Cellular – Un telefon cu adrenalina
[Titlu in limba romana: Celularul]
CoolRank: 7.5/10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 7.5/10
– actori: 7/10
– scenariu: 9/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 6.5/10
Regie: David R. Ellis | An: 2011 |
Actori: Kim Basinger, Jason Statham, Chris Evans | Genul: actiune, thriller |
De multe ori stiu despre cutare film ca mi-a placut, dar de tot atatea ori nu imi mai amintesc mare lucru despre el. De ce? Pentru ca zilnic apar filme noi, majoritatea sunt varza si cele mai multe seamana intre ele. Si atunci, din cand in cand simt nevoia sa revad filmele despre care am ramas cu ceva sentimente placute, chiar cu riscul ca ele sa nu treaca testul timpului.
Din acest ciclu am revazut Cellular (2004) si va invit sa nu-l ratati. Este un film surprinzator, un thriller bine facut dupa un scenariu excelent, captivant prin actiune, cu multa adrenalina, ceva umor si cu o distributie inspirata. Cellular a imai nsemnat si incercarea semiesuata de readucere in atentia publicului a actritei Kim Basinger, care ar fi putut demonstra ca un pic de talent poate suplini imaginea putin deteriorata de fost sex simbol. A insemnat primul rol de rau al unui actor foarte pe val, Jason Statham. Si a insemnat un succes, pentru Larry Cohen, creatorul unui alt film memorabil, Phone Booth (2002) cu Colin Farrel.
If the signal dies so does she
Pe scurt in Cellular, un apel intamplator, pe celularul unui tanar obisnuit, il trimite pe acesta intr-o cursa contra cronometru pentru a salva viata unei femei necunoscute. Dar in timp ce urmaresti filmul nu poti sa nu ramai obsedat de mai multe intrebari. Ce s-ar intampla daca viata cuiva ar atarna de un fir de telefon si puterea de a o salva ar sta in mainile tale? Tu ai raspunde la telefoane anonime si mai mult nu ai crede ca totul e o farsa? Dupa cate minute ai inchide telefonul? Nu ai incerca sa pasezi problema la 112, telefonul cu adevarat salvator?
Povestea este construita in jurul convorbirii telefonice dintre Kim Basinger, profesoara de stiinte, maritata si cu un copil si un tanar, Chris Evans, considerat de cei din jur si mai ales de iubita lui, iresponsabil si superficial.
Profesoara rapita si sechestrata intr-un pod de o gasca inarmata si violenta, condusa de Jason Statham, reuseste sa puna in functiune un telefon si reuseste un apel la intamplare. La apel raspunde tanarul, care culmea o crede, se lasa responsabilizat de problemele femeii si incearca sa o ajute, angajandu-se intr-o cursa contra cronometru. Misiunea lui e cu atat mai dificila cu cat femeia nu are indicii credibile, nu stie motivul rapirii, nu isi da seama unde e sechestrata, in schimb pe copilul ei il cheama Richy Martin si cel mai stresant lucru e ca telefonul se poate descaraca oricand…
In poveste apar si alte personaje care complica actiunea, sotul femeii care e rapit si el, un politist bun dar plictisit de meserie, care viseaza la pensie si la binefacerile unui spa, mai multi politisti corupti, o falsa profesoara, un avocat fudul si guraliv, prietena lui…
Everybody’s on a cell phone
Geniala ideea filmului de a se baza pe ceva minuscul de ultima tehnologie, care sa reuseasca sa declanseze in cascada o serie de actiuni care sa ne tina cu sufletul la gura. Dar Cellular nu este primul film in care telefonul are rol principal sau este salvator in poveste, daca ne aducem aminte de Phone Booth sau Terminator 3.
Exista in film doua scena superbe. Cea in care politistii sa-l incearca sa identifice pe Chris Evans, ca fiind cel care tocmai vorbeste la telefon. Asta in timp ce in jurul lor era o mare de oameni, majoritatea cu telefoane mobile.
Si mai dementiala este scena in care telefonul se descarca si eroul se duce foarte relaxat sa-si rezolve problema la magazin. Cum se va descurca el printre mai multe cozi ordonate, unde indiferent de urgenta esti invitat sa iei un bon de ordine? Oricum si la ei ca si la noi, cum deschizi gura, cum primesti un bon de ordine si esti invitat sa stai la coada, chiar si daca ai vrea numai sa stii ce zi este azi.
Filmul are si multe replici si situatii pline de umor, mai ales cand apar in peisaj personajele interpretate de William H. Macy sau Rick Hoffman. La fel foarte reusit este si finalul filmului, can eroul are ca raspuns la recunostinta eroinei: “Don’t ever call me again.”
Despre actori si regie ce se poate spune?
Cellular impresioneaza prin ideea filmului si modul cum este construit. Are dinamism, scenele se desfasoara foarte rapid, iar actiunea este captivanta si plina de suspans.
Scenariul filmului scris in principal de Larry Cohen este excelent si se remarca prin originalitate, chiar daca autorul pare putin obsedat de telefoane. Oricum conteaza rezultatul pentru ca Cellular este chiar mai reusit decat Phone Booth.
Principiul constructiei filmului are la baza o succesiune de evenimente multiple comprimate intr-o durata scurta de timp, oferind o perspectiva “din mers” asupra actiunii. Totusi, The Cellular nu este suficient de inchegat si de reusit, parte din cauza regiei lui David R. Ellis, parte din cauza jocului actorilor.
Distributia este destul de inspirata, mai ales alegerea lui Jason Statham, foarte dezinvolt si ca personaj negativ. La fel William H. Macy este excelent si natural, fiind intr-un fel sarea si piperul acestui film. Cireasa de pe tort este insa personajul avocatului, jucat demential de Rick Hoffman, care provoaca mai multe situatii comice si reuseste sa detensioneze actiunea, exact atunci cand trebuie. Mai ales ca acestuia i se fura masina nu o data, ci de doua ori.
Chris Evans isi depaseste printr-un joc corect si fara derapaje postura de “baiat frunos al Hollywood-ului“, in care se pozitionase prin celelalte roluri.
Detinatoarea premiului Oscar 1998, pemtru rol secundar, Kim Basinger, foarte frumoasa inca, isi face datoria fara stralucirea de altadata. Jocul ei este corect si elegant, dar ii lipseste convingerea care ar fi fost necesara in rolul profesoarei care reuseste prin inteligenta si forta disperarii sa depaseasca situatiile limita.
Ce spun criticii despre Cellular?
Filmul Cellular a fost bine primit de public si a avut critici favorabile, mai ales datorita originalitatii scenariului, fiind considerat unul din celemai bune thrillere ale anului 2004.
Pe RottenTomatoes.com Cellular obtine un scor de 63% ca nota generala, in timp ce 54% reprezinta media notelor oferite de criticii de top. Metascorul de pe metacritic.com ii ofera filmului Cellular un punctaj de 60%, o majoritate de recenzii pozitive, dar dintr-o plaja mai restransa de recenzii si un scor general de 6.6.
Feedback-ul este pozitiv si din partea criticilor de top. Roger Ebert de SunTimes apreciaza scenariul si modul in care este folosit telefonul, ca pretext in Cellular. Este impresionat mai putin de partea de thriller, dar apreciaza scenele comice din film, evolutia lui Chris Evans si mai ales personajul suculent interpretat de Macy.
Verdictul KoolHunt.ro
Cellular este un film bun, care sigur merita vazut pentru originalitatea povestii si pentru modul in care un montaj bun reuseste sa dea continuitate unui film, in care scenele desi se consuma la nivel individual, fara a se lamuri una pe alta, reusesc sa se lege prin logica actiunii. Este un film de divertisment, care va va oferi o mare doza de adrenalina si poate un indemn pentru a ne ajuta unii pe altii, indiferent de sansele de succes. De reprosat poate reclama prea multa la Nokia, Coca Cola si Porche.
foarte bun filmul, recomand :)
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.