The Croods – The Flinstones meet Avatar
[Titlu in limba romana: Croods]
KoolRank: 8/10
– atmosfera & entertainment: 8.5/10
– regie: 8/10
– actori/voci: 8/10
– scenariu: 7.5/10
– montaj: 8.5/10
Nota IMDb: 7.3/10
Regie: Chris Sanders, Kirk De Micco | An: 2013 |
Actori: Nicolas Cage, Emma Stone, Ryan Reynolds | Genul: comedie, animatie |
Studiourile DreamWorks n-au investit foarte mult in promovarea acestei animatii, dar ei nu prea fac asta de obicei si, cu toate acestea, ne-au oferit niste filme animate de exceptie in ultimii ani (How To Train Your Dragon, Shrek, Kung Fu Panda, etc.). Trailerul anunta un film foarte simpatic, dar asteptarile erau oarecum medii, nu parea sa fie animatia anului. Subiectul este, asa cum am sugerat in titlu, un mix intre povestea clasica a oamenilor cavernelor, cu tot ce stim ca faceau ei – vanau, pictau peretii pesterilor, pe scurt incercau sa asigure supravietuirea speciei (mai mult instinctiv decat constient) – si descoperirea unei lumi noi si fascinante.
Hopefully nothing big knows we’re here! (Grug)
Totul in animatia The Croods se reduce la familie. Membrii sunt tipici pentru o familie americana: tata, mama, trei copii si bunica (mama mamei) si se confrunta cam cu acelasi gen de probleme zilnice pe care le intalnim si azi, chiar daca acesti Crood traiesc in perioada preistorica. Bine, lasand la o parte faptul ca ei nu puteau iesi din casa-pestera fara sa nu fie urmariti de oarece lighioane care sa-i vaneze pentru masa de pranz.
Totul decurgea normal, tatal Grug (Nicolas Cage) isi proteja familia cum stia mai bine… le asigura mancare, ii inchidea pe toti in pestera la lasarea intunericului, iar povestile de “noapte buna” aveau toate acelasi tipar si aceeasi morala: daca nu respecti regulile, mori.
Toti se conformeaza, mai putin fiica cea mare, Eep (Emma Stone), rebela familiei pe care o framanta intrebari existentiale de gen “care-i rolul nostru?” si vrea cu tot dinadinsul sa exploreze si sa descopere mai mult decat ii ofera cele cateva ore de lumina zilnice. Si poc! Universul conspira pentru a-i indeplini dorinta si i-l scoate in cale pe Guy (Ryan Reynolds), un tanar deja super evoluat, fara frunte tesita si care descoperise… focul!
Come with me to a place where things are better. (Guy)
In urma unui mic cutremr care le distruge pestera, familia Crood trebuie sa isi gaseasca alt loc in care sa-si continue existenta. Evident ca pentru Grug este un eveniment aproape egal cu sfarsitul lumii, la cat de bine este el ancorat in rutina lui, dar pentru Eep este implinirea celei mai arzatoare dorinte. Si uite asa, cei 7 omuleti (li se alatura si Guy, mai mult fortat) incep o lunga si aventuroasa calatorie prin taramuri necunoscute si pline de pericole ce le va testa maxim limitele acestor oameni ai grotelor care trebuie sa faca un pas urias si sa isi depaseasca statutul daca vor sa supravietuiasca.
Povestea se incadreaza in cele clasice, nu prea e nimic iesit din tipare in aceasta cautare a unui loc mai bun. Cu toate acestea, comicul de situatie este mai mult decat reusit, poantele fiind prezente la tot pasul, iar efectele speciale si 3D-ul creeaza niste imagini spectaculoase. Morala e si ea mai mult decat evidenta, noi toti trebuie sa ne adaptam la schimbari, sa incercam sa le depasim si mai ales sa ne invingem temerile de a incerca lucruri noi. Una peste alta, o animatie frumoasa, vie, colorata, dar fara prea multa substanta.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Regizori si scenaristi au fost Chris Sanders, care a acumulat experienta intr-ale animatiei lucrand la Lion King, Lilo & Stich, How To Train Your Dragon, si Kirk De Micco, care si-a adus contributia la mai putin cunoscutele Space Chimps sau Quest for Camelot. Nicolas Cage, in rolul tatalui neandertalian… mm… cam ciudata combinatia. Vocea lui parca nu prea s-a potrivit personajului, in schimb cea a Emmei Stone, putin guturala, a fost exact ceea ce trebuia pentru zapacita de Eep. Ryan Reynolds si-a imprumutat calitatile vocale lui Guy si s-a descurcat bine, fara a fi memorabil, insa.
Ce spun criticii despre The Croods?
Pe rottentomatoes.com avem un punctaj de prospetime de 62% pentru The Croods din (deocamdata) doar 68 de recenzii si asta doar pentru ca abia in acest weekend se lanseaza si “la ei” filmul. Pe metacritic.avem doar 22 de pareri in acest moment, din care 11 pozitive, 2 negative, ceilalti fiind nehotarati, asa ca The Croods primeste 57 puncte din 100. Tom Russo de la Boston Globe crede ca The Croods ar fi putut fi o animatie care sa atinga mai mult coarda emotionala, daca ar fi reusit sa scape de clisee. Pe de alta parte, mai optimist, Peter Hartlaub de la San Francisco Chronicle considera ca este o animatie chiar evoluata, avand in vedere ca o fetita se scobeste in nas pe posterul filmului.
Verdictul KoolHunt.ro
Marea calitate a lui The Croods este ca te face sa razi aproape continuu. E genul de umor usurel, fara prea multe dedesubturi si care poate fi usor de descifrat de toti spectatorii, indiferent de varsta. Cu alte cuvinte, o animatie foarte amuzanta de care se va bucura toata familia pentru o ora si jumatate, dupa care se vor intoarce linistiti la preocuparile lor fara sa se mai gandeasca vreo clipa la simpaticii neandertalieni care au ajuns… ei bine… stim cu totii unde.
[…] The Croods – poate cel mai bun film produs de studiourile DreamWorks, cel putin din punct de vedere vizual, […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.