A Dangerous Method – Carl Jung sau Sigmund Freud?
[Titlu in limba romana: Metoda periculoasa]
CoolRank: 6.5/10
– atmosfera & entertainment: 6/10
– regie: 7/10
– actori: 7/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 6.5/10
Nota IMDb: 7.2/10
Regie: David Cronenberg | An: 2011 |
Actori: Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen | Genul: drama, biografie |
Cea de-a 21 editie a Festivalului de Film Dakino a avut loc toata saptamana trecuta si a fost un prilej minunat pentru cinefili sa-si petreaca timpul in cel mai frumos mod: sa vizioneze filme si scurtmetraje europene, doua premiere importante si galele aferente inceputului si sfarsitului de Festival. A fost o saptamana extraordinara, care a inceput luni, 21 noiembrie, cu Gala de deschidere si premiera noului film regizat de David Cronenberg (A History of Violence, Eastern Promises), A Dangerous Method.
Irina-Margareta Nistor, cea care a si ales scurtmetrajele din Competitie, a deschis Festivalul, alaturi de Vincent Martin. Acesta a recreat ambianta de inceput a cinematografiei cu ajutorul unei “lanterne magice” si a unor imagini pictate pe o bucata de sticla care au fost proiectate pe ecranul de la Cinema Patria. Placutele de sticla pictate sunt originale si dateaza din secolele XVIII, XIX si inceput de secol XX. Momentul pe mine nu m-a amuzat deloc si am observat multa lume dornica sa inceapa A Dangerous Method. Dar poate sunt eu prea pretentioasa.
Inca de la inceput am avut un sentiment apasator, care ma anunta ca filmul, pe care l-am asteptat cu nerabdare inca de cand am scris despre subiectul filmului, despre regizor si distributia impresionanta, ma va dezamagi. Da, A Dangerous Method a fost inca un film cu o premisa uluitoare, profunda si bazata pe o poveste adevarata – Carl Jung, fondatorul psihologiei analitice, relatia sa cu Sigmund Freud si bazele psihanalizei, Sabina Spielrein, dificilul pacient si viitoarea amanta a lui Jung; din pacate, aceasta premisa nu a fost de ajuns, iar A Dangerous Method a fost mult prea rece, fara continuitate, cu personaje care nu au reusit sa te atraga cu adevarat si fara un scenariu care sa aiba un impact puternic asupra spectatorului.
Angels always speak German. It’s a tradition.
Filmul incepe in 1904, cand Sabina Spielrein (interpretata de Keira Knightley) a fost adusa la clinica psihiatrica universitara Burghölzli, iar Carl Gustav Jung (interpretat de Michael Fassbender) i-a devenit medic. Tanara se afla atunci intr-o stare aparent irecuperabila, dar, pana in iunie 1905, Jung reuseste sa se apropie de Sabina si sa-i trateze boala mintala printr-o metoda noua, elaborata de acesta – psihoterapia clinica. Jung este impresionat si incitat de personalitatea domnisoarei Spielrein, pe care o ajuta sa urmeze Facultatea de Medicina, aceasta dorind ulterior sa devina psihiatru. Relatia dintre cei doi devine din ce in ce mai intensa si se vede clar cat de importanta este aceasta pentru amandoi; Jung, un psihiatru stralucit, isi da seama ca a gasit mai mult decat un pacient vindecat, ci o minte unica si pasionata de profesia sa. Sabina Spielrein este o tanara foarte vulnerabila si instabila inca, cu o fire extrem de sexuala, bazata pe comportamentul abuziv al tatalui ei, desi nu are deloc experienta in acest capitol. Din acest motiv, Sabina ia initiativa si in curand ea si Jung devin amanti. Sexualitatea este un element fundamental al filmului si un subiect de analiza pentru toate personajele principale.
De aici, povestea a devenit atat de enervanta si tipica, parca ar fi fost vorba de o relatie extraconjugala intre oameni obisnuiti: el este casatorit cu o femeie minunata, care il iubeste; in ciuda acestui lucru, are o relatie cu o alta femeie, urmata de remuscari nesincere si declaratii patetice, fara nicio intentie reala de a recunoaste aceasta aventura si de a raspunde astfel pentru faptele sale. Sigur ca erau si altfel de vremuri, dar minciuna si inselatoria sunt aceleasi si nu este deloc placut sa vezi atatea situatii in care o persoana nu-i mai este de ajuns alteia, desi niciuna nu a fost [teoretic] obligata sa se casatoreasca. Poate ca am acordat eu prea multa atentie acestui element al filmului, dar uneori simt ca am ramas atat de putini cei pentru care casatoria chiar inseamna ceva.
Sometimes you have to do something unforgivable to go on living.
Celalalt pol cu adevarat interesant al filmului a fost relatia dintre Carl Jung si Sigmund Freud (interpretat de Viggo Mortensen), presarat cu dialoguri impresionante; primul avea 30 de ani cand l-a cunoscut personal pe Freud, care avea 50 de ani si era deja renumit pentru toata munca si operele sale revolutionare in aceasta materie. In 1907, Jung si Freud s-au intalnit si au inceput astfel discutii interminabile; mai tarziu, Freud i-a trimis lui Jung la Zurich ultimele sale eseuri publicate, pornind astfel o corespondenta asiduua si o colaborare fructuoasa intre cele doua genii.
Aceasta relatie a durat doar 6 ani insa, sfarsindu-se in 1913, dupa ce studiile si cercetarea lui Carl Jung s-au indepartat prea mult de opera si invatamintele neinduplecatului Freud. Ruptura dintre cei doi s-a produs atunci cand Sigmund Freud nu l-a lasat pe Carl Jung sa-i interpreteze visul, refuzand sa-si arate slabiciunile in fata celui pe care l-a numit mostenitorul sau direct. De cealalta parte, Carl Jung a fost profund deziluzionat de parintele lui adoptiv de la Viena si aceasta ruptura va duce la elaborarea unui sistem propriu de terapie psihanalitica, axat pe reintroducerea culturii ca dimensiune fundamentala a omului si pe un ansamblu de concepte noi, deduse din experienta clinica.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Michael Fassbender este un actor excelent si foarte, foarte atragator, pe care eu l-am remarcat inca din rolul sau destul de mic din fermecatoarea comedie a lui Quentin Tarantino, Inglourious Basterds. Actorul cu radacini germane si irlandeze a realizat cu mult talent inca un rol important, care nu va fi ignorat de critici; acesta reprezinta inca o etapa a carierei impresionante pe care o va avea cu siguranta Michael Fassbender mult timp de acum incolo. Personajul Sigmund Freud mi-a placut mult mai mult si a fost o adevarata placere sa il revad pe Viggo Mortensen. El a mai colaborat cu regizorul David Cronenberg la mult apreciatele A History of Violence si Eastern Promises si cred ca a fost o alegere perfecta pentru rolul marelui Freud.
In acest film, iti dai seama pe de alta parte cat de urata este/poate fi Keira Knightley. Persoanele care sufera de o boala mintala nu sunt deloc o imagine placuta, mai ales in timpul crizelor, dar actrita a reusit sa ma socheze mai mult prin infatisare si reactiile mai mult grotesti decat prin interpretarea rolului din acest film. Actrita de 26 de ani a realizat un rol fara substanta, cum sigur nu a fost Sabina Spielrein, femeia care i-a impresionat pe Carl Jung si Sigmund Freud. Vincent Cassel a fost o aparitie plina de farmec, jucand rolul unui discipol cu totul aparte al lui Freud, Otto Gross.
Ce spun criticii despre A Dangerous Method?
Pe Metacritic.com, scorul lui A Dangerous Method este de 75%, bazat pe 23 recenzii de la critici. Totodata, A Dangerous Method primeste un Certified Fresh de 80% pe Rotten Tomatoes, cu 52 de recenzii proaspete dintr-un total de 65 si cu un average rating de 3.4/5.
Verdictul KoolHunt.ro
Chiar daca pe mine nu m-a impresionat A Dangerous Method, asa cum ma asteptam sa se intample, nu pot sa spun ca acest film este un must-avoid. Mai mult, vreau sa il vedeti si sa imi spuneti daca si unde gresesc.
Fotografia din cadrul serii de deschidere a festivalului Dakino a fost realizata in cinema Patria de Lucian Bodnar pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestei poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.