Home » cinema, Filme

Abraham Lincoln: Vampire Hunter – WTF, Hollywood? Why?

26 June 2012 scris de 4 comentarii

[Titlu in limba romana: Abraham Lincoln: Vanator de vampiri]

CoolRank: 4/10

– atmosfera & entertainment: 4/10

– regie: 4/10

– actori: 4/10

– scenariu: 3/10

– montaj: 6/10

Nota IMDb: 6.5/10

Regie: Timur Bekmambetov An: 2012
Actori: Benjamin Walker, Rufus Sewell, Dominic Cooper Genul: fantasy, actiune

 

Va solicit un pic imaginatia si va rog sa vizualizati o intalnire dintre cativa producatori si oameni din industria filmului. Toti se plang de faptul ca filmele nu mai aduc spectatori in sala si dau vina pe atractiile care tin oamenii departe de salile de cinema (padurile, plaja, muntele sau de ce nu… cartile) Faptul ca produsele lor au atins o cota nemaiintalnita de imbecilitate nu le trece prin cap si, dupa ce in secret decid sa taie toti copacii, sa polueze marea si sa dea foc la biblioteci, fug cu totii in pauza la toaleta unde in cele cinci minute de recreere vin cu mareata ideea de a-l aduce pe marile ecrane pe Abraham Lincoln ca vanator de vampiri. Oh, Bram Stoker, e numai vina ta!

Mashup!?!?!? Is this even a genre?

In ultimii ani editurile au dus o lupta grea sa isi pastreze cititorii tineri si asa au venit cu ideea de a combina povesti celebre cu elemente “pop culture” si uite cum ne-am trezit cu: Pride and Prejudice and Zombies, Sense and Sensibility and Sea Monsters, Android Karenina, Queen Victoria: Demon Hunter si cartea care sta la baza filmului cu acelasi nume: Abraham Lincoln: Vampire Hunter. Aceste romane “mashup” sunt menite sa incite cititorii prin modul in care rastalmacesc povestile originale si, sincer, cele doua titluri pe care curiozitatea m-a impins sa le citesc, mi s-au parut destul de amuzante si suportabile pentru ca nu s-au luat in serios.

Stiind ca Seth Grahame-Smith scrisese Pride and Prejudice and Zombies si era scenaristul serialului The Hard Times of RJ Berger, am sperat ca “Abe” nu o sa fie atat de dezastruos precum arata trailer-ul. Asa ca mi-am luat inima in dinti si cafeaua in mana (cel mai inspirat gest din viata mea) si am inceput vizionarea. Povestea este simpla, acest film poate fi acuzat de multe lucruri, dar in niciun caz de faptul ca povestea nu ajunge la public. Micutul Abe vede cum mama lui este omorata de un vampir si jura sa se razbune. Dupa ani de zile, Abraham (Benjamin Walker) este recrutat de Henry (Dominic Cooper) care il invata cum sa vaneze aceste creaturi, ceea ce si face pana la final. Cam asta e tot ce se intampla… ah, ar mai fi un lucru… Vampirii detineau Sudul si ei erau cei care aveau sclavi pe care ii foloseau drept “donatori de sange” si cand Lincoln a declarat razboi impotriva sclaviei, el a vizat de fapt vampirii. Oh, ipocrizia americana… Pana si un fapt istoric de neclintit primeste o noua interpretare. Nu americanii erau cei care asupreau sclavii… ci vampirii!

History prefers legends to men!

Pana acum probabil credeti ca sunt elitist, totusi trebuie sa stiti ca am vazut cam toate filmele si serialele cu vampiri (da, pana si The Twilight Saga) si multe mi s-au parut bune, altele proaste, dar absolut toate m-au delectat (da, pana si The Twilight Saga) pentru ca nu au uitat niciodata carui gen apartin. Insa niciodata nu am fost atat de revoltat de vreunul cum am fost de acesta. Motivul este unul simplu: filmul se ia prea in serios cand stim bine ca istoria a fost ce a fost si autorii filmului uita cu desavarsire principalul scop unui asemenea film: sa vanda cat mai mult popcorn! Cum am zis mai sus, calitate de baza a cartilor “mashup” este stilul amuzant, ba chiar autoironic in care sunt prezentate faptele. Desi scenaristul este si autorul cartii, nu a facut decat sa cada victima narcisismului artistic si sa creada ca poate face din romanul lui de buzunar marele film epic al secolului XXI.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Filmul poate ar fi fost mai suportabil daca pe ecran as fi avut parte macar de cateva interpretari “decente”. Din pacate, cafeaua mea a inceput sa sece rapid dupa primele cinci minute. Actorii, indecisi daca trebuie sa fie seriosi sau joaca intr-o parodie, au ezitat intre melodrama si teatru de revista. Eroii negativi respirau greu si paseau apasat iar cei pozitivi se emotionau la fiecare secventa.  Faptul ca majoritatea erau necunoscuti (Benjamin Walker) sau semi-celebri (Dominic Cooper, Rufus Sewell) nu este o scuza pentru superficialitatea cu care si-au abordat rolul.

Spre suprinderea mea, regizorul este Timur Bekmambetov, cel care a facut Night WatchDay Watch si Wanted, filme care i-au adus multi fani pe care din pacate ii va dezamagi cu acest nou produs. Singurele merite ale lui Bekmambetov sunt cateva secvente de lupta care arata foarte bine in 3D, dar pana la ele o sa aveti de indurat vreo 30 de minute de autoflagelare din partea celui mai renumit presedinte american.

Ca sa fie sigur ca filmul o sa se vanda cat mai bine, studioul promoveaza faptul ca unul din producatori este Tim Burton. Ce nu se stia pe atunci este ca Dark Shadows avea sa fie un esec total si ca multi oameni nu aveau de gand sa mai indure inca o epopee cu vampiri la nici o luna dupa. 

Ce spun criticii despre Abraham Lincoln: Vampire Hunter?

Nota de pe IMDb e in scadere pe masura ce oamenii incep sa-l vada. Pe Metacritic Abraham Lincoln: Vampire Hunter este momentan la 40/100 dupa ce acum o saptamana era 52 iar pe Rotten Tomatoes Abraham are 38%. Mai e ceva de zis? Poate ca toti suntem niste snobi cu pretentii artistice si nu am inteles filmul care nu isi doreste decat sa prezinte istoria intr-o maniera noua si incitanta pentru noua generatie. Eu, unul, as ruga profesorii sa isi atentioneze elevii ca acest film este pura fictiune si ca istoria ramane asa cum este scrisa.

Verdictul KoolHunt.ro

Oameni buni, nu va duceti!!! Sunt filme mult mai bune care va asteapta si care nu o sa sa va jigneasca inteligenta. Daca totusi ajungeti sa-l vedeti, fiti mai ingaduitori ca mine ca invesunarea in combinatie cu multa cafea nu face bine la tensiune. Oh, Bram Stoker, e numai vina ta!

4 comentarii »

  • catalin said:

    mai slab decat prometheus, spre exemplu, nu are cum sa fie!

  • ioana said:

    Eu l-am vazut 3D si mi s-a parut mult mai interesant decat altele..Iar efectele speciale au fost chiar surprinzatoare ..

  • Anca said:

    E probabil o satira la adresa felului in care imaginea istorica a lui Lincoln a fost “umflata cu pompa” post-Razboiul Civil. Ceva de genul “la cum a ramas in istorie, ai zice ca era in stare sa se bata si cu vampiri!”

  • Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012) > Blog de Cinema said:

    […] acelea eflorescente de sînge vampiric sînt lucrate în detaliu. Radu Grigore – Raluk Toti se plang de faptul ca filmele nu mai aduc spectatori in sala si dau vina pe atractiile care […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*