Ce sa vedem la cinema in luna aprilie 2012
Aprilul cinefilului este o bestie cu multe capete. Pesti in desert, corbi tenebrosi, catelusi chercheliti, extraterestri pescuiti si… faimoasa faza din Placinta Americana, minus placinta?! Vestea buna este ca filmele acestei luni nu seamana-ntre ele, toate genurile gasindu-si locul pe o paleta regizorala cosmopolita (=nu doar Hollywood-iana). Atentie insa! Chiar si trailer-ele de mai jos vor starni simpatii (sau antipatii) intense, de filme nu mai zic – presimt ca vom dezbate lung si bine pe marginea lor. Eu tin cu numarul 8 si va provoc sa ma contrati!
1. Salmon Fishing in the Yemen
Umor britanic intr-un rom-com cu nume mari pe afis: Emily Blunt, Ewan McGregor si Kristin Scott Thomas formeaza un trio imbatabil intr-o poveste ciudatica inspirata de romanul omonim al lui Paul Torday. Titlul, de altfel, atinge miezul problemei, si anume problema lui Fred Jones, usor autist si totodata expertul numarul unu in tot ceea ce tine de pesti, chemat sa gaseasca o modalitate de-a transplanta somoni in desertul din Orientul Mijlociu. Indiferent de premisa, ghicim dintr-un foc ca filmul asta ne va indulci pana la genericul final, avandu-l la carma pe nimeni altul decat regizorul lui Chocolat, Lasse Hallström!
Al patrulea film din franciza American Pie, care s-a lasat asteptat aproape un deceniu. Vechii nostri prieteni – ca doar au crescut in fata ochilor nostri, pe ecran – se intorc in orasul natal pentru reuniunea de liceu. Absolventii promotiei 1999 sunt din nou impreuna, din nou imaturi impreuna in ciuda trecerii timpului, a diverselor traiectorii profesionale si situatii conjugale, doar ca de data asta Jason Biggs nu-si mai face de cap cu o placinta. In schimb, are o scena de nuditate – frontala, necenzurata! – care probabil ca se cerea, pe principiul “cum surclasezi scena cu placinta?” Must-see pentru nostalgici, fani ai comediei, curiosi si carcotasi care nu cred in sequel-uri de-o calitate comparabila cu originalul.
3. Toata lumea din familia noastra
Noul film al lui Radu Jude expune o mica, indigesta felie de viata care, si asta e intr-adevar insolit in contextul Noului Val, nu se vrea a fi tipic romaneasca. Povestea micutei Sofia si a parintilor ei care navigheaza cu greu prin mlastinile unui divort deloc “amiabil” este creionata minimalist, insa cu performante actoricesti scanteietoare. Daca Sofia Nicolaescu face un rol de copil fara cusur, adjudecandu-si orice aparitie-n cadru, Serban Pavlu este la fel de firesc pe post de tata frustrat, mahnit, demasculinizat. Dialogurile dintre el si sotie, pe de-o parte, el si soacra, pe de alta, taie ca briciul, fara manajamente, denotand emotii puternice si universal valabile.
4. Battleship
SF-ul lunii este, printre altele, o a doua iesire la rampa a lui Taylor Kitsch (John Carter), speram mai de bun augur ca prima pentru cariera sa. El il joaca pe Alex Hopper, soldat marin in flota amiralului Shane (Liam Neeson, mereu pe baricade in rol de badass profesionist) care se confrunta cu o flota extraterestra in mijlocul oceanului. Original in scenariul acesta este scanteia de la care se incinge batalia pentru Planeta noastra, mai albastra aici ca nicaieri – nu e vorba de o invazie propriu-zisa, ci doar de o neintelegere, o lipsa de comunicare cu un lant de consecinte dezastruoase. Nu e in 3D, regizorul Peter Berg nefiind un fan al tehnologiei, dar efectele speciale arata spectaculos, el declarandu-se deja un veteran al colaborarii de succes cu CGI-istii, dupa The Kingdom si Hancock. P.S. Fanii Rihanna vor fi incantati sa afle ca-si face aici debutul ca actrita… adaugandu-si numele duzinelor de alte cantarete aspirante la o stea pe Walk of Fame.
5. Intouchables
Un film frantuzesc de exceptie care i-a adus actorului Omar Sy premiul César pentru rolul de asistent al unui aristrocrat tetraplegic. Premisa, trebuie sa admiteti, este ofertanta, iar dramedia, veti vedea, sta intr-un echilibru perfect la granita dintre induiosator si inspirational. Duetul protagonist, si el, fascineaza printr-o impletire desavarsita intre lumi pe care de regula le concepem ca fiind diametral opuse: din scaunul cu rotile, bogatanul Philippe nu se simte deloc privilegiat, in timp ce ingrijitorul sau, robustul Driss din patura de jos a societatii, este sanatos tun si inzestrat cu un optimism contagios. Intre cei doi se naste o prietenie rara, fiecare devenind o vesta de salvare pentru celalalt si Driss in mod special stralucind pe ecran cu o loialitate de neclintit care ne reinnoieste increderea in specia umana.
Daca-i thriller cu Bruce Willis, stampila must-see se aplica din oficiu. TCLoD intra desigur in sablonul filmelor cu cetateni americani rapiti de prin cele mai pitoresti destinatii de vacanta din Europa – da, exista deja un sub-gen (din care mai fac parte, de exemplu, filmul Taken sau noul serial Missing). In cazul acestui film, cetateanul american care scapa ca prin miracol e jucat de un britanic (!), bombonelul Henry Cavill. Cand excursia sa cu familia in Spania e intrerupta brusc de disparitia sus-numitei familii, luati cu japca la gramada de te-miri-cine (caci ni se promite o conspiratie), el, un broker de pe Wall Street, trebuie sa-si descopere latura bataioasa. Ceea ce, surpriza!, unui fiu de agent CIA (mai ales unul jucat de Bruce Willis), nu-i va veni chiar peste mana.
7. Project X
Comedia debutantului Nima Nourizadeh, realizator de videoclipuri si reclame, promite un soi de distractie sora cu dezastrul. Cum producatorul e faimos pentru regia lui The Hangover, nu-i de mirare ca Nima promite un “party movie cum n-ati mai vazut […] care nu se da in laturi de la nimic […] e sexy si devine tenebros.” Filmat intr-o casa, pe handheld-uri si telefoane mobile, este populat de actori aspiranti, adolescenti necunoscuti distribuiti in urma unor auditii deschise oricui – toate, elemente necesare pentru ca povestea sa fie credibila. Care poveste, apropo, este nebuna de legat si, deci, totalmente entertaining: un tanar lasat singur de parinti decide sa-si serbeze ziua intr-un mare fel si posteaza evenimentul pe Facebook. Ceea ce genereaza un influx de petrecareti… si degenereaza intr-o noapte de pomina, a se vedea mai sus.
8. The Raven
Noul film al regizorului care a stat la carma lui V For Vendetta nu are nevoie de alta prezentare si, daca lista asta era organizata subiectiv, si nu cronologic dupa data lansarii, ar fi ocupat primul loc. Este un thriller de epoca, in care unul dintre preferatii mei, John Cusack, depaseste orice sperante am nutrit vreodata pentru filmografia lui, intrand in pielea maestrului macabrului, Edgar Allan Poe. Romancier gotic, pionier al SF-ului si un ciudat si jumatate, Poe inca mai poate transmite fiori pe sira spinarii cititorului, la mai bine de-un veac de la moartea sa. Filmul imagineaza un scenariu in care crimele din povestile lui Poe ar deveni realitate, infaptuite de un criminal bolnav si investigate de un detectiv cu metode ne-ortodoxe – intr-atat de “destupat” e domnul Fields (Luke Evans) incat face echipa cu scriitorul pentru a dibui identitatea fan(atic)ului. YUMM!
Va amintesc, acelor 10 calugari tibetani dintre voi, ca ecranizarea-fenomen e in cinematografe de luna trecuta si doboara record dupa record. Un film SF/fantasy post-apocaliptic in care Jennifer Lawrence reuseste sa sparga tavanul glossy aferent unui blockbuster de tip Twilight, cu o interpretare demna de nominalizarea ei la Oscar din mult mai cenusiul Winter’s Bone. Nu in ultimul rand, o poveste de anvergura unei epopei, care captiveaza, pe foaie si pe ecran in mod egal, datorita unei eroine tinere, dar totodata capabile sa iasa triumfatoare intr-o lupta pe viata si pe moarte, fara sa-si sacrifice umanitatea, moralitatea, sufletul. Acest gen de personaj cu asa o coloana vertebrala, propulsat intr-un montagne russe al actiunii intense si acompaniat de personaje colorate, nu poate decat sa atraga si sa satisfaca total un public tinta extrem de variat.
Pentru publicul de art-house, noul film al regizorului roman Radu Mihaileanu este de neratat, iar promovarea lui care continua inca, si pe ecranele din mall-uri, o dovedeste. O poveste inspirata din situatii reale, bazata pe o documentare solida, care aduce in prim-plan conditia femeii arabe, cetatean de mana a doua de care nici stiristii nu se intereseaza prea des. Preocupat sa puncteze lupta Ei in fata barbatilor care se considera superiori in virtutea unor texte religioase interpretabile, dar nu de catre Ea, Mihaileanu reuseste sa teasa si o poveste personala hipnotizanta – cea a frumoasei Leila, care le propune femeilor dintr-un sat izolat, unde telefoanele mobile sunt rare si semnalul efemer, sa faca o greva a iubirii. De ce? Ca sa responsabilizeze barbatii care si-au permis sa uite, pretextand traditia, ca femeia trebuie adorata, nu impovarata.
The Cold Light of Day mi se pare un frate mai mare pentru Abduction, chiar daca joaca Bruce Willis ii zic pas din start, iar Battleship pare a fi un Transformers rip-off. Pana si mixul sunetului e la fel, ca sa nu mai vorbesc de multe scene din trailer.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.