Kane (1941) – Rosebud, un cuvant de geniu

Exista un fel de decizie semi-oficiala luata de majoritatea expertilor de film din America de a se referi la Citizen Kane, drept cel mai bun film realizat vreodata. Spre deosebire de tot ceea ce se produsese pana in 1941, Orson Welles, copilul teribil al acei vremi, realizeaza un film iesit din tiparele epocii, o transpunere patrunzatoare a lumii moderne, o meditatie asupra mitului politic.

Citizen Kane s-a dovedit un obstacol mult prea greu de depasit, niciun alt film care a urmat in cariera americanului nereusind sa il surclaseze. Mai mult filmul a influentat viziunea regizorala a multor generatii de regizori de succes.

Nominalizat la 9 premii Oscar, Citizen Kane a castigat un Oscar pentru scenariu si le-a ratat pe celelalte. Mare nedreptate. Cine isi mai aduce aminte de How Green Was My Valley, filmul care a castigat?

Inapoi la top

5. Closer (2004) – Love is an accident… waiting to happen

Realizat in acelasi an cu mult nominalizatul The Aviator, dar in care premiul Oscar a fost castigat de Million Dollar Baby, Closer s-a dovedit a fi unul din cele mai intense si mai profunde filme de dragoste ale ultimilor ani. Filmul pune sub lupa triunghiuri amoroase, obsesii, relatii care au la baza dragostea, dar ajung sa fie distruse de frica, gelozie, autoaparare.

Desi nu a fost nici macar nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film, Closer a retinut atentia pentru intriga si rolurile interesante si a fost unanim apreciat de critici si de public, ca unul din cele mai reusite filme ale anului.

Inapoi la top

6. E.T. – Extra Terrestrial (1982) – We could grow up together, E.T.

De cate ori imi aduc aminte de acest film, nu pot decat sa-i multumesc inca o data lui Steven Spielberg pentru unicitatea si originalitatea filmelor sale. Iar E.T. este unul din cele mai emotionante. Este unul din filmele pe care il revezi mereu cu bucurie, mesajul este actual, iar filmul si-a pastrat prospetimea. Doua vieti schimbate de o aventura atemporara si de o prietenie fara limite.

Nominalizat la 9 categorii, E.T.: The Extra-Terrestrial a castigat 4 premii Oscar la categorii gen efecte speciale, vizuale, sunet sau muzica, unde chiar nu a avut concurent, dar in ciuda popularitatii si a mesajului avangardist nu a castigat premiul pentru cel mai bun film. In 1983 cel mai bun film a fost ales un alt film si el foarte special, Gandhi, dar care nu a atins niciodata cotele celebritatii lui E.T.

Inapoi la top

7. Fight Club (1999) – Losing all hope is freedom

Desi nu a fost niciodata nominalizat ca filmul anului, Fight Club ocupa unul din primele locuri in preferintele iubitorilor de film. Fight Club este o comedie neagra socant de buna, bazata pe satira usturatoare la adresa societatii actuale. Filmul este o metafora pentru ideea conform careia pentru generatia zilelor noastre adevaratele valori au disparut. Sentimentele sunt lasate pe ultimul plan.

Anul 1999 a fost un an fantastic pentru filme, in afara de Fight Club, in lupta pentru cel mai bun film au nominalizate The Cider House Rules, The Green Mile, The Insider, The Sixth Sense. A fost anul Oscarurilor pentru American Beauty.

Inapoi la top

8. Goodfellas (1990) – As far back as I can remember, I’ve always wanted to be a gangster

Goodfellas, al renumitului regizor Martin Scorsese povesteste viata a trei figuri importante din lumea mafiei in anii ‘60-’70 in New York. Bazat pe o poveste reala, Goodfellas cerceteaza esenta vietii mafiote, surprinzand stari de fapt reale fara sa le cosmetizeze.

Goodfellas este un exemplu clasic al unui film cotat in primele 20 de filme ale tuturor timpurilor, dar care nu a reusit sa invinga in cursa oscarurilor, un film care nu intra nici in lista primelor 200 de filme. Este vorba de Dances With Wolves, castigator a 7 premii Oscar, din 12 nominalizari si care per total nu a fost un film prost. Goodfellas a avut 6 nominalizari si a castigat oscarul de consolare cu Joe Pesci.

Inapoi la top

9. Good Will Hunting (1997) – Some people can never believe in themselves

Good Will Hunting este un alt film genial despre destinul unui tanar cu probleme, care se multumeste cu putin si inchis in carapacea lui, traieste si face numai ce vrea. Este un film emotionant in care Matt Damon si Robin Williams, unul mai carismatic decat celalat isi dau replici pe masura si se completeaza reciproc.

Good Will Hunting a avut 9 nominalizari si a castigat doua premii Oscar. Nu a castigat premiul pentru cel mai bun film pentru care fusese nominalizat, dar concurenta L.A. Confidential, As Good As It Gets, The Full Monty. Au avut de unde alege… A castigat, in schimb, filmul catastrofa Titanic. Mie personal mi-au placut toate.

Inapoi la top

10. The Green Mile (1999) – Miracles do happen

In afara faptului ca ne-am obisnuit ca filmele in care joaca Tom Hanks sa fie bune, The Green Mile este mai mult decat un film bun. Este emotionant si plin de compasiune. Actiunea filmului este permanent la limita realului, construind o atmosfera ireala, unde elementul principal este grupul de celule al condamnatilor la moarte, ultima oprire inaintea intilnirii cu calaul. Apare si un urias cu suflet de copil si puteri miraculoase de a vindeca, actorul Michael Clarke Duncan realizand una dintre cele mai emotionante prestatii actoricesti din ultima perioada

The Green Mile a fost nominalizat la 4 categorii de premii Oscar inclusiv pentru cel mai bun film. A intrat intr-o cursa stransa: The Cider House Rules, The Insider, The Sixth Sense si American Beauty, care a si castigat.

Inapoi la top

11. Mystic River (2003) – We bury our sins, we wash them clean

Ca si precedentul Unforgiven, Mystic River in regia aceluiasi magnific Clint Eastwood, e un film despre violenta barbatilor, vazuta ca un blestem si despre mantuire, vazuta ca o imposibilitate. De data asta e o tragedie americana contemporana, iar viziunea e mai larga pentru ca in joc e sufletul unei intregi comunitati.

Mystic River, a fost nominalizat de 6 ori si este castigatorul a 2 Oscaruri de interpretare masculina – rol principal si rol secundar – pentru Sean Penn si Tim Robbins. A pierdut Oscarul pentru cel mai bun film in favoarea lui The Lord of the Rings: The Return of the King, care astepta si el la rand, ratand premiul in 2002 si 2003, prin nominalizarile primelor 2 parti: The Lord of the Rings: The Fellowship of the Rings si The Lord of the Rings: The Two Towers.

Inapoi la top

12. Once upon a time in America (1984) – 50 de ani de istorie a afacerilor subterane din America

Desi este considerat din cele mai remarcabile filme ale tuturor timpurilor, Once upon a time in America, realizat de Sergio Leone, nu numai ca nu a castigat nici un premiu Oscar, dar nici macar nu a avut vreo nominalizare. Sortii au decis in acel an, in mod corect, in favoarea unei alte mari realizari cinematografice, Amadeus.

In ciuda acestor fapte, Once upon a time in America, continua sa fascineze, iar povestea despre prietenie si tradare, despre moarte si mister, jucata extraordinar de Robert De Niro si James Woods, ramane unul din reperele cinematografice de neclintit. Visul american se amesteca la nesfarsit cu visul de parvenire al gangsterului, provenit dintr-o familie saraca din ghetouri. Robert De Niro este de neuitat, iar muzica lui Ennio Morricone este superba.

Inapoi la top

13. Pulp Fiction (1994) – Zed’s dead, baby. Zed’s dead.

Pulp Fiction este unul cele mai bine realizate filme ale ultimilor ani. Este stralucitor, original, surprinzator si cu foarte mult umor. Quentin Tarantino, geniu dovedit al formelor neconventionale, nu se dezminte nici in Pulp Fiction. Patru povesti, aparent fara legatura, se impletesc intr-o maniera non-liniara. Povestea este un puzzle, ale carui piese ni se reveleaza in timp, pe bucatele, in ordine aleatoare. Plin de suspans, umor negru si, pe scurt, un film fascinant.

Nominalizat pentru 7 categorii, Pulp Fiction a luat un Oscar de consolare pentru scenariu. Ce-i drept exista scuze, 1994 a fost un an fantastic pentru filme. Au ratat Oscarul si alte filme precum The Shawshank Redemption, Quiz Show, Four Weddings and a Funeral si a castigat un alt film superb, Forrest Gump. Iata o replica din film care rezolva problema “Now, if you’ll excuse me, I’m going to go home and have a heart attack.”.

Inapoi la top

14. Saving Private Ryan (1998) – Salvarea unui om este salvarea unei idei

Saving Private Ryan este un alt mare film in care joaca Tom Hanks, in rolul unui soldat aflat la sfarsitul razboiului dar care este silit sa accepte o ultima misiune de salvare a celui de-al patrulea fiu al familiei Ryan, parasutat undeva in spatele frontului. O misiune ce pare initial imposibila dar care ilustreaza un alt principiu al zilelor noastre dupa care viata fiecarui soldat conteaza.

Dupa unele clasamente este unul din cele mai bune filme de razboi, detronandu-l chiar si pe Apocalypse Now. Favorit in cursa Oscarurilor, Saving Private Ryan a primit 11 nominalizari si a castigat 5, ratand asa cum numai la Oscar se intampla, premiul pentru cel mai bun actor si cel mai bun film. A fost anul in care a stralucit Shakespeare in Love.

Inapoi la top

15. Some Like It Hot (1959) – Well, nobody’s perfect

Daca a existat vreodata o comedie perfecta, la care reactia generala sa fie rasul pana la lacrimi si de care sa te amuzi ori de cate ori iti aduci aminte, atunci e clar e vorba de Some Like It Hot.

Intr-adevar, este unul din cele mai hot filme ale tuturor timpurilor. Este o comedie geniala cu o distributie perfecta, cu doi monstri sacri in plina forma, Jack Lemmon si Tony Curtis, cu multe scene de haz la concurenta cu scene muzicale inegalabile, gen Marilyn Monroe.

Some Like It Hot a primit 6 nominalizari si a castigat culmea rasului, doar pentru costume. Filmul nu a intrat in discutie pentru cel mai bun film, a castigat in schimb clasicul Ben Hur. Nici americanii nu au stiut sa priveasca in timp… Despre Ben Hur nu se mai discuta de mult. Poate doar despre cursa de care, in schimb Some Like It Hot a ramas una din comediile sacre, un punct de reper despre ce inseamna un film bine facut.

Inapoi la top

16. Star Wars (1977) – May the force be with you, my young Padawan!

Star Wars – A New Hope, a insemnat debutul unei serii de filme care a revolutionat lumea science-fiction-ului, prin inventivitate, originalitate, umor si divertisment. Filmul a continuat cu acelasi succes cu Star Wars: Episode V – The Empire Strikes Back (1980), Star Wars: Episode VI – Return of the Jedi (1983).

Scenaristul si regizorul, George Lucas a reusit sa creeze un univers unic si greu de egalat de orice creator. Dupa Star Wars imaginatia nu a mai cunoscut limite, filmul a influentat evolutia filmelor SF, dar putine i-au putut face concurenta. Poate doar noua serie Star Wars, realizata dupa 22 de ani de la debut si inviorata prin dezvoltarea tehnologiei cinematografice.

Star Wars a fost nominalizat pentru 10 categorii si a castigat la sase, pentru efecte speciale, costume, muzica. A pierdut premiul pentru cel mai bun film, in favoarea filmului Annie Hall, dar si-a castigat eternitatea, avand in vedere succesul de care se bucura si azi. Si pana la urma conteaza si  partea comerciala a Fortei.

Inapoi la top

17. The Shawshank Redemption (1994) – Fear can hold you prisoner. Hope can set you free

Aparent un film despre un om condamnat pe nedrept la inchisoare. De fapt, The Shawshank Redemption este un film despre viata, despre integritate pastrata cu orice pret, despre principii si valori. Un film idealist, care te pune pe ganduri, despre convingerea ca oamenii se pot schimba in functie de cum sunt tratati.

Nominalizat pentru 7 categorii, The Shawshank Redemption, adevarata capodopera cinematofrafica,nu a castigat nici macar un Oscar de consolare. Aparent exista scuze, 1994 a fost un an fantastic pentru filme. Au ratat Oscarul filme precum Pulp Fiction, Quiz Show, Four Weddings and a Funeral si a castigat un alt film superb, Forrest Gump. Dar parca totusi… A fost votat in clasamentul IMDB, ca cel de al doilea film al tuturor timpurilor si ca cel mai bun film care nu a castigat la premiile Oscar. “Hope is a good thing, maybe the best of things, and no good thing ever dies.”

Inapoi la top

18. To Kill a Mockingbird (1962) – You never really understand a person until you consider things from his point of view

Ecranizare a unei carti celebre, detinatoare a premiului Pulitzer, To Kill a Mockingbird, reuseste sa dea viata unui persnaj deosebit, distribuind in unul din rolurile principale, pe cel mai carismatic actor al momentului, Gregory Peck.

Foarte asteptat si bine realizat, To Kill a Mockingbird a fost apreciat fiind nominalizat la 8 categorii ale Oscarurilor si castigand 3 din premii, bineinteles unul din acestea revenindu-i lui Gregory Peck. Oscarul pentru cel mai bun film a fost insa castigat de un alt film, la fel de celebru, Lawrence of Arabia.

Inapoi la top

19. Usual Suspects (1995) – A man can convince anyone he’s somebody else, but never himself

Unul din filmele mele preferate este The Usual Suspects, thriller psihologic construit in stil puzzle, bazat pe un scenariu genial, jucat perfect si cu un final greu de prevazut. Linia de forta a filmului o constituie ideea “cel mai mare truc pe care l-a facut diavolul a fost sa convinga lumea ca nu exista”. Cel mai violent rau este acela pe care nu il realizezi, ca iti vrea raul.

Nonconformistul, The Usual Suspects a fost apreciat, atat de public si de critici, castigand cele 2 premii Oscar pentru care fusese nominalizat: scenariu si rol secundar. Sigur ca fanii lui am fi vrut mai mult, dar concurenta in anul 1995 a fost foarte stransa. La mare concurenta a castigat Mel Gibson si al sau Braveheart.

Inapoi la top

20. Vertigo (1958) – Thriller adevarat, marca Hitchcock

Este greu de spus si cu atat mai mult de scris, dar e tipic pentru istoria premiilor Oscar. Maestrul suspansului si creatorul unor filme antologice pentru cinematografia mondiala, unul din monstri sacri ai ecranului, Alfred Hitchcock nu a castigat niciodata Oscarul pentru regie, desi a avut 5 nominalizari. Iar singurul film care a castigat Oscarul, nu a fost nici macar cel mai bun, Rebecca (1940).

Considerat ca unul din cele mai bune filme ale lui Alfred Hitchcock, thriller-ul psihologic Vertigo nu a fost nici macar nominalizat la categoria Oscar pentru cel mai bun film. Nici nu l-ar fi castigat, daca avem in vedere faptul ca un alt film special, cu o distributie de vis, Cat on a Hot Tin Roof, a pierdut in favoarea musical-ului Gigi, un fel de avanpremiera pentru My fair lady.

Inapoi la top

1 comentariu »

  • tommy said:

    E buna asta cu “cel mai bun film de razboi facut vreodata”. Spune cine? Nu stiam ca Raluka.ro a facut stagiul militar in Vietnam. in plus, ororile razboiluli din Vietnam palesc la modul cel mai penibil in fata Razboiului de 100 de ani, de exemplu.

    Pe de alta parte, mi se pare destul de stupid si mai ales tipic american ca o mana de asa-zisi “critici” sa decida care si cum e cel mai misto, cel mai fain sau cel mai nasol. Timpul le lamureste pe toate, dovada ca multe filme ridicate in slavi se dovedesc a fi un fiasco in fata testului cel mai greu: publicul larg. Ca pana la urma, filmele nu sunt facute pentru critici, exclusiv.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*