The Expendables – cromozomul Y in cautarea gloriei de altadata
– atmosfera & entertainment: 6.5/10
– regie: 6/10
– actori: 5/10
– scenariu: 4.5/10
– montaj: 6.5/10
Nota IMDb: 8.7/10
The Expendables se plasase demult in topul trailer-elor care mi-au trezit curiozitatea. Din pacate, asa cum este cazul de regula, filmul in sine nu a stiut sa-mi rezolve apetitul, nu la inaltimea asteptarilor. Totusi, premisa bizara, vizibila cu ochiul liber pe poster, nu s-a dezis, iar ghiveciul de testosteron cu provenienta (putin spus) disparata m-a tinut intr-o perpetua deruta. Cu alte cuvinte, nu m-am putut scutura de anticipatia care-mi zumzaia in creier pe tot parcursul vizionarii – ce alt razboinic bidimensional a raspuns chemarii regizorului Sylvester Stallone, ce bazaconie vor scoate pe gura personajele in continuare, si cate pachete de musculatura pompata cu steroizi mai incap in cadru?
Nostalgia eroismului de duzina
M-am instalat in sala de cinema cu pofta inscrisa intr-un zambet tamp pe fata, si am primit la schimb un produs la fel de tamp. Adica exact trailer-ul, extins, ce-i drept, intr-un lung-metraj. Povestea unei echipe de mercenari angajati de CIA pentru a detrona un conducator de republica bananiera nu e deloc noua sub soare. La fel de sablonarda e si coloratura asa-zisa dramatica, tratata ultra-superficial, care insista sa dezgroape sentimente autentice din spatele tatuajelor cu cap de mort. Totusi, in treacat fie spus,unghiul pasiunii feminine care-i topeste combatantului de cariera ghetarul dintre coaste nu e exploatat – mai degraba serveste drept pretext.
Pe scurt, Barney (interpretat de Sylvester Stallone) si oamenii lui, experti in mano-a-mano, cutitari sau puscasi de elita, descind in teritoriul ocupat cu forta de generalul Garza si-i rad o mama de bataie, de dragul unei frumoase mexicane care l-a sensibilizat pe mercenarul-sef. De la un scenariu scris si regizat de Stallone nici ca te poti astepta la profunzimi sau fineturi. Pe de alta parte, daca intelectualiceste, filmul nici nu pretinde-a fi o revelatie, retardul mental se prezinta ca un hibrid experimental unic in peisajul cinematografic de azi, un crossover la scara grosolana care clar e de laudat, macar ca initiativa.
BROmance-ul e in floare
Ca realizare, The Expendables lasa de dorit, daca speri la mai mult decat dialog teapan si joc actoricesc mediocru, fara pretentii. Dar, in mod surprinzator, Stallone nu deapana doar un sirag de dude si batai, reincalzite din tolba de-amintiri ale lui Rambo. El se straduieste, nu fara o marja de succes, sa inchege o galaxie de stele, fiecare obisnuita cu pozitia centrala si monopol pe prim-planuri. Si nu e o sarcina usoara: daca simti cat se chinuie Barney sa-l excluda pe rebelul Gunner din unitate, nu e meritul actorului (Stallone e plastic ca betonul armat), ci al tensiunii care se acumuleaza inevitabil intre personalitati puternice.
De altfel, femeia din sala are de ales intre a atipi, satula de harababura si greutatea atator fudulii masculine, sau a tremura de placere in bataia focului lor. Oricum, ea, prezenta feminina, nu conteaza deloc pe radarul lui Stallone, oricat ar manevra el camera ca sa mimeze patima inflacarata in ochii lui Barney. Doar Christmas (interpretat de Jason Statham) se bucura de-o oarecare libertate de miscare pe teren amoros, insa pret de o clipita, cat sa scoata porumbelul pe gura: “I’m not perfect, but you should’ve waited. I was worth it.” Mai departe, patetismul incornoratului pica la tanc in conversatie, ca sa intareasca legatura imbatabila dintre Christmas si Barney. De la A la Z, filmul este o ridicare in slavi a masculilor uniti pe veci de lupta cot la cot, si perfect constienti ca femeile trec, fratia ramane.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Eroi de sacrificiu – traducere excelenta a titlului, merita observat – iti ofera perspectiva unui festin de actiune pura, din care se infrupta nu mai putin de noua capcauni. Diferentele intre actorii angajati cu acte-n regula in boom, vroom si bang-bang sunt subtile. Cativa (cu Dolph Lundgren in frunte) sunt proscrisii Hollywood-ului care se invart in zona filmelor xeroxate dupa tipar si sortite lansarii direct-pe-DVD. Altii, ca Jet Li si Jason Statham, frecventeaza blockbuster-ele de actiune, care se vor emancipate si de factura superioara. Restul (Bruce Willis, Mickey Rourke) au evoluat in mai multe genuri si s-au dovedit mai mult decat capabili sa vaneze Oscarul.
Cu The Expendables nu se va scrie istorie in analele Academiei, insa niciunul dintre cei implicati nu a plecat la drum cu asemenea iluzii, si nu merita judecat dupa asemenea standarde. Este un film facut la mica intelegere, ca o aventura comemorativa, o criza a varstei mijlocii rezolvata-ntre prieteni vechi, si soldata cu niste sclipiri iscusite. Desi ochiul deja format nu va incredinta memoriei mare lucru, scenele de batai, chiar si asa clasice, sunt foarte bine filmate si montate pe tir rapid.
Dar cu adevarat bulversante sunt glumitele “din casa”, intepaturile dintre camarazii de arme, si, mai mult, de industrie – cand Mr Church (interpretat de Bruce Willis) il intreaba pe Barney care- i treaba cu Trench (interpretat de Arnold Schwarzenegger), raspunsul vine scurt: “He wants to be president”. E imposibil sa nu mustacesti la gandul aspiratiilor guvernatorului Arnold, care si-a lasat Terminator-ul la vatra, ca sa intre in politica. Din pacate, insa, aceasta pata de umor insolita a scenariului apare sporadic, ca atare dialogul, peticit laolalta de Stallone si David Callaham, fluctueaza intre minusuri si plusuri.
Ce spun criticii despre The Expendables?
Critica americana lauda alegerea distributiei, care se achita pasabil de construirea unor personalitati disctinctive, iar Sheri Linden de la The Hollywood Reporter mai observa ca “Americanii sunt si eroi si villani in The Expendables, care evita sforaria politica si imbratiseaza forta bruta pe post de razbunare justa”. La fel, Nick Pinkerton de la The Village Voice conclude ca “Acest gen de actiune este atemporala ca centrul primitiv al creierului – si chiar daca The Expendables nu este nicidecum un clasic, pret de 20 de minute a explodat intr-un mare fel”.
The Expendables a adunat 34 de pareri pe RottenTomatoes.com, dintre care 47% pozitive, ca si un scor de 39/100 pe MetaCritic.com. Criticile negative, destule deci cat sa influenteze profitul de la box-office, deplang lipsa unui fir narativ real. Totusi, ansamblul de actori va exercita o atractie majora, dupa cum admite Peter Debruge, de la Variety.com: “Desi executia confuza nu se ridica la nivelul actorilor cooptati, productia distribuita de Lionsgate in The Expendables este indeajuns de zgomotoasa si exploziva incat sa faca foarte probabila realizarea unor sequel-uri”.
Verdictul KoolHunt.ro
Cu greu ramai blazat pus fata-n fata cu eroii intinsi pe sarma aici: chiar si cinefil de gen feminin sa fii, tot reactionezi ca lovit in moalele capului cand intra-n scena de-alde Stallone, Schwarzenegger sau Lundgren. Dar toti deodata, intr-o singura pelicula?! Nici pentru o clipa n-am luat in calcul sa trec cu vederea asa o parada delicioasa a muschilor care s-au flexat uleios si-amenintator prin filmele de categorie B ale copilariei mele. Si, sincera sa fiu, avand in vedere ca riscul asumat de Stallone ar fi putut deraia intr-o naclaiala insuportabila de orgolii masculine, The Expendables cade categoric in rubrica “se putea si mai rau”.
Eu am descarcat de pe http://www.deemtrack.com !!nota 10 film cu subtitrare romana!!
Vazut, bifat, uitat.
[…] un film de actiune oarecare. Deci nu neaparat unul prost (cum as fi spus daca am fi vorbit despre The Expendables sau de Red). Functioneaza pana la final si reuseste sa tina in priza si sa ofere satisfactii […]
[…] Expendables 2 (31 august) – Continuarea popularului The Expendables de-acum doi ani se anunta a fi si mai plin de musculosi din vechea garda. Originalilor Stallone, […]
[…] eroii pe care doream sa-i vad in filmele de actiune cand eram doar un copil si visam la un posibil Expendables. Acum, dupa cateva generatii si progrese cinematografice este timpul ca batranii sa iasa de pe […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro
Tags
Most Commented
Recent Comments