Home » cinema, Filme

Death of a Man in the Balkans – cand proprietaru’ nu-i pe faza, vecinii se joaca prin casa

23 April 2013 scris de 1 comentariu

death-of-a-man-in-the-balkans-1[Titlu in limba romana: Moartea unui om din Balcani]

KoolRank: 7/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 7/10

actori: 8.5/10

scenariu: 8/10

montaj: 8/10

Nota IMDb: 7.3/10

Regie: Miroslav Momcilovic An: 2012
Actori: Emir Hadzihafizbegovic, Radoslav Milenkovic, Natasa Ninkovic Genul: comedie, drama

 

Filmul in regia lui Miroslav Momcilovic este o comedie neagra aparuta la finele anului 2012 si prezenta la deschiderea Zilelor Filmului Sarbesc in Romania.

death-of-a-man-in-the-balkans2Moartea unui om din Balcani (Smrt coveca na Balkanu) este povestea unui compozitor ce se sinucide in propriul apartament. Acesta filmeaza intreaga scena cu o camera web, aceasta ramanand pornita pana la finele filmului. Sunetul armei ii alerteaza pe vecini, care isi lasa treburile si dau buzna unul cate unul in aparamentul proaspatului decedat. Fiecare isi da cu parerea in legatura cu incidentul, iar unii dintre ei se stabilesc confortabil pe canapea pana la apartia organelor de ordine. Printre acestia se numara Aca si Vesko – unul mai caraghios decat celalalt, doua personaje construite cu simt comic si care prezinta, pana la un anumit punct, un caracter asemanator. Ei sunt ciocanul si nicovala, Pic si Poc, Amos si Andy, Frick si Frack, Stan si Bran ai cinematografiei moderne sarbesti, sau poate doar ai acestei povesti.

His neighbor is dead and he takes a nap?

death-of-a-man-in-the-balkans3Aca (interpretat de Emir Hadzihafizbegovic) preia conducerea si directioneaza echipa de vecini in chemarea politiei si a salvarii, cat si a televiziunii. Intre timp, verifica apartamentul cu un ochi vigilent. Sotia ii aduce de mancare, iar pentru sporirea confortului porneste aerul conditionat, deschide TV-ul si se serveste cu bautura din mini-barul Nefericitului. Intre timp, apare si Vesko (Radoslav Milenkovic), intrerupt de sotie de la obisnuita siesta.

What a selfish bastard, he killed himself in here, just to lower our property value. He couldn’t do this in park or somewhere else?

death-of-a-man-in-the-balkans4Jocul actoricesc este impecabil. Actorii izbutesc sa-si pastreze naturaletea pe intreaga durata a filmului si sa ofere o prestatie demna de apreciat. Reusesc de asemenea sa intre in pielea personajelor intrepretate, adica a vecinilor lipsiti de bun simt si maniere, obraznici si impertinenti.

Decorurile sunt potrivite pentru locuinta unui compozitor singuratic. In general, personajele nu parasesc camera principala, adica living room-ul. Atunci cand o fac, fie parasesc apartamentul, iesire specifica teatrului, fie se duc la bucatarie, incapere ce are o fereastra, o iesire la nivelul bustului spre living room, in asa fel incat sa nu se piarda contactul cu personajele. Despre costumele, mai bine zis tinutele, actorilor nu se pot spune prea multe, ei fiind imbracati in haine obisnuite, specifice tinutelor de apartament din dupa amiezile de duminica, dand un plus autenticitatii povestii.

Montajul este foarte fin, taieturile fiind greu de observant si dand impresia totodata de cursivitate.

Sunetul, ca si imaginea, distrug o parte din autenticitate prin simplul fapt ca un web-cam cu un microfon nu ar fi capabil de o asemenea performanta. Desi nu cred ca ar fi vrut nimeni sa asiste la un o proiectie filmata in intregime cu o camera web. Si, daca tot suntem la capitolul defecte, as evidentia naturaletea singurei miscari de camera care a avut loc, dar si stangacia cu care a fost axata pe unghiul initial (posibilitatea ca personajul respectiv, si anume Vesko, sa fi vazut, sau sa fi auzit acea miscare era minima).

Despre actori si regie ce se poate spune?

death-of-a-man-in-the-balkans5Intreaga poveste este o piesa de teatru de 80 de minute, filmata dintr-un singur unghi, si anume din punctul de vedere al camerei web. Scenariul este scris cu mult umor, construind personaje memorabile, dar si minimalizand diferentele dintre poporul sarb si cel roman, asemanarile dintre cele doua fiind mai mult decat evidente. De asemenea, sunt evidentiate de-a lungul peliculei multe laturi negative ale oamenilor de Balcani: frica de superstitii, aplicarea legilor si principiilor intr-un mod neuniform, cat si ipocrizia fatisa.

Ce spun criticii despre Death of a Man in the Balkans?

Ben Nicholson (CineVue) lauda umorul ce predomina pe intreaga durata a filmului, insa adauga ca acesta nu este destul pentru a considera pelicula de fata una de exceptie. Continuand cu afirmatia ca Moartea unui om din Balcani este probabil o realizare mai abila si mai inteligenta decat ar parea initial. “Comedie neagra ce exploreaza mentalitatea balcanica”, adauga Vladan Petkovic, incurajand munca regizorul si distribuirea acestui film si in afara Europei de Est.

Verdictul KoolHunt.ro

death-of-a-man-in-the-balkans6Desi, vadit, pelicula duce lipsa de miscari de camera, regia si misiunea operatorului la acest nivel fiind minimala, filmul nu oboseste, nu plictiseste spectatorul, in mare parte aceasta datorandu-se actorilor, ca si scenariului.

La final, publicul si-a exprimat aprecierea, fata de film cat si fata de regizor, care era prezent in sala, cu o lunga sesiune de aplauze. Miroslav Momcilovic a fost felicitat pentru izbanda sa si a fost tratat de asemenea cu doua intrebari mai mult decat nepotrivite. La prima dintre ele, acesta a raspuns cu un ferm “nu” – nici nu avea cum altfel, odata ce a fost intrebat daca s-a inspirat din mult apreciatul si mult amintitul film al lui Cristi Puiu, Moartea Domnului Lazarescu. Iar la urmatoarea s-a gasit aproape neputincios in a raspunde, deoarece a fost intrebat daca a urmarit satirizarea voaiorismului secolului 21 (o intrebare nu atat de rea, insa gresit formulata initial).

Filmul a fost turnat in 10 zile cu un buget de 10000 de Euro.

In incheiere doresc sa recomand celor care sunt in cautarea unor opere cinematografice cu subiect asemanator, un film aparut in 2011 in regia lui Radu Jude, intitulat Film pentru prieteni.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*