Home » cinema, Filme, Gale de film, Oscar 2013, Topuri filme

Animatii din 2012 pentru Oscar 2013

5 February 2013 scris de Niciun comentariu

Animatii oscar 2013Anul acesta au intrat in selectia initiala a posibilelor animatii cu sanse la un Oscar un numar impresionant de filme: 21. Probabil un record daca ne gandim ca pentru competitia din 2008 a Oscarurilor s-au calificat in cursa 12 filme animate, in 2009 au fost 14, in 2010 numarul a crescut la 20 ca apoi sa scada la 15 in 2011 si sa ajunga la 19 in 2012.Probabil ca nu mai conteaza atat de mult cate au fost, ci e mai important cate au ramas.

Cele 5 finaliste sunt toate foarte bune, desi personal, as fi lasat in cursa finala si un The Painting – o animatie frantuzeasca pe care am vazut-o la Anim’est in 2012 si care este absolut delicioasa. Nu prea inteleg nici de ce nu a ramas Rise of the Guardians in cursa finala – consider ca e mai bun decat cel putin unul din finalisti… probabil studiourile DreamWorks n-au mai avut loc de productiile Disney (cu 3 filme calificate in finala), daca e sa fim rautaciosi. Oricum, va recomand calduros si aceste 2 animatii.

Revenind la finalistele noastre…

Brave (Neinfricata)

(nota IMDb: 7.2/10; productie: Walt Disney Pictures & Pixar Animation Studios)

Favorita la Oscaruri, poate si pentru ca a luat Globul De Aur, Brave este o animatie frumoasa, insa fara a fi cu nimic exceptionala.

Printesa Merida (Kelly Macdonald) este hotarata sa-si croiasca singura drumul in viata, incalca toate regulile regatului sau, dar incapatanarea ei nu face decat sa aduca haos in viata ei si a celor dragi ei. Nimic nu poate reveni la normal pana cand printesa nu-si va invata lectia. Dar pentru asta e nevoie de mult curaj, multa hotarare, indemanare, un arc bun si muuulte sageti.

Wreck-It Ralph (Ralph Strica-Tot)

(nota IMDb: 8.0/10; productie: Walt Disney Animation Studios)

Wreck-it Ralph este un concurrent serios la titlul de cea mai buna animatie intrucat a castigat déjà distinctia suprema la categoria sa la Producers Guild Awards si Annie Awards.

Ralph (John C. Reilly) este personajul negativ in jocul video care-i poarta numele. Nu e prea multumit de rolul lui, de faptul ca este un paria al societatii si un ignorat. Decide sa-si paraseasca jocul si  a devina erou in alte jocuri. Doar ca, socoteala de-acasa nu prea se potriveste cu cea din imparatia jocurilor video si Ralph se trezeste repede sufocat de o alegere grea: medalia de onoare, visul lui sau salvarea unei prietene dragi.

Frankenweenie (Frankenweenie)

(nota IMDb: 7.0/10; productie: Walt Disney Pictures)

Tim Burton si a sa animatie ar trebui, poate, sa plece acasa cu mult ravnita statueta aurie anul acesta. Poate putin cam “dark” pentru juriul Oscarurilor, Frankenweenie va ramane oricum un favorit intre favoritii iubitorilor genului. Macar cu asta ne consolam.

Cand singurul prieten adevarat al lui moare, Victor (Charlie Tahan) simte ca trebuie sa faca ceva pentru a continua sa se bucure de prezenta cainelui sau, Sparky. Si-atunci se transforma intr-un nou doctor Frankenstein, unul mic si simpatic dar care va trebui sa-si apere inviatul catel de toate prejudecatile parintilor, colegilor si a intregului oras care nu vad in animalut decat o creatura hidoasa menita sa aduca numai necazuri.

ParaNorman (ParaNorman)

(nota IMDb: 7.0/10; productie: Laika Entertainment)

O animatie ce merita, intr-adevar, sa se numere printre finaliste. Cu sanse oarecum reduse la castigarea marelui trofeu, ParaNorman este un film animat foarte amuzant, avand un scenariu foarte bine inchegat.

Norman Babcock (Kodi Smit-McPhee) este un baietel de 11 ani care se trezeste nevoit sa-si salveze oraselul natal de furia unei vrajitoare care a blestemat comunitatea. El este singurul care poate aduce linistea deoarece este inzestrat cu o calitate… paranormala: poate vorbi cu cei trecuti in nefiinta. Daca asta e sufficient sau e nevoie de mai mult pentru a invinge raul… ei bine…trebuie vazut.

The Pirates! Band of Misfits (Piratii! O banda de neispraviti)

(nota IMDb: 6.7/10; productie: Aardman Animations)

O animatie cu pirati simpatica, o tehnica apreciata dar care nu se ridica la calitatea altor productii Aardman ca Arthur Christmas sau Chicken Run. Parerea mea este ca The Pirates! Band of Misfits nu are nicio sansa sa castige Oscarul… dar lumea-i plina de surprize, nu?

Dupa 20 de ani de incercari esuate, Capitanul Pirat (Hugh Grant) inca mai viseaza la trofeul “Piratul anului”, dar isi da repede seama ca va avea parte de o concurenta serioasa la titlu. Totusi, intalnirea cu omul de stiinta Charles Darwin precum si prietenia lui cu papagalul Polly ar putea, printr-o coincidenta ciudata sa-l ajute… dar pana la final e drum lung si intortocheat.

Daca va intereseaza lista completa a celor 21 de animatii inscrise in cursa initiala a competitiei… iata-le aici:

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*