Home » Filme

Che: Part One – The Argentine – complexitatea umana a unui erou

10 August 2009 scris de 4 comentarii

ernesto-che-guevara-benicio-del-toro1CoolRank: 7/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 8.5/10

actori: 8/10

scenariu: 6/10

montaj: 6/10

Nota IMDb: 7.5/10

Ceea ce m-a impresionat cel mai mult la filmul Che: Part One – The Argentine este faptul ca, fiind povestit din punctul de vedere al lui Ernesto Guevara, nu incearca sa il defineasca pe acesta ca fiind un erou. Sau acest lucru se simte mai putin.

Filmul prezinta evenimentele ce au dus la rasturnarea regimului diactatorului Fulgencio Baternesto-che-guevara-benicio-del-toro2ista de catre Fidel Castro si comandantul acestuia, Ernesto “Che” Guevara in timpul revolutiei cubaneze din 1958. The Argentine este prima parte a filmului intitulat Che. Cea de-a doua parte este intitulata Gueriila si povesteste revolutia planuita de Guevara in Bolivia, revolutie care esueaza si se termina cu moartea lui Che.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Dat fiind ca regia este semnata Steven Soderbergh, iar actorul principal este Benicio del Toro, evident ca se vor spune lucruri de bine. Cei 2 au colaborat si in 2000 cu ocazia filmului Traffic care a si primit 4 premii Oscar in 2001: cel mai bun actor intr-un rol secundar – Benicio del Toro, regie, montaj si scenariu.

Regia filmului mi-a parut, mai ales venind de la Steven Soderbergh, un experiment. Regizorul incearca sa ilustreze un portret in nuante complexe fara a da interpretari. Si reuseste sa realizeze acest lucru. De asemenea, pare a incerca sa se departeze de ceea ce au realizat deja alti regizori in filme despre Che Guevara.

Ca sa facem o mica retrospectiva a carierei lui Soderbergh, acesta a fost nernesto-che-guevara-benicio-del-toro3ominalizat dublu la Oscar in 2001 pentru cel mai bun regizor. Pentru filmul Traffic a castigat Oscarul 2001, pentru Erik Brockovich s-a ales doar cu nominalizarea. Cum s-ar spune, a pierzut in fata siesi insusi. Soderbergh a mai fost nominalizat in 1990 la Oscar, de aceasta data pentru cel mai bun scenariu pentru filmul Sex, Lies and Videotape. Din filmografia lui Steven Soderbergh mentionam regia filmelor Sex, Lies and Videotape, Kafka, Erin Brockovich, Traffic, Ocean’s Eleven, Solaris, Ocean’s Twelve, Ocean’s Thirteen si The Girlfriend Experience.

Benicio del Toro se potriveste foarte bine in rolul celebrului cubanez. Intuitia de a-l alege pe el in acest rol mi s-a parut foarte buna. Benicio del Toro nu face atata efort in acest rol cum a facut pentru alte roluri celebre ale sale – sa mentionam aici Traffic, 21 Grams si Snatch. Totusi, actorul reuseste foarte bine sa ilustreze fatete diverse ale acestui personaj legendar fara a-l ridica la stadiu de erou sau fanatic.

Ce spun criticii despre Che: Part One – The Argentine?

Wesley Morris realizeaza o cronica favorabilernesto-che-guevara-benicio-del-toro4a Che in Boston Globe spunand ca filmul reuseste perfect sa creeze un portret al revolutionarului Che, in nuante realiste de alb si negru, in umbre de succes si esec.

Roger Ebert in review-ul despre cele 2 parti ale lui Che din Chicago Sun-Times spune ca a fost impresionat placut de tentativa de obiectivitate a filmului, Guevara nefiind prezentat nici ca salvator, nici ca dictator. Despre Benicio del Toro, Roger Ebert spune ca a reusit sa joace foarte bine ambele ipostaze ale eroului revolutiei cubaneze, evocand foarte bine ambele stari – victoria si esecul. Ebert incearca de asemenea sa scuze lungimea filmului, lungime care i-a facut pe unii sa afirme ca pelicula ar fi plictisitoare. El crede ca asa cum cele 2 revolutii ale lui Che au fost niste calatorii de anduranta, atunci este normal ca si filmele sa arate acest lucru.

Au existat insa si pareri mai putin favorabile filmului Che. Spre exemplu, Kyle Smith de la New York Post spune ca nu poti scrie “cliche” fara succesiunea de litere “Che” in el. Smith il descrie pe Che ca fiind o combinatie intre Iisus, Abraham Lincoln, Moise si Dr. Doug Ross.

Eu chiar va invit sa vedeti filmul Che daca va intereseaza sa aflati mai multe despre istoria lui Ernesto “Che” Guevara. Daca v-am convins sa incercati macar prima parte a filmului, sa nu uitati sa aveti in vedere si faptul ca filmul este in limba spaniola.

Hasta siempre comandante Che Guevara…

4 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*