My Sister’s Keeper – frumusetea si tragedia unei familii
– atmosfera & entertainment: 7/10
– regie: 8/10
– actori: 9/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 6/10
Nota IMDb: 7.3/10
My Sister’s Keeper este un film despre viata asa cum este ea. Cu bune si cu rele, cu bucurii si tragedii. Viata pur si simplu. Este un film lipsit de cliseele tipice americane. Un film care isi doreste sa ne aminteasca ca trebuie sa luam lucrurile exact asa cum vin si ca nu totul se intampla cu un motiv. Da, este si un film trist, tragic, greoi, genul de film pe care nu ne-ar placea sa il urmarim dupa o zi grea la birou. Si totusi este exact ce avem nevoie. Pentru ca ne va reaminti imediat cate motive avem in fiecare zi sa fim fericiti.
Daca ai simti ca iti traiesti viata pentru altcineva, ce ai face?
My Sister’s Keeper este o ecranizare dupa bestseller-ul autoarei Jodi Picoult. Filmul o are in centrul actiunii pe adolescenta in varsta de 13 ani Anna Fitzgerald (interpretata de Abigail Breslin), care afla crudul adevar ca a fost conceputa prin procedura fertilizarii in vitro, cu scopul de a salva viata surorii ei mai mari pe nume Kate, care a fost diagnosticata cu leucemie inca din copilarie.
Pana la varsta adolescentei, Anna a fost nevoita sa treaca printr-o serie de interventii chirurgicale si transfuzii de sange pentru a o mentine in viata pe Kate si a trebuit sa renunte la o multime de oportunitati spre a fi in permanenta alaturi de sora care avea nevoie de ea 24 de ore din 24. Acum, in varsta de 13 ani, Anna decide sa refuze ca aceste interventii medicale si transplanturi sa mai aiba loc si isi da in judecata parintii pentru a obtine emancipare medicala fata de acestia. Cu alte cuvinte, dreptul de a decide singura asupra caror interventii doreste sa fie supusa.
Realitatea asa cum este ea, fara explicatii sau concluzii
My Sister’s Keeper este un film impresionant. Un film care ridica probleme si ne pune fata in fata cu realitati crude. Desi la prima vedere ati putea crede ca este vorba despre boala si despre tragedia unui om bolnav, in realitate centrul peliculei sunt familia fetitei bolnave si tragedia prin care trece aceasta. Personajele My Sister’s Keeper sunt tragice prin fatalitatea destinului lor.
Nu gasim o vina sau o explicatie pentru dramele prin care trec fetita nascuta bolnava, mama si tatal acesteia care ajung sa isi traiasca viata exclusiv pentru salvarea ei, fratele mai mare dislexic care este privat de atentia parinteasca si de o copilarie normala si sora mai mica nascuta in vitro exclusiv pentru a putea avea grija si a dona sange si organe surorii bolnave de leucemie. Si nici nu trebuie sa gasim explicatii. Cassavetes ne salveaza de cliseul miracolelor, explicatiilor, sperantei. Ne arata realitatea pura, explicandu-ne ca nu detinem o vina pentru ea sau ca ar trebui sa ne gasim culpe sau justificari pentru ea. Nu ar trebui sa ramanem cu traume si frustrari in urma lucrurilor tragice care se intampla. Si ar trebui sa le luam asa cum vin.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Nick Cassavetes este deja asociat cu filmele impresionante. Cu cinematografia realizata cu suflet. Filmul sau de referinta, The Notebook, este o pelicula de dragoste care a reusit sa miste o generatie intreaga de pragmatici. Acelasi lucru, dar intr-un registru mult mai tragic, il reuseste Nick Cassavetes si cu My Sister’s Keeper.
Cameron Diaz joaca in My Sister’s Keeper ca parte din aceeasi serie evidenta de incercari din ultimii ani de a se distanta de perceptia pe care ne-a creata prin comediile jucate de-a lungul carierei. Diaz a decis sa ne arate ca este actrita si ca este apta sa joace o multitudine de roluri. Amintiti-va, spre exemplu, de filmul In Her Shoes. In My Sister’s Keeper, Cameron Diaz nu are un rol cu aparitii multe sau de durata, dar este cu siguranta un rol complex. Este personajul esential al filmului, cel a carui drama este cea mai trista, este plina de forta si este generatoare. Iar Cameron ii face fata cu brio, explorand veleitatile personajului cu succes.
In rolul fetitei bolnave o vom recunoaste pe Sofia Vassilieva, pe care o puteti sti din serialul Medium, difuzat pe Hallmark. Aprecierile despre rolul Sofiei sunt dificile. Eu pot spune ca am fost miscata de interpretarea acesteia, de felul in care a exprimat, pe rand, frica, negarea, dorinta de supravietuire, renuntarea senina si maturitatea cu care isi consoleaza familia.
In rolul surorii mai mici, care isi da parintii in judecata, o vom vedea pe adorabila Abigail Breslin. Eu una pot spune ca o ador pe aceasta micuta actrita si m-am bucurat foarte mult pentru nominalizarea ei din 2007 la Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol secundar cu ocazia capodoperei Little Miss Sunshine. Pentru cei care nu au vazut Little Miss Sunshine pana la ora actuala, este un moment oportun sa o faca si, apoi, vor intelege de unde vine aprecierea mea pentru Abigail Breslin. Alte roluri haioase ale lui Abigail Breslin pe care le-as mentiona sunt cele din Definitely, maybe, No Reservations si Nim’s Island.
Pe Jason Patric, frumosul din Speed 2: Cruise Control, nu il mai vazusem de mult si m-am bucurat sa il revad in rolul tatalui. Din pacate, Jason se multumeste sa ne ofere un rol sters si foarte usor de trecut cu vederea. O alta aparitie draga mie, desi secundara, a fost cea a minunatei si umanei Joan Cusack in rolul judecatoarei. Desi esenta rolului acesteia este usor trasa de par si desprinsa din cliseele americane pe care filmul incearca sa le ocoleasca, Joan Cusack este pentru mine una o aparitie plina de gratie si suflet in orice film. Alec Baldwin are o alta aparitie de poza, ca si multe alte aparitii ale sale din ultima vreme, in rolul avocatului Annei. Personal, nu inteleg sincer de ce ne chinuie si de ce se chinuie singur, in loc sa se retraga plin de demnitate la momentul oportun (care ar fi fost deja acum cativa ani, dar inca mai are timp).
Ce spun criticii despre My Sister’s Keeper?
Parerile criticilor de film au fost impartite. Au existat critici de film miscati de pelicula lui Cassavetes, dar si critici care au spus ca filmul este nemotivat.
Roger Ebert a scris in Chicago Sun-Times unul dintre cele mai emotionante review-uri ale sale pentru My Sister’s Keeper. Ebert a apreciat My Sister’s Keeper pentru faptul ca in afara de a smulge lacrimi audientei, este o pelicula care ridica probleme profunde de dezbatere. Una dintre ele este cea anuntata din primele minute: cea dintre pro-viata cu orice pret si pro-drept la alegere. O alta este cea a vietii care trebuie traita versus inteleasa.
Matt Pais in review-ul My Sister’s Keeper din Chicago Tribune observa faptul ca filmul incearca cu orice pret sa ne arate realitatea cruda, fara a fi insa realist. Ca argument Matt se opreste asupra scenelor din sala de judecata. Nici Claudia Puig nu se arata incantata de film, spunand in USA Today ca My Sister’s Keeper smulge lacrimi fara sa le merite, intrucat are plansul ca unic scop, umpland de clisee dezbateri pe probleme importante.
Pentru alte pareri cine-blogosferice, va recomand cronica My Sister’s Keeper de pe FilmeTari.com sau analiza My Sister’s Keeper de pe CineBlog.info.
In concluzie, va invit sa vizionati My Sister’s Keeper pentru a va aminti cat de frumoasa este viata, atunci cand destinul nu iti este potrivnic. Va avertizez insa ca nu este un film de buna dispozitie, ci mai degraba un film greu, care va va aminti cum este sa plangeti la cinema, dar si in viata reala.
Foarte tare :)) Tocmai ma apucasem sa citesc cartea si ce citesc pe blogul Ralucai: ca tocmai a aparut filmul. Super trendy! :)
@Alexandru G: Ce coincidenta! Cum este cartea. Eu tocmai am facut rost de ea si o voi citi in weekend. Sunt foarte curioasa. Te pup si te mai astept pe KoolHunt.ro!
IMPRESIONANT. asa mi s-a parut filmul, au fost niste faze cutremuratoare, duioase si tragice. mi-a placut neasteptat de mult!
Super film … trist dar minunat , poate fi o lectie buna .
[…] Sister’s Keeper – My Sister’s Keeper este o drama duioasa, un film despre viata in ipostazele intunecate si despre iubirea care tine […]
@movieaddicted: Bine te regasesc draga mea! Da, My Sister’s Keeper a fost un film minunat, in ciuda subiectului trist. Este emotionant cate te poate invata despre a trai din plin viata un om care nu se mai poate bucura mult timp de acest privilegiu. Nici eu nu ma asteptam sa imi placa atat de mult si, desi nu este un film iesit din comun sau unul dintre preferatele mele, este cu siguranta un film care m-a marcat si pe care il voi tine minte.
@Filme noi: Bine ai revenit pe KoolHunt.ro! Da, si eu am gasit My Sister’s Keeper dincolo de un film trist ca fiind o lectie despre viata in sine, lectie pe care o uitam din pacate in multitudinea de griji cotidiene. Foarte frumos!
[…] Diaz in roluri atipice pentru ea si demi-dubioase, cu care si-a imbogatit filmografia – My Sister’s Keeper si The Box. Iar Catherine Zeta-Jones ne-a aratat ca inca mai este in forma in The Rebound. Pacat ca […]
[…] Diaz a revenit si ea la comedie dupa rolurile foarte serioase din The Box si My Sister’s Keeper. Iar eu una cred ca acest gen de roluri sunt cele care o prind cel mai bine pe Diaz. Este din nou […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments