Madagascar 3 – o tratatie multicolora polkadot afro peste dungi de zebra
[Titlu in limba romana: Madagascar 3: Fugariti prin Europa]
CoolRank: 7.5/10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 6/10
– actori: 8/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 9/10
Nota IMDb: 7.1/10
Regie: Eric Darnell, Tom McGrath, Conrad Vernon | An: 2012 |
Actori: Ben Stiller, Jada Pinkett Smith, Chris Rock | Genul: animatie, comedie |
La Oscarurile din acest an, Chris Rock a dezvaluit unul din “secretele” sale profesionale: [Animation] “… It’s the easiest job in the world. I go in a booth and I go, ‘what’s the line?’ And the guy goes, ‘it’s time to go to the store.’ And I go, ‘it’s time to go to the store!’ … And then they give me a million dollars.” In acelasi timp, unii trebuie sa “duca sacul de cartofi” si sa asude la fiecare rol sa isi gaseasca resursele pentru livrarea performantei. Deci si talentul are un mare aport la “milion”. Lasand gluma lui Chris Rock la o parte, Madagascar 3 (in 3D) sigur va incasa milioane (la propriu), pentru ca are un cocktail savuros de elemente care il salveaza de la riscantul destin plat al unui sequel de gradul doi.
Ta-ta-ta-tarara-ta-ta afro circus afro circus polkadot-polkadot afro!
La deja clasicele personaje conduse de leul Alex (voce Ben Stiller) se adauga acum o echipa relativ mare, un circ intreg mai exact. Incercand sa ajunga in vechea lor “casa” zoologica, originala grupare fuge de ticaloasa Captain Chantel DuBois (voce Frances McDormand) care vrea literalmente capul leului. Cu ajutorul idiotului inimos Stefano (voce Martin Short), un leu de mare din familia de circari, toate evenimentele sunt menite sa convearga spre acel Meca al Madagascarului, New York-ul. Oare? Adaugati confetti, jocuri de lumini à la Cirque du Soleil, acrobatii si numere fizic inexplicabile (hei, sunt desene animate unde gravitatia nu se aplica decat dupa chef), amestecati bine, gustati si descoperiti efectele – chiar 3D.
Alex: Stefano, you’re a genius. Stefano: No, I’m a not. I’m only average intelligence. Some even say slightly below.
Primele doua Madagascar-uri nu pot sa zic ca m-au impresionat in mod deosebit. Ca in orice inceput de drum, primul a deschis noi orizonturi de personaje si explorarea incercarilor prin care treceau chiar a fost amuzanta. In Madagascar 3 nu se mai insista prea mult pe personaje si povestea lor, ci pe o multitudine de situatii si solutiile lor care mai de care mai extravagante. In afara de afurisita frantuzoaica, simpaticul Stefano si – sa nu uit – ursoaica atat de sexy in ochii lui Julien, nu am raspuns emotional la povestea circarilor, a infrantului tigru Vitaly (Bryan Cranston) care isi jeleste gloria apusa sau a gheparditei Gia (Jessica Chastain), de care se indragosteste Alex. Poate din cauza accentului (ca sa nu zic a superficialitatii scenariului). Ce nu merge sau lipseste (implicarea emotionala alaturi de personaje, lipsa de putere si coeziune a firelor narative tocmai din cauza multimii caracterelor) e salvat aproape la limita de folosirea ingenioasa a cupolei circului. Dar tot salvare se numeste … eppur si funziona.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Actorii (vocile) sunt foarte bine alesi(e) si oscileaza intre a imprumuta timbrul lor inconfundabil caracterului pentru ca perceptia publicului sa se muleze perfect pe ce se vrea transmis (vezi timoratul Melman aka David Schwimmer si expansivul Marty aka Chris Rock) sau un viraj la 180 grade (Frances McDormand) tocmai pentru a permite personajului sa straluceasca de prospetime. Cat priveste echipa neschimbata de regizori si scenaristi, Eric Darnell si Tom McGrath, nu pot sa zic decat de bine, mai ales cand imi apar ca niste personaje renascentiste remarcabile, avand la activ contributii ca actori, scenaristi, producatori in diferite proiecte animate: Megamind, Antz, Puss in Boots, The Penguins of Madagascar. Lor li s-a alaturat alt membru din aceasta mica “mafie” a animatiei, Conrad Vernon, care cu experienta de la Monsters vs. Aliens si Shrek 2 nu a facut decat sa imbogateasca formula de succes Madagascar. O alta schimbare in componenta echipei de scenaristi a constituit-o si Noah Baumbach, pe care poate vi-l amintiti (sau nu) ca regizor si scenarist la Greenberg (de asemenea implicat in Fantastic Mr. Fox si regizor si scenarist pentru The Squid and the Whale).
In rest, cat de amestecate si zapacitoare sunt toate elementele pudrate cu sclipici, avem ca intotdeauna un soundtrack antrenant, foarte bine si ironic ales pentru scenele vedeta ale filmului.
Ce spun criticii despre Madagascar 3?
Ajuns la nota 7.1 pe IMDb din cuantificarea notelor a 4509 utilizatori, Madagascar 3 pare sa isi depaseasca predecesoarele. Metascorul e de 59/100 bazat pe parerile a 24 de critici si Madagascar 3 de-abia o scoate la capat cu un 5.5 acordat de cei 25 de meta-useri care si-au facut publica aprecierea. Tomatometrul e mai ingaduitor cu Madagascar 3, si il califica ca 75% proaspat din 81 de recenzii ale criticilor si in proportie de 82% placut de cei 80961 de useri. Criticii in marea lor majoritate sunt incantati intr-un mod temperat de cea de-a treia parte a francizei, printre calitatile remarcate la film fiind “convingatoarea dovada induiosatoare a puterii prieteniei” (Lisa Kennedy, Denver Post Film Critic), “umorul adult mai mult decat suficient sa ii satisfaca pe parintii (si deopotriva pe criticii) din public” (Jeanne Kaplan, Kaplan vs. Kaplan) si spectacolul vizual puternic. Pe de alta parte, “animatia 3D a filmului […] nu e doar eye-candy; arata ca si cum cineva a vandalizat intreg raionul cu jeleuri si fructe confiate din supermarket” (Amy Biancolli, San Francisco Chronicle). Joe Morgenstern, The Wall Street Journal, e cel mai succint in apreciere: “Madagascar 3 inseamna miscare exuberanta, personaje dragalase si culori superbe. Nazuieste spre ochi, nu spre inima”.
Verdictul KoolHunt.ro
Cu siguranta cel mai proaspat si cel mai original, fata de celelalte doua aventuri din franciza, Madagascar 3 are ceva din bogatia circului si looney tunes, si se aseamana cu inghetata care are topping de caramel, de bomboane colorate, biscottino si un pic de lime (tip polkadot-polkadot afro). O explozie de culori si accente careia ii lipseste din cand in cand sarea si piperul (scuzati metafora gastronomica), dar esti prea transportat si luat pe sus de avalansa de actiune ca sa mai observi cu claritate. Concluzionand, abordati cu incredere pentru o dupa amiaza relaxa(n)ta de vara!
[…] care simpaticii no?tri eroi îl reinventeaz?. În stil Madagascar, evident! Ana Barbu – Raluk Cu siguranta cel mai proaspat si cel mai original, fata de celelalte doua aventuri din franciza, […]
[…] care simpaticii no?tri eroi îl reinventeaz?. În stil Madagascar, evident! Ana Barbu – Raluk Cu siguranta cel mai proaspat si cel mai original, fata de celelalte doua aventuri din franciza, […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro