Home » cinema, Topuri filme

Kate Winslet – portret in 10 filme

30 May 2010 scris de 5 comentarii

KateWinslet_portret1Cea mai in voga actrita britanica si, din 2009, cea mai bine cotata pe piata productiilor cinematografice, Kate Winslet este conform majoritatii criticilor de cinema succesoare de drept a faimei si calitatilor actritei Meryl Streep. Ca si aceasta, Kate Winslet are talentul de a se metamorfoza in fata camerei de filmat, urmand atat indicatiile regizorale, cat si instinctele sale naturale si dand nastere unor personaje unice. Este iubita si apreciata deopotriva de fani si critici.

O parte din talent l-a mostenit de laKateWinslet_portret3 cei doi parinti, ambii actori, dar lumina, naturaletea si intensitatea jocului sunt contributiile personale. A ajutat-o si aspectul fizic, pentru ca in ciuda parerii ei despre sine “Intotdeauna va exista o parte din mine care va fi ingrijorata ca nu arat la fel de subtire precum celelalte actrite”, Kate Winslet este mai mult decat frumoasa. Complexele nu au impiedicat-o insa sa se dezbrace in filme, iar scenele in care apare sunt unice si emotionante.

Pe de alta parte, putine actrite reusesc sa joace atat de bine comedie-drama, sa te convinga de dragostea, compatimirea sau deznadejdea lor.

Young Kate

Nascuta intr-o familie de actori, Kate si-a demonstrat talentul de la o varsta frageda. La 11 ani KateWinslet_portret27dansa cu Monstrul Mierii intr-o reclama pentru copii la cereale. A inceput sa ia lectii de actorie si sa apara pe scena si in cateva sitcom-uri. S-a facut remarcata pentru prima oara la varsta de 17 ani, cand a primit rolul unei adolescente obsedate, in Heavenly Creatures (1994).

Inceputurile carierei lui Kate ocolesc cu dibacie rolurile de fata cuminte si buna, in favoarea celor mai diabolice, construind astfel, o gama variata de roluri, de la trageniile shakespeariene la misticismul si erotismul prezentului.

Inca o necunoscuta, Kate Winslet ia parte la auditiile pentru Sense and Sensibility (1995). O impresioneaza pe actrita principala a filmului, Emma Thompson, si castiga rolul surorii acesteia, Marianne. Efortul i-a fost rasplatit atat cu un premiu acordat de British Academy Award si cu o nominalizre la Oscar pentru cea mai buna actrita in rol secundar. Au urmat rolul din Jude (1996) si rolul lui Ophelia in Hamlet (1996), filmul lui Kenneth Branagh.

English Rose si Oscarul

Analizandu-i rolurile din toate filmele, se vede clar ca intr-adevar tot ce atinge Kate se transforma in KateWislet_Oscaraur. Si-a pus talentul, frumusetea, pasiunea si sensibilitatea in fiecare rol pe care l-a jucat, creand figuri memorabile din personaje sterse. Pare ca isi pune mereu tot sufletul si pasiunea cu fiecare rol. Din pacate rolurile nu au fost mereu recompensate cu aurul cuvenit.

Kate Winslet este castigatoare a 2 premii BAFTA, 1 premiu Golden Globes si multe alte premii si nominalizari. La varsta de 33 de ani a devenit cea mai tanara persoana care a primit 6 nominalizari la Oscar. S-a simtit mereu neimplinirea Oscarului si faptul ca de vreo 5 ani aborda roluri pentru a-l obtine. Intr-un final insa perseverenta actritei a dat roade, reusind performanta de a castiga mai intai Golden Globes pentru Revolutionary Road si apoi Oscarul pentru The Reader. Putem spune ca anul 2009 a fost anul ei. Sau poate ambitioasa Kate ne va demonstra ca se poate si mai mult pe viitor.

10. The Life of David Gale (2003) – Kate justitiara

The Life of David Gale o poveste absurda prin care Kevin Spacey, un om care a încercat sa traiasca KateWinslet_portret25dupa principiile lui bine stabilite, ajunge în celula mortii, acuzat de violarea si asasinarea colegei sale. “The crime is clear. The truth is not.”

Cine sa-l salveze? Kate Winslet va porni intr-o cursa de 3 zile impotriva tuturor pentru a descoperi adevarul si a-l salva de la moarte. Este energica, inteligenta, ambitioasa, umana si mobilizanta. Ne vom lasa usor-usor antrenati in aceasta cursa contra cronometru alaturi de Kate pentru a afla adevarul.

9. Revolutionary Road (2008) – Kate zbuciumata

Dupa 10 ani de la prima aparitie a lui Kate Winslet si Leonardo DiCaprio in mult premiatul Titanic, cei doi actori joaca dKateWinslet_portret2in nou impreuna in cel mai recent proiect al lui Sam Mendes, Revolutionary Road.  De data asta sunt un cuplu tanar, care-si duce viata intr-o suburbie, alaturi de cei 2 copii ai lor. Sub aparenta unei vieti împlinite, cei doi ascund o multime de frustrari legate de relatia si carierele lor. Doi tineri frumosi care si-au pierdut visele.

Winslet s-a simtit destul de ciudat in timpul filmarii unor scene de sex alaturi de DiCaprio, mai ales ca regizorul peliculei, Sam Mendes, este sotul ei in viata reala.

Revolutionary Road a primit trei nominalizari la Oscar si a castigat un Golden Globes prin Kate Winslet. Este unul dintre filmele in care Kate arata foarte bine si joaca convingator pana la empatie.

8. Titanic (1997) – Kate pasionala

Rolul care a transformat-o pe Winslet intr-un star international si pentru cKateWinslet_portret11are a primit o nominalizare la Oscar, a fost cel al lui Rose, aristocrata plina de pasiune din filmul lui James Cameron, Titanic. Tinerele din intreaga lume au inceput sa o idolatrizeze si sa se identifice cu ea, in plus rolul acesta i-a adus inca o nominalizare la Oscar.

Celebra scena din Titanic, in care Leonardo o „creioneaza” plin de gingasie, a dat o intriga erotica filmului si speranta milioanelor de femei ca nu intotdeauna trebuie sa arati ca un manechin desirat ca sa fii apreciata. Dar Kate Winslet nu s-a oprit aici.

7. Iris (2001) – Kate nonconformista

Iris prezinta doua etape din viata scriitoarei Iris Murdoch, între 1950 si 1999. Kate Winslet este KateWinslet_portret28tanara Iris, iar Judi Dench este Iris ajunsa la batranete. Povestea incepe in momentul in care nonconformista Iris se indragosteste de colegul ei. Cei doi îsi unesc destinele si raman impreuna pana la batranete cand se confrunta cu faptul ca Iris este rapusa de Alzheimer.

Iris este a treia nominalizare a lui Winslet si a treia ratare a premiului Oscar. Ramane insa interpretarea absolut stralucitoare a lui Kate Winslet, care confera acestei eroine interesante,indrazneala si atitudinea avangardista necesara.”Her greatest talent was for life

6. Quills (2000) – Kate inocenta

Kate Winslet joaca in acest film despre Marchizul de Sade alaturi de unul KateWinslet_portret8dintre cei mai interesanti si mai talentati actori – Geoffrey Rush. Nu este primul film despre acest subiect, avand in vedere viata interesanta a controversatului marchiz care a suferit pentru ideile sale si a fost victima filozofiei sale sadice. “There are no bad words… only bad deeds.”

Quills prezinta ultimii sai ani de viata, internat la azilul Charanton. In captivitate, Marchizul de Sade se imprieteneste cu directorul azilului, interpretat de Joaquin Phoenix, si amandoi se indragostesc de spalatoreasa stabilimentului, jucata de Kate Winslet. Kate reuseste un personaj deosebit de senzual si plin de compasiune, inocenta plina de sexualitate a acesteia fiind motivatia psihologica in jurul careia se invart celelalte personaje.

5. The Holiday (2006) – Kate optimista

Femeile cand sunt nefericite isi schimba coafura, The Holiday propune o cu totul alta abordare: 2006_the_holiday_014schimbare de continent. Cele doua protagoniste Kate Winslet si Cameron Diaz fac schimb de locuinta si continent pe durata vacantei de Craciun si cu aceasta ocazie gasesc dragostea adevarata, punand capat problemelor din trecut.

Un romance adevarat, dulce-amar, in care povestea lui Kate Winslet salveaza filmul de la prea mult sirop, iar relatia acesteia cu Eli Wallach este de-a dreptul emotionanta. Iar una din replicile acestuia parca este facuta special pentru ea: “...in the movies we have leading ladies and we have the best friend. You, I can tell, are a leading lady, but for some reason you are behaving like the best friend.

4. Finding Neverland (2004) – Kate – Mama sau iubita lui Peter Pan?

KateWinslet_portret10Finding Neverland este povestea lui Peter Pan spusa mai frumos ca niciodata de regizorul Marc Forster. Filmul imbina fantezia si realitatea, privind cu aceeasi detasare dificultatile si durerile vietii de adult, dar si farmecul aparte si inocenta copilareasca a baiatului care ramane vesnic tânar.

Kate Winslet face un rol sensibil, ocoleste intentionat partea lacrimogena si reuseste sa fie sexy fara sa vrea. A fost nominalizata la Premiile BAFTA pentru acest rol.

3. The Reader (2008) – Kate intr-o iubire imposibile

Dupa atatea filme romantice si cam siropoase, The Reader este in fine, atat ca poveste de dragoste, KateWinslet_portret30cat si ca poveste de viata, de o sensibilitate superlativa. Filmul are la baza povestea unei aventuri, relatia pasionala si intensa dintre un adolescent si o femeie mai in varsta. Gingasia povestii de dragoste, momentele in care cei 2 comunica din inchisoare, dupa multi ani de la consumarea relatiei lor erotice, prin casete pe care el se inregistreaza citindu-i carti este superba.

Jocul actoricesc al lui Kate este superb de asemenea. Modul in care iubirea si increderea lui o ambitioneaza pe ea sa isi depaseasca handicapul care o marcase – analfabetismul si lupta care se da in sufletul sau in permanenta intre ceea ce stie si crede ca este drept –  si dragostea absoluta pentru ea este mistuitoare si jucata superb. The Reader ii aduce lui Kate Winslet, Oscarul, BAFTA si Golden Globe pentru interpretare feminina.

2. Little Children (2006) – Kate – o Madame Bovary moderna

Little Children ne ofera o imagine noua a lui Kate, un portret complex imbinand nuante de copilarie reprimata si nuante dKateWinslet_portret5e frustrari venite odata cu maturitatea inadaptata. “Copiii sunt exasperanti. Mai ales atunci cand au 40 de ani.”

Little Children este o capodopera in care Kate Winslet isi demonstreaza cu adevarat talentul, este frumoasa in naturaletea salbatica a acestui rol si reuneste trasaturi dihotomice cum ar fi naivitatea insotita de perversitate, frica insotita de curaj, dar si pasiunea insotita de raceala demna.

Kate Winslet obtine a cincea nominalizare la Oscar la varsta de 31 de ani, devenind cea mai tanara actrita care a adunat cinci nominalizari, in doar 19 filme.

1. Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004) – Naucitoarea Kate

Eternal Sunshine of the Spotless Mind este un film de exceptie, nu neaparat datorita scenariului KateWinslet_portret16original sau a modului de regizare excelent si ingenios, cat gratie interpretarilor de calibru. Este un film neconventional cu personaje nonconformiste si greu de descifrat, captivant, cu o incarcatura psihologica extraordinara si care te pune pe ganduri despre viata si dragoste si despre micile bucurii.

In afara de prestatia desavarsita a lui Jim Carrey, Kate Winslet este inca o data de nota 10 si face credibil un personaj naucitor, neconventional si cu o mare bucurie de viata. Filmul a insemnat o noua nominalizare a lui Winslet la Oscar.

Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal – la pachet cu un divort? KateWinslet_portret13

Kate Winslet si sotul ei, Sam Mendes (regizorul American Beauty si Revolution Road) s-au hotarat sa divorteze dupa o casnicie de 7 ani, o relatie de 9 ani si avand impreuna un copil, Joe. Ironia sortii este ca acest divort vine tocmai acum, dupa ce actrita si-a luat o pauza de aproape un an pentru a-si petrece timpul alaturi de familie, dupa castigarea Oscarului 2009 pentru rolul principal din filmul The Reader.

Se pare ca a fost totusi nitel cam tarziu. Singura veste buna este aceea ca actrita si-a reluat acum activitatea artistica si urmeaza sa o vedem in curand pe marile ecrane jucand in Untitled Comedy, unde are cateva scene uimitor de amuzante alaturi de Hugh Jackman.

5 comentarii »

  • Tomata cu scufita said:

    M-ai facut curioasa de Little Children… Si acu’ ca am vazut chestia cu Oscarul si divortul… it’s so Sandra Bullock :P

  • Raluk said:

    @Tomata cu scufita: Este un must-see Little Children. Este unul dintre filmele mele preferate, o metafora veritabila pentru viata de astazi excelent jucata. Loved it! Astept pareri cand apuci sa il vezi. Te pup!!!

  • Alina said:

    Desi mi-a placut mult de ea in The Reader, subiectul filmului mi-a lasat un gust amar pentru ca totusi vorbim de pedofilie.
    Iar ca mama este greu sa intelegi o astfel de femeie.

  • Raluk said:

    @Alina: Nu ma gandisem la asta, se vede ca nu sunt inca mama. Acum ca mi-ai spus asta, empatizez foarte bine cu ideea. Bine si in film mi s-a parut destul de sinistra :-( Oricum, povestea de iubire din partea de maturitate a lui este chiar frumoasa, asa ca trecusem cu vederea partea de inceput, niciodata nu o tin in amintire. Dar chiar ai dreptate, este sinistra…

  • Dana said:

    Hm,
    Am vazut toate filmele lui Kate Winslet. Pe locul 2 as fi pus mai degraba “The reader”. Cea mai tare faz? din film a fost momentul in care a invatat sa cireasca. Te lasa fara respiratie usurinta exprimarii asa cum in “The holiday” cea mai “geniala” secventa a fost cea in care descopera casa”de vacanta”. “Little Children”, mda super film. Ce admir la aceasta actrita ca alege numai roluri care o provoaca. Am urmarit interviurile ei de pe site-ul http://www.charlierose.com/search/?text=kate+winslet ?i abia apoi am inteles cu adevarat “motivul” pentru care isi alege astfel de roluri. M-a inpresionat si in “Hideous Kinky” sau “Holy Smoke”. Cred c? ?i rolul din “Hamlet” trebuia strecurat în list?. :). Ciudat e ca prima data am vazut filmele ca atare .. povestea si din cand in cand ma fascina jocul actoricesc. Apoi dupa un timp am revazut toate filmele ei dupa ce am auzit-o vorbind despre rolurile ei. Am inteles parca altfel filmele. Ba chiar am inceput sa studiez tot ceea ce am gasit despre cinematografie, jocul actoricesc, mimica, lumina in cinema sau simbolistica imagini. Si acum cred ca pot sa spun thx Kate, filmul poate fi mai mult decat un amuzament sau o experien?? sinistr?… poate fi art? ?i atât.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*