Burn after reading – what a brilliant cluster-fuck!!!
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 9/10
– actori: 8.5/10
– scenariu: 9/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 7.2/10
Un film al fratilor Ethan & Joel Coen nou aparut? Fuga la cinema! De ce am mai sta pe ganduri? Poate datorita distributiei gigant, cu nume sonore vizibile de la mile distanta. George Clooney, Tilda Swinton, Brad Pitt, John Malkovich.
Asta pentru ca mereu am avut prejudecata asta: prea multe nume sonore nu reusesc sa faca un film bun. De data aceasta au fost suficiente numele sonore, suficient talentul si suficient subiectul, astfel incat Burn After Reading sa imi insenineze o dupa-amiaza de sambata.
Intelligence is relative…
… dupa cum spune si tagline-ul filmului. Si uneori este un deliciu sa arunci o privire de ansamblu asupra stupizeniei singulare. Fiecare om prins in propria cutie de chibrituri, pus in incurcatura de drame semi-inexistente, incurcand alte vieti prin coincidente derizorii si reusind din cand in cand sa intrepatrunda alte experiente la fel de insignifiante ca si a sa.
Cam asta prezinta Burn After Reading. Un adevarat clusterfuck lipsit de logica la nivel global, dar plin de drama si tensiune la nivel individual.
Inca de la Ladykillers duceam dorul umorului negru aparte al fratilor Coen. Umor subtil, plin de inteligenta, care reuseste sa faca dintr-o farsa cu spioni cu totul altceva decat un nou Austin Powers. Filmul Burn After Reading surprinde cu adevarat spectatorul, nelasandu-l sa isi vada de experienta cinematografica tihnita nici o clipa. Atunci cand spectatorul crede ca a prins un fir logic al actiunii, este din nou dus pe o pista falsa si pierdut in haosul lipsit de logica al filmului si al mintii umane.
Realitatea cruda: ne uitam la prea multe filme de actiune
Burn After Reading face misto in fiecare secventa de generatia Hollywood. Ne uitam la prea multe filme. Cautam spectaculosul in vietile noastre banale pana la paranoia. Gasim indicii, facem pe detectivii, traim drame, masuram performanete sexuale si suntem fiecare dintre noi un super erou… ridicol in propria cutie de chibrituri.
Uitam sa mai traim, sa mai iubim, ne pierdem complet principiile in valtoarea senzationalismului pe care incepem sa il vedem si acolo unde lipseste cu desavarsire. Filmul aduce intrucatva cu o piesa de Eugene Ionescu in varianta light. Personajele tind spre dezumanizare, dezarticulare, tind sa fie caricaturi posh lipsite de logica in propria viata glam.
Actorii s-au ridicat la maestria scenariului si regiei. George Clooney surprinde complet, jucand asa cum nu suntem obisnuiti cu el, un rol de Don Juan urban, frustrat sexual, cu tulburari de personalitate si aparenta de cuceritor. Brad Pitt in rolul de instructor de sport fara prea multe substanta cenusie, intrand in belele dupa belele, alaturi de Frances McDormand. John Malkovich mi-a adus aminte de rolul din The Man in the Iron Mask in fiecare secunda a filmului – joc plat, cu care eram deja obisnuiti. Tilda Swinton a reusit sa nu ma impresioneze cu nimic – jucand acelasi rol de gheata cu care ne-a obisnuit. Speram curand sa revina la actorie.
Cons & pros
Punct slab ale lui Burn After Reading ar putea fi asemanarea pe undeva evidenta cu precedentele filme marca fratii Coen. Ca si puncte tari, mi-ar fi greu sa le enumar pe toate.
Dar va pot spune ca mi s-a parut un film de o profunzime si un umor deosebite, cu jocuri actoricesti pe masura. Fratii Coen au dat cu siguranta lovitura si de aceasta data.
Ce spun criticii despre Burn after reading?
Roger Ebert nu a fost impresionat de film, dar l-a laudat ca fiind o comedie neagra reusita si s-a pronuntat impresionat de rolurile lui George Clooney si Frances McDorman. New York Observer si Time Magazine au spus despre film ca este sters si usor de scos din memorie. Tomatometer-ul de pe RottenTomatoes a masurat 78%.
Verdictul KoolHunt.ro
Pentru cine este Burn After Reading un must-see? Pentru cei care adora stilul si umorul fratilor Coen si care le simteau lipsa.
Cine ar trebui sa ocoleasca cu orice pret Burn After Reading? Carcotasii care vor sa fie dati pe spate de un film marca Coen. Da, ok, nu este ceva cu adevarat memorabil. Este tot din seria Coen. So what??! We love them :p
Acelasi indemn: duceti-va sa il vedeti.
Pentru care inca nu sunt convinsi, am strans si alte recenzii (Newsweek, Catavencu, Alex Leo Serban) aici:
http://placerisizile.blogspot.com/2008/11/burn-after-reading-recenzii.html
Cred ca am mancat un cuvant: “Pentru cei care…”, sorry
[…] si mai emotionant decat cel din Michael Clayton si cu siguranta mai reflexiv decat cel din Burn After Reading sau Leatherheads. Este Clooney la superlativ. Pentru prima oara Clooney ar merita, in opinia mea, […]
[…] mele favorite. Totusi, eu una cand aud fratii Coen ii asociez pe acestia cu genialele comedii negre Burn After Reading si The Ladykillers. A Serious Man este in sfarsit un film din seria celor 2 succese anterioare. O […]
[…] sa fiu sincer, chiar m-a pacalit. In alte roluri misterioase ii veti intalni pe Richard Jenkins (Burn After Reading) si Bradley Whitford – cand tinerii nu sunt prezenti pe ecran, cei doi incalzesc atmosfera si […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments