Home » Filme, Globurile de Aur 2010, Oscar 2010

Harry Potter and the Half-Blood Prince – gothic eye candy, usor lipsit de dinamism

23 July 2009 scris de 27 comentarii

harrypotterandthehalfbloodprinceCoolRank: 8/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 9/10

actori: 8/10

scenariu: 6.5/10

montaj: 9/10

Nota IMDb: 7.9/10

Unul dintre cele mai asteptate filme aceste veri, partea a 6-a a seriei de succes Harry Potter, si-a propus sa ne arate ca asteptarea a meritat si ca realizarea filmului este net superioara partilor anterioare. Harry Potter and the Half-Blood Prince se inscrie cu succes in serie, intrunind efecte speciale deosebite, mister, suspans, personaje pe care fanii le indragesc, cateva interpretari actoricesti deosebite si  multa magie. Ca si puncte slabe, se poate reprosa filmului o oarecare lipsa de actiune, datorata insa actiunii din cartea lui J.K. Rowling care este, ce-i drept, mai descriptiva si mai putin dinamica decat in celelalte volume. Partea a 6-a este insa doar o pregatire pentru cea de-a 7-a parte – Harry Potter and the Deathly Hallows. Care va garantez ca va fi plina de actiune si suspans.

Dumbledore si Harry luptand impreuna impotriva Lordului Intunecat

Aparitia lordului Voldermort la finalul partii a 5-a, Harry Potter and the Order oHarry Potter and the Half-Blood Prince (#6)f the Phoenix, a lasat sa se astearna deasupra Hogwarts o negura de teama si pesimism. Pericolul este resimtit de toti locuitorii lumii magice, frica pluteste in aer si este din ce in ce mai evident ca, odata cu inceperea anului scolar, Voldemort isi va face inca o data simtita prezenta.

Dumbledore nu asteapta pana la inceputul anului scolar, ci isi face aparitia ceva mai devreme in lumea incuiatilor, pentru a pregati din timp batalia care presimte ca va urma. Harry presimte inca de la inceput ca pericolul vine chiar din interior, Hogwarts nemaifiind un loc sigur. Dumbledore ii intareste lui Harry aceasta presimtire, fara a-i da insa mai multe indicii. Ca pregatire pentru ceea ce va urma, profesorul il recruteaza pe vechiul sau prieten si coleg Horace Slughorn, despre care intuieste ca detine informatii cruciale. Este acum randul lui Harry sa afle aceste informatii de la Slughorn, iar misiunea se va dovedi a nu fi nicidecum una usoara.

Concomitent cu suspansul generat de apropierea unei lupte iminente, varsta isi face simtita prezenHarry Potter and the Half-Blood Prince (#6)ta printre elevi, care vor fi tulburati de primii fiori ai iubirii. Harry se simte tot mai atras de Ginny, care este insa acum prietena lui Dean Thomas. Ron devine prietenul lui Lavender Brown, moment in care Hermione incepe sa fiarba incet-incet de gelozie. In tot acest timp, Malfoy profita de atentia distrasa a lui Potter si a prietenilor sai, tesand in ascuns un plan.

Daca v-ati intrebat cumva de la ce vine titlul filului si cartii, ei bine Harry isi descopera in sfarsit talentul la materia de Potiuni, ceea pe care intotdeauna o urase. Cum? Cu ajutorul unui manual vechi care apartine Printului Semipur.

Un triumf vizual, gothic eye candy

Ca si realizare, Harry Potter and the Half-Blood Prince este cu siguranta un triumf vizual. Comparativ cu celalalte 5 parti ale seriei de pana acum, este realizat mai atent si mai spectaculos. Pot spune ca este un eye-candy gotic foarte reusit. Cel putin mie una imi place acest gen de atmosfera si am apreciat modul de redare a acesteia din film.

Un scenariu fara suspans, dar mai bine infipt in realitate

Cel de-al saselea volum al lui J.K. Rowling harrypotterandthehalfbloodprince1mi s-a parut inca de cand am citit cartile, cel mai lipsit de actiune. Este usor dominat de povestile de dragoste si de tensiunile aparute intre elevi. Pe de-o parte, toti ne intrebam inca din celelalte 5 parti anterioare cand se va naste o poveste de dragoste in sanul Hogwartsului. Romantismul era un ingredient care lipsea seriei Harry Potter. Dar nu il doream nici in exces. Am fi preferat putin suspans si mai multa actiune, asa cum am primit in celelalte parti, decat intrigi usor telenovelistice.

Lasand la o parte actiunea volumului Harry Potter and the Half-Blood Prince, am avut senzatia vizionand filmul ca scenariul a surprins partile cele mai telenovelistice ale cartii, lasand la o parte actiunea si asa putina. Filmul are in permanenta o frana usor trasa, chiar si scena din punctul culminant, cea in care Dumbledore si Potter pornesc in cautarea urmelor lui Voldemort, este lenta, nereusind sa ne tina cu adevarat cu sufletul la gura.

David Yates a ales strategic aceasta lipsa de actiune datorita volumului mare de informatii din aceasta a sasea carte. Dat fiind ca nu putea surprinde intreaga actiune in doar 2-3 ore, a ales tactica “less is more”, eliminand scene si intamplari si incercand sa surprinda esentialul povestii.

O realizare excelenta – atmosfera apasatoare, incarcata de mister si teama

Regizorul David Yates este cu siguranta regizorul potrivit pentru aharrypotterandthehalfbloodprince4ceste ultime parti intunecate ale seriei Harry Potter. El reuseste foarte bine sa surprinda tranzitia de la lumea magica luminoasa de pana acum la lumea dominata de frica fortelor raului, care sunt tot mai aproape. Coridoarele pline de voiosie ale Hogwartsului sunt inlocuite de adevarate pasaje gotice, personajele sigure de sine si vesele sunt acum sobre si tematoare. Actiunea se petrece lent, enervant de lent, iar raul pluteste in aer apasator. Aparitia lui Tom Riddle in copilarie prin intermediul amintirilor contribuie si ea la aceasta atmosfera, jocul actorului fiind in acelasi timp intens si sinistru.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Voi incepe prin a ma pastra in acelasharrypotterandthehalfbloodprince7i ton cu restul criticilor de film si a spune cat de mult ma bucur ca David Yates este cel care va duce seria Harry Potter la linia de sosire. Inca din Harry Potter and the Order of Phoenix, care este plin de suspans si intens realizat, am remarcat inspiratia regizorului, pe care Harry Potter and the Half-Blood Prince mi-a confirmat-o. In aceasta cea de-a sasea parte, Yates prinde curaj si risca putin. Transforma mult atmosfera Hogwarts cu care eram obisnuiti intr-una gothica. Mizeaza pe principiul taierii din actiune pentru a surprinde esentialul. Insista pe anumite scene pentru a ne introduce in atmosfera si taie mult din restul scenariului, captand insa atmosfera generala. Ma bucur sincer ca ultima parte a seriei, Harry Potter and the Deathly Hallows va fi impartita in 2 filme de sine statatoare si va fi realizata tot de el.

La capitolul actori, trebuie sa discut mai intai despre interpretul personajului Horace Slughorn, Jim Broadbent. Pentru cei care nu stiu, Jim Broadbent este actor britanic laureat al premiului Oscar 2001 pHarry Potter and the Half-Blood Prince (#6)entru rolul din filmul Iris. Slughorn mi se paruse in carte un personaj foarte antipatic. Tocmai de aceea am fost surprinsa de cat de bine si simpatic ii da viata acestuia Jim Broadbent. Jim Broadbent este un actor de comedie clasic, cu predilectie pentru filme fantasy. Va reamintesc doar aparitiile sale din Inkheart, Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull, The Chronicles of Narnia: the Lion, the Witch and the Wardrobe, Vanity Fair, Bridget Jones’s Diary, Bridget Jones: the Edge of Reason si Moulin Rouge!. Broadbent imprumuta acest talent si umor al sau filmului, reusind sa realizeze cateva scene amuzante memorabile in Harry Potter and the Half-Blood Prince. Chiar pot spune ca actorul isi da masura talentului cu acest rol, reusind sa faca simpatic si sa joace deosebit de distractiv un personaj fara prea multe sanse.

O aparitie foarte reusita in Harry Potter, inca din Harry Potter and the Order of Phoenix este Helena Bonham Carter in rolul lui Bellatrix Lestrange. Desi in partea a sasea nu are un rol important, simpla ei aparitie este delicioasa, gotica si se vede de la o posta ca este vorba despre o actrita mare. Acelasi lucru il putem spune si despre adorabilul Snape, personajul meu favorit dintotdeauna din seria Harry Potter, jucat minunat de Alan Rickman.

Despre Dharrypotterandthehalfbloodprince8aniel Radcliffe am avut senzatia in aceasta a sasea parte ca joaca din ce in ce mai bine. Sincer intuiesc un actor bun in Radcliffe, daca dupa finalul seriei va avea ambitia de a continua si daca va reusi sa treaca peste acest succes initial. Daniel Radcliffe este aici un Harry cald, empatic, pasional, impulsiv si foarte amuzant, atunci cand este nevoie. Rupert Grint joaca foarte ok rolul de bufon, dar atat la el, cat si la Emma Watson nu pot spune ca am remarcat vreun talent deosebit mai departe de rolul din celebra serie Harry Potter. Imi voi afirma inca o data dezacordul pentru distribuirea lui Bonnie Wright in rolul lui Ginny. Mi se pare sincer destul de dezamagitoare, atat ca aspect fizic, cat si ca joc efectiv.

Multi critici de film au gasit notabil jocul lui Michael Gambon. Eu una voi afirma din nou ca nu l-am gasit niciun moment pe Gambon potrivit pentru rol sau asemanator in vreun fel ca joc cu personajul Dumbledore din carte si, prin urmare, mi-a fost destul de greu sa il apreciez. Totusi, in Harry Potter and the Half-Blood Prince se simte o usoara apasare a personajului si reflexivitate, deci da, a jucat ceva mai mult decat in partile anterioare. Probabil este meritul regizorului in mare parte.

Nu voi uita sa mentionez aparitia episodica a celebrei actrite britanice Helen McCrory in rolul Narcissa Malfoy. McCrory este laureata a premiului BAFTA pentru filmul Streetlife din 1995.

Ce spun criticii despre Harry Potter and the Half-Blood Prince?

Majoritatea criticilor de film au acordat review-uri pozitive, note de A si B si multe laude filmului Harharrypotterandthehalfbloodprince9ry Potter and the Half Blood Prince. Am regasit des afirmatia ca acesta este “cel mai bun Harry Potter din serie de pana acum”.

Roger Ebert spune in review-ul din Chicago Sun-Times ca a admirat realizarea Harry Potter and the Half-Blood Prince si faptul ca filmul este evident mai matur decat anterioarele. Ebert sustine ca, desi nu este fan, a inteles actiunea si a apreciat foarte mult modul in care David Yates transmite atmosfera nou-creata in Hogwarts.

Claudia Puig se declara deosebit de incantata de Harry Potter and the Half-Blood Prince in cronica din USA Today, afirmand ca filmul este istet, spectaculos si unul dintre cele mai bune din serie. Puig a simtit ca Yates a devenit mai sigur pe sine in redarea atmosferei filmului si si-a pus mai mult amprenta asupra realizarii intr-un mod reusit.

Peter Travers in Rolling Stone spune despre Harry Potter and the Half-Blood Prince ca este un triumf al vizualului si al povestilor emotionante. Travers il apreciaza si el pe Yates si este foarte placut surprins de amestecul de romance si aventura al noului filmul Harry Potter.

In concluzie, va sugerez sa nu va lasati descurajati de cei care va vor spune ca actiunea filmului este plictisitoare. Harry Potter and the Half-Blood Prince nu are suspans, este mai sarac in actiune, dar este o experienta vizuala si emotioanala ce nu trebuie ratata. Chiar pot spune cu mama pe inima ca merita vazuta si sunt sanse sa va placa. Dar cel mai important este ca va va pregati pentru ceea ce se anunta – Harry Potter and the Deathly Hallows, in 2 parti spectaculoase si pline de suspans.

27 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*