Home » Filme, Globurile de Aur 2011, Oscar 2011

Alice in Wonderland, Tim Burton in Disneyland

4 March 2010 scris de 7 comentarii

alice-in-wonderland1CoolRank: 8/10

atmosfera & entertainment: 8.5/10

regie: 9/10

actori: 9/10

scenariu: 6/10

montaj: 10/10

Nota IMDb:

Alice in Wonderland este departe de a putea fi comparat cu orice alt film pe care l-ati vazut in ultima vreme. Este departe de orice alta pelicula Walt Disney si departe de orice film al lui Tim Burton de pana acum. Este o imbinare armonioasa intre lumea de basm Disney si lumea noir, macabra, a lui Burton. Ceea ce se obtine este o experienta cinematografica si vizuala spectaculoasa, demne sa ne absoarba complet in aceasta lume fantastica si sa ne relaxeze total imaginatia, ajutandu-ne sa vedem lucruri imposibile devenind realitate. Probabil este exact doza de fantastic de care are nevoie orice viata reala luata mult prea in serios.

Sometimes I believe as many as 6 impossible things before breakfast

Alice (interpretata de Mia Wasikowska) viseaza inca de mica acelasi vis-cosmar. Cade intr-o gaura si ajunge intr-o lume fantastica locuita de persoalice-in-wonderland2naje fantastice. Tatal ei este intotdeauna cel care o incurajeaza ca nu este nimic in neregula cu ea si ca este foarte ok sa ai si asemenea vise, spunandu-i ca niciun om demn de mentionat nu era complet lipsit de vise sau fantezii.

Ajunsa la varsta de 19 ani, recent confruntata cu moartea tatalui ei, Alice este ceruta in casatorie de Hamish, un tip pe care ea una il gaseste insipid si mult prea conventional. Chiar in momentul in care acesta o cere in casatorie de fata cu toti prietenii si rudele lor, Alice zareste intr-un tufis un iepure alb si alearga dupa acesta in tufisuri. Urmarind iepurele, va aluneca si va reusi sa ajunga in Underland, lumea in care ajungea deseori in copilarie. Aceasta lume este in continuare asuprita sub domnia crudei Regine de Inima Rosie (interpretata de Helena Bonham Carter).

In Underland, Alice se va reuni cu prietenii ei vechi – Palarierul Nebun (interpretat de Johnny Depp), Tweedledee si Tweedledum ALICE IN WONDERLAND(interpretati de Matt Lucas), Pisica de Cheshire (interpretata de Stephen Fry), Iepurele Alb (interpretat de Michael Sheen) si Omida Albastra (interpretata de Alan Rickman) –  si isi va reaminti despre fostele ei vizite aici. Totodata Alice va afla care este rolul pe care il joaca ea in aceasta lume si se va confrunta cu adevaratul sau destin: acela de a o invinge pe Regina de Inima Rosie si de a o ajuta pe Regina Alba (interpretata de Anne Hathaway) sa guverneze din nou in pace si armonie aceasta lume de basm.

You need to be as mad as a hatter

Alice in Wonderland este, in primul rand, un deliciu vizual. Este genul de basm gothic in stilul Tim Burton, in care decorurile, costumele si actiunea se imalice-in-wonderland4pletesc neasteptat si totodata minunat, tesand o experienta supriza undeva la limita intre frumos si grotesc. Alice in Wonderland este insa si genul de basm demn de numele de Walt Disney – o fantezie frumoasa, in care personajele de poveste si liniile stralucitoare sunt menite sa ne incalzeasca sufletele si sa ne umple de bucurie si speranta.

Pare cumva o contradictie intre acesti 2 termeni? Ei bine, chiar este la un anumit moment dat. Eu pentru o clipa nu mi-am dat seama daca Tim Burton si-a pus marcant amprenta asupra acestui film sau compania Walt Disney. Daca ar fi fost un Alice in Wonderland 100% in varianta Burton cred ca lucrurile ar fi stat mai bine. Asa, pe undeva pe la finalul povestii se adauga o componenta de actiune de basm tipica povestilor de genul Harry Potter si totul se incheie pasnic si deosebit de conventional. Ceea ce lipseste este componenta absurdului – tipic povestilor lui Lewis Carroll, care unora ne-au incantat copilaria. Si cred ca, in absenta lui Disney, Tim Burton ar fi reusit mult mai bine sa exploateze si sublinieze aceasta componenta.

It is impossible only if you believe it is

Trecand peste micile mele critici cu privire la cat de mult se indeparteaza filmul obtinut din colaborarea Burton si Disney dealice-in-wonderland5 lumea originala creata de Lewis Carroll si trecand si peste faptul ca actuala versiune a basmului este o poveste fantastica clasica si cumintica, pot spune ca sunt deosebit de multe lucruri de laudat la Alice in Wonderland.

In primul rand, filmul te lasa pur si simplu cu respiratia taiata din punct de vedere vizual. Imbinari de elemente, stiluri, personaje pe care imaginatia ta nici nu le-ar fi putut concepe cumva mai bine, toate acestea reusesc sa te impresioneze inca din prima secunda in care Alice paseste in Underland. Culori, detalii, totul este frumos, de basm, superb. Tim Burton este cu adevarat un maestru si modul grafic in care este conceputa fiecare scena este fascinant. Iar totul amplificat de tehnologia IMAX si de cea de-a treia dimensiune, pot spune ca ne creeaza un peisaj uimitor.

Dintr-un punct de vedere stilistic, este evident de ce revista de moda Vogue apeleaza frecvent la Tim Burton pentru idei originale de pictoriale. Burton este un trend-setter, un creator, un avangardist. Un artist care vede frumosul din impletirea detaliilor pure si uneori macabre ale realitatii.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Este cunoscut faptul ca Tim Burton alege sa lucreze cu aproximativ aceeasi echalice-in-wonderland6ipa de actori pentru peliculele sale. Alice in Wonderland este cea de-a7-a colaborare a lui Burton cu Johnny Depp si cea de-a 6-a colaborare cu Helena Bonham Carter. Cele 6 colaborari anterioare cu Johnny Depp au fost: Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Corpse Bride, Charlie and the Chocolate Factory, Sleepy Hollow, Ed Wood si Edward Scissorhands. In ceea ce o priveste pe Helena Bonham Carter, colaborarile anterioare cu Tim Burton au fost in numar de 5 si anume Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street, Corpse Bride, Charlie and the Chocolate Factory, Big Fish si Planet of the Apes.

O noutate este spre exemplu colaborarea lui Tim Burton cu Anne Hathaway. Ceva ma face insa sa cred ca, desi este prima, nu este sALICE IN WONDERLANDub nicio forma ultima. Hathaway este excelenta in rolul Reginei Albe din Alice in Wonderland. Anne Hathaway joaca unul dintre putinele roluri unde este altfel decat inocenta si “fata buna”. Nu este aceeasi Anne simpla si altruista din The Devil Wears Prada, Becoming Jane sau Bride Wars si nu este nici femeia alunecata de partea intunecata cum este rolul toxicomanei din Rachel Getting Married. Regina Alba interpretata de Anne este o imbinare de nuante intunecate si stralucitoare, de alb si negru, gothic si fantastic. Dar de aici pana la a spune ca Hathaway poate lua un Oscar pentru acest rol mie una mi se pare cale lunga – nu pot spune ca am fost in vreun fel miscata sau impresionata de interpretarea actritei in acest rol. Este pus si simplu o interpretare buna, lucrata atent si minutios, dar nu una care sa starneasca emotii.

alice-in-wonderland8Cu adevarat impresionanta mi s-a parut performanta actritei Mia Wasikowska. Pe Mia o mai stim si din recentele pelicule Defiance si Amelia.  Mia reuseste sa joace o Alice gothica, misterioasa, frumoasa si sa ne arate frumusetea din spatele acestei lumi fantastice prin mirarea sa permanenta de copil. Wasikowska este o imbinare intre un copil si un adult, intre un personaj halucinant si o femeie pragmatica, iar modul in care ea priveste Underland este de asemenea o imbinare intre cele 2 viziuni. Sper sincer sa o vedem pe Wasikowska si in multe alte roluri de acum incolo, intrucat promite foarte mult ca actrita. Si nu ma mir deloc ca a castigat casting-ul pentru acest rol in fata unor actrite precum Lindsay Lohan si Amanda Seyfried. Tim Burton a declarat ca ceea ce a detasat-o clar pe Wasikowska pentru acest rol a fost gravitatea din privirea acesteia.

Ce spun criticii despre Alice in Wonderland?

Review-urile principalilor critici de film pentru Alice in Wonderland s-au situat undeva putin peste medie, filmul obtinand pe alice-in-wonderland9Metacritic.com un metascore de 55/100. Tomatometer-ul de pe RottenTomatoes.com arata un procent de 63% fresh pentru Alice in Wonderland.

Roger Ebert de la Chicago Sun-Times spune despre Alice in Wonderland ca este un deliciu vizual, Tim Burton fiind un adevarat maestru al fantasticului-gothic, iar filmul este o reala delectare din acest punct de vedere al privitorului. Ceea ce nu ii place lui Ebert la Alice in Wonderland este cel de-al treilea act al povestii, cum il numeste el: partea de actiune de la final, considerata de el oarecum nemotivata.

Todd McCarthy de la Variety spune despre Alice in Wonderland ca este putin prea conventional pentru un film de Tim Burton si ca a avut in permanalice-in-wonderland10enta senzatia ca se uita la un film de Disney din intamplare regizat de Tim Burton si nu viceversa.

Verdictul KoolHunt.ro

Pe scurt, Alice in Wonderland nu este o capodopera din punct de vedere al mesajului sau din punct de vedere al actiunii. Se si indeparteaza destul de mult de originalul Alice in Wonderland al copilariei noastre. Dar este totusi un spectacol vizual nemaivazut, pur si simplu must-see. Credeti-ma pe cuvant ca nu veti regreta si ca va fi cea mai frumoasa lume imaginata si vazuta de voi pana acum pe marele ecran.

7 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*