The Secret Life of Walter Mitty – Un indie cu buget mare
[Titlu in limba romana: Viata Secreta a lui Walter Mitty]
KoolRank: 7/10
– atmosfera & entertainment: 8/10
– regie: 7.5/10
– actori: 7.5/10
– scenariu: 6.5/10
– montaj: 7/10
Nota IMDb: 7.7/10
Regie: Ben Stiller | An: 2013 |
Actori: Ben Stiller, Sean Penn, Kristen Wiig | Genul: drama, comedie |
Muzica indie folk inspirationala pe fundal? Check. Cadre atipice si scurte care pun evidenta obiecte si detalii? Check.
O adunatura de personaje ciudate dar “placubile”? Check. Un schimb de replici ciudatel dar amuzant? Check. Doamnelor si domnilor, verdictul e clar: avem in fata noastra un trailer pentru un film indie. Dar stati, ce-i asta? Efecte speciale CGI scumpe? Se pare ca nu e doar un veridic indie ci unul finantat si creat in sistem de studio. Care e rezultatul? Este The Secret Life of Walter Mitty acel feel-good movie, original si profund pe care ni-l promite trailerul? Nu… dar e un film dragut.
Life is about courage and going into the unknown.
Walter Mitty (interpretat de Ben Stiller) este un barbat cat se poate de obisnuit. Are o slujba bine platita, are grija de mama sa, are o sora mai zvapaiata. Este cam timid. Traieste singur. Are un cont pe o platforma de socializare online. Este putin indragostit de o colega de la serviciu. Zilnic isi noteaza si calculeaza cheltuielile. Walter Mitty este un barbat obisnuit. Iar pentru a-si face viata sa-i para mai putin obisnuita, Walter are tendinta de a visa cu ochi deschisi tot felul de aventuri extraordinare sau remarci inteligente al caror protagonist este chiar el.
El lucreaza la revista “Life” unde proceseaza si developeaza pozele facute pe film. Intr-o zi conducerea este preluata de o alta firma care decide ca urmatorul sa fie ultimul numar imprimat pe hartie inainte ca revista sa treaca complet in format online. In aceeasi zi Walter primeste cea mai recenta rola de film de la fotograful star al revistei, un aventurier care prinde clipe ale vietii pe pelicula in unele dintre cele mai izolate si periculoase zona ale Terrei. Acesta insista ca fotografia de pe pozitia 25 din rola de film sa apara pe coperta ultimei editii “Life Magazine”. Problema e ca pozitia 25 nu e de gasit.
Pentru a-si salva slujba, pentru a o impresiona pe colega sa de serviciu si pentru a afla ce se afla in fotografia 25 despre care fotograful a spus ca ar contine chintesenta vietii, Walter decide sa urmeze indiciile din fotografii pentru a-l gasi pe fotograful aventurier si pleaca intr-o calatorie care il duce in unele din cele mai ostile zone ale globului.
You take the Red Pill – You stay in Wonderland
Doar ca aici e vorba de doua masini (vezi trailer mai jos), iar Morpheus este un inuit din Groenlanda, numai bun pentru un indie, dar decizia ramane aceeasi. Walter alege rosu, adica alege sa deschida si sa nu mai traiasca in iluzia viselor sale cu ochi deschisi, ci sa chiar traiasca aventura. Referinta vizuala este draguta, dar mult prea subtila pentru a putea marca eficient o trecere atat de importanta in evolutia personajului principal. Si astfel ajungem la problema principala a filmului: un scenariu fragmentat, episodic si inconsecvent.
Desi, tehnic vorbind, seria de decizii luate de personaj poate fi inteleasa ca fiind o consecinta logica a intamplarilor prin care trece, filmul totusi pare a fi mai degraba o insiruire de episoade legate nu printr-un fir clar si curat, ci prin mai multe fire mai subtiri si mai subrede. Filmul nu stie ce vrea si o ia in zece directii diferite fara a urmari consecvent sau a duce la final vreune. La inceput filmul pare a fi despre curtarea colegei si problema visatului cu ochi deschisi, apoi despre pastrarea slujbei, apoi despre contul de pe situl de socializare, apoi despre gasirea pozei, apoi despre o copilarie pierduta si sa nu mai zicem de grija mamei si pianul care pentru ea are o mare valoare emotionala. Ca un copil intr-un parc de distractii care merge de la actractie la actractie, filmul sare de la episod la episod, de la problema la problema, revenind la cele care ar trebui sa fie cele majore din cand in cand. Astfel nici personajul nu este dezvoltat intr-un mod consecvent, esuand in a da o imagine clar trasata a acestuia si mai ales in a crea relatii profunde cu putin-exploratele personaje secundare.
Despre regie si actori ce se poate spune?
Filmul nu este un re-make dupa filmul omonim din 1947, ci o noua adaptare a povestirii lui James Thurber din 1939. Mentionez asta pentru ca ambele filme variaza mult de la sursa si au stiluri si idei complet diferite. Iar cel de fata a trecut printr-un iad al dezvoltarii destul de lung, fiind planuit initial in 1994 ca un remake dupa primul facut pentru Jim Carrey, iar de atunci scenariul a fost rescris de mai multe ori, si o serie de regizori si actori (printre care Ron Howard, Steven Spielberg, Scarlett Johansson, Sacha Baron Cohen) au fost atasati de proiect inainte ca acesta sa ajunga pe mana lui Ben Stiller care este regizor si actor principal. Desi este cunoscut mai ales pentru rolurile sale dintr-o serie de comedii de succes, Stiller este la carma celui de-al patrulea lung-metraj, celelalte trei fiind comediile de mare succes The Cable Guy, Zoolander si Tropic Thunder, dintre care primul si al treilea cel putin au si o parte buna de momente de drama. Astfel Stiller a fost o alegere reusita pentru acest mix de comedie cu explorare personala, el reusind sa creeze o atmosfera potrivita pentru toate momentele prin care trece Walter, folosindu-se mai ales de montaj si incadraturi sugestive.
Desi nu s-a indepartat niciodata prea departe de comedie, Stiller a demonstrat si in trecut ca se descurca cu roluri mai dramatice (sa luam de pilda Greenberg, Royal Tennenbaums). Si in The Secret Life of Walter Mitty Stiller se descurca admirabil. Tipologia sa se potriveste foarte bine pe rol si el reuseste sa dea adesea gesturile personajelor, dar nicicand nu straluceste. Cam acelasi lucru se poate spune si despre ceilalti actori, mai putin despre Sean Penn care da o scanteie tuturor rolurilor pe care le interpreteaza si tanarul Adam Scott care joaca nemernicul desavarsit care preia conducerea revistei.
Ce spun criticii despre The Secret Life of Walter Mitty?
Filmul inca nu a fost lansat in State sau Marea Britanie astfel numarul de recenzii inca nu este prea ridicat, dar media notelor date de cei noua critici numarati de MetaCritici ajunge la 45 din 100, iar pe RottenTomatoes, unde au fost considerate 31 de recenzii, filmul a primit verdictul de 39%. Verdictul dat de agregator spune ca desi filmul nu duce lipsa de ambitie el nu reuseste sa ofere destula substanta pentru a-si umple maretele planuri.
Una din criticile negative vine de la The Guardian unde s-a scris ca filmul e prea perfect, un vis de conectare cu umanitatea care evita contactul ca oameni adevarati. Si alti critici deplang faptul ca filmul e supralucrat, si ca fiecare element e fortat pana devine coplesitor. O incercare sincera dar artificiala.
Si la recenziile pozitive a fost greu de gasit una care sa nu fie un mix de negativ si pozitiv si care sa nu contine termeni de genul „in ciuda faptului”, „desi”, „si totusi”. Paul Gallagher de la The List observa ca forta filmului sta in detaliile sale, iar Simon Miraudo crede ca filmul e vazubil, placubil, frumos si usor digerabil, un succes probabil la copii si adulti lipsiti de cinism.
Verdictul KoolHunt.ro
In ciuda faptului ca scenariul The Secret Life of Walter Mitty este cam inconsecvent, filmul reuseste sa creeze o poveste despre aventura extraordinara a unui om obisnuit. Aventura in sine este captivanta desi personajul principal este cam nedefinit. E un film in care emotiile sunt subliniate grosolan, in care situatiile prin care trece personajul sunt fortate, si totusi, pentru cei ce intra cu o minte relaxata si se lasa dusi de val, filmul va fi cu siguranta o experienta de entertainment placut si chiar motivator.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.