Home » cinema, Filme

Snowtown – un studiu de caz australian al Raului

25 March 2012 scris de 1 comentariu

[Titlu in limba romana: Crimele din Snowtown]

CoolRank: 6.5/10

– atmosfera & entertainment: 6/10

– regie: 7/10

– actori: 7/10

– scenariu: 6.5/10

– montaj: 6.5/10

Nota IMDb: 6.7/10

Regie: Justin Kurzel An: 2011
Actori: Lucas Pittaway, Daniel Henshall, Louise Harris Genul: thriller, drama

 

Dupa ce am vazut Animal Kingdom, un film absolut incredibil si unul dintre cele mai bune pe care le-am vazut in ultimii ani, am hotarat sa-i acord o sansa cinematografiei australiene si stilului ei original, foarte realist, incomod. Snowtown reprezinta debutul regizoral al lui Justin Kurzel, un crime thriller extrem de explicit, bazat pe o povestea adevarata – cea a faimosului criminal in serie John Bunting.

They’re nobody, mate. They’re nothing.

Actiunea filmului are loc in anii ’90, in suburbiile clasei muncitoare din Adelaide; Jamie (interpretat de Lucas Pittaway) are 16 ani si locuieste alaturi de mama lui, Elizabeth si de fratii lui mai mici, Alex si Nicholas. Dupa ce noul prieten al mamei lor se dovedeste a fi un pedofil, care il molesteaza pe Jamie, Elizabeth este disperata sa-si salveze copiii de vecinul lor bolnav.

In aceste conditii, intra in scena John (interpretat de Daniel Henshall), un barbat carismatic, hotarat sa-i scape pe acestia de pericolul de vizavi. In timp, acesta reuseste sa le ofere stabilitatea pe care nu au avut-o niciodata, atragandu-i pe toti de partea sa si profitand de nevoia lor imensa de a fi o familie. Purtandu-se ca un adevarat barbat al casei, avand grija mereu ca familia lui sa fie bine hranita, John incepe incet-incet sa-si arate adevarata fata.

Profitand de ura pe care o simte o parte din cartier pentru toti infractorii sexuali ingrozitori, drogatii sau homosexualii care locuiesc atat de aproape de ei si invitand pe fiecare sa spuna, in detaliu, ce torturi ar merita acestia, intentiile reale, macabre, ale lui John devin evidente. Orice actiune a acestuia reprezinta o modalitate de manipulare a celor din jurul lui, pentru a-si duce la indeplinire planul ucigas si foarte sangeros de a “salva” comunitatea. Jamie este insa prima si principala sa victima, un baiat abuzat si molestat chiar de catre fratele lui vitreg, care il urmeaza orbeste pe John, la inceput cel putin. Totusi, dupa ce lucrurile se pun in miscare si Jamie este nevoit sa asiste si sa ajute la oribilele crime, filmul ne arata perfect traumele psihice suferite de acesta si remuscarile pe care el le simte in privinta crimelor. O scena cu un puternic impact vizual si psihologic este aceea in care Jamie se simte obligat sa o omoare pe una din victimele lui John, doar pentru a o scuti de alte chinuri inimaginabile.

Despre actori si regie ce se poate spune?

 Daniel Henshall face un rol memorabil, reusind sa interpreteze perfect un criminal in serie psihopat, nemilos, maestru al manipularilor, care este placut si sociabil doar pentru a-si ascunde adevaratele intentii. In 2011, Henshall a castigat Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film Marrakech, pentru rolul din Snowtown. Restul distributiei este formata predominant din actori debutanti; Lucas Pittaway se poate lauda cu primul rol din cariera, deoarece a jucat foarte bine acest personaj abuzat, lipsit de putere si vointa si impacat apoi cu acest destin tragic si sangeros. Louise Harris o interpreteaza pe mama lui Jamie, foarte convingator si trist de altfel, fiind unul dintre personajele umane din film, desi lipsite de puteri reale.

Scenariul, realizat de Shaun Grant, s-a bazat pe diferite carti, stenograme ale Curtii si interviuri in acea comunitate. Regizorul australian Justin Kurzel a declarat ca nu a vrut ca primul sau film sa fie incadrat intr-un anumit gen, ci sa prezinte pur si simplu relatia tata/fiu dintre John si Jamie si felul in care baiatul a fost atras de un criminal in serie. Cea mai oribila i s-a parut usurinta, banalitatea, cu care acesti oameni omorau, in decurs de cateva zile, in timp ce se uitau la TV sau mancau. Regizorul a adaugat ca ei au transformat in ceva normal fapte de o brutalitate extraordinara.

Ce spun criticii despre Snowtown?

Snowtown a castigat un Premiu FIPRESCI la Cannes Critics’ Week, in 2011, cat si cele mai importante Premii Australian Film Institute, pentru regie, actor, scenariu si montaj. Rottentomatoes.com ii ofera lui Snowtown un calificativ de 85% fresh bazat pe 62 de recenzii si cu un average rating de 7.5/10. Pe metacritic.com, Snowtown obtine un scor de 66%, bazat pe 13 recenzii de la critici. Roger Ebert marturiseste ca filmul, desi nu are structura clasica a unui crime thriller procedural, este deranjant si aproape insuportabil de dureros, fiind cel mai infricosator film despre un psihopat. Dupa parerea acestuia, nu il poti intelege pe John Bunting. Este pur si simplu un om malefic.

Verdictul KoolHunt.ro

Snowtown clar nu este un film pentru toata lumea. Daca puteti trece peste numeroasele scene extrem de violente si explicite, inevitabile insa, fiind vorba despre cel mai prolific criminal in serie australian, filmul ramane un studiu de caz al raului, al personalitatii dominante si al victimelor acesteia.

1 comentariu »

  • A treia zi de TIFF – doua lung-metraje lente dar intense | KoolHunt.ro - Filme, restaurante, cafenele, ceainarii, baruri din Bucuresti said:

    […] Snowtown (7.5/10) Jaime, un tanar de vreo 16 ani dintr-o suburbie saraca din Adelaide, Australia, este abuzat sexual si de un vecin si de fratele sau vitreg. Cand mama sa isi gaseste un nou partener in John, viata lui Jaime si a fratilor sai mai mici pare sa ia o turnura spre bine sub protectia noului tata. Dar sub fata seducatoare a lui John se ascunde un psihopat homofob care crede ca cea mai buna metoda de a proteja societatea in care traieste e sa-i elimine personal pe cei care ii considera dusmani. Filmul se bazeaza pe intamplari reale, si anume cea mai crunta serie de crime din istoria recenta a Australiei, numite ‘Crimele Butoi’ dupa ce majoritatea victimelor au fost gasite ascunse in butoaie de plastic intr-o hala parasita. […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*