Home » Filme

Star Wars: Episode I – The Phantom Menace 3D – Lucas, INCA o data ne-ai luat banii

12 February 2012 scris de 4 comentarii

[Titlu in limba romana: Star Wars Episodul I – Amenintarea fantomei]

CoolRank: 7.5/10

– atmosfera & entertainment: 8/10

– regie: 7/10

– actori: 6.5/10

– scenariu: 7.5/10

– montaj: 7.5/10

Nota IMDb: 6.4/10

Regie: George Lucas An: 2012
Actori: Ewan McGregor, Liam Neeson, Natalie Portman Genul: aventura, fantasy

 

Atentie, se inchid usile. Nu, asta era la alt film. Va rugam sa folositi ochelarii 3D. Aasta era. De mai bine de un an am asteptat revenirea lui George Lucas pe marile ecrane. Nu ma asteptatm la Red Tails, ci la o revenire cu seria Star Wars, caci era anuntata intoarcerea in 3D a celor sase episoade ce au facut istorie. Luate cronologic, seria incepe cu Episode I – The Phantom Menace. Este destul de greu sa vorbesc despre primul episod ca si cum nimeni nu l-a vazut. Cu toate acestea am vazut in sala lume care a venit la Star Wars pentru prima data. Voi fi cat de obiectiv pot si mi se permite din partea fanului interior.

A long time ago in a galaxy far, far away

Au trecut 16 ani (ma refer la 1999) de la Return of the Jedi si George Lucas se pregateste pentru noua trilogie, cea care va explica de ce Vader este de partea intunecata si l-a “omorat” pe Anakin Skywalker. Episodul I incepe cu blocada planetei Naboo de catre Federatia Comerciala. Pentru a negocia blocada, doi Jedi sunt trimisi sub acoperire ca ambasadori ai Senatului de pe Coruscant, planeta capitala a galaxiei. Negocierile esueaza, iar faza a doua a blocadei incepe – invazia planetei Naboo si obligarea reginei sa semneze un tratat prin care cele intamplate sunt declarate legale.

Cu ajutorul celor doi Jedi, Qui-Gon Jin (Liam Neeson) si padawan-ul sau Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) si un membru nou al grupului, Jar Jar, reusesc sa o salveze pe regina Amidala (Natalie Portman) prin fuga pe o planeta indepartata numita Tatooine. Aici sunt nevoiti sa aterizeze din cauza daunelor navei. Datorita unui copil cu “puteri speciale” reusesc sa castige cursa de care spatiale. Imaginati-va un car tras de doua motoare de Boeing in loc de cai. Intorsi pe Coruscant, Qui-Gon prezinta consiliului Jedi ideea ca acest baiat, Anakin Skywalker, este alesul in aducerea echilibrului in Forta.

La ei, ca la noi, Senatul nu o poate ajuta in momentul de fata pe regina, iar aceasta hotareste sa se intoarca pe planeta ei natala si sa se alieze cu Gunganii, specia umanoida ce traieste sub apa, din care face parte si Jar Jar Binks. Armata de roboti este distrusa datorita lui Anakin, dar o victorie nu vine niciodata fara o pierdere. Qui-Gon este rapus intr-o lupta cu sith-ul Darth Maul.

Forta fie cu noi, caci cu Lucas nu mai e

Vazand filmul din nou, mi-am amintit de ce nu imi place. Obisnuit cu glumele lui Harrison Ford si sarcasmul lui Chewbacca nu am putut sa imi imaginez ca George Lucas va pune glume precum “Auzi sunetul acela….?” sau un Jar Jar care calca intr-o balega. Ideea de a face ceva placut pentru copii este prea mult pentru un episod de Star Wars si nu Transformers sau vreun film Disney. Trecerea la digital a fost pentru Lucas descoperirea unei jucarii noi. Daca in ’77 fiecare nava, fiecare extraterestru, era facut manual, acum a intrecut masura cu CGI-ul. Singurul lasat papusa a fost Yoda si acum vorbesc de varianta din 1999, caci dupa lansarea Blu-ray-urilor cu filmele restaurate, Yoda a fost schimbat in model digital pe care il vedeam abia in 2002 in Attack of the Clones. Minusuri la acest episod sunt o gramada, dar cel mai mare este dialogul. Este atat de prost scris ca iti da senzatia ca este citit de niste pusti la repetitii, nici macar la premiera piesei. Daca v-a placut Chewbacca si restul personajelor de alta natura din Triologia IV-V-VI, il veti uri pe Jar Jar Binks caci nu se compara cu niciuna. Este obositor si prea mult pe ecran.

3D. Da, George Lucas a facut-o si pe asta. Dupa o relansare pe Blu-ray a celor sase filme, ce se mai putea face? 3D-ul nu face foarte mare diferenta dintre cele doua variante. Nu va asteptati la un Avatar in materie de 3D, pentru ca nu va fi. Episodul I a fost gandit la inceput pentru 2D, chiar daca Lucas s-a gandit de la inceput sa filmeze focusat pe planul intai si background-ul sa aibe acel blur din cauza distantei. Adancimea produsa de 3D arata bine, nu iese in evidenta si, in timpul cursei de care, pica foarte bine. Lupta finala nu este impresionanta in aceasta varianta pentru ca nu a fost gandita sa iasa vreo lama de lumina prin ecran sau vreun membru al protagonistilor. Verdictul la 3D: Nu e Avatar, dar tot este mai bun decat orice alt film facut 3D, doar ca la un moment dat se sparge un geam si avem senzatia ca pica sticla pe noi.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Dupa cateva minute bune in film poti sa observi cum Lucas s-a concentrat mai mult pe efectele speciale si nu a mai dat indicatii actorilor. Lipsa de emotie din multe cadre este deja prea mult, plus ca jumatate din personaje sunt CGI. Pe langa Jar Jar, Watto, Sebulba si multi robotei, avem parte si de cativa actori cu potential. Liam Neeson il interpreteaza pe maestrul Jedi, Qui-Gon Jinn. Daca e sa-i luam personajul, adica o persoana ce nu trebuie sa se lase prada sentimentelor, Liam Neeson este bun, dar pentru o poveste, lasa de dorit. Inainte de Star Wars l-am vazut in Schindler’s List, iar anul acesta avem trei filme cu el: The Grey, Battleship si The Dark Knight Rises. Harnic.

Obi-Wan Kenobi este jucat de Ewan McGregor, caruia, fiind un padawan, ii mai scapa cate o emotie. E de bine. Daca va place, il puteti vedea acum pe ecrane in Haywire. De partea feminina o avem pe castigatoarea Oscarului de anul trecut pentru cea mai buna actrita intr-un rol principal, si anume Natalie Portman. In 1999 ne-a lasat rece, dar ne-a aratat de ce e in stare mai tarziu. Ultimul pe lista este micutul Jake Lloyd, de la care nu am avut asteptari in ’99, fiind un copil de doar 8 ani. Macar a avut sansa sa il joace pe Anakin Skywalker. Pentru cei curiosi, avem cateva secvente in care apare si Keira Knightley, dar abia daca o recunoastem sub machiaj si in costumul de regina.

Ce spun criticii despre Star Wars: Episode I – The Phantom Menace 3D?

Cu foarte putine schimbari fata de 1999, criticii nu prea si-au facut simtita prezenta prin salile de cinema. Prea mult Jar Jar. Metacritic-ul ii ofera lui Star Wars: Episode I – The Phantom Menace 3D numai 51 de puncte, bazate pe cele 36 de recenzii. 3D-ul nu a impresionat mai pe nimeni de la Metacritic. Criticii de la Rotten Tomatoes sunt suparati pe George Lucas si arunca in acesta cu rosii. 57% din ele l-au lovit pe Star Wars: Episode I – The Phantom Menace 3D.Star Wars: Episode 1 – The Phantom Menace got dismissive reviews in 1999, and it deserves the same today” – John Anderson de la Newsday, unul din criticii care au vizionat si varianta 3D. Deci nu sunt singurul.

Verdictul KoolHunt.ro

Recomand vizionarea doar celor pentru care Star Wars reprezinta mai mult decat o serie SF, inceputa demult si terminata acum 7 ani. Daca nu pentru efecte si 3D, recomand calduros Episodul I si urmatoarele pentru sentimentul acela placut de a revedea Star Wars pe marele ecran.

4 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*