Home » cinema, Filme, Topuri filme

My top 30 favorite movies

10 March 2008 scris de 121 comentarii

De cand scriu pe blog mi s-a spus ca sunt negativa, ca am standarde prea inalte, sau din contra ca imi plac telenovelele hollywoodiene, filmele dulcicole si comediile romantice usoare. Deci din motive subiective mi s-a spus ca nu sunt obiectiva. Eu zic ca de asta ma si cititi: pentru ca va intereseaza subiectivitatea mea.

Totusi, ca sa tragem linie, am simtit ca am datoria morala de a prezenta cele 30 filme care mi-au marcat experienta de cinefil pana acum. Astept pareri, aprobari, critici, rosii, oua in zona de comments.

1. Fight Club (1999) – De cand am vazut Fight Club nici un alt film nu a reusit sa ii ia locul in topul preferintelor mele. Fight Club este o comedie neagra, care are la baza satira usturatoare la adresa societatii actuale. Filmul este o metafora pentru ideea conform careia pentru generatia zilelor noastre adevaratele valori au disparut. Sentimentele sunt lasate pe ultimul plan.

Societatea in care traim este descrisa in film ca fiind, mai mult, o societate a advertisingului, in care valorile materiale sunt puse pe primul plan. In aceasta goana dupa valori materiale, conceptele de esec si succes par a fi singurele care mai conteaza, cele care se vor insuma in final si vor rezulta in esenta vietii noastre. Brad Pitt, Edward Norton si Helena Bonham Carter joaca magistral, iar regizorul David Fincher face o treaba extraordinara.

CoolRank: 10/10

Nota IMDb: 8.8/10

2. Pulp Fiction  (1994) – Ii multumesc lui Cip care m-a convins sa vad pentrupulp fiction john travolta uma thurman prima oara acest film. Probabil m-a fortat ar fi mai bine spus. Stiu ca ocupa locul I in topul preferintelor lui. Melodia geniala a lui Urge Overkill pe fundalul sonor – “Girl, you’ll be a woman soon“, actori de prima mana cum sunt Uma Thurman, John Travolta, Samuel L. Jackson, Bruce Willis si Tim Roth facand o treaba excelenta, scenariul si regia semnate Quentin Tarantino sunt ingredientele care fac din Pulp Fiction un film de nota 10. Povestea din Pulp Fiction este un puzzle, ale carui piese ni se reveleaza in timp, pe bucatele, in ordine aleatoare. Plin de suspans, umor negru si, pe scurt, un film fascinant.

CoolRank: 10/10

Nota IMDb: 8.9/10

closer julia roberts clive owen nathalie portman jude law

3. Closer (2004) – Gelozie, pasiune, obsesie, sex, autoaparare, frustrari, complexe, sentimente. Acestea sunt ingredientele unuia dintre cele mai intense si mai profunde filme de dragoste ale ultimilor ani. Closer este un film despre triunghiuri amoroase, obsesii, relatii care au la baza dragostea, dar ajung sa fie distruse de frica, gelozie, autoaparare. 4 personaje interpretate minunat de Clive Owen, Jude Law, Julia Roberts si Natalie Portman. Mesajul central este acela ca in dragoste nu exista garantii, ca nu poti stapani total pe cineva, nu ii poti domina sau interzice gandurile. A iubi inseamna a-l lasa pe celalat sa fie el insusi. Iar un alt mesaj este acela ca oamenii nu spun si nu actioneaza, de cele mai multe ori, in functie de ceea ce simt, ci in functie de ceea ce le raneste mai putin orgoliul.

CoolRank: 10/10

Nota IMDb: 7.4/10

4. American Beauty (1999) – American Beauty este un film despre tragedia vietii de familie in epoca actuala, despre societatea bazata pe non-valori in care traim, despre frustrarile sexuale si cum se pot imprima acestea in viata pe care o traim si in relatiile cu cei din jur. O capodopera care a fost recompensata in 2000 cu 5 Oscaruri: cel mai bun film, cel mai bun actor in rol principal, cea mai buna cinematografie, cel mai bun regizor si cel mai bun scenariu original. Filmat lent, socant uneori, plin de suspans alteori, rasturnari de situatie si un final total neasteptat. Cu alte cuvinte, toate ingredientele unui film pe care eu una l-as vedea si revedea de nenumarate ori. Si mai ales atunci cand actorul meu preferat, Kevin Spacey, joaca in el alaturi de nume ca Annette Bening si Thora Birch.

CoolRank: 10/10

Nota IMDb: 8.6/10

5. Little Children (2006) – Un film intens, plin de erotism si abunadand in incursiuni profunde prin vartejul gandurilor celor mai intunecate cotloane ale mintii noastre. Fara a avea nimic surprinzator in esenta, filmul este o parabola despre asumare si responsabilitate, despre alegeri si maturitate. Little Children este un film dedicat in esenta acelora care nu isi iau destinul in propriile maini si care se complac in a crede ca sunt victimile sortii. Acesta este rolul lui Kate Winslet si il joaca cu gratie si convingere. Calea usoara este probabil aceasta. Calea cu adevarat dificila este aceea in care facem alegeri si constientizam ca suntem fauritorii propriului destin, iar Little Children surprinde extrem de autentic aceste invataturi.

CoolRank: 9.5/10

Nota IMDb: 7.9/10

6. Usual Suspects (1995) – Super tare film, in care Kevin Spacey, actorul meu preferat, joaca un rol banal, desi important in filmul psihologic Usual Suspects. Rol pentru care a primit si Oscarul pentru cel mai bun actor in rol secundar. Usual suspects este un film construit in stil puzzle, de al carui final este aproape imposibil sa te prinzi. Linia de forta a filmului o constituie ideea ca “cel mai mare truc pe care l-a facut diavolul a fost sa convinga lumea ca nu exista”. Cel mai violent rau este acela pe care nu il realizezi ca iti vrea raul.

CoolRank: 9.5/10

Nota IMDb: 8.7/10

7. Eternal sunshine of the spotless mind (2004) – Situat intr-un context temporal vag, Eternal sunshine of the eternal sunshine of the spotless mind jim carrey kate winslet filmspotless mind (multiplu premiat si nominalizat, 1 premiu Oscar si 1 premiu BAFTA pentru cel mai bun scenariu, Charlie Kaufman) este povestea a doi iubiti care apeleaza pe rand la serviciile unei firme ce poate sterge din creier amintirile solicitate. Prima care apeleaza este Kate Winslet, va urma Jim Carrey care realizeaza in plina operatie de stergere a memoriei ca nu vrea sa-si piarda iubita. Deci operatia practic, poate nu reuseste, iar a doua zi el o cunoaste pe Kate din nou si din nou se indragostesc. De aici circuitul iubirii in natura. Eternal Sunshine… poate sa insemne si ca iubirile mici se repeta, ca si greselile neasumate.

CoolRank: 9.5/10

Nota IMDb: 8.5/10

8. Crash (2004) – Un accident de masina uneste destinele mai multor personaje intr-un puzzle care ni se dezvaluie din bucati intretaiate si intersectate. Crash este un film cu o distributie de proportii, o regie excelenta si un scenariu pe masura. Nu este de mirare ca filmul a si reusit sa smulga 3 Oscaruri in 2006: cel mai bun film, cel mai bun scenariu original (Paul Haggis care semneaza si regia) si cea mai buna cinematografie. Poate fata de alte filme de Oscar, Crash are si un alt avantaj: este un film dinamic, plin de actiune si suspans. Iar ideile si mesajele esentiale sunt transmise la momentul potrivit, intr-un limbaj simplu.

CoolRank: 9.5/10

Nota IMDb: 8.1/10

9. Shawshank Redemption (1994)- Aparent un film despre un om condamnat pe nedrept la inchisoare. De fapt, un film despre viata, integritate pastrata cu orice pret, principii si valori. Desi nu a luat Oscar, pentru ca a fost devansat de Forrest Gump, Shawshank Redemption este si va ramane o capodopera cinematografica care puna in valoare principiile de speranta, prietenie si putere. Un film idealist, care te pune pe ganduri, jucat magistral de Tim Robbins si Morgan Freeman. Shawshank Redemption militeaza pentru convingerea ca toti oamenii sunt buni, ca toti oamenii se pot schimba in functie de cum sunt tratati.

CoolRank: 9.5/10

Nota IMDb: 9.2/10

10. Little Miss Sunshine (2006) – In anormalitatea lor, toti oamenii sunt normlittle miss sunshune ali. Little Miss Sunshine este o comedie neagra despre conceptul de invins si invingator. Metafora centrala a filmului Little Miss Sunshine este aceea ca “Life is one beauty contest after another“. Cu toate astea, frumusetea oamenilor nu este data de suma calitatilor lor, ci de suma imperfectiunilor lor, de insasi autenticitatea lor care ii face unici.

CoolRank: 9.5/10

Nota IMDb: 8.6/10

forest gump tom hanks robert zemeckis film

11.  Forrest Gump (1994) – Un film exceptional, premiat absolut meritat cu 6 premii Oscar. Un regizor de nota 10, Robert Zemeckis si cu Tom Hanks, intr-o forma de zile mari. Forrest Gump este o creatie cinematografica care a devenit fenomen. Tom Hanks interpreteaza un rol de exceptie, un om obisnuit a carui inocenta simpla ajunge sa intrupeze o generatie. Forrest Gump este o drama a individului normal, intr-o lume agitata. Primul film la care am plans vreodata.

CoolRank: 9.5/10

Nota IMDb:  8.6/10

12. Devil’s Advocate (1997) – Al Pacino, Keanu Reeves si Charlize Theron jucand intr-un film cu simboluri, final neasteptat, intens si plin de rasturnari de situatie. Devil’s Advocate are ca tema centrala ideea pactului cu diavolul, aplicata in cazul goanei dupa valori materiale care ne marcheaza vietile, in cazul caderii in pacat sau in cazul trecerii peste valorile autentice pentru atingerea unui scop incitant pe termen scurt. Desi la un moment dat, simbolurile religioase sunt prea evidente si chiar scenariul este oarecum previzibil (iar eu prefer nuantele mai subtile), filmul este reusit si deosebit de puternic ca intensitate. Erotism, violenta, neasteptat sunt doar cateva dintre ingredientele lui Devil’s Advocate.

CoolRank: 9.5/10

Nota IMDb: 7.3/10

13. Milk (2008) – Milk este genul de film greu de digerat – atata timp cat nu faci parte din categorie, homosexualitatea este mai degmilk sean penn filmraba un subiect controversat, un subiect asupra caruia filmul va incerca sa te educe. Harvey Milk este primul politician gay ales in American, politician care si-a declarat deschis in fata intregii lumi orientarea sexuala inainte de a fi ales in 1977 – cand libertatea de exprimare a sexualitatii era ingradita de prejudecatile societatii, religie si diferite legi. Un actor cu adevarat bun tine un intreg film de unul singur iar Sean Penn nu inceteaza niciodata sa te uimeasca. Iar rolul rolui in Milk este pur si simplu “breathtaking”.

CoolRank: 9.5/10

Nota IMDb: 8.0/10

14. Love Actualmilk sean penn filmly (2003) – Da, recunosc, ador comediile romantice. Iar Love Actually este o capodopera, este regina comediilor romantice. Si asta spun razand cu lacrimi la ea a 35-a oara cand o vad. Muzica, scenariul, replicile, interpretarile actorilor, regia, totul se imbina perfect intr-unul dintre cele mai pline de buna dispozitie filme. Si love actually is all around… Dupa cum spunea un amic de-al meu, nu e bine sa recunosc, dar scena cu “To me you are perfect” este una dintre cele mai romantice vazute vreodata in cinematografie.

CoolRank: 9/10

Nota IMDb:  7.9/10

15. The Life of David Gale (2003) – Kevin Spacey, Laura Linney si Kate Winslet fac dintr-un film cu uthe life of david gale kevin spacey kate winslet filmn subiect greu digerabil – lupta impotriva pedepsei capitale – un thriller inteligent care duce suspansul peste limita normalului. Tagline-ul filmului The Life of David Gale rezuma toata actiunea: “Crima este clara. Adevarul nu este“. Unde este granita dintre dreptate si crima? Aceasta este intrebarea provocatoare pe care ne-o pune filmul.

CoolRank: 9/10

Nota IMDb: 7.3/10

16. Americamerican history x edward norton filman History X (1998) – Un film in care Edward Norton joaca demn de Oscarul pe care din pacate nu l-a primit. Un pic de violenta, un pic de militare impotriva rasismului, cuvantul “fuck” pronuntat de 205 ori pe parcursul filmului fac din American History X un film de referinta in istoria cinematografiei din ultimii ani. Rasismul este desfiintat de maturizarea personajului principal care reuseste sa invete ca o piele colorata nu aduce dupa sine calitati sau defecte.

CoolRank: 9/10

Nota IMDb: 8.6/10

17. Juno (2007) – Un new entry in topul preferintelor mele, Juno a castigat in 2008 Oscarul pentru cel juno ellen page filmmai bun scenariu. Un film despre maturizare si dragoste, plin de replici amuzante, muzica dulce si buna dispozitie. Morala suprema a filmului Juno este aceea ca dragostea nu trebuie sa te schimbe si nici sa te constranga. Si una dintre cele mai romantice concluzii ale filmului este: “In my opinion, the best thing you can do is find a person who loves you for exactly what you are. Good mood, bad mood, ugly, pretty, handsome, what have you, the right person will still think the sun shines out your ass. That’s the kind of person that’s worth sticking with.

CoolRank: 9/10

Nota IMDb: 8/10

18. The Puthe pursuit of happyness will smith filmrsuit of Happyness (2006) – Pursuit of happyness este un film care te face sa reflectezi asupra propriei vieti. Ambitia si puterea personajului principal te fac sa te gandesti daca, de multe ori, nu lupti prea putin pentru a gasi fericirea aceea cu y. Este un film care te invata sa pretuiesti viata asa cum este ea si sa intelegi importanta familiei. Este, intr-un cuvant, o doza de realitate, menita sa ne faca sa incercam mai mult sa credem intr-un ideal si sa ne mobilizam cu toate fortele spre a-l atinge. Will Smith joaca alaturi de fiul lui in Pursuit of Happyness si probabil apropierea naturala dintre cei doi face si mai credibil mesajul filmului.

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 7.8/10

good will hunting bobin williams matt damon film

19. Good Will Hunting (1997) – Good Will Hunting, castigator a 2 premii Oscar, este un film excelent despre un tanar Matt Damon, care traieste o viata dura in sudul Bostonului. Carismatic, genial si total rebel Will este un tanar cu probleme, care se multumeste cu putin dar traieste si face numai ce vrea. Se pare ca isi va gasi nasul in persoana lui  Robin Williams. Acesta care are si el un trecut plin de cicatrici, gaseste calea de a deschide carapacea in care Will isi ascunsese geniul si dorinta de a trai pe masura lui.

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 8/10

20. A Beautiful Mind (a beautiful mind russel crowe jennifer connelly film2001) – Castigator a 4 premii Oscar, inclusiv premiul pentru cel mai bun film, A beautiful mind  regizat de Ron Howard este drama intensa a unui geniu adevarat, o legenda vie, John Forbes Nash. Russell Crowe construieste un rol uimitor si emotionant. Pe punctul afirmarii internationale, Nash este atras intr-o conspiratie misterioasa, care ii schimba dramatic viata cand geniul sau nativ este sufocat de schizofrenie. Infruntand niste incercari cumplite Nash revine la viata si in activitate datorita sotiei sale, Jennifer Connelly. Dupa  ce decade in lupta cu boala, el iese triumfator si primeste premiul Nobel in 1994.

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb:  7.9/10

21. Once upon a time in America (1984) – Once upon a time in America pare titlul unui basm, dar in once upon a time in america robert de niro james woods filmacest film despre prietenie si tradare nu este loc decat pentru tristete. Filmul regizat de Sergio Leone, portretizeaza 50 de ani de istorie a afacerilor subterane si ofera roluri profunde unor actori extraordinari. Robert DeNiro si James Woods joaca rolurile unor tovarasi pe viata din suburbiile Coastei de Est americane al caror parteneriat in afaceri murdare lasa in urma numai moarte si mister. Visul american se amesteca la nesfarsit cu visul de parvenire al gangsterului, provenit dintr-o familie saraca din ghetouri. Robert De Niro este de neuitat, iar muzica lui Ennio Morricone este superba.

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 8.4/10

22. Great Expectations (1998) – Great Expectations este o adaptare superba dupa romanul lui Charles great expectations gwyneth paltrow ethan hawk filmDickens, dupa o poveste de dragoste nemuritoare. Filmul beneficiaza pe langa viziunea unui regizor de mare clasa Alfonso Cuaron, de o imagine de vis, fiecare cadru fiind o adevarata bijuterie vizuala. Gwyneth Paltrow este gratia in persoana iar Ethan Hawk joaca superb intre sperante si asteptari. Visurile sale din copilarie si dragostea din copilarie par sa devina realitate cand, peste ani, primeste sprijinul unui binefacator misterios. Prea increzator, el cade prada chiar prea marilor sale sperante…

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 6.5/10

23. The Godfather (1972) – Trilogia celebra The Godfather care aduce pe ecran povestea ascensiunii, a decaderii si a noii ascensiuni a unei familii mafiote din New York. Jocurile actoricesti magistrale ale unor actori precum Marlon Brando,  Al Pacino, scenariul si regia lui Francis Ford Coppola, violenta credibila si motivata au facut din The Godfather un film de referinta pentru generatii intregi, nascand adevarate legende din personajele principale si secundare.

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 9.1/10

24. Trainspotting (1996) –  Trainspotting se refera la un hobby destul de bizar: tipi care stau cat e ziua de ltrainspotting ewan mcgregor filmunga pe peronul garii si noteaza sosirea si plecarea trenurilor. In argoul drogatilor, termenul se refera la urmele intepaturilor de pe bratele lor, insirate asemenea garilor de-a lungul cailor ferate. Regizat de inspiratul Danny Boyle, Trainspotting este un film britanic de exceptie, care a iesit din zona underground si a facut istorie. Este vorba de consumul de heroina, dilemele sexuale, intorsaturile ironice de situatie sunt dublate de conflictele etnice, religioase si fotbalistice, care fac parte din mecanismele comunitatii. Ewan McGregor are intradevar talent actoricesc iar Kevin McKidd joaca minunat. 

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 8.1/10

25. Mar Adentro (2004) – Mar Adentro prezinta povestea vietii spaniolului Ramón Sampedro, mar adentro javier bardem filmjucat excelent de seducatorul Javier Bardem. Acesta in urma unui accident, lupta timp de 30 de ani pentru a-si castiga dreptul de a muri cu demnitate. Filmul exploreaza relatia lui cu 2 femei: o avocata care ii sprijina cauza si o localnica care incearca sa-l convinga cat de valoroasa este viata lui. Desi isi are dorinta de a muri, Ramon ii invata pe toti, valoarea si frumusetea vietii.  Mar Adentro, in regia Alejandro Amenabar, nominalizat la Oscar 2005, este un film tragic, dar frumos, despre care nu se poate scrie indeajuns de bine.

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 8.1/10

26. Slumdog Millionaire (slumdog millionaire globurile aur 2009 golden globes2008) – Slumdog millionaire este un film realist, suficient de incitant si de fermecator incat sa ne tina cu sufletul la gura. Povestea de dragoste aflata in centrul filmului este emotionanta. Filmul spune povestea unui tanar indian sarac, care devine concurent in versiunea indiana a celebrului joc “Vrei sa fii miliardar?”, dar nu pentru a castiga bani, ci pentru a-si salva pe iubita si a reusi sa fie impreuna cu ea. Impresionant si palpitant este ca raspunsurile corecte ale acestuia nu sunt din cultura generala ci din amintiri, ”exista un destin si unele lucruri ne sunt scrise”. Danny Boyle revine cu succes in aceasta poveste magica despre lumea din India, reusind sa obtina pentru performanta regizorala deosebita un Glob de Aur 2009 si alte 8 premii Oscar 2009.

 

CoolRank: 9/10

Nota IMDb: 8.6/10

27.  Scent of a women (1992) – Indiferent daca sunteti sau nu fanii lui Al Pacino, acest film uluitor si foarte uman nu trebuie ratat. scent of a woman al pacino filmEste un film spectacol, plin de prospetime si savoare, cu o distributie de clasa, in frunte cu Al Pacino, care practic sustine intregul film. Eroul este un locotonent-colonel, retras din functie, orb si cu un caracter foarte dificil. In viata lui monotona intervine Chris O’Donnell un student care accepta din lipsa de bani, sa aiba grija de Frank pentru urmatorul weekend. Dar Al Pacino are planuri speciale, ce implica o calatorie, femei, mancare buna, vinuri selecte, tango, limuzine cu soferi si un pistol incarcat. Acest lucru il va pune pe Chris O’Donnell intr-o situatie delicata. In Scent of a woman Al Pacino face un rol magnific (Oscar 1993) si ne da o lectie de viata.

CoolRank: 9/10

Nota IMDb: 7.7/10

28.One Flew Over the Cuckoo’s Nest (1975) –  one flew over the cuckoo’s nest jack nicholson milos forman film  regizat de Milos Forman, este unul din cele mai reusite filme ale lui   Jack Nicholson, pentru ca ii pune evidenta toate talentele. Personajul este o adevarata provocare iar Nicholson joaca magistral  rolul unui maniac, spirit liber, scapat de puscarie pledand nebun si trimis la un spital de boli mintale pentru evaluare. Acolo declanseaza un adevarat razboi, in care el este de-o parte a baricadei si asistenta Louise Fletcher este de cealalta parte. In joc se afla vietile pacientilor din pavilion. Avand la baza best-seller-ul lui Ken Kesey, filmul a fost rasplatit cu 5 premii Oscar 1976, pe deplin meritate.

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 8.9/10

29. Se7en (1995) – Se7en sau sapte pacate mortale, sapte moduri de a muri. Thriller-ul prezinta actiunile unui bolnav criminal in seseven brad pitt morgan freeman filmrie Kevin Spacey, care se crede trimis al Domnului, impartind pedepse oribile pacatosilor vinovati de aviditate, lacomie, lenevie, dorinta (sexuala), trufie, invidie, manie. Doi politisti, Morgan Freeman, veteran cu experienta al strazilor, pe cale de a se pensiona si Brad Pitt, detectivul ambitios ce trebuie sa il inlocuiasca, formeaza echipa care trebuie sa-l prinda pe acest criminal. Din pacate devin si ei implicati in planul lui diabolic…

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 8.6/10

30. Vicky Cristina Barcelona (2008) – Filmul este tipul de comedie romantica neagra a la Woody Allen. Putvicky cristina barcelona oscar 2009 penelope cruzeti sa apreciati sau nu genul. Dar daca il apreciati, atunci Vicky Cristina Barcelona este un must. Un film dulce, gingas, pasional si care va va trezi cu siguranta gustul sa vizitati Barcelona. ”Numai dragostea neimplinita poate fi romantica”  este filosofia personajului interpretat de seducatoarea Penelope Cruz (Oscar 2009) si esenta intamplarilor din film. 2 turiste americane – Scarlett Johansson  si Rebecca Hall – se duc sa viziteze Barcelona in cautarea aventurii si a pasiunii si ajung sa o gaseasca cu ocazia intalnirii aceluiasi barbat,  Javier Bardem. Cel mai amuzant element al filmului este prezenta personajului narator, sarea si piperul filmului, care adauga o nota de ironie micilor comentarii pe care le face.

CoolRank: 8.5/10

Nota IMDb: 7.5/10

La final o sa am curajul si sinceritatea sa adaug inca trei filme, fara de care nu as pleca intr-o insula pustie. Probabil ca o sa fiu criticata de cei prea infipti in principii, dar poate ca restul topului ma va salva. Oricum pentru mine, criticile sunt constructive intotdeauna.

Harry Potter – Da, vorbeste acum copilul din mine. Am citit cartile lui J.K.Rowling atat in limba engleza, cat si in limba romana, am vazut de peste 10 ori toate cele 5 filme Harry Potter facute pana acum si probabil le voi vedea de inca 20 de ori. Astept cu nerabdare filmele 6 si 7 din serie si, desi stiu finalul, ma uit de fiecare data cu sufletul la gura la film. Si mi-e mai drag de Ron decat de Harry.

Nota: 9/10

Nota IMDb: 7.5/10

Trilogia Lord of the Rings – Mania mea pentru Lord of the Rings si a altora nu stiu cata nevoie de explicatii mai are. Am citit toate cartile lui Tolkien, am vazut trilogia de peste 10 ori cap-coada (nu l-am depasit pe my Cousin care a vazut varianta completa de peste 30 de ori) si ador la fel de mult acest film. Care pana la urma a primit si Oscarul pentru partea a treia: The Return of the King.

Nota: 9.5/10

Nota IMDb: 8,8/10

My Best Friend’s Wedding – Una dintre primele comedii romantice pe care am adorat-o cu adevarat. My Best Friend’s Wedding ii reuneste pe Julia Roberts, Cameron Diaz, Rupert Everett si Dermot Mulroney intr-un film despre granita subtire care desparte prietenia dintre o femeie si un barbat de o relatie de dragoste in devenire. Plina de umor de situatie si limbaj, comedia My Best Friend’s Wedding a ramas una dintre preferatele mele in special pentru personajul lui Rupert Everett si pentru scena in care acesta interpreteaza la masa “A little prayer for you” a Arethei Franklin care este un must-see.

Nota: 8.0/10

Nota IMDb: 6.2/10

121 comentarii »

  • dan said:

    Asteptam de mai mult timp un top al filmelor care i-au placut cel mai mult Ralucai si se pare ca acum chiar il avem. Majoritatea filmelor din top trebuie sa recunosc, merita aprecierile.

  • Cinefilul said:

    Forrest Gump nu e în top 20 ?

  • Small Wonders said:

    de acord:) iar spre rusinea mea, din lista nu am vazut “love actually”…

  • Cristina said:

    alte filme care trebuie vazute? :D Imi poti lasa cateva exemple pe blog, if you wish :)

  • james crissilv said:

    le-am vazut pe toate. sunt superbe si le-as fi dat aceleasi note. felictiari. as fi ales alt fi pentru preferat, tot din cele mentionate dar e super ok.
    o zi minunata iti doresc

  • Bamse said:

    Bravoooo !!! FIGHT CLUB :X m-am uitat la tine pe blog si citeam top-ul … 20,19…10,9…4,3 …si ..imi era frica sa nu fi pus chiar Fight Club-ul :D si cand am dat la top1 si am vazut cine este ….am rasuflat usurat. Cel mai tare film EVER ! bravo Raluca

  • Andrei said:

    Hmm frumos top nu am ce zice , dar ai uitat/omis unul din cele mai frumoase filme facute vreodata : La Vita E Bella. Ptr mine e cel mai frumos , nu stiu ptr altii cum o fi.

  • bogdan minea said:

    daca ai ramas la nivelul “filmu’ lui brad e no. 1”, nu am decat sa imi sa afirm “condoleantele mele!”. mai ai muuuulte filme de vazut. iar dincolo de state si britanici… mai sunt multi de trecut.

    mii de succese.

  • Alex said:

    Hmmm , nu stiu daca citesti ce scrie lumea pe aici dar trebuieeeeee …………………………………………………………………………. sa iti dau dreptate … Filmul este o metafora pentru ideea conform careia pentru generatia zilelor noastre adevaratele valori au disparut. Sentimentele sunt lasate pe ultimul plan.

    it is trueeeeee !

  • Chakra said:

    Ma nu se ia in considerare clasamentul chiar dak nr 1 al tau este si al meu ,si multe sunt si [preferatele mele,dar varietatea de genuri explica k esti o persoana cu multiple personalitati nesigura pe tine si ………,astea ignorale daca topul care l ai facut nu te reprezinta….have fun

  • anca said:

    In afara de “La Vita E Bella” mentionat mai sus, cred ca ai uitat de Matrix….

  • Raluk (author) said:

    @Chakra – too bad u don’t know me. Nu as zice ca sunt chiar asa nesigura pe mine. Dar mai degraba ca sunt o persoana care se bucura de viata – indiferent de ipostaza – si de film indiferent de gen. Prin urmare, nu stiu de ce mi-ar fi necesara o coeziune intre filmele care mi-au placut. Cred ca ma reprezinta :)
    Mercic de comment, te pup :-*

  • Raluk (author) said:

    @anca – Mda, Matrix mi-a placut, dar favorite in nici un caz peste cele de mai sus. Although… e un film smart.

  • Raluk (author) said:

    @bogdan minea – Mah sa stii ca sunt multe filme europene – spaniole si frantuzesti, in special – care mi-au placut. Totusi, astea au ramas in continuare filmele mele preferate. Iar Brad chiar nu e in top 20 favorite guys pentru mine, chiar mi-a placut Fight Club :) Hihi, ce idee, trebuie facut top 20 favorite guys asap

  • v3d3ta said:

    Fight Club e clar unul dintre cele mai tari filme pe care le-am vazut si eu vreodata !!!

  • Octavian said:

    Am o intrebare… pt tine… stiu ca nu-i frumos sa intrebi o domnisoara, cati ani are, da` eu cu ocazia asta o fac… Nu te supara, exista foarte multe filme faine, care merita atentia… Nu cred ca ajung 20 de pozitii pentru filme bune… Bineinteles, tu ai fost subiectiva la intocmirea topului. Eu ti-as recomanda…”Peaceful Warrior”, “Hot Fuzz”, “Pay It Forward”, Seria Taxi 1,2,3,4 “Saints and Soldiers”, “Saving Private Ryan”, “Legends of the Fall”, “Seven Years in Tibet”, “The Bucket List”, “A Beautiful Mind”, “Scent of a Woman”, “Baraka”… si foarte multe altele…

  • Almeyda said:

    …Closer?…kkt…..fetito esti disperata…….cu lord of the rings….cred ca ai 15 ani poate ……

    A beautiful mind? Forest Gump ?…..Great Expectations?….A walk to remember? ….Sweet November?…..The Notebook? The Gladiator?…..Recrutul? SWAT?……chiar ICE AGE…..:P….

    cu respect..in afara de 2 3 filme topul tau e de kkt ….
    …Sarbatori fericite !!!…..

  • ioana said:

    Almeyda eu cred k u esti de kkt gusturile nu se discuta asta ii place la fata cn esti u sa zici k topu ei e de kkt?/:)…sarbatori fericite fetitzo(Almeyda)si la restu`:*:*

  • Raluk (author) said:

    @Almeyda: Draga mea, imi pare rau ca nu suntem pe aceeasi lungime de unda. Am mentionat clar ca sunt gusturile mele, nu am nici o problema insa sa nu fii de acord. Lord of the Rings o fi genul de fantasy pentru copii, dar iti garantez ca voi fi innebunita dupa el si la 50 de ani. Poate atunci voi fi vazut altele care sa ma incante mai tare si care sa il devanseze.

    Sunt de acord si cu tine si cu altii ca exista zeci de alte filme bune, sunt de acord cu toate variantele enumerate de tine, dar am mentionat doar 20 – primele 20 – dintre favoritele mele. Cu SWAT mentionez ca nu sunt de acord, mi s-a parut fenomenal de slab, dar fiecare cu gustul si parerea lui.

    Sarbatori fericite si tie si hai sa vorbim mai frumos in anul care vine. Te pup.

  • Raluk (author) said:

    @ ioana: Merci pentru intelegere. Este insa ok ca nu este de acord cu mine si repet – sugestiile ei sunt chiar ok. Totusi, modalitatea in care a spus-o a fost deplasata si usor vulgara. Iar tonul face muzica…

  • Raluk (author) said:

    @ Octavian: Nu esti deloc deplasat, am 24 ani. Cred, subiectiv evident, ca am ceva cultura cinematografica. Este vorba insa despre primele 20 filme care imi amintesc ca mi-au placut. Sunt desigur multe altele, 20 pozitii chiar sunt prea putine. Dar nici timp sa scriu 100 nu am avut. Mai imi voi schimba opinia in timp, poate, vom vedea. De gustibus…

    Foarte bune recomandarile, le-am vazut aproape pe toate. Peaceful Warrior mi-a scapat, dar promit sa il vad curand si sa revin cu o parere.

  • Raluk (author) said:

    @v3d3ta: de acord. Are insa avantajul a se fi bazat pe o carte de nota 10. Pana acum nici eu nu am vazut filme care sa devanseze Fight Club din topul preferintelor mele.

  • bogdan i.d. said:

    Foarte tare topul!!!! Frumos . Imi plac si mie urmatoarele asa daca te intereseaza (in ordinea asta) :

    Crash – Casino – Pulp Fiction – Fight Club – The Godfather – Usual Suspects

    Filmele de genul Harry Potter sau Lord of the Rings nu imi plac. M-am uitat intr-o zi primele 3 filme Harry Potter….a fost ceva de trecerea timpului.

    Dar totusi te cred si te inteleg foarte bine cand spui ca si la 50 de ani o sa te uiti la aceste filme.

    Tata are 49 de ani si e innebunit dupa Harry Potter si Lord of the Rings. Le-a vazut de cate 15 ori!!!!!!! Are toate cartile cu Harry Potter.

    L-am intrebat si eu ceva in legatura cu filmele astea si vreau sa te intreb si pe tine: De ceva plac atat de mult? Ce e ata de placut? Pana la urma urmei e o poveste . Un basm. De ce au asa de mare succes aceste filme. Mie nu imi plac si nu inteleg lucrurile astea. Deaceea te intreb si pe tine Raluca, un fan al filmelor de gen. :D

    Imi place blogul asta foarte mult. Nu te plisctisesti deloc aici:D

    Stau de vreo ora pe aici……sper sa nu ti se ia de mine :))

  • Raluk (author) said:

    @bogdan i.d.: Vad deci ca avem gusturi similare. Filmele din seria Crash, Casion, Pulp Fiction, Usual Suspects si Fight Club sunt pur si simplu bestiale.

    Cat despre Lord of the Rings si Harry Potter sunt fantasy-uri si cred ca mie imi vor face oricand placere genul asta de filme – another world, another type of world. Nu imi dau seama de o explicatie logica, pe mine pur si simplu ma captiveaza genul asta de filme, sunt o evadare din realitate.

  • Camelia said:

    Da, un top intr-adevar cu filme extraordinare. Felicitari ca ai inclus “Usual Suspects”, un film despre care credeam ca a uitat multa lume… dar uite ca mai exista capete luminate :)
    Si “Pulp Fiction”… dar ce tot vorbesc, toate titlurile enumerate de tine isi merita cu prisosinta laudele si comentariile mentionate. Fireste ca mai sunt si altele asemeni lor si vor mai aparea de-a lungul timpului, normal ca da, dar ce am citit aici si acum m-a facut sa constat ca esti un om care stie sa aprecieze cea de-a 7-a arta. Felicitari:)

  • Raluk (author) said:

    @Camelia: Multumesc mult de tot pentru aprecieri. Da. Usual Suspects este un must-see si must-resee. Superb film. Si inca sunt multe care nu se regasesc in top. Deh, am avut la dispozitie doar 20 de locuri :((

  • criscros said:

    Daca vrei sa vorbesti cu un maniac care a vazut mii de filme da-mi de veste si iti garantez ca topul tau va suferi modificari radicale.:) Incearca The leggend of 1900, Mar adentro si Il postino. Primele doua vor scoate cu siguranta ceva din topul de mai sus. Vizionare placuta!

  • Raluk (author) said:

    @criscros: Mar Adentro l-am vazut si e bestial. Si Il Postino l-am vazut, am uitat de ele ce-i drept cand am alcatuit topul. E greu sa tii minte atatea filme bune. The legend of 1900 nu am vazut. O sa il caut cu siguranta… Astept si alte recomandari.

  • sonia said:

    super filmele!super top!..iti m recomand “Trainspotting”,”Eternal Sunshine of the Spotless Mind”,”Forrest Gump”, “Donnie Darko”..

  • Raluk (author) said:

    @sonia: Merci mult de recomandari. Sa stii ca Donnie Darko chiar nu l-am vazut o sa ma uit. Si voi reactualiza si topul. Te pup.

  • Andrei said:

    Respect pt Fight Club…eu nu am filme preferate dar e unul dintre cele mai bune filme pe care le-am vazut…ca sa nu mai zic de Pulp Fiction sau American History X
    Iti recomand mai recomand: Children of men,Memento,Sin City…ca horror,cele mai bune mi se par The fly,The mist,Invasion of the body snatchers(varianta din 1978),Prince of darkness,…dar to watch this one? Begotten(e un film suprarealist foarte ciudat),iar comedii:The Big Lebowski,Orgazmo;))

  • Raluk (author) said:

    Am revenit cu un update al top-ului. Am ajuns de data aceasta la 30 filme si sper sa fie pareri cat de cat finale – in afara eventualelor filme care imi vor placea si le voi adauga ulterior.

    Am avut timp de gandire suficient si research am facut slava domnului. Sper sa nu fi uitat ceva ce sa imi fi placut mie personal mai mult.

    Enjoy!

  • No name said:

    Initial am crezut k e vreun alt site dedicat filmelor, deoarece ti-am gasit blog-ul q un “search” p google.Tin sa t felicit pt el, d obicei imi aloc in fiecare zi timp pentru a vedea cate un film, si cand o fac mai intai imi aleg filmul de vizionat d p blog-ul tau, deoarece in afara trailerului ai dat u insesi o nota “subiectiva” cum ai zis si u fiecarui film. Esti tare, tine-o tot asa !!

  • Hudy said:

    Am ajuns pe blogul tau cautând un restaurant bun. Cum sunt un mare devorator de filme, am dat click si-am ajuns la acest top. Aplauze! Mi-a placut asa de mult c-am gasit pe cineva cu aceleasi gusturi ca a le mele, ca a trebuit sa o spun.
    Iti recomand ceva de actualitate: Watchman. Am fost cu alti 8 prieteni la cinema, doar la 2 dintre noi le-a placut. Restu’ au zis ca e groaznic. Eu zic sa te risti ;)

  • Raluk (author) said:

    @No name: Multumesc mult mult de tot pentru laude si heads up! Ma bucur ca ceea ce scriu este considerat util si sper sa iti chiar placa recomandarile mele.

  • Raluk (author) said:

    @Hudy: Ma bucur ca avem gusturi similare si thanks for the heads up!

    Sa stii ca nu voiam sa vad Watchmen, auzisem mia mult de rau despre film, dar m-ai facut curioasa. Merg miercuri chiar sa il vad si revin cu pareri. Merg pe incredere :-*

  • brvtvs said:

    salut. am dat peste acest blog cautand niste lamuriri in privinta filmului “slumdog millionaire” care dupa parerea mea este dovada pura a snobismului american. nu ma pot abtine sa nu fac totusi cateva mici precizari: 1.mi se pare cam…pueril sa pui “little miss sunshine” in fata unor filme de referinta in cinematografie in general, nu doar in state; 2.e destul de grav faptul ca topul tau contine doar (sau majoritatea) productii hollywoodiene (i mean c’mon…crash avand norocul de a fi un film acceptabil intr-un an foarte prost in ceea ce priveste filmul american taie fata unor filme precum “forrest gump” sau “the shawshank redemption”?; love stories fara “when harry met sally” sau “jeux d’enfants”?). sfatul meu este sa uiti de lumea filmului si sa o iei de la inceput fara a indrazni sa iti arunci privirea peste notele jalnice ale criticilor din california. voi incheia asa cum am inceput si anume cu “slumdog millionaire” in privinta caruia am o intrebare si o rugaminte totodata: fiindca tot preferam imdb ca sursa luati de acolo de la reccomended titlul “cidade de deus” si poate ma lamuriti de ce are doar patru nominalizari la oscar, pentru ca sa vezi “slumdog millionaire” fara sa vezi “cidade de deus” e ca si cum ai spune despre “hancock” domne este un film bun (ceea ce, in ciuda actorilor, nu este) fara sa vezi “unbreakeable” care este intr-adevar cu mult peste.

  • Gabitza said:

    Mai bine zis – my Hollywood 30 favourite movies :D

  • Raluk (author) said:

    @Gabitza: Da, ai dreptate. My Hollywood top 30 favorite movies. Chiar o sa modific titlul ;)) Intr-adevar este si greu sa faci o comparatie intre cinematografia europeana si cea americana :)) Fiecare va iesi defavorizat la una dintre categorii.

  • drstoica said:

    Admirabila pasiunea ta pentru film! Esti un reper in alegerea unor productii de vazut.
    Dar, daca-mi dai voie, Vicky Cristina Aguilera :) nu are loc intr-un clasament “The Best 30 Movies”. Iar “A Beautiful Mind” intra la categoria “de gustibus…” :)
    In rest, am vazut cam tot si recunosc ca-mi place foarte tare cum tratezi un film. E perfect adevarat, n-ai cum sa incluzi 100 de filme intr-un Top30, desi s-ar cere. :) Poate doar de Tarantino ai putea sa tii cont ceva mai mult; e irepetabil.

  • Raluk (author) said:

    @drstoica: Sunt de gustibus intr-adevar si de momentus preferintele mele din topul 30 de mai sus. =)) Ceea ce vreau sa spun este ca acestea au fost primele 30 de filme la care m-am gandit in acel moment ca sunt filmele pe care le-as revedea oricand.

  • Raluk (author) said:

    @drstoica: Ai dreptate cu Tarantino. Chiar de curand ma gandeam sa ii dedic cateva posturi pe blog, recomandari de filme mai vechi ale sale. He’s a genius.

  • drstoica said:

    Din trailer inteleg ca filmul nou semnat Tarantino e din nou o maaare surpriza placuta! Astept sa-l vad de parca ar fi facut de tata. :) Excelent subiectul!

  • marius said:

    si da vinci code?titanic?et?nightmare on elm street?annie hall?sa nu mai zic de..rambo,terminator 2,universal solfier?!..glumeam mai :)

  • marius said:

    sigur nu te ai lasat influentata in alcatuirea topului de faptul ca filmele sunt “considerate” de calitate si deci e un top destul de subiectiv? ;)poate ai si alte preferinte si nu le ai trecut in top pt ca ti e “rusine” ca ti plac?
    chiar eram sigur ca asta o sa fie topul filmelor pana sa citesc pana la sfarsit :).
    Mi ai dat impresia ca te pricepi si ai gusturi destul de bune dar sa nu fie in top filme ca Pan’s Labyrinth sau the Fountain !?

    Acum referitor la filmele lord of the rings si harry potter….cine le considera de copii are sigur probleme de mentalitate si stereotipie.
    Un film care are zane si printese in el nu trebuie sa se adreseze neaparat celor mici…ex harry potter – primele doua pari par de copii ca sunt si ei mici pana la urma in primii ani de studiu si problemele sunt pe masura.
    Dar ultimele parti chiar au o intriga ceva mai matura . Daca asta nu i un exemplu concret uitati va la Pan’s Labyrinth care are printese si spiridusi in el si 100% nu e de copii :))

  • Raluk (author) said:

    @marius: Cu siguranta topul este subiectiv. Influentata de faptul ca filmele sunt considerate de calitate in niciun caz, tocmai de aceea sunt in top multe filme pentru care sunt blamata (dupa cum vezi) gen HP, LOTR si altele. Daca am uitat alte preferinte este odata din cauza limitarii pe care mi-am pus-o singura – la 30 de filme si sincer ieseau peste 100 de filme pe care le ador si le vad de multe ori – si din cauza ca pe unele este posibil sa le fi omis/uitat in momentul alcatuirii topului. De rusine, in niciun caz. Fight Club l-am pus primul intrucat este filmul pe care l-am vazut de zeci de ori, am citti si cartea de destule ori, chiar ador filmul – cu toate astea nu mi se pare un film considerat de calitate. Chiar din contra. Daca era sa pun in top filme de calitate, puneam maxim 5 din cele de mai sus – daca voiam doar sa dau bine.

    Apropo de cat de sigur erai ca asta este topul este posibil doar ca noi 2 sa avem gusturi sau perceptii similare si de asta sa ti se para asa. Ma gandesc…

    Gusturile mi se par greu de judecat si clasat in bune sau rele. Este dificil ca doua persoane sa fie pe aceeasi lungime de unda in privinta gusturilor la filme. Pan’s Labyrinth mi s-a parut un film foarte bun, cu toate astea mi-a placut mai putin decat cele de mai sus, nu l-as revedea de atatea ori. The Fountain este un film pe care nu l-am apreciat prea mult. Chiar am scris despre The Fountain pe KoolHunt.ro – mi s-a parut genul de film frumos, caruia ii lipseste profunzimea totusi. Este evident subiectivitatea mea

    De acord cu ce spui despre HP si LOTR, si eu cred ca sunt prejudecati. Iar LOTR cu siguranta nu se adreseaza copiilor.

    Iar Pan’s Labyrinth e un exemplu super bun in sprijinul teoriei tale. Good point! Bravo. Un film deloc de copii.

    Merci mutl pentru feedback si te mai astept pe KoolHunt.ro, sper ca vei fi din ce in ce mai multumit de ce vei gasi aici.

  • andreea said:

    … si eu am ajuns cautand o ceainarie. v for vendetta merita vazut. salve!

  • lavi said:

    “descrisa in film ca fiind, mai mult, o societate a advertisingului,” – prea multe virgule
    “Acestea sunt ingredientele unuia dintre cele mai intense si mai profunde filme de dragoste ale ultimilor ani” – dezacord
    “Cel mai violent rau este acela pe care nu il realizezi ca iti vrea raul” – non-sens
    “un puzzle care ni se dezvaluie din bucati intretaiate si intersectate” – extrem de poetic si lipsit de orice sens, cuvinte aruncate la gramada
    si nu mai continui, am ajuns la filmul cu nr. 10 si m-am saturat.
    apoi mai sint interpretarile. nu e ca si cum ai avea alte pareri, e ca si cum pur si simplu nu ai vazut filmele si le-ai povestit din auzite. cam ca in generala, remember?
    lista e facuta pe alese, doamne fereste sa pui un film iubit de unii si urit de altii, nuuuu, mergem pe tot ce e unanim recunoscut ca fiind bun, si care, INTIMPLATOR, e ceea ce iti place si tie.
    greseli gramaticale, falsitate, nestiinta si mult fum aruncat, ralukk, bye.

  • Raluk (author) said:

    @andreea: Ceainariile sunt destinatiile mele preferate – poti citi mai mult aici despre top ceainarii din Bucuresti dupa parerea mea cu linkuri catre fiecare articol dedicat unei ceainarii. V for Vendetta chiar este un super film. Me loved it.

  • Raluk (author) said:

    @lavi: Merci mult de tot pentru vizita si feedback. Am nevoie intr-adevar de cineva pentru proofreading si observatii de natura gramaticala intrucat scriu mult si des si uneori mai imi scapa lucruri de dragul dorintei de a scrie cat mai mult si cat mai bine si cat mai util pentru cititorii mei. Totusi, nu cred ca cele din comentariul tau de mai sus sunt greseli. Ma descurc chiar foarte bine cu limba romana si atunci cand mi se atrage atentia asupra unei greseli o realizez si imi recunosc greseala sau graba. Nu este insa cazul si chiar iti recomand ca data viitoare cand faci observatii de aceasta natura sa verifici mai bine ca esti in cunostinta de cauza. Multumesc oricum pentru ele, presupun sincer ca ai fost bine intentionata.

    Cat despre preferintele din acest top, sunt pur si simplu preferintele mele, nu am pretentia sa fie generale. Mi-am exprimat o ordonare subiectiva a preferintelor cinematografice. De gustibus…

    Apropo de interpretarea ta cum ca nu am vazut filmele, presupun ca nu am cum te convinge, nici nu imi doresc asta. dar sunt o cinefila inraita, am vazute sute de filme, incerc in permanenta sa nu scap nici unul dintre filmele nou aparute, iar in ceea ce priveste istoria cinematografiei, am avut placerea si norocul de a creste intr-o familie de cinefili si din copilarie am fost mare consumatoare. Iar filmele din topul de mai sus nu numai ca le-am vazut pe toate, dar mi-au placut atat de mult si am regasit in ele idei cu care am rezonat astfel incat le-am vazut de mai multe ori.

    Filmele de mai sus chiar sunt gusturile mele si cred ca se regasesc intre ele si filme blamate – vezi mai sus chiar in comentarii.

    Prin urmare, nu este vorba nici de greseli gramaticale si nici de nestiinta sau fum aruncat, este vorba probabil despre o antipatie a ta personala pentru mine sau despre cine stie ce nepotrivire de pareri. Te mai astept si cu alte ocazii pe KoolHunt.ro, poate cine stie gasim si puncte comune.

  • lavi said:

    uite, apreciez ca ai postat comentariul meu, dar “filme de dragoste ale ultimilor ani” nu poti spune ca nu este dezacord, asa cum nu poti explica sensul “Cel mai violent rau este acela pe care nu il realizezi ca iti vrea raul”.
    nu, filme controversate nu am vazut, toate sint foarte bune, topul in sine e foarte bun, asa cum e orice top cu retete sigure, nu-i asa?
    antipatie personala…pt o persoana pe care nu am intilnit-o in viata mea si am intrat pt prima data pe blogul ei in ziua in care am postat si cometariul….hmmm, cam greu de crezut. poate ar fi folositor sa vezi daca totusi nu am dreptate macar partial in ceea ce am zis. iar greselile gramaticale, non-sensurile si fumul exista in cantitati mari, prea mari pt cit text exista pe aceasta pagina.
    in rest numai de bine. o zi frumoasa in continuare.

  • andreea said:

    intrebandu-ma un amic de un film ceva, mi-am amintit de black(2005). mie mi-a placut. problema a fost ca amicul respectiv nu a reusit sa faca rost de el si m-a rugat ca macar sa ii descriu asa in linii mari. ei, si aici m-am impotmolit rau de tot fiind lipsita de orice urma de talent. pe imdb nu am gasit mare lucru si mi-am amintit de atentia si eleganta cu care ai raspuns fiecarui vizitator… crezi ca poti sa imi dai o mana de ajutor? multam.

  • Cosmin said:

    Interesanta postarea pe primul loc a filmului Fight Club.Surprinzator este ca l-ai inteles partial,asta cel putin se vede din ideile redactate.Oricum e o alegere buna,la care se completeaza romanul cu acelasi nume.

  • George Ilica said:

    Apreciez top-ul tau se apropie de-al meu insa mai am cateva:
    Snach
    Lock, Stock and Two Smoking Barrels
    Amadeus
    Casino
    Donnie Brasco
    Taxi Driver
    Sleepers
    Mean Streets
    As good as it gets
    Blood simple
    Miller’s crossing
    The man who wasn’t there
    Fargo
    Raising arizona
    There will be blood
    No country for old men
    Brave heart
    Deer hunter
    The untouchables
    Ronin
    Wag the dog
    A bronx tale
    Hoffa

  • George Ilica said:

    o sa revin cu alta lista

  • Raluk (author) said:

    @Cosmin: Multumesc mult pentru vizita si comentariu! Ma bucur ca am nimerit pe aceeasi lungime de unda aprop de Fight Club. Este un film pe care il ador si pe care l-am vazut de peste 30 de ori, iar cartea am recitit-o de 2 ori. Chiar este un film despre care as putea vorbi ore in sir si chiar ma gandesc serios sa ii dedic cat de curand si in limita timpului disponibil un intreg post.

  • Raluk (author) said:

    @George Ilica: Multumesc mult de tot pentru vizita si comentariu! Se pare ca avem gusturi similare intrucat toate filmele enumerate de tine se numara printre preferatele mele. Te astept si cu alte ocazii pe KoolHunt.ro intrucat observ ca avem multe de vorbit.

  • Raluk (author) said:

    @lavi: Buna din nou si iti multumesc inca o data pentru vizite si comentarii. Postez in general comentariile primite, indiferent de pozitia lor apropo de KoolHunt.ro si de mine. Apreciez parerile opuse mie si argumentare, nu apreciez insa jignirile si as prefera (si cred si ca este de bun simt) ca acestea sa lipseasca pe cat posibil.

    Apropo de dezacordul “filme de dragoste ale ultimilor ani” mentionat de tine, chiar sustin sus si tare ca nu este un dezacord. “Ale” se acorda cu filme – obiectul, nu cu posesorul – ani. Uite un link catre DEX, daca esti interesata de explicatie http://dexonline.ro/corect.php

    Apropo de exprimarea “Cel mai violent rau este acela pe care nu il realizezi ca iti vrea raul” este gresit “pe care” – ar fi fost potrivit “despre care”. Imi asum greseala. Sensul se intelege totusi.

    Apropo de retete sigure, revin la ideea ca nu aceasta a fost intentia. Este evident parerea ta. Eu te asigur insa ca sunt gusturile mele, nu retete sigure.

    Bineinteles ca orice parere este folositoare si din orice parere incerc sa extrag substanta. Ma voi mai gandi la ceea ce mi-ai spus apropo de retete sigure. Oricum eu sunt de parere ca “orice feedback este foarte bun” si chiar iti multumesc pentru el, intrucat consider ca ma va ajuta pe viitor.

    Sincer, apropo de exprimarea ta cum ca “greselile gramaticale, non-sensurile si fumul exista in cantitati mari, prea mari pt cit text exista pe aceasta pagina” voi considera ca este parerea ta, iti multumesc pentru ea, dar nu ai reusit sa ma convingi cu niciun argument pana acum de existenta acestor elemente pe care le mentionezi.

    Numai bine iti doresc si tie, iti multumesc pentru urari si chiar sper sa revii pe KoolHunt.ro si cu alte ocazii si sa dezbatem si pe alte subiecte. Multumesc inca o data pentru vizita si parerile impartasite.

  • Anonim said:

    BULLSHIT!!!!!!!!!!!!!!

  • George Ilica said:

    Revin cu continuarea:
    12 Monkeys
    A bronx tale
    Alpha Dog
    Amores Perros
    Aviatorul
    Cable Guy
    Collinwood
    Deja Vu
    Fawless
    Fracture
    Inside Man
    Intreaba Praful
    Jumper
    Knockaround Guys
    Kung Fu Panda
    Liar Liar
    Man on fire 1987
    Man on fire 2004
    Marele Lebowski
    Mulan
    Open Season
    Remember The Titans
    Resurrecting the Champ
    Scent Of A Woman
    Schindler’s List
    Shark Tale
    Sleepy Hollow
    Soul Men
    The Bucket List
    The butterfly effect
    The Great Gatsby
    The Last Castle
    The Last King Of Scotland
    The Legend of 1900
    The Pianist
    The Shawshank Redemption
    Two Bits
    Wanted

    Sunt sigur ca mai sunt dar nu-mi vin in minte.

  • Edy said:

    Sal…Raluk ai ales foarte bine filmele…am vazut aproape toate filmele de care ai scris aici…Si pot sa spun ca mi’au placut ! Tine’o tot asa si nu asculta ce spun unii care se dau mari si tari si daca ii pui sa se uite la un film psihologic…se uita de 10 ori si tot nu inteleg nimic…

  • BLOG VEDETE said:

    Ma bucur mult ca vad Closer pe locul trei. Poate ai infleuntat cateva persoane sa-l vizioneze. Mie mi-e placut mult de tot, l-am vazut de vreo 8 ori dar esti prima persoana pe al carei blog citesc despre el. Nu are parte de atata publicitate ca alte filme ca sa fie atat de popular

  • Raluk (author) said:

    @BLOG VEDETE: Hihi, lui Closer vreau sa ii dedic cat de curand – in urmatoarea luna – un post de sine statator. Mi se pare un film complex, jucat extraordinar de bine, caruia ii descopar la fiecare noua vizionare alte insemnatati si fatete. Cred ca este genul de film subiectiv, ale carui interpretari nu sunt unice, ci tin de experientele tale romantice din acel moment si pana in acel moment.

    Si eu l-am vazut de foarte multe ori, ma bucur sincer sa gasesc pe cineva care imi impartaseste aceasta pasiune. Este un film superb. Si chiar sper ca acest post si urmatorul meu post dedicat exclusiv lui Closer sa inspire cat mai multi oameni sa il vada si sa il inteleaga.

  • kolcs said:

    foarte tare. o chestie doar: Slumdog Millionaire este un film realist? hai numa hai

  • Sebi said:

    Tropa de Elite
    City of God
    Amelie

    :) Toate bune Raluca, imi place cum scrii!

    Sebi

  • Denisa said:

    Mi se par misto toate filmele pe care l-ai mentionat. Am vazut 25 din cele 30 si am intentia sa vizionez ce mi-a scapat :)
    Vreau sa adaug si alte filme emotionante ca:

    Hable con ella si absolut toate filmele lui Almodovar :) ,
    The Sixth Sense,
    The Green Mile,
    Tacerea mieilor,
    Shakespeare in Love,
    Thirteen,
    Life Before Her Eyes,
    KILL BILL (abia astept sa vad Inglorious Basterds!),
    Schindler’s List – excelent!,
    In the mood for Love,
    Kurasawa – After the Rain,
    The Pianist
    etc.

    Eu am sa incerc sa fac pe blog un top al celor mai proaste filme – in opinia mea. Ce zici, Raluk, suna bine? :))

  • Dragos said:

    Hable con Ella si Fight Club sunt filmele mele preferate. Vad ca avem in orice caz opinii similare. De gustibus, dar suntem pe aceeasi lungime de unda. Cu siguranta voi reveni pe http://www.KoolHunt.ro

  • maya said:

    f tare top-ul,dar unul dintre filmele mele preferate nu l-am vazut la tine in top,vorbesc despre Gia,cu Angelina Jolie.E super tare,poveste,actrita,pt faptul cum joaca si dupa ca arata bine si mai ales pt ca ii o poveste adevarata.Ador filmul.

  • bogdanp9 said:

    Fight club nu este in nici un caz comedie neagra. Are el anumite parti amuzante, dar sa nu exageram … Si mie imi place f mult. Vanilla Sky nu ti-a placut ? Apropo de societatea bolnava in care traim (lucru evidentiat in FC) si de “A beautiful mind” uita-te la un documentar f interesant despre cum ideile lui John Nash (personaj real si principal in Beautiful mind), care a fost cu adevarat (este) schizofrenic, stau la baza societatii de consum din ziua de azi: “The Trap” de Adam Curtis (merita vazut si “The century of the self” de acelasi autor). Iti deschid ochii fara a tine neaparat de “teoria conspiratiei” (au fost difuzate de BBC).

  • johnny said:

    filme bune da’ ordinea lasa de dorit…

  • costin said:

    Topul este subiectiv(tocmai pentru ca este topul tau este normal sa nu placa la toata lumea).Vad tot felul de comentarii de genul ce cauta filmul ala acolo,ba ca ordinea nu e buna s.a.Personal am intrat pe site doar pt recomandari nu pt a-l judeca.Multe dintre filmele postate de catre tine nu le-am vazut datorita unor prejudecati asupra genului din care fac parte :P.Ca recomandari ce mai pot zice,deja s-au spus o gramada de filme, totusi ai putea viziona:Bourne Indentity(toate cele 3 parti mi s-au parut foarte bune)Cold Mountain, Thick as thieves,A perfect getaway,Der rote baron si cateva din filmele actuale care mie mi-au placut foarte mult:The hangover,The International,Public enemies etc.

  • costin said:

    Scz,”Bourne Identity” nu indetity,pacat ca nu exista optiunea de a edita ceea ce-ai postat:P

  • Mihaela said:

    iubesc si eu aproape toate filmele pe care le-ai enumerat aici. am insa ceva propuneri, dupa observatia ca la capitolul ‘filme bune’ 90% ar fi reprezentate de filme de dinainte de ’90, majoritatea extraHollywood.
    asadar (in ordinea in care imi aduc aminte): calauza si solarys ale lui tarkovski, brazil, 1984, femeia nisipurilor (suno no onna), nuovo cinema paradiso, a clockwork orange, the last temptation of christ, paris je t’aime, hable con ella, waking life, johnny got his gun, into the wild, eraserhead, delicatessen. daca imi mai aduc aminte, revin cu completari. precizez ca nu e o lista oarecare, ci crema cremelor pt mine, din ale tale alegand doar eternal sunshine, american beauty, mar adentro si.. da, lotr :D

  • edith b said:

    e pe site si un top al cartilor care merita citite ?

    parca avem cam multe filme,sa o dam pe citit…

    e mai placut cititul decat sa vezi filmele(e parerea mea,va rog nu-mi sariti in cap apoi )

  • Alex said:

    Imi place felul in care te exprimi in descrierea filmelor !
    Am vazut aproape toate filmele mentionate de tine aici si mi-au placut foarte mult ! Sunt cateva 2-3 poate pe care nu le-as adauga chiar in top 30 dar oricum e clar imi plac gusturile tale in materie de film sau mia bine zis seamana f mult cu ale mele !
    Dar cred ca in mare cam orice iubitor de filme care a vazut un numar semnificativ de filme de toate felurile, nu are cum sa nu fie de acord cu o calitate indiscutabila a majoritatii filmelor de aici.

    Nu o sa comentez ordinea sau ce ar trebui scos/inlocuit din lista pentru ca mi se pare total inutil si fara sens: suntmult prea multe filme bune in istoria cinematografiei, asa ca un top 10/20/30/etc nu va putea fi niciodata perfect sau de nemodificat.
    Cand vine vora de un top daca ar fisa-l fac eu nu pot decat sa insir filme de mare valoare pe care le-am apreciat si sa ma opresc la un numar anume !

    Imi place site ul tau, o sa mai intru pe aici ! :)

    UN AN NOU CAT MAI BUN !!
    Alex

  • Daniel said:

    salutare din nou raluk! din moment ce am devenit un cititor fidel al blogului tau, vreau sa te intreb daca te uiti si la filme cu si despre razboi?..daca da astept si un top war movies..chiar sunt curios. multumiri anticipate

  • lavinia said:

    “Un pic de violenta, un pic de militare impotriva rasismului, cuvantul “fuck” pronuntat de 205 ori pe parcursul filmului fac din American History X un film de referinta in istoria cinematografiei din ultimii ani.”

    in primul rind as vrea sa incep cu aceste cuvinte demne de un adevarat cinefil. o descriere cum nu se poate mai potrivita a acestui film. si la mai bine.

  • Anna said:

    Pe unele dintre preferatele tale le-am vazut,pe altele nu…dar imi propun sa le vad deoarece chiar m-ai facut curioasa:P…par foarte interesanta…
    Mie imi mai plac foarte mult -Pe aripile vantului(Gone with the wind),un clasic absolut genial…la care m-as uita de 1.000 de ori si nu m-as plictisi
    -Shutter Island
    -Butterfly Effect
    -If Only
    -Legendele toamnei(LEgends of the fall)
    -Troia
    Sunt absolut superbe

  • Stefan Murgeanu said:

    in afara de vicky cristina barcelona si harry potter, m-ai nimerit cu absolut toate filmele :) [little children nu am vazut]

    vezi si lista mea aici ;)

  • adina said:

    buna raluka

    sincera sa fiu, topul tau mi se pare destul de slabut..mai ales daca te autoproaclami “o cinemafila inraita”. ar trebui sa incerci sa sapi mai adanc..sa cauti si alte filme..nu doar cele care au castigat sau au fost nominalizate la Oscar. mai arunca si tu cate un ochi la Cannes, Sundance, TIFF(Toronto INT FF, dar si TIFFul nostru.
    CInematografia nu inseamna Hollywood. VIzioneaza si tu filme europene si chiar si asiatice. mai ai atatea de descoperit.
    unele filme din lista ta, sunt intr-adevar bune…si imi plac si mie…dar nu stiu daca ar intra intr-un top personal:)

    vizionare placuta in continuare

  • lolexzip said:

    Majoritatea filmelor sunt faine,cu alea mai vechi nu ma prea omor
    Am sa-ti spun cateva filme care mi-au placut mie ,asta daca nu le sti deja
    A lot like love,Keith,Adventureland,ATL,It’s All Gone Pete Tong ,nu ai de pierdut daca nu le-ai vazut

  • Ana said:

    Nu cred ca filmele preferate trebuie sa fie neaparat doar capodopere sau doar dintr-o singura categorie si nici ca ar trebui sa-ti fie rusine cu ele (daca ai avut curajul sa le numesti)
    Filmele preferate sunt cele care ti-au atins o coarda si drept urmare le poti revedea oricand si oricat. Dintre preferintele mele, fara o anumita ordine de respectat ar fi: Casanova, Forrest Gump, 300, seria Stapanul Inelelor, seria Indiana Jones, Mediterraneo, Blade Runner, seria Piratii din Caraibe, cele 2 Mummy, Gladiatorul, Zorba, Unora le place Jazzul, seria Underworld, A Midsummer Night’s Sex Comedy, si seria Twilight – cu toata tona de dezamagire si obiectii pe care le am cu privire la ea/dar ma innebunesc dupa scena din laborator in care aripile albe ale bufnitei il incadreaza pe E si ma trimite la “Ea un Inger ce se roaga -El un demon ce viseaza […] Te iubesc -era sa strige demonul in a lui noapte” la Inger si Demon/Eminescu (il putem adapta, nu?) si alte cateva scene… si cine nu iarta?
    Mi-ar face placere sa aflu ce crede Raluk-a (si altii) despre aceste filme sau despre ce face ca un film sa devina preferat.
    Prezentarile Raluk-ai imi par cam seci/impersonale? pentru “preferate”.

  • Ana said:

    PS: si Snatch – printre preferate

  • bizzkit said:

    cred ca ati uitat al6lea simt :)!!! locu 1 pentru mine.

  • Ciprius said:

    Raluk, interesant topul…ai ratat insa multe filme bune careia si unei fete i-ar fi placut. Insa cum e sa citesti Hary Poter in 3 limbi, sa vezi seria de 20 de ori, Sau Lord of the Ring in 5 limbi si sa vezi trilogia de 50 ori…? Sper ca de cand ai facut topul si pana am scris eu…sa iti facut si tu o viata, sau inca locuiesti cu parintii?

  • Adrian said:

    Vin si eu cu cateva completari la tot ce s-a scris pe aici. Sunt filme care m-au marcat si vi le recomand:
    seria Band of Brothers, 12 Angry Men, City of God, Black Cat White Cat, Downfall, The Lives of Others, Dr. Strangelove, Ken Park, Amélie, Monty Python and the Holy Grail, Papillon, Rain Man, The Conversation, The Cove, The Dreamers, The Postman Always Rings Twice, Touching the Void.

  • lego said:

    Lipsesc MEMENTO, TROIA, GLADIATOR…asta luand in considerare faptul ca topul nu e recent altfel ar trebui adaugate si Shutter Island,Inception etc…

  • bayu said:

    un film de dragoste super care merita vazut.la inceput pere banal dar finalul e bestial,dupa parerea mea.astept sa imi spune-ti daca v-a placut!

  • andrada said:

    Ma poate ajuta si pe mine cineva?
    Am vazut de mult un film care mi-a placut f. mult,( m-a marcat) dar eram prea mica si nu mai tin minte titlul si nici actorii…
    Era vorba despre un diavol care se intrupase in om si trebuia sa aiba neaparat un copil cu o pamanteanca – in felul acesta forta raului avea controlul deplin asupra pamantului si putea sa-l distruga.
    Reuseste sa seduca o tipa, se poarta frumos cu ea la inceput, o lasa gravida, dar pe masura ce sarcina avanseaza, fata are tot felul de viziuni cu dezastrul ce urma sa vina daca nastea acel copil. El de asemenea incepe sa se transforme treptat in demonul ce era de fapt, sa-si arate adevaratul chip in fata tipei, mai ales cand isi da seama ca fata nu mai vrea sa dea nastere copilului. Incepuse sa-i fie si ei frica de ce s-ar fi putut intampla cu pamantul daca puneau stapanire fortele raului pe el. In final, mi se pare ca tipa se omoara, se arunca de la fereastra si salveaza pamantul de la dezastru.
    Filmul avea niste efecte speciale si niste imagini super cu transformarile demonului cu chip de om ( mai ales in noptile cu luna plina).
    Mi-ar placea mult sa-l revad, daca as sti cum se numeste…
    A fost la tv ca un miniserial parca pana in anul 2000.
    Va multumesc anticipat.

  • d.muntean said:

    cum am ajuns aici? – search pe google “top movies”.
    de ce? – pentru ca am vazut atat de multe incat am juns sa fiu nevoit sa apelez la motorul de cautare pentru ceva mai nou sau mai interesant.
    ce am gasit? – un top al unei persoane feminine (fara a fi deloc misogin), tinara, cinefila declarata, cu mult simt si poate (nu sunt expert) cu gust in materie.
    ce am facut? – am citit, evident, topul (in urma caruia am vazut un film superb, trebuie sa recunosc, si de care nu stiam: “Mar Adentro”), apoi am trecut la comentarii.
    ce am citit? – pareri apreciative la inceput (probabil prietenii si entuziastii), care ajung spre final sa fie tot mai critice.
    ce se apreciaza? – in general ideea de a alcatui un top (desi nu e nici primul, si, cred, nici macar primul al unei persoane de gen feminin), si uneori calitatea lui si al descrierilor postate in dreptul fiecarui film.
    ce se critica? – gustul propriu, asa-zisa infantilitate a persoanei, omisiunea unor filme de referinta si, intr-un caz, chiar exprimarea din aceste descrieri (cu mai multa sau mai putina dreptate).
    ce vreau sa spun eu? – cateva lucruri simple:
    1. topul, asa cum tine sa spuna si autoarea in mai multe randuri, este unul personal, realizat pe baza propriilor impresii, deci, a-l critica pentru “omisiuni” e inutil si chiar absurd.
    2. a adauga in comentarii, cu pretentia de a fi introduse in lista, “preferintele” proprii e la fel de absurd, din acelasi motiv.
    3. a critica fara argumente (chiar daca e vorba de greseli de exprimare) e putin deplasat si tine de o minima decenta.
    4. iar a fi sau a nu fi de acord cu topul (si, implicit, cu gustul si parerea autoarei) e mai mult o chestie de imaginatie (sau mai exact lipsa de imaginatie)
    5. evident, nu sunt de acord cu topul (urmeaza aici un smilie).
    6. n-am sa pun si eu lista mea dedesubt (in primul rand pentru ca nu o am), dar as vrea sa ma leg putin de “parerea” autoarei, cu permisiunea dumneai, sper.
    – spune ea ca a citit cartea care sta la baza primei ei preferinte de 2 ori si a vizionat filmul de peste 30. nu ma mira, am auzit de “performante” si mai mari, dar recunosc ca nu inteleg. pentru ca, dupa mine, o carte o citesti o data (o intelegi sau n-o intelegi e destul de relativ, si tine, probabil, de intelect), iar a doua oara o citesti doar atunci cand ai uitat-o. cu filmul e mai mult sau mai putin la fel (eu n-am vazut niciodata un film de mai mult de 2 ori, chiar si pe cel ce se afla pe primul loc in topul meu inexistent), si daca faci altfel e fie pentru ca vrei sa descoperi noi sensuri (la a 30-a vizionare probabil ca sensul pe care il dai e deja al tau si nu al regizorului), fie pentru ca gasesti ca e un bun mod de a-ti petrece timpul astfel.
    – in privinta asa-numitelor “carti pentru copii” (genul fantasy), fara indoiala si aici totul tine de gust (unii vom ramane copii pana la moarte), insa o atitudine critica trebuie avuta totusi. n-am citit si n-am vazut Harry Potter (evident din prejudecata ca e puerila, si inca astept momentul in care o sa mi-o depasesc), dar am reusit sa vad ciclul “Inelelor”. Autorul cartilor e un om studiat (spre deosebire de primul caz, iata o noua prejudecata!) si Industria Hollywood a reusit lucruri frumoase cu adaptarea lor, insa nu le-as pune intr-un top al filmelor bune, ci cel mult intr-unul al genului respectiv (aici iar urmeaza un smilie pentru ca tocmai am inceput sa comentez topul).
    7. a mi se ierta lungul sir al acestor consideratii (intr-un fel inutile), dar am facut-o dintr-un imbold launtric, ce mi-a venit de la citirea primului rand al acestui blog, si s-a definitivat cand am ajuns la final (i.e. se includ, deci, comentariile).
    8. si a nu se pune la inima, daca a facut atingere la unele corzi sensibile, ci a se lasa frau liber oricaror “desfrauri” lingvistice (adica, astept sa nu fiti de acord cu mine).
    ce se intampla acum? – se pune punct.

  • marian said:

    Fight Club cel mai bun film din istorie.
    Din top mai recomand:Americamerican history x,A Beautiful Mind,Once upon a time in America,The Godfather ,Trainspotting.

    Neaparat trebuie pus in top:Requiem for a Dream-un film socant,merita vazut.

  • sasha said:

    man on fire?un supeeeer film …

  • Cristi said:

    Parfum de femeie pe 27, si porcaria aia de Little children pe 5 sau Little miss sunshine pe 10?
    Ma rog …. gusturile nu se discuta … doar asa informativ….”Once upon a time in America” este inspirat din relitate (inceputul, nu si sfarsitul) si reflecta ascensiunea celor “4 fantastici” din mafia americana: Lucky Luciani, Mayer Lansky, Frank Costello si Bugsy Siegel (apropo de care … iti recomand cu placere filmul Bugsy).
    Desi eu as fi pus Scent of a woman pe primul loc, si Godfather imediat pe 2… un top destul de interesant. Pana la urma urmei.. gusturile nu se discuta.
    Insa din ce vad eu in lista aceasta… ma surprinde lipsa catorva filme precum: Gladiatorul, Million Dolar Baby, The Bucket List, Casino, Raging Bull dar cel mai mult ma surprinde lipsa unei adevarate capodopere cinematografica din acest top, “Schindler`s List”, un film care dupa parerea mea cel putin in top 5 ar trebui sa fie ptr toata lumea.
    Sfatul meu ptr tine ar fi urmatorul… nu iti schimba niciodata gusturile in functie de ce prinde … niste porcarii de filme mai mari decat Harry Potter sau Lord of the Rings sau mai stiu eu ce tot felul de basme de filme ptr copii care inca nu au atins pubertatea.
    Un film bun inspira un sentiment real si omenesc si te pune mereu pe ganduri, iar in lista ta, desi nu sunt de acord cu toate, ai numai filme pline de impact psihologic, spre deosebire de nave zburatoare, vrajitori la pubertate sau zmardoiasi de prin toate vremurile.
    Tine-o tot asa … si daca nu ai pus in aceasta lista Schindler`s List ptr ca nu l-ai vazut… eu unul ti-as recomanda ca imediat ce ai terminat de citit acest comentariu sa il downloadezi … si sa il vizionezi, si sunt aproape sigur ca il vei pune macar in top 10.
    Si as mai vrea sa mai las un mesaj si ptr “Ciprius” care vad ca e un adevarat “cunoscator” si isi face si griji ptr problema ta locativa. Prieteneee….. cand o sa-ti dea primu floc pe coitze (si te rog sa-mi scuzi vocabularul Raluca) ai sa iti dai seama ca gusturile tale sunt egale cu ZERO si ca nu te poti inscrie in nici-o conversatie cu nimeni cu un neuron functional in cap. Si asta ptr ca pe langa faptul ca nu ai nici un pic de gust… ai o obsesie de om nebun ptr a iti spori aceasta lipsa.

  • Ciprius said:

    Mai Cristi se vede ca esti ipocrit. Prin ceea ce zici Ralucai chiar sustii ceea ce chiar eu am zis, doar ca tu ai invatat sa pupi in fund, iar eu sunt mai cu picioarele pe pamant.
    Cred ca si tu Cristi, locuiesti cu parintii dupa modul cum gandesti

  • Cristi said:

    :)) Nu prietene…. eu am invatat sa respect oamenii cu bun gust, oamenii care au ceva in cap, oamenii care au capacitatea de a isi extinde orizonturile.
    Ceea ce nu pot sa am pentru cineva care citeste de 20 de mii de ori harry poker sau lord of the rings… Vad ca ai dezvoltat o obsesie, a doua pe care o pot observa eu, prima ti-am mentionat-o in comentariul precedent, a doua, vad ca esti foarte ingrijorat pentru problemele locative a celor care nu sunt pe aceeasi frecventa de gandire cu tine.
    Acuma…. harry potter si lord of the rings, or fi niste filme in care s-au investit niste bani, au fost creeate niste efecte speciale, arata bine, in sfarsit…. prieteneeeee…. 95% din cititorii si … fanii harry poker (ca nu pot sa zic harry potter) au maxim 18 ani, la fel si ptr lord of the rings, FILME PENTRU COPII !!!
    Punctul de vedere pe care as vrea sa il exprim este urmatorul: Razi de noi ca stam cu parintii corect?
    Cati ani prietene? Pentru ca daca ai sub 18 ani si te inscrii in categoria respectiva… clar inca mai stai cu parintii, daca ai peste… atunci nu stiu de ce imi mai bat capul… ESTI PRAF SI PULBERE. Cum te poti tu numi barbat cand te duci acasa si mai citesti odata harry poker?
    Prietene… pune mana si citeste-l pe Sven Hassel, pe Paulo Coelho, pe Dan Brown, macar un Marin Preda… ca e mai accesibil ptr noi romanii. Omule… suntem o tara de manelisti si de cocalari care nu stim decat sa fugarim basme, de aia ne conduce cine ne conduce, de aia suntem unde suntem si pana nu o sa incepem sa fim realisti, nu avem nici-o speranta. Vrei sa vezi emotie interioara, uita-te frate la Scent of a woman, vrei sa vezi aprecierea valorilor, uita-te la A a beautiful mind, vrei sa vezi suferinta, uita-te la Schindler`s list sau la The pianist, vrei sa vezi dragoste, uita-te la Casablanca, vrei sa vezi dedicare, uita-te la The life o David Gale, vrei sa vezi ambitie, uita-te la The pursuit of happyness…. si iti garantez… ca ai sa ramai cu ceva in cap, un sentiment, o senzatie, o parere, poate chiar ceva care sa iti schimbe viata. Harry poker sau lord of the rings… nu au asa ceva. Extinde-ti gandirea… !!!
    A ..era sa uit… eu nu mai stau cu parintii de la 19 ani cand am intrat la facultate .. acum am 24 deci de 5 ani. Doar asa… sa te linistesc !

  • adrianp said:

    Acum vin si eu in completare, chiar daca nu am scos filmele discutate pe aici. Felicitari Raluca pentru post :) Ordinea filmelor nu este un top :D

    The Bridges Of Madison County
    1993-Schindlers.List.1993.DVDrip.XViD-ALLiANCE
    Artificial.Intelligence.2001.iNTERNAL.DVDRip.XviD-SLeTDiV
    Braveheart
    Butterfly On A Wheel 2007
    I Am David (2003)
    La Vita E Bella
    The Legend of 1900(La Leggenda Del Pianista Sull’oceano)
    MEMORIILE UNEI GHEISE
    Slumdog.Millionaire.2008
    Taken
    Thak You for Smoking
    The Burning Plain
    The Italian Job
    The Pianist
    The Notebook
    Pulp.Fiction.1994
    The Illusionist (2006)
    Cold Mountain (2003)
    Moulholand Drive
    Troy
    Black Hawk Down
    The Lord of the Rings
    300
    Requiem for a Dream
    Mary and Max
    Dead Poets Society
    Great Expectations
    Gia
    The Brave One
    3:10 to Yuma
    The Godfather
    Into the wild
    Crash-2005
    The Boy In The Striped Pyjamas
    The Ultimate Gift
    What Dreams May Come
    The Fountain
    El laberinto del fauno (2006)
    The Ducess 2008
    The Jacket
    Dangerous Beauty (1998)
    Sweet Home Alabama (2002)
    The Reader
    The Machinist
    Gangs of New York (2002)
    The ring of Nibelungs 2004
    Gladiator
    One Way
    August Rush
    Saving Private Ryan
    Forrest Gump
    Australia
    Changeling
    Titanic
    Defiance
    Conspiracy Theory
    The Accidental Husband
    Deception 2008
    If Only
    Cronicile din Narnia
    The Golden Compass
    Valkyrie
    Guns of Navarone 1961
    Sweet November
    Bicentennial Man 1999
    Awake
    Restul e tacere
    Swordfish
    The Island
    BLACK CAT WHITE CAT 1998
    California Dreamin (2007)
    Asfalt Tango 1995
    A Walk To Remember
    A Beautiful Mind(2001)
    The Abyss
    Event Horizont
    Jandarmul din Saint Tropez
    Youth Without Youth 2007
    The Curious Case of Benjamin Button (2008)
    Filantropica 2002
    Knowing (2009)
    Meet Joe Black 1998
    Fracture 2007
    The English Patient
    The Silence of the Lambs (1991)
    Hannibal
    Morometii (1988)
    Jesus of Nazareth
    Love in the Time of Cholera (2007)
    C’era una volta il West (1968)
    Per un pugno di dollari(1964)
    Malena
    Modigliani
    The Game
    Per qualche dollaro in piu(1965)
    The Magnificent Seven (1960)
    Rio Bravo (1959)
    Winnetou (1964)
    Transformers
    Equilibrium (2002)
    Pretty Woman (1990)
    The Shawshank Redemption (1994)
    The Green Mile (1999)
    Gone With the Wind
    Love Story (1970)
    Fireproof (2008)
    Pay It Forward (2000)
    The Good Shepherd (2006)
    Inglorious Basterds (2009)
    The Other Man (2008)
    The Departed (2006)
    If Only (2004)
    Thank You for Smoking
    Gran Torino (2008)
    Insomnia
    Shakespeare.in.Love (1998)
    The Dark Knight (2008)
    Echelon Conspiracy
    American Beauty (1999)
    Babel (2006)
    Finding Neverland
    Letters From Iwo Jima1993
    The illusionist
    Pulp.Fiction.1994
    The Aviator (2004)
    Under The Tuscan Sun (2003)
    Shooter
    Sleepers
    The Pursuit of Happyness (2006)
    Hotel Rwanda (2004)
    Just Like Heaven (2005)
    The fall
    LEGENDS OF THE FALL
    The Emperor’s Club
    Alpha Dog
    The proposal
    Mystic River
    Under The Tuscan Sun (2003)
    Shooter
    Sleepers
    21 Grams
    Adam
    Brothers
    A Farewell to Arms (1932)
    The Lovely Bones
    Amores Perros
    Habla Con Ella
    Seabiscuit
    Hearts in Atlantis (2001)
    Fluke
    Le fabuleux destin d’Amélie Poulain (2001)
    Love in the Time of Cholera
    Oliver Twist
    Road to Perdition(2002)
    The Hurt Locker (2008)
    Shutter Island (2010)
    The Road (2009)
    District 9
    An Education(2009)
    Invictus(2009)
    I am legend
    Up in the Air(2009)
    Public Enemies(2009)
    Amintiri din Epoca de Aur (2009)
    Fight Club(1999)
    Eternal Sunshine of the Spotless Mind(2004)
    The Wrestler(2008)
    Cidade de Deus(2002)
    Padurea spanzuratilor (1965)
    There Will Be Blood(2007)
    Atonement(2007)
    Dances with Wolves (1990)
    Hachiko(2009)
    Clash of the Titans
    The Experiment (2010)
    Love me if you dare
    The painted veil
    Munich (2005)
    Philadelphia
    Legend`900
    Cinema Paradiso
    Empire of the Sun
    Little women
    American history
    Eat, pray, love
    la Leggenda del Pianista sull’Oceano
    Flipped
    Million dolar baby
    P.S. I Love You
    Boys don.t cry
    Mr. Nobody
    Lord of War
    Dear John
    Law Abiding Citizen
    One Flew Over the Cuckoo’s Nest
    Le concert
    Remember Me
    The Prestige
    A single man
    Seven pounds
    My Sister’s Keeper
    Blood Diamond
    The Last Song
    Sense and Sensibility
    The blind side
    Scent of a women
    Pride & Prejudice
    The Time Traveler’s Wife
    The Hours
    The Bucket List
    The book of Eli
    Reign Over Me
    Clash of the Titans
    Revolutionary Road
    Big Fish
    Agora
    Man on Fire
    Hable con ella
    Milk
    Julie & Julia
    Little Children
    Keith
    The Talented Mr. Ripley
    Match Point
    Mr. Brooks
    Angela’s Ashes
    In the Valley of Elah
    Hooligans
    The Kids Are All Right
    The cider house rules

  • clau said:

    Multumim raluk pentru top sunt filme foarte bune , dar in top nu trebuia uitat un film ca Gladiatorul ( acesta este parerea mea) sau chiar The Book of Eli pe curand …

  • ovidiu said:

    nu-i prea rau, draga raluk, minus afirmatia despre comediile romantice, cam cele mai multe si cele mai proaste productii, in special cele americane. habar n-am cati ani ai si nici nu-i politicos sa-mi pun intrebari in acest sens, dar n-ar strica sa mai mergi pe la cinemateca – vezi “die nibelungen” sau “metropolis” ale lui fritz lang, am amintit si io primele filme uriase care mi-o venit in minte, dintre multe altele. altfel, nu agreez pleiada criticilor rautaciosi, ce poate fi rau in a fi cinefil? si cine stabileste ierarhii absolute? sa fim seriosi!

  • ovidiu said:

    domnule cristi, vad ca te pricepi tare mult la filme, ar fi bine de stiut ca personajul se numeste Lucky Luciano, nu “Luciani”! cat despre faptul ca recomanzi sven hassel ca lectura, afla ca este o lectura de clasa a opta! pe urma, de ce ai nevoie sa folosesti cuvinte tari gen “porcarii”? doar nu tragem cu arma unii in ceilalti, doar comunicam, nimic altceva! si mai bine de stiut este ca am spus tot ce aveam de spus si nu ofer satisfactii … polemice.
    apropo, eu am 44 de ani si nu-i consider imaturi pe cei care vizioneaza sau citesc harry potter. basmul a facut parte din viata comunitatilor in toata istoria omenirii. ca si nevoia de fantastic sau, ca tot este la moda, “Fantasia”. cat despre “stapanul inelelor”, ai face bine s-o citesti, sau macar sa cunosti contextul in care a fost scrisa cartea, inaintea de a-l sau a de o face praf pe raluk, nu stim daca-i barbat sau femeie si nici nu conteaza. n-as fi revenit asupra primului comentariu, daca nu ti-as fi citit rautatile! pai, este mai bine sa nu vizionam filme, numai pentru ca altii au alte preferinte sau isi aroga, nu stiu in virtutea carui argument, dreptul de a stabili clasamente! zau asa, n-o lua ca pe o rautate, dar fii mai ingaduitor. stii, i povestea aia cu “orice nas isi are nasul”!
    sal tare, stimabile. da-i inainte raluk, presimt ca va iesi ceva bun din asta!

  • ovidiu said:

    a, se pare ca esti Raluca. si am aflat si varsta. scuze, ca de la cinefil la cinefil! ramane indemnul “da-i inainte”, chiar daca nu-i prea …estetic exprimat!

  • ovidiu said:

    azi fac excese (a se traduce “logoree”), intru rar pe internet, ca-mi tavaleste timpul, dar uite ca azi, din intamplare am descoperit “My top favorite…”. nu indraznesc sa-ti ofer sugestii, ca altfel m-as ralia “priceputilor”, dar, cu permisiunea ta, intreb, ce zici de “A Clockwork Orange” (Kubrik), “Blow-Up” (Antognoni) sau “Tristana”? (Bunuel)? oricum, regizorul meu preferat este Stanley Kubrik. dar, vorba ta, gusturile nu se discuta!

  • ovidiu said:

    inca una si gata, asta de incurajare: in top zece, la mine intra CATEGORIC, nu stiu pe ce loc, filmul de animatie “The Jungle Book” (desi mai fain suna “Cartea Junglei”), ala primul, din 1967, al lui Reitherman.
    gata cu excesele, o zi faina de tot!

  • Raluca Georgescu (author) said:

    @ovidiu: Multumesc mult pentru comentariu si recomandari. Ai mare dreptate cu ce spui legat de cinemateca si crede-ma ca incerc sa vad cat mai multe filme vechi si chiar imi place foarte mult. Problemele sunt evident timpul si faptul ca se gasesc ceva mai greut. Oricum, mi-ar placea sa am timpul necesar sa vad toate filmele pe care imi doresc si imi tot propun sa le vad. Apropo de Kubrik, a devenit intre timp si unul dintre favoritii mei, dar marturisesc ca i-am vizionat filmele dupa ce am scris acest articol. Iar A Clockwork Orange este o capodopera cu siguranta. Si Bunuel imi place foarte mult, desi si pe el l-am descoperit mai tarziu. Dupa cum ai putut constata aveam 23 ani atunci cand am scris articolul, deci e poate de inteles (nu scuzabil, dar de inteles).

    Blow-Up nu l-am vizionat inca si chiar, spre rusinea mea, nu am auzit de el, deci in plan nu era. In schimb, sunt si eu fan declarat The Jungle Book, foarte misto film de animatie.

    Oricum, multumesc mult inca o data pentru comentariu, chiar m-a binedispus pe toata seara. Si sper sa ne citesti si in continuare. O seara placuta!

  • Sebastian said:

    Interesant top, se regasesc multe dintre preferatele mele…singurul lipsa este The Big Lebowski.

  • Raluca Georgescu (author) said:

    @Sebastian: Ai mare dreptate, este si unul dintre filmele mele preferate, nu stiu cum am reusit atunci sa il trec cu vederea. Cred ca trebuie sa fac un update la Top si sa ajung la Top 50 :-)))

  • Ana said:

    Am vazut cam 90% din filmele prezentate de tine si pot spune ca mi-au placut. Pe unele le-as pune mai sus in top, pe altele le-as inlocui. Dar e chestiune de gusturi.
    Observ ca majoritatea sunt made in USA, nu stii ce pierzi! Ai vazut Bin Jip? Dar 12 Angry Men? La vita e bella? Nu e om care sa nu fi ramas impresionat dupa ce a vazut filmele astea.

  • madalin8 said:

    toate sunt superbe insa intr-un top facut de mine ar intra si never back down merita vazut

  • ovidiu said:

    vroiam doar doar sa spun: salutare, Raluca!

  • Raluca Georgescu (author) said:

    Buna Ovidiu!

  • ovidiu said:

    http://www.celebritiesfans.com/Pic/alimacgraw.jpg

    apropo de “filme de vazut cu prietenul/prietena”, daca nu ma credeti cu alimacgrow, vedeti link-ul. stiu, o imagine nu-nseamna si talent actoricesc, dar, totusi…

  • ovidiu said:

    no, sevus, raluca si multe comenentarii.dar, ca tot ii festivalul de
    teatru la sibiu, ma abtin. pentru ce n-ai voit sa vii la noi, chiar acuma? ti-am zis ca pot!

  • Andrei said:

    1. Shawshank Redemption.

    In rest, totul e discutabil, mai putin faptul ca Fight Club nu are cum sa fie in niciun top no.1 . Film bun si cam atat.

  • Alexa said:

    buna! mi-a placut mult topul preferintelor tale, cred ca ne asemanam la gusturi in majoritatea cazurilor. vroiam doar sa iti recomand “Mr. Nobody”, in cazul in care n-ai apucat sa-l vezi. nu am gasit niciun review despre el pe aici si am un feeling ca si-ar gasi locul in acest top.

  • ALEX said:

    hello!!! raluca ti`ash recomanda sa vizionezi si filmu` “i saw the devil” sau “seven pounds” daca nu le`ai vazut,bineinteles!….

  • alexyo said:

    am vazut si yo topul si tin sa mentionez ca e chiar foarte bun…dar am observat o chestie si tineam sa te intreb:nu-ti plac filmele istorice?nu de alta dar braveheart sau gladiatorul sunt monumentale…pacat ca lipsesc…si mai sunt cateva de referinta in opinia mea precum i am sam,eight below,martian child sau marley&me…dar poate faci si un top 50…in rest numai de bn…

  • vlad said:

    am vazut si eu 25 din top….din care 22 foarte bune! am sa urmaresc in noapte asta one flew over the chuckoo nest….foarte bun topu`…mai putin harry! parerea mea….aaa…apropo…cine e raluka?

  • Cristi said:

    Imi place lista dar vad ca nimeni de aici nu a vazut Nordwand (North Face), pe scurt, subiectul filmului este despre o poveste adevarata petrecuta pe partea de nord a unui munte. Foarte bine regizat. Imi pare rau ca este subcotat.
    Am si eu cateva:

    Schindlers List, The Legend of 1900, The prestige, El laberinto del fauno, The Machinist, Saving Private Ryan, Defiance(pov adev l-am rev de 6 ori cred), Shutter Island, Phone Booth (foarte bine jucat de Colin Farell),The Departed, Babel, Legends of the Fall, Cidade de Deus, Million dolar baby (nu pot sa ma mai uit a 2 oara la filmul asta), Seven pounds, Revolutionary Road, Sin City, Michael Clayton, Erin Brockovich(pov adev), Find Me Guilty,Into the wild, 12 angry men(vechi dar inegalabil),Groundhog Day,Gattaca, Memento filme care merita cu adevarat vazute.

  • andrei said:

    99% sunt filme americanesti. fapt care imi confirma cat esti influentata si tu de hollywood. care-i un lucru bun, probabil, pentru tine sau pur si simplu, o stare de fapt.
    daca vrei sa vorbim despre filme mari, orizonturile sunt altele si mult mai largi, incluzand foarte serios Europa, cel putin. pleiada de regizori italieni, francezi, vad ca s-a vb mai sus despre bunuel, ceea ce ma bucura. recunosc si-n dreptul meu ca suntem mai mult sau mai putin “victimele” hollywoodului, e statistica chestiunea, indiferent daca vrem sau nu sa ne-o asumam.

  • Ioana Balana said:

    Multe din filmele din topul tau sunt filme extrem de comerciale. Cat despre orizonturi, mi se pare ca ale tale sunt atat de limitate incat imi vine sa plang dandu-mi seama cat de putin cultivati si superficiali sunt romanii in ceea ce priveste filmul. Si in plus as spune ca acest top e mai degraba unul al notelor primite pe imdb decat unul personal. asa ca, te sfatuiesc sa te mai europenizezi putin si eventual sa faci si o scurta incursiune in cinematografia asiatica (inclusiv animatii). si cum spunea si andrei de mai sus, e destul de raspandita lipsa de cultura a filmului. NU. CORECTEZ. lipsa de cultura in general. mult succes!

  • Danut said:

    Sunt de acord cu Ioana Balana.Filmele din topul tau sunt ”extrem de comerciale”.Ma rog,cu unele mici exceptii.

    Spui ca provii dintr-o familie de cinefili..Atunci,nu stiu cum de ai reusit sa nu faci referire la Tarkovsky(de ai vedea macar Andrei Rublev),Bunuel,Stanley Kubrick.
    Fara Tarkovsky e ca si cum ai spune ca esti ahtiat dupa literatura buna,fara sa stii despre ce e vorba in “Idiotul” sau “Fratii Karamazov”

    Iti recomand Juan José Campanella(The Secret in Their Eyes),Fatih Akin,Stephen Daldry(The Hours),Lars von Trier(Breaking the Waves,Dogville)Anthony Minghella si ceva regizori coreeni Chan-wook Park,Ki-duk Kim…
    Mai sunt multe de spus….

    Pot spune ca Top-ul tau e de nota 6.Important e ca promovezi :)
    Mai ai de lucrat,ca sa fii eminenta.

    Bafta!

  • caini said:

    Crash e un film destul de bun, mi-a placut. Filmele care sunt cu si depre drogati mi se par cam deprimante. In rest imi plac filemele din topul asta. Nu imi plac filmele “necomerciale”. Pentru hipsteri banuiesc ca sunt site-uri dedicate. Un film care nu este comercial in general se adreseaza unei nise. Crash nu a vrut sa fie un succes comercial si totusi a fost.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

*

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.