Home » Filme

Knowing – Nicolas Cage privind afectat sfarsitul lumii si venirea extraterestrilor

18 June 2009 scris de 11 comentarii

KNOWINGCoolRank: 6/10

atmosfera & entertainment: 6/10

actori: 6/10

regie: 6/10

scenariu: 5/10

montaj: 5/10

Nota IMDb: 6.7/10

Nicolas Cage a fost acuzat ca, desi un mare actor in tinerete, a inceput in ultimul deceniu sa joace in filme dubioase, ca urmare a unei crize a varstei mijlocii. Knowing nu este in niciun caz un film care sa aduca argumente in favoarea actorului, ci mai degraba un film care sa ne faca sa credem ca aceasta teorie este justificata.

Dintre teoria determinista (care sustine ca totul are o explicatie) si teoria fapteloalex-proyas-knowing-movie-5r aleatoare (care sustine ca lucrurile se intampla din coincidente succesive, in spatele carora nu se ascund cauze), pe care ati alege-o? Credeti ca prezenta noastra aici, sfarsitul lumii, accidentele periodice au o insemnatate ascunsa? Va asteptati sa existe cauze in spatele oricaror efecte din viata cotidiana? Aceasta este filosofia pe care o dezbate ca prima preocupare filmul Knowing. Personajul lui Nicolas Cage din Knowing este omul care crede ca “shit just happens”, asa cum declara el insusi intr-una dintre primele scene ale filmului.

Knowing is everything…

Nicolas Cage rose-byrne-knowing-2interpreteaza un profesor de astrofizica, care deschide o capsula a timpului ce fusese ingropata la scoala fiului sau cu 50 de ani in urma. In aceasta, el gaseste niste predictii infricosatoare referitoare la catastrofele din ultimii ani in care au murit oameni. Unele dintre predictii deja s-au adeverit, spre exemplu 11 septembrie 2001, iar altele sunt pe cale sa se intample, predictii ce il fac sa creada ca familia sa joaca un rol foarte important in evenimentele ce urmeaza sa schimbe lumea. Urmeaza sau nu sa ne confruntam cu sfarsitul lumii, ramane de vazut.

Totul are o explicatie?

Intr-una dintre primele scen35400_normale ale filmului, Nicolas Cage isi intreaba studentii daca se considera mai degraba in favoarea determinismului sau mai degraba in favoarea coincidentelor. Personajul lui Cage sustine ca “shit just happens”. Ceea ce urmeaza sa afle insa este ca lucrurile se intampla pentru un motiv si pot fi previzionate, atata timp cat stii.

Ce ar fi daca ai sti cand urmeaza sa se intample sfarsitul lumii, cum si unde? Ce ai putea sa faci in legatura cu asta?

Film alert, plin de suspans, cu un final surprinzator de SF

Knowing este un film care incita inca de la primele cadre. Vom sta cu knowing-moviesufletul la gura timp de mai bine de o ora si jumatate, incercand sa intelegem ce se intampla de fapt si asteptandu-ne sa fim infricosati la fiecare cadru. In multe momente, ne vom astepta de la Knowing sa se apropie de un film de groaza. Cu toate acestea, mai departe de a fi un film de suspans cu cateva scene mai intunecate si infricosatoare, nu vom avea de-a face cu nimic de groaza. Desfasurarea actiunii ne va duce doar din ce in ce mai aproape de un adevar, din pacate, usor neverosimil, ceea ce este posibil sa ne scada din entuziasmul acumulat pana atunci.

Ceea ce cu siguranta nu poti reprosa filmului Knowing este nivelul de predictibilitate. Knowing nu este deloc un film previzibil. Este un film in care poti sincer sa prevezi cam orice in afara de ceea ce se va petrece in final. Nu de alta, dar finalul este destul de tras de par. Dupa trei sferturi de film pline de mister si suspans, in care vei fi cu adevarat incitat sa afli ce se petrece mai departe, vei ajunge ca in ultimul sfert de film sa iti pui intrebari cu privire la cum s-a ajuns la respectiva situatie si cu privire la potentialitatea de veridicitate a faptelor prezentate. Nu va stric surpriza povestindu-va, dar va pot asigura ca veti avea parte de o surpriza. Nu cred ca va asteptati chiar la ceea ce urmeaza sa se intample.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Regizorul Knowing este Alex Proyas, cel care a regizat si I, Robot. Fara sa fi stiut aknowing-16cest lucru, pot spune ca era oarecum usor de ghicit. Se simte in fiecare cadru aceasta regie familiara, plina de suspans si mister, intunecata si supranaturala. Este o atmosfera pe care Proyas stie foarte bine sa o creeze si nu da gres nicio secunda. Vom simti de-a lungul filmului cum ne afundam din ce in ce mai mult in ea cu fiecare cadru.

Nicolas Cage reuseste sa joace foarte afectat in majoritatea scenelor, abordand o mina serioasa si deosebit de apasata de desfasurarea evenimentelor. Desi este obositoare cumva aceasta expresie cu care Nicolas Cage a inceput sa ne obisnuiasca de multa vreme, totusi este de bun augur. Nu de alta, dar actiunea reuseste sa para mai credibila, mai plauzibila. Ultimele roluri ale lui Nicolas Cage ma fac sincer sa uit despre ce actor extraordinar este vorba. Pare usor incredibil ca el este cel care a jucat in filme precum Leaving Las Vegas, City of Angels si multe alte filme extraordinare. Nu de alta dar in ultimele sale filme a urmarit sa fie nonconformist, sa abordeze subiecte din ce in ce mai ciudate si, cu toate astea, sa isi pastreze acea mina afectata de care pare ca nu se mai poate dezlipi.

Partenera lui Nicolas Cage din film este Rose Byrne, pe care o stiti din filme ca 28 Weeks Later (da, se pare ca are o predilectie pentru catastrofe si apocalipsa) si Marie Antoinette. Rose Byrne se potriveste foarte bine cu Nicolas Cage, amandoi avand aceeasi expresie deosebit de preocupata si acelasi fatalism sugerat de priviri.

Ce spun criticii despre Knowing?

Knowing pare a fi unul dintre acele filme asupra caruia parerile cage_knowingsunt impartite. Roger Ebert, spre exemplu, este foarte incantat de Knowing, spunand in Chicago Sun-Times ca acesta este unul dintre cele mai bune filme SF pe care le-a vazut vreodata, comparabil doar cu Dark City al aceluiasi regizor.

Parerile opuse insa, majoritatea legandu-se mai ales de Nicolas Cage si cariera acestuia devenita usor indoielnica, sustin ca este un film tras de par si destul de greu de digerat ca fiind plauzibil. Claudia Puig spune in USA Today despre Knowing ca este un film plin de clisee cu un final surprinzator dar lipsit de orice urma de verosimilitate, iar Nicolas Cage este criticat pentru expresiile sale arhicunoscute si repetate, indiferent daca se potrivesc sau nu contextului. La fel si criticul de film Ty Burr pentru The Boston Globe afirma despre Knowing ca este un film ridicol, aproape de a fi teribil de amuzant, tras de par si in care Nicolas Cage reuseste destul de mult sa se faca de ras.

Totusi, daca va plac filmele despre apocalipsa, catastrofe, mistere si tanjiti dupa putin suspans si o usoara tenta de actiune infricosatoare, Knowing nu este un film de ocolit. Astept si alte pareri, oricand…

11 comentarii »

  • movieaddicted said:

    voi merge sa il vad si te anunt ;)

  • Raluk (author) said:

    @movieaddicted: De abia astept. Imi povestesti la o cafea cum ti s-a parut, dezbatem ;)) Pe mine chiar ma intriga Cage – alege sa joace in niste filme foarte dubioase.

  • movieaddicted said:

    ahhh, avem ce discuta! de abia astept :D

  • movieaddicted said:

    eu am ales sa nu vad Next, tocmai pt ca imi place mult Cage ;))

  • MctReptile said:

    eu am vazut Next si pot spune ca nu este atat de rau. iar Nicolas joaca binisor in el. Eu am privit filmul cu admiratie dar se poate sa fiu subiectv si din cauza lui Biel.

  • Raluk (author) said:

    @movieaddicted, @MctReptile: Mie mi s-a parut chiar ok Next pe langa Knowing – uite aici cronica mea pentru Next. Knowing totusi mi s-a parut un film slabut. MctReptile, tu spui de Next, nu de Knowing, nu?

  • MctReptile said:

    da, raluk Jessica Biel a jucat in next, eu vb de next, knowing inca nu l-am vazut !

  • MctReptile said:

    revin, nu sunt asa incantat de “knowing” dar imi plac mult SF-urile si probabil nu-l pot baga la categoria notei 6. As mari nota cu vreo 2 puncte pentru efecte vizuale, putine ce-i drept, dar destul de socante, facute la scara apocaliptica (sf filmului) cat si la scara mica (animale arzand, accidentul de la sf). Ca scenariu, nu este deloc un film original, ba din potriva mult prea multe discutii pe teme de “ending”-ul civilizatiei prin catastrofe naturale legate de erupti solare si/sau comete foarte foarte “suparate”. Nu se va putea ridica la nivelul lui Armagedon, sau altor titluri, probabil si din cauza lipsei povestii in sine, si legaturii dintre caractere.

    Cage face de data asta un rol mediocru’, eu fiind de acord cu unii critici ce spun ca-i va dauna carierei, dar de la un asa scenariu nu poti scoate mai mult decat a facut-o Nicolas.

    Regizorul cred ca n-a fost intr-o zi a lui buna, precum, diametral opus, tind sa compar cu filmul “I robot” (film al carui scenariu a facut multa impresie mai mult decat FX-ul posproductiei). dar cum nu poti inalta un film pe treptele hollywood-iene decat cu efecte speciale, consider filmul ca din unul din seria acceptabil, preferand oricand sa aleg alt film decat acesta pentru o posibila revizionare.

    Spre surpinderea mea Chandler Canterbury m-a impresionat putand fi capabil sa intre in piele personajului foarte bine. Daca de la o asa varsta merita apreciat, ii prevad o cariera reusita in industria de entertainment.

  • tinel said:

    FILMUL ESTE TARE RAU DE TOT DAR PENNTRU CEI CARE AU O VIZIUNE SUPERIOARA A VIETII

  • Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans – o surpriza placuta | KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

    […] incepusem sa am dubii in privinta lui Nicolas Cage dupa ultimele roluri ratate. As mentiona doar Knowing, Ghost Rider, Bangkok Dangerous, Next si National Treasure 2. Credeam sincer ca, dupa ce si-a […]

  • 2009 – retrospectiva cinematografica | KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

    […] Nicolas Cage, ca doar este un Bad Lieutenant, s-ar putea ca finalul sa fie mult mai aproape conform Knowing. Si pana la urma avem si varianta in care lumea se va sfarsi de dragul lui Robert Pattinson din […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*