Milk – stand up for your cause, never blend in, be a leader
CoolRank: 9.5/10
Nota IMDb: 8.1/10
Un actor cu adevarat bun tine un intreg film de unul singur. Un actor bun nu inceteaza niciodata sa te uimeasca. Pe un actor bun nu il vei putea incadra niciodata intr-o categorie. Pentru mine, Sean Penn este un astfel de actor. Iar rolul rolui in Milk este pur si simplu “breathtaking”.
Milk este genul de film greu de digerat – atata timp cat nu faci parte din categorie, homosexualitatea este mai degraba un subiect controversat, un subiect asupra caruia filmul va incerca sa te educe. Ai zice ca nu este totusi un subiect cu care sa empatizezi. In Milk ti se dau totusi toate motivele sa devii interesat de subiect: daca fiecare dintre noi am realiza ca avem printre prietenii apropiati minim un homosexual, problema acestora ne-ar deveni mult mai apropiata.
Despre ce este vorba in Milk?
Pe scurt, Harvey Milk este primul politician gay ales in American, politician care si-a declarat deschis in fata intregii lumi orientarea sexuala inainte de a fi ales in 1977 – cand libertatea de exprimare a sexualitatii era ingradita de prejudecatile societatii, religie si diferite legi. Subiectul este foarte actual, in ton cu alegerile controversate din acest an.
Mesajul lui Harvey Milk pentru homosexuali este acela de a iesi din dulap, a arata ceea ce sunt cu adevarat si a fi ceea ce sunt cu adevarat in fata lumii intregi. Cu ce ar ajuta asta? Aceasta deschidere ar fi menita sa transforme problema dintr-una abstracta intr-un concreta, apropiata, pentru heterosexualii care privesc rational si rece o situatie ce le-ar putea fi mai degraba sentimentala, familiara.
In Milk am regasit ca intr-un eseu de argumentare bine realizat toate argumentele pro si toate argumentele contra homosexualitatii din perspectiva unui heterosexual. Si chiar am reusit sa imi explic multe lucruri. Am capatat o alta perspectiva.
Never blend in. His life changed history. His courage changed lives.
O alta fateta minunata a filmului Milk este aceea legata de leadership si curaj de a iti tine soarta in propriile maini. Harvey Milk a fost un leader adevarat. Sean Penn joaca un leader maret. Este fascinant modul in care Penn reuseste sa isi insuseasca cu atata naturalete toate nuantele personajului Harvey Milk – homosexualitatea, bunatatea, sinceritatea, bunul simt, drive-ul de a schimba ceva in lume, frustrarile internalizate si indulcite prin filtrul personal, capacitatea de sustinere a celor din jur.
Sean Penn ne arata prin acest rol o alta tenta a potentialului sau de actor – de fiecare data alt rol, de fiecare data altfel. Atentia la detalii a lui Sean Penn si fidelitatea cu care surprinde psihologia profunda a personajelor jucate nu il face pe actor mai rece. Din contra, Sean Penn joaca din suflet si ne insufleteste si pe noi, spectatorii, sa empatizam cu cauza pentru care lupta personajul sau. Harvey Milk jucat de Sean Penn nu are veleitati de erou. Actorul doreste sa ne arate un om simplu care a luptat pentru comunitatea din care facea parte si pentru respingerea unei prejudecati. Un om cinstit, cu bun simt, un pic ciudat, un pic controversat, amuzant, suportiv, idealist si bland.
Mi-aduc aminte un dialog foarte distractiv din film:
A: Society can’t exist without the family.
Harvey Milk: We’re not against that.
A: Can two men reproduce?
Harvey Milk: No, but God knows we keep trying.
Sometimes, at a precise moment in history, all it takes is for one person to stand up. Or sit down.
Milk este o victorie a libertatii individuale asupra persecutiei statului si societatii de uniformizare. Scena de final a fost cu adevarat emotionanta pentru mine. Dupa uciderea lui Harvey Milk de catre un coleg politician homosexual, care isi reprima orientarea sexuala, este organizat un mars al homosexualilor in onoarea lui. Putem vedea o mare de oameni cu lumanari in maini cinstindu-l pe cel care a tinut piept unei mentalitati si care a luptat pentru convingerile comunitatii din care facea parte cu toate resursele.
Life without hope is not worth living, sunt ultimele cuvinte din speech-ul inregistrat al lui Harvey Milk.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Despre Sean Penn cred ca am vorbit in decursul intregului review. Una dintre cele mai bune performante actoricesti ale actorului si asta spune multe. Sean Penn tine intregul film, il umple de viata si suflet. Un joc de nota 10, iar mai multe cuvinte spuse ar strica doar din farmec.
In alte roluri din Milk, ii putem vedea pe James Franco, Emile Hirsch, Josh Brolin si Diego Luna, toti foarte potriviti pe roluri si facandu-si rolurile minunat in secondarea lui Sean Penn. M-am tot intrebat in timpul filmului de unde sa il iau pe Diego Luna – cel de-al doilea iubit, cel latin, al lui Harvey Milk. Va spun si voua raspunsul in caz ca aveti un lapsus: Dirty Dancing 2: Havana Nights este raspunsul.
Din punct de vedere al regiei, criticii au apreciat Milk ca fiind cel mai bun film al lui Gus Van Sant. Si asta este mare lucru. Chiar si daca ne gandim doar la Good will Hunting.
Ce spun criticii despre Milk?
Roger Ebert a fost profund miscat de rolul pe care il face Sean Penn in Milk si de aptitudinile mereu uimitoare ale acestui mare actor. Matt Pais remarca faptul ca, spre deosebire de celelalte filme nominalizate la Oscar in 2009, Milk nu cerseste atentie, dar o va primi cu siguranta si sansele filmului de a impresiona publicul sunt maxime, in opinia acestuia. Peter Travers scrie in Rolling Stone un review foarte insufletit al filmului, declarandu-l cel mai bun film al lui Gus Van Sant si o performanta actoriceasca a lui Sean Penn care atinge cu adevarat coarda sensibila. Totusi, cel mai extaziat review este cel al lui Wesley Morris pentru Boston Globe, acesta spunand despre Milk ca este o capodopera frumos realizata.
M-a distrat la maxim comentariul unei prietene cu care am vazut filmul: “Barbatii si cand sunt gay tot isi dezamagesc partenerele”. One way of looking at things. Pentru alte pareri, cititi si parerea prietenilor mei de la CineBlog.info, care au acordat tot un 9.5 filmului si cea a Ralucai Diaconu care scrie o cronica foarte emotionanta filmului.
Pana acum speram ca Frank Langella sa ia Oscarul 2009 pentru cel mai bun actor in rol principal pentru rolul din Frost/Nixon. Acum sunt aproape sigura ca acesta va fi inmanat lui Sean Penn. Si meritele acestuia imi sunt certe. Iar Milk este un film minunat si plin de suflet, care vorbeste despre speranta, despre acceptate, despre toleranta, despre curaj si despre leadership. Iar cele 8 nominalizari la Oscar 2009 ale filmului sunt cea mai buna carte de vizita.
[…] Milk […]
La fel cred si eu in ceea ce priveste oscarul pentru cel mai bun actor. Nu are adversar Sean Penn anul acesta.
Dupa De Niro, Sean Penn e actorul meu preferat.
Despre filme romanesti nu scri nimic? Sau ai scris si nu am gasit eu deocamdata?
@bogdan i.d.: Nu am prea scris inca despre filme romanesti. Coming up, la cererea publicului :D
Cat despre Sean Penn mi-am updatat lista de predictii. Nu are egal nici anul asta la Oscaruri si nici in general :)
[…] prin arta. Changeling, la fel cu alte filme nominalizate la Oscar 2009 – mentionez aici in special Milk, Slumdog Millionaire si The Reader, sunt din acest punct de vedere niste opera de arte. […]
[…] pe val si se ridica mereu la inaltimea asteptarilor) si Josh Brolin (pe care l-ati vazut recent in Milk, American Gangster si No Country for Old […]
[…] de discret ca si personajul. In contrapartida, Sean Penn, la primul sau film dupa Oscarul pentru Milk, are un personaj mult mai uman – cald si iubitor cu copiii sai, incapatanat si inflexibil cand […]
[…] exploziv, ca laurii MPAS v-au deschis ochii in directia lui, sau ca al doilea Oscar pentru Milk a fost factorul decisiv – cert e ca acum suntem cu totii in aceeasi barca. Barca dependentilor de […]
[…] – 1998), incearca prin filmul de fata sa apropie o lume aparent straina de noi (amintind de Milk, The Adventures of Priscilla – Queen of the Desert, The Birdcage si de Torch Song Trilogy, un […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments