Home » Acum la cinema, cinema

Ce sa vedem la cinema in luna martie 2013

1 March 2013 scris de 1 comentariu

must-see-in-martie-2013--la-cinemaExperimentam o perioada foarte prolifica a cinematografiei. Avem lansari pe banda rulanta ca nici nu mai stii ce sa alegi din multitudinea de pelicule cu care suntem bombardati si cum sa te imparti sa vezi cat de multe. Ce e si mai imbucurator este ca si cinematografia romaneasca cunoaste o perioada infloritoare, in total acord cu primavara care ne bate vesela la usa.

Daca zilele trecute au avut premiera in cinematografe filme precum Rocker sau Sette opere di misericordia (care nu e in totalitate romanesc dar in care e vorba despre ai nostri conationali si in care personajul principal e o romanca), luna aceasta, chiar de ziua mamei primim cu totii in dar Pozitia copilului – minunatia care a imbogatit plaiul mioritic cu un frumos Urs de Aur. In rest, oferta de filme din martie ii va satisface pe deplin pe fanii comediilor si ai horror-urilor.

1. Pozitia copilului

Clar cel mai asteptat film in martie dupa frumoasa performanta de la Berlin. Chiar daca unora le-a placut foarte mult, iar altora deloc, cert este ca juriul Berlinalei 2013 l-a considerat Cel mai Bun Film din competitive si in plus pe IMDb are momentan o nota fabuloasa: 8.7/10 bazata pe parerea a 159 utilizatori. Probabil regizorul Calin Peter Netzer este in al noualea cer, desi autoritatile noastre au cam intarziat cu felicitarile.

Pozitia copilului vorbeste despre noi, romanii – despre cum suntem, despre cum ne comportam, despre societatea noastra si cum ne influenteaza aceasta, despre cum trebuie sa ne obisnuim cu toate conditiile si sa invatam sa dam din coate daca vrem sa razbim si toate astea exemplificate in moment surprinse in viata unei mame prea mamoase care-si sufoca fiul deja adult cu dragostea ei protectoare.

Abia astept!

2. Hitchcock

Indiferent ce crede lumea despre regizori, acestia sunt niste oameni mult mai speriati de umbra lor decat un iepure ratacit in camp si urmarit de 10 vulpi. Mereu m-am gandit la Hitchcock ca fiind o persoana teribila. Un monstru care a profitat de frica noastra. Dar acum am inteles, peste ani si ani, ca pana si lui ii era frica si nu in sensul rau, ci al vietii pe care o traia. Aceasta poveste a lui Hitchcock este de fapt foarte romantata, este o viziune practica. Dar Hitchcock pe care cinematografia il stie este de fapt un vizionar, un pionier al filmului. Daca avem minima curiozitate de a-i rasfoi filmografia vom afla ca el, Regizorul, este un inovator, un monstru sacru care a fortat limita tehnicii in favoarea creativitatii. (Radu Iulian Baba)

3. Killing Time

Florin Piersic Jr. este si regizor dar si protagonist in acest film catalogat in primul rand ca o comedie, dar care e totusi interzis minorilor sub 18 ani (probabil din cauza incadrarii si in genurile crima si drama). O revedem si aici pe tanara ieseanca in plina ascensiune, Olimpia Melinte, pe care criticii au laudat-o pentru prestatia din Sette opere di misericordia. Suntem foarte curiosi sa vedem cum isi omoara timpul 2 asasini platiti care isi asteapta victima inchisi fiind intr-o camaruta.

4. Oz: The Great and Powerful

Se pare ca toata lumea vrea sa vada cum au reusit de data asta studiourile Disney sa reimprospateze, cu vreo 200 milioane de dolari, clasica si atat de indragita (cel putin la americani) poveste a vrajitorului din Oz a scriitorului L. Frank Baum. Pana acum stim ca fimul ni-l prezinta pe Oscar Diggs, un oarecare magician de la un circ care ajunge printr-o intamplare intr-un tinut de poveste numit Oz. Acolo intalneste trei vrajitoare care trebuie sa descopere daca Oscar este intr-adevar puternicul vrajitor profetit pe care ele il asteapta. Sunt voci care spun ca povestea e subtirica iar jocul actoricesc lasa de dorit… hmm… vom vedea. Chiar daca e asa (desi exista un mic dubiu), macar efectele speciale se anunta a fi spectaculoase.

5. A Farewell to Fools

Nuvela “Moartea lui Ipu” a lui Titus Popovici l-a inspirat si pe Sergiu Nicolaescu sa realizeze Atunci i-am condamnat pe toti la moarte in 1972, dar si pe regizorul Bogdan Dreyer sa reinvie povestea soldatului francez Ipu ratacit intr-un satuc transilvanean in urma pierderii memoriei din cauza unei rani capatate in cel de-al doilea razboi Mondial.

Filmul se “bucura” de o super publicitate acum, regasindu-se in plin scandal intre regizor si Gérard Depardieu (zice-se), pe de-o parte, si scenaristul Anusavan Salamanian, care se pare ca a modificat la montaj finalul filmului pentru a-l face mai… hollywoodian… gen. Interesant, sa vedem daca zvonurile se adeveresc.

6. Domestic

Dupa o drama de razboi romaneasca e cazul sa vedem si o comedie romaneasca in regia lui Adrian Sitaru. O comedie neagra, care prezinta, din nou, viata in tarisoara noastra, intr-un bloc unde cateva personaje si animalele lor de companie sunt nevoite sa se tolereze. Toti trec prin situatii neobisnuite si toti sunt influentati intr-un fel sau altul de ceilalti dar si de animalele care se perinda prin viata lor.

7. Stoker

Un thriller plin de mister ce se anunta a fi foarte provocator. De la regizorul Chan-wook Park, varianta coreeana a lui Tarantino si care ne-a dat interesantul Oldboy, Stoker prezinta situatia tinerei India. bulversata de pierderea tatalui si care nu se poate baza nici pe mama putin cam instabila (interpretata de Nicole Kidman), fata se trezeste cu un, aparent, binevoitor unchi care rasare neasteptat in viata ei. Cine este el si ce doreste de fapt.. vom afla cu siguranta la sfarsitul lunii, cand filmul are premiera si la noi.

8. Stand Up Guys

Nominalizat la un Glob de Aur – desi pentru Cea Mai Buna Melodie Originala, interpretata de Jon Bon Jovi, si nu pentru prestatia vreunuia din granzii Al Pacino, Christopher Walken, Alan Arkin sau a regizorului Fisher Stevens. Cu toate acestea, Stand Up Guys se anunta a fi o crimo-comedie spumoasa cu vechi camarazi de faradelegi a caror prietenie ramane intacta si dupa ani de despartire. Poate ca nu exceleaza la capitolul poveste originala, dar o asemenea distributie  merita putina atentie.

9. Warm Bodies

Aveam de ales intre 3 comedii mai ciudatele, dar in care am gasit nume sonore si care imi spun ceva: This Must Be the Place cu Sean Penn, Gambit cu Colin Firth si Warm Bodies. Ce m-a facut sa aleg sa recomand ultimul titlu? Pai… in primul si primul rand numele lui John Malkovich pe generic, iar apoi povestioara care promite a fi o parodie a mai multor filme, carti, stereotipuri comportamentale, etc. In cateva cuvinte, filmul prezinta relatia ciudatica dintre R, un zombi (un mort viu) si Julie, o fata cat se poate de vie.

10. Side Effects

Dupa recenta eliberare din inchisoare a sotului sau, Emily Taylor (Rooney Mara) trece printr-o perioada de depresie acuta. Insa, din cauza pastilelor prescrise de psihologul sau, Dr. Jonathan Banks (Jude Law), Emily devine victima propriei boli sau… nu? De fapt, Side Effects pune o mare intrebare. Cat de moral este omul in ceea ce face? Raspuns – nu este! Un film elevat si nepretentios, un thriller ca la carte, si mai bun ca o carte, o poveste trunchiata (in sensul bun) si care iti taie respiratia.  Un film pe cat de teribil, pe atat de inteligent. (Radu Iulian Baba)

1 comentariu »

  • Andrei Daniel said:

    Side effect e filmul pe care astept sa il vad! L-am evitat in favoarea unor comedii, dar cat de curand o sa merg la cinema hotarat sa il vad!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*