The Adventures of Tintin – un mix cu de toate
[Titlu in limba romana: Aventurile lui Tintin: Secretul Licornului]
CoolRank: 8/10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 8.5/10
– actori/voci: 7.5/10
– scenariu: 7/10
– montaj: 8.5/10
Nota IMDb: 7.9/10
Regie: Steven Spielberg | An: 2011 |
Actori: Jamie Bell, Andy Serkis, Daniel Craig | Genul: animatie, aventura |
Cine-o fi Tintin asta? Are legatura cu Rin Tin Tin? In timp ce ma framantam sa-mi aduc aminte am vazut posterul si s-a aprins beculetul… Tintin e roscovanul acela cu breton ca a lui Mary (stiti voi care, cea cu vino-ncoa-ul) care rezolva fel de fel de cazuri misterioase in comics-urile lui Hergé, creatorul lui. Chiar daca artistul belgian Georges Rémi (Hergé) a fost foarte prolific si a publicat 24 de carti cu aventurile tanarului reporter si a credinciosului fox terrier Snowy, la noi prea putini au auzit sau isi aduc aminte de ei – poate din cauza regimului comunist mai prohibitiv, sau cine stie?
Noroc tot cu americanii astia, dom’le, care stiu ei sa reinvie povesti vechi si sa te faca sa uiti ca le stiai odata. Ce-i drept, la capitolul prezentare sunt neintrecuti. Animatia de fata este inspirata din 2 dintre aventurile lui Tintin publicate in 1943 (The Secret of the Unicorn) si 1944 (Red Rackham’s Treasure) in care aventura se dezlantuie dupa ce Tintin cumpara de la un targ de vechituri macheta unei corabii care ascunde un secret. Desigur, acest secret este vanat si de personaje malefice dispuse sa ucida pentru a-l afla.
It isn’t just the ship… he wants vengeance…
… isi da seama, intr-un tarziu, capitanul Archibald Haddock (Andy Serkis), ultimul descendent al lui Sir Francis, un neinfricat corsar care a pastrat secret locul in care s-a scufundat vasul lui – Licornul – care avea la bord o incarcatura speciala in momentul disparitiei sale intre valuri. A avut insa grija sa lase cateva indicii pe care numai un adevarat Haddock le poate descoperi. O chestiune de care este constient si Ivanovich Sakharine (Daniel Craig) care stie mult mai multe despre dedesubturile acestei povesti incalcite si care, la randul lui, are un motiv bine intemeiat pentru care vrea sa afle secretul Licornului si sa se razbune pe aiuritul si mai mereu turmentatul capitan Haddock. Tintin (Jamie Bell) si Snowy sunt pe post de catalizator in rafuiala celor doi, dar se aliaza cu ghinionistul familiei Haddock caruia ii trebuie doar un bobarnac de incredere din partea unui prieten pentru a-si redescoperi curajul ereditar inecat pana acum in whiskey.
The keys, Snowy… not the sandwich… the keys!!!
Evident, The Adventures of Tintin este o animatie plina de aventuri, umor suficient, mister, situatii imposibile cu rezolvari la fel de neasteptate asa cum poti gasi doar in lumea animata. Eu nu am putut decat sa ma bucur de cele 107 minute de actiune 3D, dar piciul din stanga mea care nu avea mai mult de 5 ani s-a plictisit ingrozitor desi mama ii citea toata conversatia personajelor.
Povestea merge destul de logic, dar dialogul mi s-a parut cam simplut, poate tocmai pentru a fi usor de urmarit de tinerii spectatori, dar ii va nemultumi pe cei mai pretentiosi. Filmul, ca sa recunoastem, are un public tinta destul de vast, fiind catalogat si ca apartinand genurilor animatie, actiune, aventura, mister, poveste de familie, iar in aceste conditii este chiar greu sa faci pe toata lumea fericita.
Inutila mi s-a parut povestea cleptomanului care aduce putin chiar cu regizorul – chiar sunt curioasa ce credeti despre asta si daca mi s-a parut doar mie evidenta asemanarea. Rolul hotului de portofele este acela de a uni intr-o oarecare masura personajele si a-i introduce in scena si pe impiedicatii Thompson si Thomson, agenti ai Interpolului, dar nu face decat sa incarce foarte mult firul naratiunii si sa te distraga de la actiunea principala. Sau poate chiar asta o fi fost scopul?
Efectele speciale chiar sunt… speciale si cred ca senzatia se poate pastra chiar daca nu vedeti varianta 3D la IMAX. Se vede profesionalismul si investitia substantiala in crearea tuturor scenelor de actiune care combinate cu sunetul surround iti cresc adrenalina desi nu faci altceva decat sa stai intr-un fotoliu.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Steven Spielberg – oare mai are nevoie de vreo prezentare? Numele binecunoscutului regizor apare alaturi de Peter Jackson – un alt “mare” pe care il stie o lume intreaga de cand cu Lord of the Rings si care desi nu a contribuit la regie si-a adus aportul la realizarea efectelor de care spuneam mai devreme. Vocea lui Tintin este cea a lui Jamie Bell pe care poate il stiti din Billy Elliot sau King Kong (varianta din 2005). Lui Ivanovich Sakharine ii da viata Daniel Craig, ultimul James Bond, iar timbrul vocii capitanului Haddock poate il veti recunoaste, poate nu, ii apartine lui Andy Serkis. Cum adica cine? Gollum!
Ce spun criticii despre The Adventures of Tintin?
Majoritatea sunt incantati, scorul de pe tomatometer-ul de pe RottenTomatoes.com fiind chiar mare si considerand The Adventures of Tintin fresh in proportie de 83%, in timp ce MetaCritic.com ii acorda lui The Adventures of Tintin un punctaj de 86/100. Cei care nu sunt atat de incantati si-au motivat dezamagirea prin argumentul ca scenariul nu prea respecta povestea initiala scrisa de Hergé sau ca a fost cam prea violent sau pur si simplu se asteptau la mai mult din partea lui Spielberg (oare ce?).
Verdictul KoolHunt.ro
Mi-a placut, am avut o stare pozitiva in sala, dar cand am iesit aproape ca am uitat tot – nu am ramas cu nimic mai mult decat cu lectia ca esecul e ca un zid prin care trebuie sa treci cu orice mijloace, foarte sugestiv ilustrata in film :) . Cu alte cuvinte e un film usurel, de vizionat intr-o zi friguroasa cand vrei sa te binedispui fara a face cine stie ce efort.
Macar aici nu ma supara ca isi planteaza “sequel”-ul :-) si era si de asteptat…
Ideal de vazut la Imax, recomand :-D
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.