Solitary Man – Michael Douglas, intotdeauna surprinzator
– atmosfera & entertainment: 9/10
– regie: 9/10
– actori: 8/10
– scenariu: 9/10
– montaj: 7/10
Nota IMDb: 6.6/10
Uneori sunt dispusa sa trec peste realizarea care poate lasa de dorit a unui film atunci cand respectivul este un film care spune ceva. Poate ca mesajul l-am mai auzit, poate ca nu este nimic nou, dar atunci cand filmul respectiv reuseste sa puna probleme si ne lasa sa ne gandim la el chiar si dupa incheiere, atunci cu siguranta il pot considera un film bun. Asa se intampla si in cazul Solitary Man. Un film deschis, un film care lasa loc la interpretari, un film care nu pune o singura problema. Solitary Man este un film complex, un film care pune intrebari si ne lasa sa cautam raspunsurile noastre. Un film departe de cliseu, dar departe si de ceea ce ar putea fi considerat realism. Un film dur, un film dulce, un film trist, un film amuzant, toate in acelasi timp.
Ben loves his family almost as much as he loves himself
La o prima vedere, scenariul Solitary Man pare a fi unul pe care l-am mai vazut: cel al oii ratacite pe cai intunecate ce realizeaza la final, poate in urma unui infarct, ca nu a apucat-o pe cai drepte si caindu-se incearca sa indrepte totul. Nu va lasati totusi inselati, mergeti sa vedeti filmul, Solitary Man este mult mai mult decat pare la o prima citire a subiectului…
Ben Kalmen (interpretat de Michael Douglas) este personajul principal al Solitary Man si este un barbat de 60 ani, aflat in mijlocul unei crize interioare provocate de imbatranire. Ben are probleme cu inima, semnalate de doctor, pe care le ignora de ceva vreme. Casatoria sa cu Nancy (interpretata de Susan Sarandon) a luat sfarsit. Si in plus cariera sa de vanzator de masini de succes a fost stricata de faptul ca a fost descoperit ca era implicat in afaceri ilegale. Ben insa iubeste viata si vrea sa profite de fiecare moment al acesteia, in felul sau. In consecinta, Ben se culca cu cat mai multe femei posibil si cu cat acestea sunt mai tinere cu atat mai bine. Are o relatie de lunga durata cu Jordan (interpretata de Mary-Louise Parker), o femeie bogata, al carei tata are relatiile necesare lui Ben pentru a porni o noua afacere auto. Relatia sa cu fiica sa Susan (interpretata de Jenna Fischer) atarna si ea doar de un fir de ata, intrucat Ben se imprumuta constant de bani de la aceasta si sotul ei, Gary, si intarzie in permanenta la intalnirile cu nepotul sau.
Filmul incepe in momentul in care Jordan il roaga pe Ben sa o escorteze pe fiica sa Allyson (interpretata de Imogen Potts), in varsta de 18 ani, intr-o vizita la Boston in campusul colegiului unde Alysson dorea sa fie admisa. Desi cei 2 nu par a se intelege deloc la inceput, farmecul lui Ben castiga, acesta reuseste sa o seduca pe Alysson si sa petreaca noaptea cu ea. De aici vor urma consecinte grave asupra vietii sale amoroase, asupra situatiei sale financiare si asupra relatiei sale cu fiica si nepotul sau. Va reusi Ben sa isi refaca viata? Ramane sa vedeti vizionand Solitary Man. Si credeti-ma ca ideea de cliseu este departe de film.
I was young once, honey. It doesn’t last.
Solitary Man este unul dintre cele mai complexe si mai frumoase filme americane pe care am avut placerea sa le vad in ultimul an. Este un film care contine intrebari si raspunsuri (pe care de obicei ni le dam singuri si variaza de la persoana la persoana) despre dragoste, casatorie, afaceri, cariera, viata in general si imbatranire. M-a impresionat faptul ca pentru fiecare explicatie sau sfat cliseu care i se ofera, Ben are o proprie opinie, un alt punct de vedere. Nici unul dintre punctele de vedere nu castiga pe ecran, fiecare spectator poate alege una dintre cele doua puncte de vedere dupa propriile sale judecati si valori. Niciodata cand Ben este combatut nu ni se ofera un punct de vedere slab argumentat, dar nici Ben nu se lasa mai prejos. Ajungem sa vedem in Solitary Man ambele puncte de vedere, vedem nuantele de gri ale vietii si observam din nou ca nu exista alb si negru in realitate, nu exista oameni buni si rai.
M-a impresionat foarte mult scena in care Ben discuta cu vechiul sau prieten Jimmy Merino (interpretat de Danny DeVito) si in care Ben ii spune acestuia ca nu doar el este singur, pentru ca in realitate toti suntem singuri in momentele de varf sau cumpana. Toti sunt alaturi de tine, ai multi prieteni in momentele in care atat tu, cat si acestia va aflati in momentele de mijloc are vietii, va invartiti in jurul aceluiasi nivel. Dar in opinia lui Ben in momentele de succes sau de esec total nimeni nu poate fi alaturi de tine. Opinia lui Ben pare a fi definitiva si nu putem sa nu fim de acord cu el. Si totusi prietenul lui Jimmy ii spune atunci ca in momentul in care Ben fusese pe coperta revistelor de afaceri si se bucura de un succes nebun, dar si in momentele in care a fost arestat, el a fost alaturi de el. Care punct de vedere alegem sa il luam in considerare depinde de noi. Depinde de noi ce nuanta de gri alegem intre albul si negrul prezentate credibil in Solitary Man.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Michael Douglas este in forma maxima si joaca foarte bine. Imi este totusi greu sa spun ca joaca nemaipomenit intrucat in toate filmele sale de la un punct incolo Michael joaca la fel. Totusi, este acelasi actor fermecator, care ma impresioneaza prin filmele sale inca din copilarie si care sper sa mai poata juca multi ani de acum incolo in ciuda bolii cu care se lupta acum (multa sanatate, Michael!). Din pacate este acelasi Michael din esecul, in opinia mea, Wall Street 2: Money Never Sleeps si joaca alaturi de aceeasi la fel de fermecatoare Susan Sarandon. Amandoi isi fac datoria la fel de bine si in Solitary Man si in Wall Street 2: Money Never Sleeps si, cu toate acestea, aici, in Solitary Man, au si ceva de spus.
Danny DeVito mi s-a parut o alegere foarte inspirata in rolul prietenului din tinerete, Jimmy Merino si pot spune ca a reusit sa ma impresioneze cu cele doar cateva replici pe care le interpreteaza. M-a distrat mult sa o vad pe Mary-Louise Parker atat de serioasa dupa rolul pe care l-am vazut acum cateva zile in filmul Red cu Bruce Willis. Dar Parker joaca foarte ok, fara a iesi in evidenta. Iar Jesse Eisenberg, pe care il vom vedea curand in The Social Network si pe care am avut placerea sa il vedem in Adventureland de curand este foarte reusit si chiar m-a convins ca va face o treaba foarte buna si in rolul fondatorului Facebook. Cu siguranta un tanar ce merita urmarit.
Regizor si scenarist pentru acest film este talentatul si controversatul Brian Koppelman, cel care a scris si interesantele The Girlfriend Experience si Ocean’s Thirteen. Cu siguranta un scenarist complex, ale carui scenarii sper sa le urmaresc si in continuare pe marile ecrane.
Ce spun criticii despre Solitary Man?
Pe RottenTomatoes.com tomatometer-ul arata 81% fresh pentru Solitary Man. Pe MetaCritic.com Solitary Man a obtinut un metascore de 69/100.
Peter Travers in Rolling Stone elogiaza performanta actoriceasca a lui Michael Douglas in Solitary Man si afirma ca acesta este printre cele mai bune roluri pe care le-a prins Douglas in ultimii ani. Lisa Schwarzbaum in Entertainment Weekly apreciaza deosebit de mult scenariul si regia lui Koppelman pentru Solitary Man si afirma ca acesta reuseste minunat sa ne creeze senzatia ca vom vedea o drama-cliseu si sa ne ofere in loc o drama realista, onesta, despre afectiune si dilemele interioare ale vietii apropiate de final.
Verdictul KoolHunt.ro
Solitary Man este un must-see. Nu este un film usor, de duminica, dar nici nu as zice ca este un film greu. Cu siguranta este un film care va va lasa reflectand si va va deconecta, va va ajuta sa priviti viata prin alte lentile. In opinia mea, nu merita sa ratati acest film original, complex, bine jucat si, mai ales, probabil unul dintre cele mai reusite ale lui Michael Douglas din ultimii ani. Chiar sunt curioasa sa citesc opiniile voastre despre Solitary Man, intrucat sunt convinsa ca nu voi gasi 2 la fel.
Si eu cred ca Michael Douglas face un rol de zile mari in “Solitary Man”.
Mi-a placut ideea filmului, care depaseste cliseele genului, aici Ben nu este un ratat, are o revelatie si la sfarsit ajunge un om de succes si in armonie cu sine insusi si ceilalti; are loc o inversare, “singurul dealer de masini cinstit” devine un tip egoist, mincinos, desfranat care reuseste cu succes sa-si indeparteze toate persoanele importante din viata lui, toate ocaziile de a se salva/reabilita cu o frenezie masochista.
Imi place ca in spirala asta descendenta, reuseste sa-si pastreze calmul (aparent) si simtul umorului, chiar si in situatiile cele mai disperate. In amoralismul lui, Ben o intelege chiar si pe fiica amantei lui, “vinovata” pentru toata situatia lui.
Finalul mi-a placut cel mai mult, chiar si in clipa in care i se arata o luminita, exista toate premizele ca el sa dea cu piciorul si la ocazia asta. Arunca o privire dupa o tipa care trece pe langa el si se ridica de pe banca, tragand aer in piept cu sete…In clipa aia, mi-am dorit ca el sa intoarca spatele sotiei si sa plece. Ar fi fost superb, in perfecta concordanta cu firea lui si comportamentul de pana atunci.
Si o ultima chestie, eu nu cred ca filmul are vreo morala, e complex, ca si viata si “are multe aspecte” ;)
imi place blogul tau
care e pagina de facebook a siteului ?
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments