The Secret World of Arrietty – Nostalgie dupa sambata dimineata
– atmosfera & entertainment: 7/10
– regie: 8/10
– actori: 7/10
– scenariu: 7.5/10
– montaj: 7.5/10
Nota IMDb: 7.7/10
Regie: Hiromasa Yonebayashi | An: 2010 |
Actori: Bridgit Mendler, Amy Poehler, Will Arnett | Genul: animatie, aventura |
M-am uitat peste programul TV de Pasti si nu prea am vazut nimic care sa merite vazut. Lasand deoparte alegerile de la cinema unde copiii nu prea au ce alege saptamana aceasta, am sa prezint ultimul film lansat din partea celor de la Studio Ghibli. Studio care dupa mine depaseste de vreo 10 ani deja productiile Disney in materie de animatii pentru toate varstele. Precum intr-un trailer… De la producatorii filmului Grave of the Fireflies, Castle in the Sky si My Neighbor Totoro astazi va prezint The Secret World of Arrietty. Adaptarea celebrei carti a scriitoarei britanice Mary Nortons – The Borrowers.
The children are more vicious than the grownups
Viata lui Arrietty nu e foarte diferita de a altora. Atata doar, sa nu iti fie frica de gandaci si alte insecte. Nu de alta, dar sunt aproape cat tine si nu par prietenoase. Arrietty este un “imprumutator” si locuieste impreuna cu parintii sub casa bunicii lui Shawn. Sunt ultimii dintre ei, sau cel putin Arrietty este de aceasta parere. Ca imprumutator e simplu sa traiesti, te folosesti doar de cele pe care oamenii nu pun pret si nu isi dau seama ca lipsesc. O singura regula trebuie respectata – oamenii nu trebuie sa te vada, deoarece curiozitatea nu are limite, iar atunci va trebui sa te muti intr-o alta locuinta. Regula pe care tanara noastra imprumutatoare de 14 ani o incalca in primele minute ale filmului. Shawn, care venise la matusa lui pentru a se odihni inainte de operatia la inima, prinde cu coada ochilui miscarea ierbii si putin din rochia sarbatoritei. De la aceasta descoperire nu mai e mult pana cand menajera casei incearca sa scape de musafirii nepoftiti ce-i traiesc sub casa.
Why is my first thought always that he got eaten by the cat? What’s wrong with me?
Fiind un produs Ghibli, stiu la ce sa ma astept de la film. Personajul principal este de cele mai multe ori feminin. Se discuta subliminal despre oameni si mediul inconjurator. Plus culorile ce creeaza tablouri naturale. Debutul lui Hiromasa este plin de culoare si de viata, chit ca nu e idee originala. Diferentele dintre Hiromasa – artistul ce a desenat tot ce a visat Miyazaki – si Hayao sunt clare. Daca Hayao tinde in toate povestile lui catre fantastic (acum esti aici, in cinci minute esti intr-o lume noua), Hiromasa ramane cu picioarele pe pamant intr-o lume limitata – intr-o gradina. Nu mai avem scene de zbor, Miyazaki este pur si simplu fascinat de zbor, in orice film trebuie ca cineva sa zboare, fie o nava, fie personajul principal, daca nu chiar amandoua. Avem mesajele despre mediul inconjurator si cum ar trebui sa traim in legatura cu natura, in plus avem o lectie de prietenie care din nou incearca sa treaca de limita exterioara – sa nu judecam o carte dupa coperta. Cititi pe spate scurtele recenzii.
Lumea este prezentata din perspectiva imprumutatorilor, ei aratandu-ne cum se folosesc de multe din lucrurile carora noi nu le dam mare atentie. Cuiele devin scari, un fir de ata este lift, iar o casa de jucarie este un vis neimplinit. The Secret World Of Arrietty ma duce cu gandul la acele filme ce erau la televizor de sarbatori, dimineata pe la 10. Of, tu nostalgie… Si coloana sonora te face sa plutesti pe un nor si sa aterizezi pe iarba verde din curtea bunicii.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Probabil va ganditi ca daca avem Studio Ghibli inseamna ca avem Hayao Miyazaki. Nu, The Secret World of Arrietty marcheaza debutul lui Hiromasa Yonebayashi. Incepand cu Princess Mononoke, fiecare film a lui Miyazaki l-a avut pe Hiromasa in echipa de animatori. Timp 15 ani a desenat dupa scenariile lui Miyazaki si asta se vede in fiecare film al studioului. Prima data au fost altii care au desenat pentru el. Dar fata de cand Hiromasa era seful departamentului de animatie, sunt diferente foarte mici. Cu toate acestea se vede ca Miyazaki a fost tot timpul in spatele lui lucrand impreuna. Filmele studioului sunt printre putinele care sunt distribuite de Disney, iar pentru a-l face mai accesibil tuturor, au fost formate doua echipe de actori pentru dublarea filmului. Una pentru engleza americana si una pentru cea britanica.
Nu ma pot decide care este cea buna voce pentru Arrietty pentru ca toate suna foarte bine, diferenta ar fi ca se simte accentul britanic la Saoirse Ronan (Hanna), fata de Bridgit Mendler. Mirai Shida este vocea originala. Glasul lui Shawn in ambele variante de engleza e dat de unul, aproape doi necunoscuti. Unul e Tom Holland (Billy Elliot the Musical), iar cel pe care l-am vazut de mai multe ori la fata, este David Henrie (fiul lui Ted Mosby in How I Met Your Mother). Ryosuke Yamada imi suna placut la ureche caci l-am auzit in Spirited Away, Howl’s Moving Castle si Summer Wars. Parintii lui Arrietty au parte de voci mai impresionante. Mark Strong este vocea britanica a tatalui, in timp ce Will Arnett e cea americana. Pe Tomokazu Miura l-am auzit pentru prima data. Alaturi de pisica, Homilty – mama lui Arrietty, ne amuza si ne incanta cu scenele pe care le fac mamele. Olivia Colman si Amy Poehler pentru varianta in engleza si Shinobu Ohtake (My Darling Is a Foreigner) in japoneza.
Ce spun criticii despre The Secret World of Arrietty?
Animatiile inca prind la critici si toti lauda debutul lui Yonebayashi in calitate de regizor. Rotten Tomatoes este la fel de rosu ca ouale de Pasti si la fel de proaspat. The Secret World of Arrietty e 100% fresh, verificat si ambalat cu certificat de garantie pe viata. Nota e bazata pe 25 de recenzii de la critici si 94% de la cititori, care au scris 113 recenzii, din care doar 7 sunt negative. Metacratic-ul e putin mai rau si a acordat doar 80/100 pentru The Secret World of Arrietty. Explicatia vine de la Mike Scott (nola.com) care spune ca: “with no over-the-top, Disney-style villain to boo and hiss, the story lacks a certain edge-of-your-seat momentum”. Deci, daca nu are o Cruela, filmul nu merita.
Verdictul KoolHunt.ro
Nu conteaza daca ploua sau nu, copiii trebuie sa vada acest film. Mesajele subliminale explicate de adulti pot face minuni in randul generatiei viitoare. Nu sunt de acord cu ce a spus Mike Scott si va garantez ca veti gasi ceva frumos in The Secret World Of Arrietty. O reamintire a cum era sa va uitati la The Land Before Time, sambata dimineata.
interesant
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.