Harry Potter and the Half-Blood Prince – gothic eye candy, usor lipsit de dinamism
– atmosfera & entertainment: 7/10
– regie: 9/10
– actori: 8/10
– scenariu: 6.5/10
– montaj: 9/10
Nota IMDb: 7.9/10
Unul dintre cele mai asteptate filme aceste veri, partea a 6-a a seriei de succes Harry Potter, si-a propus sa ne arate ca asteptarea a meritat si ca realizarea filmului este net superioara partilor anterioare. Harry Potter and the Half-Blood Prince se inscrie cu succes in serie, intrunind efecte speciale deosebite, mister, suspans, personaje pe care fanii le indragesc, cateva interpretari actoricesti deosebite si multa magie. Ca si puncte slabe, se poate reprosa filmului o oarecare lipsa de actiune, datorata insa actiunii din cartea lui J.K. Rowling care este, ce-i drept, mai descriptiva si mai putin dinamica decat in celelalte volume. Partea a 6-a este insa doar o pregatire pentru cea de-a 7-a parte – Harry Potter and the Deathly Hallows. Care va garantez ca va fi plina de actiune si suspans.
Dumbledore si Harry luptand impreuna impotriva Lordului Intunecat
Aparitia lordului Voldermort la finalul partii a 5-a, Harry Potter and the Order of the Phoenix, a lasat sa se astearna deasupra Hogwarts o negura de teama si pesimism. Pericolul este resimtit de toti locuitorii lumii magice, frica pluteste in aer si este din ce in ce mai evident ca, odata cu inceperea anului scolar, Voldemort isi va face inca o data simtita prezenta.
Dumbledore nu asteapta pana la inceputul anului scolar, ci isi face aparitia ceva mai devreme in lumea incuiatilor, pentru a pregati din timp batalia care presimte ca va urma. Harry presimte inca de la inceput ca pericolul vine chiar din interior, Hogwarts nemaifiind un loc sigur. Dumbledore ii intareste lui Harry aceasta presimtire, fara a-i da insa mai multe indicii. Ca pregatire pentru ceea ce va urma, profesorul il recruteaza pe vechiul sau prieten si coleg Horace Slughorn, despre care intuieste ca detine informatii cruciale. Este acum randul lui Harry sa afle aceste informatii de la Slughorn, iar misiunea se va dovedi a nu fi nicidecum una usoara.
Concomitent cu suspansul generat de apropierea unei lupte iminente, varsta isi face simtita prezenta printre elevi, care vor fi tulburati de primii fiori ai iubirii. Harry se simte tot mai atras de Ginny, care este insa acum prietena lui Dean Thomas. Ron devine prietenul lui Lavender Brown, moment in care Hermione incepe sa fiarba incet-incet de gelozie. In tot acest timp, Malfoy profita de atentia distrasa a lui Potter si a prietenilor sai, tesand in ascuns un plan.
Daca v-ati intrebat cumva de la ce vine titlul filului si cartii, ei bine Harry isi descopera in sfarsit talentul la materia de Potiuni, ceea pe care intotdeauna o urase. Cum? Cu ajutorul unui manual vechi care apartine Printului Semipur.
Un triumf vizual, gothic eye candy
Ca si realizare, Harry Potter and the Half-Blood Prince este cu siguranta un triumf vizual. Comparativ cu celalalte 5 parti ale seriei de pana acum, este realizat mai atent si mai spectaculos. Pot spune ca este un eye-candy gotic foarte reusit. Cel putin mie una imi place acest gen de atmosfera si am apreciat modul de redare a acesteia din film.
Un scenariu fara suspans, dar mai bine infipt in realitate
Cel de-al saselea volum al lui J.K. Rowling mi s-a parut inca de cand am citit cartile, cel mai lipsit de actiune. Este usor dominat de povestile de dragoste si de tensiunile aparute intre elevi. Pe de-o parte, toti ne intrebam inca din celelalte 5 parti anterioare cand se va naste o poveste de dragoste in sanul Hogwartsului. Romantismul era un ingredient care lipsea seriei Harry Potter. Dar nu il doream nici in exces. Am fi preferat putin suspans si mai multa actiune, asa cum am primit in celelalte parti, decat intrigi usor telenovelistice.
Lasand la o parte actiunea volumului Harry Potter and the Half-Blood Prince, am avut senzatia vizionand filmul ca scenariul a surprins partile cele mai telenovelistice ale cartii, lasand la o parte actiunea si asa putina. Filmul are in permanenta o frana usor trasa, chiar si scena din punctul culminant, cea in care Dumbledore si Potter pornesc in cautarea urmelor lui Voldemort, este lenta, nereusind sa ne tina cu adevarat cu sufletul la gura.
David Yates a ales strategic aceasta lipsa de actiune datorita volumului mare de informatii din aceasta a sasea carte. Dat fiind ca nu putea surprinde intreaga actiune in doar 2-3 ore, a ales tactica “less is more”, eliminand scene si intamplari si incercand sa surprinda esentialul povestii.
O realizare excelenta – atmosfera apasatoare, incarcata de mister si teama
Regizorul David Yates este cu siguranta regizorul potrivit pentru aceste ultime parti intunecate ale seriei Harry Potter. El reuseste foarte bine sa surprinda tranzitia de la lumea magica luminoasa de pana acum la lumea dominata de frica fortelor raului, care sunt tot mai aproape. Coridoarele pline de voiosie ale Hogwartsului sunt inlocuite de adevarate pasaje gotice, personajele sigure de sine si vesele sunt acum sobre si tematoare. Actiunea se petrece lent, enervant de lent, iar raul pluteste in aer apasator. Aparitia lui Tom Riddle in copilarie prin intermediul amintirilor contribuie si ea la aceasta atmosfera, jocul actorului fiind in acelasi timp intens si sinistru.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Voi incepe prin a ma pastra in acelasi ton cu restul criticilor de film si a spune cat de mult ma bucur ca David Yates este cel care va duce seria Harry Potter la linia de sosire. Inca din Harry Potter and the Order of Phoenix, care este plin de suspans si intens realizat, am remarcat inspiratia regizorului, pe care Harry Potter and the Half-Blood Prince mi-a confirmat-o. In aceasta cea de-a sasea parte, Yates prinde curaj si risca putin. Transforma mult atmosfera Hogwarts cu care eram obisnuiti intr-una gothica. Mizeaza pe principiul taierii din actiune pentru a surprinde esentialul. Insista pe anumite scene pentru a ne introduce in atmosfera si taie mult din restul scenariului, captand insa atmosfera generala. Ma bucur sincer ca ultima parte a seriei, Harry Potter and the Deathly Hallows va fi impartita in 2 filme de sine statatoare si va fi realizata tot de el.
La capitolul actori, trebuie sa discut mai intai despre interpretul personajului Horace Slughorn, Jim Broadbent. Pentru cei care nu stiu, Jim Broadbent este actor britanic laureat al premiului Oscar 2001 pentru rolul din filmul Iris. Slughorn mi se paruse in carte un personaj foarte antipatic. Tocmai de aceea am fost surprinsa de cat de bine si simpatic ii da viata acestuia Jim Broadbent. Jim Broadbent este un actor de comedie clasic, cu predilectie pentru filme fantasy. Va reamintesc doar aparitiile sale din Inkheart, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, The Chronicles of Narnia: the Lion, the Witch and the Wardrobe, Vanity Fair, Bridget Jones’s Diary, Bridget Jones: the Edge of Reason si Moulin Rouge!. Broadbent imprumuta acest talent si umor al sau filmului, reusind sa realizeze cateva scene amuzante memorabile in Harry Potter and the Half-Blood Prince. Chiar pot spune ca actorul isi da masura talentului cu acest rol, reusind sa faca simpatic si sa joace deosebit de distractiv un personaj fara prea multe sanse.
O aparitie foarte reusita in Harry Potter, inca din Harry Potter and the Order of Phoenix este Helena Bonham Carter in rolul lui Bellatrix Lestrange. Desi in partea a sasea nu are un rol important, simpla ei aparitie este delicioasa, gotica si se vede de la o posta ca este vorba despre o actrita mare. Acelasi lucru il putem spune si despre adorabilul Snape, personajul meu favorit dintotdeauna din seria Harry Potter, jucat minunat de Alan Rickman.
Despre Daniel Radcliffe am avut senzatia in aceasta a sasea parte ca joaca din ce in ce mai bine. Sincer intuiesc un actor bun in Radcliffe, daca dupa finalul seriei va avea ambitia de a continua si daca va reusi sa treaca peste acest succes initial. Daniel Radcliffe este aici un Harry cald, empatic, pasional, impulsiv si foarte amuzant, atunci cand este nevoie. Rupert Grint joaca foarte ok rolul de bufon, dar atat la el, cat si la Emma Watson nu pot spune ca am remarcat vreun talent deosebit mai departe de rolul din celebra serie Harry Potter. Imi voi afirma inca o data dezacordul pentru distribuirea lui Bonnie Wright in rolul lui Ginny. Mi se pare sincer destul de dezamagitoare, atat ca aspect fizic, cat si ca joc efectiv.
Multi critici de film au gasit notabil jocul lui Michael Gambon. Eu una voi afirma din nou ca nu l-am gasit niciun moment pe Gambon potrivit pentru rol sau asemanator in vreun fel ca joc cu personajul Dumbledore din carte si, prin urmare, mi-a fost destul de greu sa il apreciez. Totusi, in Harry Potter and the Half-Blood Prince se simte o usoara apasare a personajului si reflexivitate, deci da, a jucat ceva mai mult decat in partile anterioare. Probabil este meritul regizorului in mare parte.
Nu voi uita sa mentionez aparitia episodica a celebrei actrite britanice Helen McCrory in rolul Narcissa Malfoy. McCrory este laureata a premiului BAFTA pentru filmul Streetlife din 1995.
Ce spun criticii despre Harry Potter and the Half-Blood Prince?
Majoritatea criticilor de film au acordat review-uri pozitive, note de A si B si multe laude filmului Harry Potter and the Half Blood Prince. Am regasit des afirmatia ca acesta este “cel mai bun Harry Potter din serie de pana acum”.
Roger Ebert spune in review-ul din Chicago Sun-Times ca a admirat realizarea Harry Potter and the Half-Blood Prince si faptul ca filmul este evident mai matur decat anterioarele. Ebert sustine ca, desi nu este fan, a inteles actiunea si a apreciat foarte mult modul in care David Yates transmite atmosfera nou-creata in Hogwarts.
Claudia Puig se declara deosebit de incantata de Harry Potter and the Half-Blood Prince in cronica din USA Today, afirmand ca filmul este istet, spectaculos si unul dintre cele mai bune din serie. Puig a simtit ca Yates a devenit mai sigur pe sine in redarea atmosferei filmului si si-a pus mai mult amprenta asupra realizarii intr-un mod reusit.
Peter Travers in Rolling Stone spune despre Harry Potter and the Half-Blood Prince ca este un triumf al vizualului si al povestilor emotionante. Travers il apreciaza si el pe Yates si este foarte placut surprins de amestecul de romance si aventura al noului filmul Harry Potter.
In concluzie, va sugerez sa nu va lasati descurajati de cei care va vor spune ca actiunea filmului este plictisitoare. Harry Potter and the Half-Blood Prince nu are suspans, este mai sarac in actiune, dar este o experienta vizuala si emotioanala ce nu trebuie ratata. Chiar pot spune cu mama pe inima ca merita vazuta si sunt sanse sa va placa. Dar cel mai important este ca va va pregati pentru ceea ce se anunta – Harry Potter and the Deathly Hallows, in 2 parti spectaculoase si pline de suspans.
Snape era si personajul meu preferat din carti :D atat de dark si misterios :X
acest film este un deliciu vizual, da, dar pentru cei pasionati de cartile Harry Potter a fost dezamagitor, pentru ca nu s-a tinut cont de mai nimic din carte
prietenii mei, care nu au citit cartile, s-au plans si ei de lipsa actiunii si a dinamismului
[…] fanii Harry Potter se vor putea bucura de premiera celei de-a 6-a parti a seriei – Harry Potter and the Half-Blood Prince – vineri, pe data de 24 iulie 2009, asa cum fusese anuntat inca din primavara. Pana atunci, […]
@movieaddicted: Bine te regasesc draga mea! Apropo, ramasese ca ne vedem la o cafea. Pe cand te prind?
Ma bucur ca impartasim parerea despre Snape – distribuirea lui Alan Rickman mi s-a parut foarte reusita pentru rol, dat fiind ca era personajul meu preferat. Iar in partea a 7-a a Harry Potter Snape devine si mai placut. Marturisesc ca odata ce am terminat cartile si am revazut apoi filmele mi s-a parut foarte transparenta toata faza cu Snape. Ma tot intreb daca s-a gandit la ea de la inceput.
Intr-adevar filmul nu prea are nicio treaba cu cartea. Harry Potter and the Half-Blood Prince nu era oricum cartea mea preferata, dar intr-adevar David Yates ciunteste foarte mult povestea in film. Face insa o treaba excelenta ca si realizare. Mi s-a parut cel mai ok regizor din intreaga serie Harry Potter, cel care a surprins cel mai bine esenta personajelor.
Apropo de plictiseala diversilor tai prieteni, la fel a fost si in grupul meu. Toti au spus ca a lipsit cea mai mica urma de suspans si ca filmul a fost sforaitor. Sunt intr-o masura de acord, dar fiind fan infocat Harry Potter pot spune ca mi-a placut mult de tot filmul. Dincolo de orice alte obiectii as avea ;-))
[…] fost zvonuri care au spus ca intarzierea filmului Harry Potter and the Half-Blood Prince, ce fusese anuntat pentru vara lui 2008, si lansarea sa abia in 2009 s-a datorat grevei […]
[…] atat filmul era asteptat sa aiba premiera in 2008. Nerabdarea creste, la fel si entuziasmul. Va fi Harry Potter and the Half-Blood Prince cel mai bun din serie asa cum s-a […]
[…] laureata a premiului BAFTA 1995 – Helen McCrory – care joaca rolul Narcissa Malfoy in Harry Potter and the Half-Blood Prince trebuia initial sa o joace pe Bellatrix Lestrange in Harry Potter and the Order of the Phoenix. […]
@movieaddicted: Am aflat intre timp ca Alan Rickman stia de la inceput ce se va intampla cu personajul sau pana la sfarsit. De aia se si observa in film intr-unele scene un comportament ciudat al sau fata de Potter. Un cald-rece.
Fara doar si poate este cel mai bun film din serie. E prima data cand Hogwarts pare un loc real. Decorurile sunt mult mai bine realizate, se renunta la cape si se opteaza pentru un look ce pare desprins din universitatile britanice, si ,in sfarsit, se vede ca protagonistii sunt adolescenti. Simplificarea scenariului nu este in niciun caz deranjanta ca in majoritatea filmelor precedente, iar toate incercarile romantice nu sunt stanjenitoare prin prisma ironiei usoare. Cu siguranta este un film pe care o sa-l revad in repetate randuri.
[…] Spall – si cea a lui Bellatrix Lestrange – Helena Bonham Carter – din acelasi Harry Potter a ajutat la crearea acestei […]
@Andrada: Buna si merci mult pentru vizita si comentariu!
Si eu cred ca este cel mai bine realizat din serie. Se vede clar ca mare parte din realizare este digitala si da, Hogwarts chiar pare un loc real datorita acestui lucru. Da, se vede ca protagonistii sunt adolescenti pentru ca abia acum sunt adolescenti. Pacat insa ca actorii chiar au implinit in jur de 20 de ani, mai mult sau mai putin de la caz la caz.
Simplificarea scenariului sunt foarte de acord cu tine ca nu este deranjanta si cred ca a fost clar menita sa usureze intelegerea pentru cei care nu erau familiarizati cu cartile seriei Harry Potter.
Imi mentin insa parerea ca, asa cum si volumul 6 a fost cel cu cea mai putina actiune din serie, la fel este si filmul si acest lucru se resimte in film la nivel de suspans scazut.
Te mai astept pe KoolHunt.ro sa comentam si urmatoarele 2 Harry Potter. Sincer abia astept pur si simplu!
[…] filmarea Harry Potter and the Sorcerer’s Stone si filmarea Harry Potter and the Half-Blood Prince au trecut 9 ani. Conform cartilor lui J.K. Rowling ar fi trecut doar 6 ani peste personajele din […]
[…] filmul care a ajuns pe locul 3 saptamana aceasta in box office-ul american, suflandu-i in ceafa lui Harry Potter and the Half-Blood Prince, va avea premiera pe 4 septembrie 2009 in Romania. The Ugly Truth este o comedie romantica care ii […]
[…] 2 3, The Proposal, Spread, Che, Bruno, Cheri, Ice Age: Dawn of the Dinosaurs, Coco Avant Chanel si Harry Potter and the Half-Blood Prince sunt prieteni de nadejde dornici sa va insoteasca in aceasta mini-aventura de […]
[…] sa nu propun un bonus pe Daniel Radcliffe. Mai ales ca in ultimul film din seria Harry Potter, Harry Potter and The Half-Blood Prince, acesta ne dovedeste inca o data ca este dintre cei alesi, talentul si carisma lui crescand odata […]
[…] actori sexy l-am avut ca bonus pe Daniel Radcliffe, interpretul rolului principal din seria Harry Potter, m-am gandit ca de acelasi statut se poate bucura si partenera sa de film, Emma […]
[…] of Azkaban, Harry Potter and the Goblet of Fire, Harry Potter and the Order of the Phoenix si Harry Potter and the Half-Blood Prince . Urmeaza Harry Potter and the Deathly Hallows: Part I si […]
[…] vrajitor deosebit de puternic, dar aparent sters. Este vorba despre Snape, personajul din seria Harry Potter, interpretat magistral de Alan Rickman, unul dintre cei mai talentati actori […]
[…] de box-office al G-Force si cum a reusit acest film insipid sa detroneze din topul incasarilor Harry Potter and the Half-Blood Prince, as fi foarte interesata de […]
[…] – Harry Potter and the Half-Blood Prince […]
[…] Half-Blood Prince – Partea a 6-a a fantasy-ului Harry Potter, distribuita de Warner Bros., Harry Potter and the Half-Blood Prince, a depasit 900 de milioane in incasari worldwide. Nu este de mirare deci, data fiind priza la […]
[…] am vazut asta ultima oara? District 9, Inkheart, Harry […]
Dupa parerea mea ,eu as pune acest film ca al doilea cel mai slab film a aventuri lui Harry Potter.Oare gresesc eu, sau acest film este mai slabut decat celelalte cu exceptia celei de a cincea partii ,care este cea mai slaba.La un moment dat simtem cum ma apuca somnul la acest film,doar la sfarsitul filmului m-am mai trezit din somn cum se spune,adica vizionam si eu filmul cu placere.Cam atat pot spune despre film.Despre actori nu pot spune nimic,regie nimic,dar scenariu un pic slabut.Nota mea este 7/10.
[…] recente – aparitia din serialul Downton Abbey, rolul profesoarei Minerva McGonagall din seria Harry Potter – dar si cele din filme precum The Prime of Miss Jean Brodie, Gosford Park, My House in […]
[…] ii avem pe Salma Hayek, Martin Freeman (viitorul Bilbo din The Hobbit), David Tennant (Dr. Who, Harry Potter, How to Train Your Dragon), Imelda Staunton din seria Harry Potter, Jeremy Piven (Entourage si […]
[…] nefiind mai deloc dezvoltate, trecem usor cu vederea nume ca: Brendan Gleeson (In Bruges, Harry Potter), Luke Evans (The Three Musketeers, Immortals), Alice Eve (Entourage, She’s Out of My League) sau […]
[…] 6. Harry Potter and the Half-Blood Prince […]
[…] sunt Jude Law ca si Karenin, Kelly Macdonald (Trainspotting, Boardwalk Empire) si Domhnall Gleeson (Harry Potter, Dredd, True […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments