Lincoln – Mostenirea unui presedinte
[Titlu in limba romana: Lincoln]
– atmosfera & entertainment: 9/10
– regie: 9/10
– actori: 10/10
– scenariu: 9/10
– montaj: 9/10
Nota IMDb: 7.9/10
Regie: Steven Spielberg | An: 2012 |
Actori: Daniel Day-Lewis, Sally Field, David Strathairn | Genul: drama, biografic |
12 nominalizari la Oscar, 7 nominalizari la Globul de Aur unde Daniel Day-Lewis si-a adjudecat premiul pentru Cel Mai Bun Actor (Drama), 10 nominalizari la premiile BAFTA, Steven Spielberg aduce pe marele ecran un film ce are la baza romanul scris de Doris Kearns Goodwin “Rivalii: Geniul politic a lui Abraham Lincoln”, filmul concentrandu-se pe ultimele luni din viata celui de-al 16-lea Presedinte al Statelor Unite, pe eforturile depuse pentru obtinerea voturilor necesare legiferarii celui de-al 13 la amendament adus Constitutiei americane prin care sclavia a fost interzisa. Un proiect ambitios din partea lui Steven Spielberg inceput in 1999 si finalizat cu ultimele cadre filmate in decembrie 2011. Mai mult decat un biopic, mai mult decat o pagina de istorie, un film despre omul din spatele presedintelui.
Do you think we choose the times into which we are born? Or do we fit the times we are born into? (Abraham Lincoln)
Prima impresie cand te asezi sa vezi acest film este nevoia de a avea habar despre ce se vorbeste pe acolo. Lincoln este facut de un american, despre istoria americanilor si ce sa vedeti voi, chiar n-ar strica daca mergeti la acest film, sa stiti din capul locului in caz ca aveati oarece dubii din vara via Timur Bekmambetov si al sau Abraham Lincoln: Vampire Hunter, ca Cinstitul Abe nu se indeletnicea cu eliminarea creaturilor noptii ci in ultimele luni din viata se preocupa cu trecerea amendamentului 13 prin Camera Reprezentantilor si finalizarea Razboiului de Secesiune. Un alt aspect ce va fura atentia este faptul ca filmul nu insista pe Lincoln cat insista pe intreaga teravura in jurul votarii acestui amendament, asupra clasei politice americane, jocurilor de culise si in cele din urme asupra lui Lincoln, omul si presedintele.
Nu primim o poveste despre Abraham Lincoln de mic copil si culminand cu investirea sa in functia de presedinte, primim un presedinte ce stia bine sa joace pe scena politica si om, un sot si un tata ce trebuia sa aiba timp de familie, sa se asigure de binele lor. Abraham Lincoln (Daniel Day- Lewis), sotia sa Mary Todd Lincoln (Sally Field) au pierdut un copil si se vad in postura de a accepta ca fiul lor Robert (Joseph Gordon-Levitt) se va inrola. Scena politica complexa a vremii se poate lamuri relativ simplu, Lincoln si echipa lui, in frunte cu William Seward (David Strathairn) si Thaddeus Stevens (Tommy Lee Jones), au nevoie sa-si asigure numarul de voturi pentru ca legea sa treaca, lucru cat se poate de practic si practicat pe schema daca ei nu vor, noi ii convingem, unde W.N. Bilbo (James Spader) si echipa lui intra in actiune si asigura prin voturi cumparate cu bani si functii, necesarul de alesi democrati. Pentru ca jocurile de culise sa fie complete, in scena intra si reprezentantii Statelor Confederate in drum spre Washington ca sa negocieze pacea.
Mizand pe elementul politic in film, Spielberg ofera o imagine a legislativului de pe vremea lui Lincoln si a schemelor ce se duceau pe altarul democratiei. Nimic nou sub soare in caz ca ne asteptam sa vedem discursuri despre cinste si onoare, acestea sunt mascate de reprezentanti ce-si urmaresc interesul, iar mita si utilizarea ca moneda de schimb a unui vot pentru cumpararea functiilor in stat este o practica accepta de presedinte – unde vedem ca Lincoln nu era un naiv intr-ale politicii, ci era cat se poate de pragmatic si fara prejudecati cand o cerea situatia.
The most liberating constitutional amendment in history, passed by corruption, aided and abetted by the purest man in America. (Thaddeus Stevens)
Limba romana este dulce si ofera o definitie pitoreasca politicii – o dama de moravuri usoare. Lincoln, prin vorbele lui Stevens (Tommy Lee Jones), pune punctul pe proverbialul I dar maniera prin care scenariul se joaca cu publicul te face sa ridici din umeri sa dai din cap si sa accepti ca politica este apanajul celor cu stomacul tare si cu gandirea flexibila. Pe Lincoln, omul de dincolo de presedinte trebuie sa-l pandesti in film pentru ca rasare printre povestile spuse la gura sobei, printre ofiteri si anghiotanti, printre crizele nevestei si momentele petrecute cu cei doi copii. Functia si datoriile functiei, datoriile fata de cei ce te-au ales, fata de natiune, fata de cei ce mor pe capete prin noroi pentru o cauza ce ajunge sa fie obiectul unui joc de culise. Pentru ca politica este facuta sa fie arta, joc, carisma si castigatorul este cel ce se joaca cel mai bine cuvantand si fermecand publicul.
Unde Lincoln este imaginea unui presedinte Mesia, Stevens este politicianul de cursa lunga, luptator pentru cauza, locomotiva partidului, cel ce te priveste in ochi si realizezi ca te-a dat naibii dar are suflet si o cauza personala. William Seward (David Strathairn) este omul din umbra, tace si face, consilier si om bun la toate, nu se manjeste cu noroi, apeleaza la W.N. Bilbo (James Spader) un precursor al lobbistilor. Lincoln (Daniel Day-Lewis) se strecoara printre ei pentru ca inainte de toate crede cu tarie in eradicarea sclaviei. Privirea ingandurata, chipul brazdat de riduri, statura semeanta, un urias printre oameni prea mici, un om, un presedinte.
Nu putem spune pe parcursul celor 150 de minute ca avem foarte multe oportuniti sa vedem un Abraham Lincoln dincolo de discursuri si interactiuni atat cu familia cat si cu membrii Cabinetului sau, dar atunci cand au loc acele momente intime, scenele dintre Lincoln si Mary, Lincoln si Robert, Lincoln si fiul sau cel mic, Tad (Gulliver McGrath) constatam ca filmul lui Spielberg nu este doar un film despre cum s-a votat un amendament, vedem un om, un politician ce a ales sa lupte pentru ceea ce a considerat ca trebuie sa se intample, utilizand toate armele din dotare.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Daniel Day-Lewis este un method actor. Este atat de bun incat producatoarea filmului, Kathleen Kennedy isi aminteste in diverse interviuri cum a fost sa stai alaturi de Day-Lewis la filmari si dupa ce se trageau ultimele cadre sa tresari cand il vedeai transpus in personaj. Ironia ce nu pot sa nu o trec cu vederea este faptul ca un actor britanic joaca rolul unui presedinte american, ca o punte peste timp cand Vivian Leigh dadea auditii si castiga mult ravnitul rol – Scarlett O’Hara in fata unei pleiade de actrite ce doreau ca rolul fasnetei sudiste sa fie jucat de o americanca. Un britanic joaca rolul lui Abraham Lincoln si il joaca perfect, de la imagine cu toate complimentele aduse echipei de machiaj, la ticurile si tonul vocii, gesticulatia, mersul, privirea, Daniel Day-Lewis este Lincoln iar Oscarul pentru Cel Mai Bun Actor se pare ca spre el va merge.
O alta revelatie in materie de rol jucat foarte bine vine din partea lui Tommy Lee Jones pe post de Thaddeus Stevens. Privirea incrancenata si numeroasele schimburi de replici savuroase fac din acest personaj unul memorabil pe toate durata filmului, iar finalul aduce o noua dimensiune acestui politician redutabil, subliniind adevarata sa motivatie. Se va da o lupta dura intre Tommy Lee Jones si Christoph Waltz pentru Cel Mai Bun Actor intr-un Rol Secundar. James Spader este o prezenta foarte placuta si foarte bine realizata, ironic, uns cu toate alifiile.
Steven Spielberg face un nou film istoric. A avut succes anul trecut cu War Horse, se intoarce cu Lincoln, biopic, tribut, cu ajutorul scenariului lui Tony Kushner si muzicii compuse de John Williams, il regasim printre favoritii la Oscar. Cum Ben Affleck nu a primit nominalizarea la Cel Mai Bun Regizor, se prea poate sa-l vedem pe Spielberg cu statueta in brate.
Ce spun criticii despre Lincoln?
Daca ar putea cronica sa ofere aplauze la scena deschisa, atunci Lincoln si Steven Spielberg ar fi impresurati de cuvintele de lauda aduse de numeroasele recenzii favorabile. Cifrele nu mint si luam aminte urmatoarele: pe IMDb, un scor de 7.9/10 punctat de peste 43.000 de utilizatori, pe Rotten Tomatoes: o prospetime de 90% la tomatometru pentru Lincoln, 8/10 din partea criticilor de film si 4.2/5 din partea publicului. Pe Metacritic in dreptul lui Lincoln regasim nota de 86/100 si 41 de cronici de film favorabile. Roger Ebert se declara incantat de noua realizare marca Spielberg, notand ca rar un film a tratat cu minutiozitate viata politica. Presupunand ca se refera la viata politica americana din secolul XIX, cea contemporana a fost obiectul de lucru pentru multi cineasti.
Verdictul KoolHunt.ro
Un film ce nu trebuie ratat, nu doar pentru ca Lincoln este un concurent redutabil anul acesta la premiile Oscar, ci pentru ca este o pagina de istorie, un film cu actori ce joaca exceptional si o poveste marca Steven Spielberg. Merita fiecare minut petrecut in cinematograf, merita premiile obtinute pana acum si speram sa se concretizeze unele dintre nominalizarile importante.
[…] cronica: Lincoln – Mostenirea unui presedinte […]
[…] între pere?i oficio?i ?i pagini de semn?turi re?inute. ‘ Ioanei Raluca Popescu de la KoolHunt.ro ‘Lincoln’ i-a placut: ‘Un film ce nu trebuie ratat, nu doar pentru ca Lincoln […]
[…] Cel mai bun actor in rol principal: Daniel Day-Lewis – Lincoln […]
[…] Cel mai bun actor in rol principal: Daniel Day-Lewis – Lincoln […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments