Home » Filme

Atonement – jocul psihologic al unei obsesii

24 January 2008 scris de 12 comentarii

atonementkeiraknightley1CoolRank: 8/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 9/10

actori: 8/10

scenariu: 7/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.9/10

Ati mai vazut vreo drama romantica cu adevarat induiosatoare de la Titanic incoace? Desi nu cu aceleasi efecte speciale spectaculoase, Atonement se inscrie cu succes in seria povestilor de dragoste frumoase si cu final tragic, demne de a fi comparate cu Titanic.

Improbabilul transformat in imposibil de Ian McEwan

Credeti ca are vreo sansa o poveatonement-keira-knightleyste de dragoste intre o femeie din clasa britanica superioara si fiul unui servitor? Sigur nu, atunci cand barbatul este acuzat pe nedrept ca a violat o fetita si este trimis in razboi pentru a-si ispasi pedeapsa. Si totusi… ar fi fost frumos. Sau cel putin ar fi fost frumos in Atonement, adaptare pentru marele ecran a celebrului roman al scriitorului britanic, Ian McEwan.

Joc psihologic amplificat exceptional de sunet si imagine

Scenariul filmului urmeaza o panta descendenta, incepand in imagini cu soare pline de bucurieatonementkeiraknightley2 si terminand intr-o drama a neimplinirii si durerii. Pe principiul jocului de domino, o singura minciuna rastoarna trei vieti. Personajele se afunda din ce in ce mai mult cu fiecare cadru intr-un joc psihologic periculos. Rasturnarile de situatie si schimbarile de paradigma ale personajelor par atat de reale incat reusesti sa empatizezi cu fiecare dintre participantii la tragedie. Pe fundalul tragediei povestii de dragoste dintre cei doi protagonisti se desfasoara tragedia razboiului.

Fundalul sonor si sunetul marcant al masinii de scris amplifica in continuu tragedia pornita dintr-o razbunare infantila stupida. Suspansul cinematografic ne face sa mergem pana la indignare: nu ne dam seama cum un lucru atat de simplu si nesemnificativ poate distruge trei destine si nu poate fi oprit. Regia este bine realizata, Joe Wright primind nenumarate review-uri pozitive.

Tensiune erotica autentica si obsesie marcanta

Jocul actorilor este fara pata, lucru pe care trebuie sa il recatonementkeiraknightley5unosc, desi nu credeam pana acum in abilitatile actoricesti ale Keirei Knightley. Chimia dintre James McAvoy si Keira Knightley pare atat de autentica, incat fiorii acestei tensiuni erotice instalate intre cei doi parasesc aproape total ecranul.

De asemenea, personajul care naste intreaga drama, cel al lui Briony – interpretat la varste diferite de Saoirse Ronan, Romola Garai si Vanesa Redgrave – este realizat cu maiestrie. Obsesia acesteia pornita dintr-o emotie infantila umple ecranul si este permanent augmentata de fundalul sonor insistent. Obsesia pornita din dragoste duce la ura si apoi vina, ajungand la nemarturisire, reusind sa marcheze pe viata destinele celor 3 personaje.

Impresionant cu adevarat a fost monologul-recital interpretat in finalul filmului de Vanessa Redgatonementkeiraknightley7rave. Va pot marturisi ca acesta mi-a smuls si o lacrima.

Si totusi… chiar de Oscar?

Si totusi, filmul nu este musai genul de film care mi-as dori sa ia premiul Oscar anul acesta. Poate pentru ca acea curba descendenta se opreste la un moment dat pe la mijlocul filmului si reuseste sa destinda tensiunea psihologica prin rememorari si scene destul de nesemnificative. Poate pentru ca nu a avut in centru o idee noua, pentru ca a fost previzibil.

In oriece caz, cred ca Atonement este un film de referinta pe care nu merita sa nu il vedeti. Veti remarca cat de bine este facut chiar daca nu va plac dramele sau filmele siropoase de dragoste.

12 comentarii »

  • movieaddicted said:

    mie nu mi se pare ca merita nota 8…si in niciun caz de Oscar!

  • setzka said:

    eu am vazut filmul si mi-a placut enorm! :X

  • Raluk (author) said:

    @setzka: Stii ca azi la mai bine de un an dupa l-am vazut din nou si mi-a placut din nou. Este bine redata ideea de remuscare si de obsesie in film.

  • Raluk (author) said:

    @movieaddicted: De ce nu ti-a placut filmul? Abia acum am vazut comentariul tau. Mi se pare foarte bine facut. Lipsurile sunt la nivel de scenariu si subiect. Dar este foarte bine redata remuscarea/parerea de rau/obsesia.

  • The Lovely Bones – raiul in viziunea lui Peter Jackson | KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

    […] si cu ocazia filmului Atonement, film pe care nu l-am apreciat foarte mult, performanta uimitoare a lui Saoirse Ronan. Si mai apoi […]

  • Legalsounds said:

    Thanks for taking the time to discuss this, I feel strongly about it and love learning more on this topic. If possible, as you gain expertise, would you mind updating your blog with more information? It is extremely helpful for me.

  • Remonty said:

    I find myself coming to your blog more and more often to the point where my visits are almost daily now!

  • KoolHunt.ro – Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti » X-Men: First Class – a cincea oara e cu noroc said:

    […] demonstrandu-si extraordinarul talent in filme universal aclamate precum The Last King of Scotland, Atonement, Becoming Jane sau The Last Station. Aici surprinde perfect englezismul, compasiunea si idealismul […]

  • wimpy girl said:

    Am vazut ‘Atonement’ pentru prima data in urma cu cateva seri. La inceput pot spune ca m-a plictisit, in sensul ca actiunea parea a se desfasura mult prea lent (pentru rabdarea unora). Insa per total, filmul intr-adevar este o capodopera! Finalul iti schimba integral atitudinea despre film, si cu siguranta depaseste “The Notebook”, poate nu chiar “Titanic”.
    MERITA VAZUT SI REVAZUT!

  • Ispasire – imaginatia unui copil schimba destine | KoolHunt.ro - Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti said:

    […] firesc sa revin asupra unui alt titlu. De data asta am ales Ispasire tocmai pentru ca nu am vazut filmul, dar mi-a placut atat de mult cartea, ca l-am pus deja pe […]

  • Festivalul de la Cannes provoaca din nou – fara von Trier, cu Vinterberg! | KoolHunt.ro - Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti said:

    […] The Hunt – Thomas Vinterberg, danezul care a lansat miscarea Dogma 95 alaturi de Lars von Trier, se intoarce pe Riviera la 14 ani dupa ce Festen, debutul lui, si al miscarii, castiga aici Premiul Juriului. Noul film este mai aproape ca ton si preocupare de primul, avand in prim-plan un barbat, o vorba aruncata la-ntamplare si repercursiunile aferente (probabil ca nu e, totusi, Atonement) […]

  • Anna Karenina – Scandalos de somptuos | KoolHunt.ro - Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti said:

    […] cu adaptarea romanului Pride and Prejudice de Jane Austen si si-a consolidat numele cand filmul sau Atonement, o adaptare dupa Ian McEwan, a fost nominalizat la Oscar pentru cel mai bun film. Pe langa acestea, […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*