Home » Acum la cinema, cinema, Filme, Oscar 2013

Anna Karenina – Scandalos de somptuos

16 December 2012 scris de 2 comentarii

anna-karenina1Coolrank: 7/10

– atmosfera & entertainment: 7/10

– regia: 8.5/10

– actori: 7/10

– scenariu: 7/10

– montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.1/10

Regie: Joe Wright An: 2012
Actori: Keira Knightley, Jude Law, Aaron Taylor-Johnson Genul: drama

 

Din exterior, noua adaptare a clasicului tolstoian pare a fi o tipica drama de epoca, bogata in imagini somptuoase si costume elegante, dar produsa doar de dragul de a avea o versiune cu actori contemporani. Totusi, regizorul a reusit sa dea textului, prin viziunea sa, unele elemente inovative care sa justifice noul film, care merita vazut cel putin de fanii unor astfel de filme.

You can’t ask “Why” about love! 

anna-karenina2Anna Karenina (interpretata de Keira Knightley), sotia respectabila si tanara a contelui Karenin (Jude Law),  participa la balul de debut al unei rude indepartate, o fata de 18 ani, Kitty (Alicia Vikander). Aceasta se asteapta sa fie curtata de chipesul Vronsky (Aaron Taylor-Johnson), de care e indragostita, acestuia insa ii cad ochii pe Anna, si danseaza cu ea, amandoi pierzandu-se in moment.

Cei doi incep o aventura, nepasandu-le de gura lumii sau de cei dragi pe care ii ranesc, iar in curand legatura lor devina cunoscuta. Confruntata de sotul ei, Anna alege iubirea in fata familiei. Mistuiti de dragoste, ei pornesc pe calea pasiunii care ar putea distruge totul din viata lor.

In paralel, Levin (Domhnall Gleeson), un tanar care a cerut-o pe Kitty de nevasta, dar a fost refuzat in favoarea lui Vronsky, se retrage la mosia sa de la tara unde incearca, prin introspectie, sa-si determine rostul vietii.

Despre regie si actori ce se poate spune?

anna-karenina3Joe Wright a debutat cu adaptarea romanului Pride and Prejudice de Jane Austen si si-a consolidat numele cand filmul sau Atonement, o adaptare dupa Ian McEwan, a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film. Pe langa acestea, el a mai regizat drama The Soloist si filmul de actiune Hanna, cu Saoirse Ronan. Astfel, el a demonstrat o sensibilitate aparte pentru drame psihologice/emotionale si filme cu personaje principale feminine care ies din conventii.

anna-karenina4Daca celelalte filme au fost adaptari stricte, aici a indraznit sa se joace putin cu mediul cinematografic, filmand mare parte din actiune intr-un teatru parasit. Ca urmare, mise-en-scena este astfel construita incat actiunea pare a avea loc ba in camere adevarate, ba pe scena. Uneori, actorii parasesc o camera si ii gasim in culise, contemplandu-si soarta. Aceasta teatralizare nu se rezuma doar la decor, ci si la unele scene atent coreografiate, care imita stilul de musical. De altfel, inca de la primul cadru, cand o cortina rosie se ridica in fata noastra, filmul aduce aminte de Moulin Rouge! al lui Baz Luhrmann. Din pacate, inconsecventa si ordinea aproape aleatorie in care apar aceste momente de “teatru” in film, submineaza vreo simbolistica clara, exercitiul parand mai degraba o incercare fara fond de a parea indraznet.

anna-karenina5Actrita principala este Keira Knightley, care a mai colaborat cu regizorul la Pride and Prejudice si Atonement, iar ea este si punctul slab al filmului. Nu da dovada de destula complexitate pentru a juca o mama a unui copil de noua ani, o femeie casatorita de 10 ani cu un barbat cu douazeci de ani mai in varsta. Mimica ei este cea corecta, intonatia vocii la fel, dar totusi nu reuseste sa convinga complet in niciun moment. Dar asta este un defect al majoritatii actorilor din film. Poate deoarece nu reusesc decat sa faca aluzie la complexitatea personajelor lor, care au trebuit simplificate in procesul adaptarii, jocul actoricesc pare des sa nu corespunda cu intentia personajelor. Aaron Taylor-Johnson, care a avut rolul principal in Kick-Ass si aici il intepreteaza pe Vronsky, nu reuseste sa-si faca personajul sa arate chiar indragostit de Anna, ci pare a fi un simplu seducator care o va lasa dupa ce a avut-o.

Alti actori, care in general intalnesc aceleasi probleme, de unde as trage concluzia ca vina sta mai degraba la regizor, sunt Jude Law ca si Karenin, Kelly Macdonald (Trainspotting, Boardwalk Empire) si Domhnall Gleeson (Harry Potter, Dredd, True Grit).

Ce spun criticii despre Anna Karenina?

anna-karenina6Cele 152 de recenzii numarate de tomatometru ii dau lui Anna Karenina nota de 62% Fresh, cu un procent mai mic decat nota metacritica pentru Anna Karenina, de 63 din 100.

Cei de la New Yorker sunt de parere ca ideea metaforica a regiei nu e greu de inteles, dar ca pare sa ii cam incurce pe actori. Iar Roger Ebert crede ca filmul pare a fi mai somptuos si extravagant decat poate duce.

Cei de la Empire cred ca filmul ar fi putut sa ne atinga inimile mai puternic, dar, in afara de asta, o drama de epoca nu putea fi mai moderna, incitanta si imbatatoare.

Verdictul KoolHunt.ro

Desi actoria nu pare a depasi stadiul de tehnic corecta si metafora regizorala nu e dusa pana la capat, Anna Karenina ramane o drama de epoca cu imagini bogate ce va vor ramane in minte si un ritm muzical, chiar erotic, care au ca baza un roman clasic si complex, scris de unul din maestrii rusi, astfel ca nu ar trebui pierdut de fanii acestui gen.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*