Notting Hill – britanicii fac cele mai bune comedii romantice
[Titlu in limba romana: Notting Hill]
CoolRank: 8/10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 8/10
– actori: 8/10
– scenariu: 9/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 6.9/10
Regie: Roger Michell | An: 1999 |
Actori: Julia Roberts, Hugh Grant, Rhys Ifans | Genul: comedie romantica |
Notting Hill a fost prima comedie romantica in care Hugh Grant a jucat excelent de amuzant. Dupa ea, au urmat insa multe alte comedii in care Hugh a jucat acelasi rol, fara mari variatii, incepand sa ma conving ca altceva poate nu stie sa joace. Sau pur si simplu regia si scenariul insista sa ii exploateze de fiecare data aceeasi latura. Amintiti-va doar de Two Weeks Notice, Love Actually, Bridget Jones, Music and Lyrics, Did You Hear About the Morgans. Insa nu sunt aici sa critic rolurile similare, dar simpatice, ale lui Hugh Grant. Voiam sa va spun cate ceva despre Notting Hill, o comedie romantica bazata pe un scenariu excelent, pe care va recomand sa nu o ratati, daca pana acum nu ati apucat sa o vedeti.
Can the most famous film star in the world fall for just an ordinary guy?
Stiti momentele acelea jenante de luni dimineata cand esti neatent si reusesti sa iti versi intreaga cafea luata la pachet pe un necunoscut? Inlocuiti cafeaua la pachet cu un suc de portocale si necunoscutul cu cel mai celebru actor de sex opus care ar putea fi in trecere pe la voi prin tara. Si ceea ce obtineti este premisa de la care porneste Notting Hill.
William Thacker (interpretat de Hugh Grant) este un tip obisnuit, cu o afacere complet lipsita de succes – un magazin de carte de calatorie situat in Notting Hill. Toata viata sa este insa pe cale sa se schimbe in momentul in care in magazinul sau intra nimeni alta decat cea mai populara actrita americana, Anna Scott (interpretata de Julia Roberts). Putin mai tarziu in aceeasi zi, Will se loveste de Anna pe strada reusind sa ii verse un intreg pahar de suc de portocale pe haine. Invitand-o pe Anna la el in apartament sa se schimbe de haine, Will reuseste sa vorbeasca non-stop, emotionat fiind si sa spuna cele mai nepotrivite replici. Anna Scott este insa amuzata de stilul lui Will si, la plecare, ii multumeste cu un sarut. Mai departe, Will va face tot posibilul sa mentina legatura cu celebra actrita si sa ajunga sa o cunoasca. Insa drumul apropierii de o celebritate de pe un alt continent nu este niciodata unul neanevoios… asa cum este pe cale sa afle si Will.
You say it best… when you say nothing at all
Notting Hill este per total o comedie romantica usurica. Subiectul povestii de dragoste care ia nastere intre 2 oameni care fac parte din clase sociale diferite este unul indelung dezbatut in literatura si cinematografie. Iar acela al iubirii intre o vedeta de film sau muzica si un om obisnuit este unul atractiv (doar de asta ne-am uitat toti la nunta lui Kate Middleton cu printul William al Marii Britanii in direct, nu-i asa?!) si de asemenea de ceva vreme abordat.
Totusi, sarea si piperul Notting Hill este scenariul. Scenariu plin de faze amuzante, scenariu care pune personajele in cele mai penibile ipostaze pe care ni le putem imagina, doar pentru ca mai apoi sa le scoata basma curata pentru a le pregati pentru altele. Scenariu jucat minunat de Hugh Grant si Julia Roberts, potriviti manusa pe roluri. Si scenariu condimentat de niste excelenti actori de comedie in roluri secundare, toti superb coordonati de regizorul Roger Michell: Rhys Ifans, Richard McCabe, James Dreyfus, Gina McKee, Hugh Bonneville.
Replicile haioase si neasteptate dintre Julia Roberts si Hugh Grant se potrivesc perfect intr-un peisaj romatic optimist, dar totusi plin de mister si de suspans. Desi este daca te uiti in ansamblu o comedie romantica previzibila, nimic din ceea ce se intampla nu este un cliseu. De la replicile care ne surprind prin umor de fiecare data, pana la suisurile si coborasurile venite din neant ale povestii si continuand pana la suspansul creat de momentele la limita, Notting Hill este o comedie romantica memorabila si deosebit de frumoasa. Un film de buna dispozitie pe care nu merita sa il ratati. Iar daca l-ati vazut in 1999 la premiera, s-ar putea sa fie o idee buna sa il revedeti in acest weekend.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Scenariul este, asa cum spuenam si mai sus, punctul cu adevarat forte al filmului. Richard Curtis este un scenarist de geniu al comediei romantice si al comediei in general. Nu am ratat niciodata un film scris de neozeelandezul meu preferat si sper sa nu am motive sa o fac nici in viitor. In cazul in care nu stiti foarte multe despre Curtis, acesta a scris scenariul pentru Four Weddings and a Funeral, Bridget Jones’s Diary, Bridget Jones: The Edge of Reason si a scris si a regizat Love Actually si Pirate Radio/The Boat That Rocked.
Desi scenariul este cu siguranta punctul forte al Notting Hill, nu putem trece cu vederea regia. Roger Michell a ales si a coordonat excelent intreaga echipa de actori, facand din fazele distractive ale filmului adevarate capodopere. Pe Michell nu il admir mai putin decat pe Curtis, regizorul sudafrican fiind responsabil de filme dragi mie – Changing Lanes, Enduring Love, Venus si chiar recenta comedie motivationala Morning Glory.
Julia Roberts face din orice rol al sau o capodopera. Cu un suras de Monalisa plin de mister, o privire calda si pusa pe sotii si un chip mereu brazdat de o seriozitate realista, Julia reuseste sa joace roluri de femei voluntare, femei misterioase, femei sigure pe sine, femei isterice, toate la fel de bine. Si dupa atatia ani de celebritate, Roberts nu si-a pierdut nici macar recent farmecul, rolul sau din Eat Pray Love stand marturie. In Notting Hill se vede mai mult decat in orice alt rol adevarata valoare a Juliei: o actrita care nu are nevoie sa vorbeasca sau sa gesticuleze pentru a juca. Julia joaca cu ochii, exprima cu privirea. She says it best… when she says nothing at all, asa cum spune si cantecul lui Ronan Keating de pe coloana sonora Notting Hill.
Despre Hugh Grant va spuneam deja ca este in rolul care l-a consacrat: neindemanatic, mereu spunand numai lucruri pe care nu ar trebui sa le spuna, haios, amuzant, indragostit, bun la suflet. Sarea si piperul filmului este adus de actorii secundari. Il avem in prim plan pe actorul galez Rhys Ifans – pe care il stiti din Harry Potter and the Deathly Hollows: Part 1 in rolul Xenophilius Lovegood, din Nanny McPhee Returns in rolul cumnatului malefic, Pirate Radio/The Boat That Rocked, Mr. Nonody, Greenberg. Ii mai avem in distributie in roluri foarte haioase si pe Richard McCabe, James Dreyfus, Tim McInnerny, Gina McKee, Emma Chambers si Hugh Bonneville.
Verdictul KoolHunt.ro
Cred ca nu are rost sa ma mai pierd atat de mult printre cuvinte si ar fi bine sa invat de la Julia Roberts sa fiu concisa si sa ma exprim in cuvinte putine. Notting Hill este comedia romantica care m-a convins de geniul britanicilor si de geniul scenaristic al lui Richard Curtis. Da, nu este o capodopera, dar in ceea ce priveste romance-urile usurele si comice, Notting Hill este un film de referinta. Pe care va indemn sa nu il ratati si sa nu pierdeti ocazia sa il revedeti, caci va va amuza la fel de mult ca prima oara.
[…] Cadrele sunt de cele mai multe ori stranse, nespectaculoase – nedezmintind estetica filmului independent american. Totul e terestru cu exceptia catorva jonglerii de montaj in scena petrecerii la care Greenberg este tarat de prietenul lui, englezul naturalizat in California (interpretat de Rhys Ifans, pe care poate vi-l amintiti ca Spyke din Notting Hill). […]
[…] Brie (Community, Mad Men) urcand adorabilul la cote iritante, asa cum ne-a obisnuit, si Rhys Ifans (Notting Hill, Anonymous) irezistibil de conventional in rolul sefului lui […]
[…] in rolul lui Connors/Lizard a fost o supriza placuta pentru mine, care inca il asociam cu rolul din Notting Hill, desi pot spune ca pe alocuri isi mai pierde subtilitatea si pica in capcana personajelor negative: […]
[…] ticalos de cuceritor, in Music and Lyrics putin atins de patina vremii dar inca in carti sau in Notting Hill seducatorul […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments