Home » Acum la cinema, cinema, Filme

Dark Shadows – exercitiu de reciclare

21 May 2012 scris de 4 comentarii

[Titlu in limba romana: Umbre intunecate]

CoolRank: 6.5/10

– atmosfera & entertainment: 6.5/10

– regie: 7/10

– actori: 8/10

– scenariu: 5/10

– montaj: 7/10

Nota IMDb: 6.6/10

Regie: Tim Burton An: 2012
Actori: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Eva Green Genul: comedie, fantasy

 

De la an la an, vizonarea filmelor lui Tim Burton devine o chestiune de devotament pentru regizorul care, odata demult, ne-a oferit Beetlejuice, Edward Scissorhands si Ed Wood. Cam de la Big Fish incoace, cu exceptia poate doar a lui Charlie and the Chocolate Factory (pe care il salveaza in primul rand povestea adaptata dupa Roald Dahl), Burton si-a facut de cap cu aceiasi actori, aceleasi tipuri de personaje si aceeasi nebunie de forme si culori. Multi critici au inceput sa spuna ca mai bine lasa balta regia si se ocupa doar de scenografie, ca oricum doar asta pare ca il intereseaza. Ceea ce e un pic adevarat daca stam sa ne gandim ca Johnny Depp si Helena Bonham Carter sunt minunati orice le-ai cere sa joace si atat de expresivi incat razbat prin orice masca in spatele careia i-ai ascunde. Dark Shadows nu se indeparteaza deloc de la regula. Dezamageste in aceeasi masura (daca nu putin mai mult) in care a facut-o si Alice in Wonderland. Dar vorbim de universul lui Tim Burton. Cunoscatorii ghicesc atunci ca Dark Shadows bucura, surprinde si amuza cot la cot cu dezamagirea. Depinde in ce tribuna doresti sa te afli.

My name is Barnabas Collins. Two centuries ago, I made Collinwood my home… until a jealous witch cursed me, condemning me to the shadows, for all time.

In 1700 toamna, Barnabas (Johnny Depp) este tanarul mostenitor al unei averi considerabile. Familia lui detine un imperiu al pescariilor si, din banii stransi, construieste o adevarata oda a arhitecturii gotice – uriasul castel Collinwood Manor. Dar lucrurile iau o intorsatura neasteptata si tanarul Barnabas se trezeste transformat in vampir si pedepsit sa-si petreaca vesnicia intr-un sicriu ingropat la mare adancime, in mijlocul unei paduri neprietenoase. Trec doua secole si iata ca in locul respectiv se pregateste constructia unui McDonalds. Muncitorii dezgroapa sicriul si mor degraba, reusind sa-i potoleaca foamea vampirului pentru aproape jumatate de film. Intors in castelul natal, Barnabas face cunostinta cu tot ce a mai ramas din prestigioasa lui familie.

Elizabeth Collins (Michelle Pfeiffer) este mama eroina, incercand fara succes sa balanseze starile de spirit intr-o familie osciland intre resemnare si dementa. Carolyn (Chloë Grace Moretz), fiica ei, insista sa scoata la inaintare fiecare puseu de razvratire adolescentina. Fratele lui Elizabeth, pasivul si cvasi inexistentul Roger, isi ignora cu hotarare fiul, David (Gulliver McGrath), care pare mai ocupat cu fantoma mamei lui decat cu ceilalti membri ai familiei. Responsabila de sanatatea mentala a baiatului este doctorita psiholog Julia Hoffman (Helena Bonham Carter), alcoolica si pasionata de hipnoza. In ecuatie mai intra si suava Victoria Winters (Bella Heathcote), bona proaspat angajata, care seamana deranjant de mult cu fosta iubita lui Barnabas, si Angelique (Eva Green), noua antreprenoare a pescariilor din oras, care si ea seamana problematic de tare cu vrajitoarea responsabila pentru absenta de 200 de ani a vampirului.

I have already prepared my counter-proposal. It reads thusly: You may strategically place your wonderful lips upon my posterior and kiss it repeatedly!

In ciuda inceputului promitator, povestea se multumeste sa treneze in jurul ciocnirii dintre vampirul lord, cu gandire si comportament de secolul 18, si atmosfera libertina si colorata a anilor 1970. Johnny Depp combina stari si reactii din mai toate rolurile lui memorabile – de la stangacia lui Edward Scissorhands, la imbufnarea enigmatica a lui Willy Wonka, la ameteala lui Jack Sparrow si pana la irezistibilitatea lui Don Juan. Iar asta in timp ce degetele lungi, terminate in unghii ascutite, si ochii incercanati pusi in valoare de fata alba ca varul, ne duc cu gandul la Nosferatu al lui Murnau. Glumitele si problemele unei comedii de maniere a la Jane Austen sunt dintre cele mai reusite momente ale filmului, impletind cantece de Carpenters, o aparitie surprinzatoare a lui Alice Cooper (Barnabas – “Cea mai urata femeie pe care am vazut-o vreodata”), cu obiecte specifice perioadei (o papusa trol, jocul Operation, o lava lamp, romanul Love Story) pierdute in fascinantul decor gotic.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Dark Shadows este o adaptare dupa serialul soap opera cu acelasi nume, care l-a transformat pe Dan Curtis in regizor cult. Tim Burton pare ca a incercat sa comaseze 1225 de episoade in aproape doua ore de film tribut productiilor englezesti din anii 50-60, cu marca Hammer. Nu i-a iesit. Dark Shadows este un film simpatic in mare parte, plictisitor si static pe alocuri si, bineinteles, coplesitor vizual. Secventa in care pielea vrajitoarei de 200 si mai bine de ani se crapa ca o papusa de portelan, aduce aminte de o varianta mai noua a machiajului din Death Becomes Her, al lui Zemeckis. Voma verde care aproape il rateaza pe Barnabas, a fost vazuta zburand in mai toate parodiile dupa The Exorcist.

Exact la fel cum in mai toate filmele de Tim Burton l-am vazut pe Johnny Depp (momentan la a 8-a colaborare cu regizorul) aproape de nerecunoscut, pe Helena Bohnam Carter de neuitat, pe blonda ingenua cu ochii mari de uimire si sinceritate, pe copilul chinuit in amintiri sau prezent, pe servitorul morocanos si pe frumoasa malefica. Scenariul poarta semnatura lui Seth Graham Smith, (autorul best-seller-urilor in curs de ecranizare, Pride and Prejudice and Zombies si Abraham Lincoln: Vampire Hunter) si a lui John August (responsabil pentru Big Fish si Charlie and the Chocolate Factory). Din pacate, colaborarea nu a reusit sa scoata o poveste bine structurata. Dupa inceputul in forta, Dark Shadows scade in intensitate, ajungand intr-un final anticlimactic si necredibil si sustinandu-se doar in dialoguri spumoase si efecte speciale.

Ce spun criticii despre Dark Shadows?

Dark Shadows primeste pe Rotten Tomatoes 41% din partea criticilor si 54% din partea publicului. Majoritatea il numesc un film usurel, amuzant, dar care nu face in vreun fel cinste numelui de Tim Burton. Cei de pe Metacritic sunt mai generosi, Dark Shadows fiind notat cu 51% de critici, si 57% de public.

Verdictul KoolHunt.ro

Dark Shadows nu are atmosfera din Sleepy Hollow, personajele din Beetlejuice sau umorul absurd din Ed Wood. Cu toate astea, pastreaza indeajuns de multe elemente recogniscibile incat fanii lui Tim Burton sa se poata bucura de el. Este o poveste cuminte cu un vampir civilizat si o vrajitoare fixista.

4 comentarii »

  • Bogdan said:

    Un film usurel intr-adevar.Pentru mine a fost filmul potrivit dupa o zi grea de munca. O atmosfera interesant creata, un Johnny Depp potrivit la locul potrivit :) si destul umor.
    Eu i-as acorda un 7.2 .

  • Abraham Lincoln: Vampire Hunter – WTF, Hollywood? Why? | KoolHunt.ro - Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti said:

    […] studioul promoveaza faptul ca unul din producatori este Tim Burton. Ce nu se stia pe atunci este ca Dark Shadows avea sa fie un esec total si ca multi oameni nu aveau de gand sa mai indure inca o epopee cu […]

  • Dark Shadows / Umbre întunecate (2012) said:

    […] intre ele pentru a-si contura personalitatile si a stabili relatii. Cr?i?? Nanu – Raluk Cunoscatorii ghicesc atunci ca Dark Shadows bucura, surprinde si amuza cot la cot cu dezamagirea. […]

  • Dark Shadows (2012) > Blog de Cinema said:

    […] intre ele pentru a-si contura personalitatile si a stabili relatii. Cr?i?? Nanu – Raluk Cunoscatorii ghicesc atunci ca Dark Shadows bucura, surprinde si amuza cot la cot cu dezamagirea. […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*