Cartea Cimitirului – povestiri din cripta lui Gaiman
Oare ati auzit vreodata de Neil Gaiman? Vreau un raspuns cat mai sincer! Ei, daca nu ati auzit lasa-ti-ma pe mine sa va luminez putin calea. Neil Richard Gaiman este un autor britanic de romane si povestiri SF si fantasy. Printre operele sale se numara si romanele “Stardust” (roman care sta la baza filmului Stardust, din distributia caruia fac parte celebrul Robert de Niro si frumoasa Michelle Pfeiffer), “Coraline” (cred ca acum am atras atentia copiilor care cu siguranta au vazut filmul de animatie din 2009 Coraline, castigator al premiului BAFTA) si ultimul, dar nu cel din urma, “The Graveyard Book” (“Cartea Cimitirului”) aparuta recent la Nemira si castigatoare a premiului Hogo.
Neil Gaiman locuieste vizavi de un cimitir! Nu, pe bune vizavi de un cimitir care probabil va aminteste de cosmarul imaginat de Stephen King in “Cimitirul Animalelor“. Insa sa revenim la carte lui Gaiman care afirma ca ideea l-a lovit asa de-o data, atunci cand isi privea fiul mergand pe bicicleta in preajma cimitirului.
Coincidenta sau mister? Si asa o noua Carte a Junglei construita pe un decor grotesc a prins viata.
E Tarzan! E Mowgli! Nu, e Bod, supravietuitorul!
“Cartea Cimitirului” este povestea lui Nobody Owens, un copil cu o poveste extraordinara. Un copil care se adaposteste intr-un vechi cimitir de un criminal care i-a ucis familia. Jack omoara familia copilului, dar se poarta stangaci atunci cand este vorba de micutul Bod (asa este poreclit Nobody). Ajuns in cimitir, Bod este protejat de locatarii de veci ai cimitirului (niste fantome prietenoase) si de un personaj ciudat numit Silas. Dupa ce il salveaza de criminal, fantomele decid sa-l adopte pe Bod.
Astfel, baiatul se maturizeaza intre granitele cimitirului unde este in siguranta si protejat de orice pericol. Fantomele devin, pe rand, mentorii lui Bod. Il invata sa citeasca utilizand pietrele de pe morminte si cartile aduse de Silas ocazional. Anii trec, iar micutul adoptat de fantome, isi castiga dreptul de a parasi siguranta cimitirului si de a descoperi ce se gaseste dupa gardurile metalice ale cimitirului. Insa, ceea ce Bod nu stie este ca Jack se afla tot acolo si asteapta… asteapta retezarea crengii salbatice.
“Zidul de morminte se sfarsea, iar acum era un drum, si nimic altceva decat un drum, o carare mult mai batatorita pe teren sterp, un desert din pietre si oase”.
Vrajitorii sau poate doar puteri neobisnuite?
Tinerii cititori vor fi incantati de aventurile lui Bod, un copil care lupta pentru viata sa si care este ajutat de spiritele ce zac pe hotarele cimitirului. O carte aproape memorabila care intredeschide o mica usa pentru o viitoare continuare.
Si, fara sa vreau, trebuie sa raportez munca depusa de Gaiman in crearea personajelor la universul fabulos de J.K. Rowling. Niste personaje aprent normale sunt trase in mijlocul unor situatii neprevazute si se adauga si o doza uriasa de fantasy. Nobody Owens dispune atat de potential, cat si de un ajutor neasteptat, iar cimitirul devine o fresca frumos pictata de Gaiman.
O sa ma intrebi probabil “Cine este acest Jack?“, “De ce familia lui Bod a fost ucisa? Exista vreun motiv anume?” sau poate “Cine este in spatele lui Jack? Cine controleaza miscarile lui? Cine este creierul din spatele planului?“. Dar eu nu o sa-ti dau nici un raspuns, o sa te las sa mocnesti la foc mic pana cand degetele tale o danseze pe coperta cartii. O sa te las sa deschizi acea portita, sa pasesti in lumea alaturi de Bod, Silas si chiar alaturi de domnisoara Lupescu. Ce cauta un personaj de origine romana intr-o carte ce a luat nastere in indepartatul Occident? Cred ca stii raspunsul meu deja.
“Bod incepu sa coboare scarile. Se concentra asupra Fricii, sa creasca nivelul de panica in camera, sa faca Teroarea tangibila“.
Fantasy atat pentru copii cat si pentru adulti
Dupa cum afirmam si in randurile de mai sus, “Cartea Cimitirului” este o poveste aproape memorabila. Cum v-am aliniat cateva calitati cred ca e momentul sa rasfir si cateva minusuri ce scad valoarea operei de fata. Ce pot sa spun? Cartea a fost un deliciu literar, insa nu este una din cele mai bune ale Gaiman. Mi-a placut mai mult “Nicaieri”, chiar daca si acolo mai sunt unele lucruri ce ar merita imbunatatite. “Cartea Cimitirului” a fost scrisa pentru publicul tanar si acest lucru se poate vedea cu ochiul liber chiar din primele randuri. Pe parcursul unor capitole ritmul incetineste, iar multe intrebari sunt lasate fara raspuns. De aceea, consider lucrarea de fata o contradictie in sine: este o carte scrisa pentru publicul tanar, insa, cuprinde anumite scene care nu cred ca ar fi recomandate copiilor. Un mister caruia poate Gaiman ii va raspunde intr-o posibila continuare.
Propun “Cartea Cimitirului” fanilor lui Gaiman si iubitorilor de fantasy, dar nu si celor de sience-fiction deoarece, desi a fost impodobita cu Nebula Award si Hugo Award, caci aventurile lui Bod nu se invart in sfera SF-ului, ci mai degraba in aria fantasy.
Cartea Cimitirului poate fi achizitionata din Libraria Virtuala Nemira. Veti fi incantati din prima clipa cand privirea va cadea pe coperta, apoi pe ilustratiile interioare si in cele din urma pe cuvintele magice ale lui Gaiman. Un adevarat deliciu literar.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.