Home » Filme

The Time Traveler’s Wife – de-a v-ati ascunselea prin timp

8 November 2009 scris de 6 comentarii

the-time-travelers-wife CoolRank: 5/10

atmosfera & entertainment: 5/10

regie: 5/10

actori: 9/10

scenariu: 5/10

montaj: 5/10

Nota IMDb: 7.2/10

Rareori o adaptare dupa un bestseller este multumitoare. Si as indrazni sa spun ca in special a adapta un roman de dragoste pentru marele ecran este o provocare imensa. Care de cele mai multe ori duce la esecuri sonore. In opinia mea, The Time Traveler’s Wife este unul dintre aceste esecuri. Un esec cinematografic dupa un roman reusit cu tente telenovelistice si iz de melodrama. Salvat din fericire, pe alocuri, de Eric Bana si Rachel McAdams, care joaca plini de tandrete si romantism cele doua roluri principale. Nu ma indoiesc insa ca filmul, la fel ca si cartea, va aduna o sumedenie de fani care se dau in vant dupa povestile introspective de iubire imposibila.

The Man out of Time

Filthe-time-travelers-wife1mul este adaptarea romanului omonim din 2003 al lui Audrey Niffenegger, roman care s-a aflat aproape un an pe lista de bestseller-uri Amazon (cu peste 2.5 milioane de copii vandute in SUA si Marea Britanie). Henry (interpretat de Eric Bana) este un bibliotecar din Chicago care sufera de o anomalie genetica care il trimite inainte si inapoi in timp fara niciun fel de avertisment sau posibilitate de a impiedica sau alege destinatia. Capacitatea lui Henry de a calatori in timp nu il ajuta pe acesta sa si schimbe situatiile din trecut. Cel mult, reuseste sa prevada uneori viitorul. Foarte interesant este si modul in care Henry calatoreste in timp

In ciuda faptului ca aceasta mutatie genetica il face sa dispara si sa apara altundeva la intervale neregulate de timp, Henry incearca sa isi cladeasca un viitor stabil alaturi de cea pe care o iubeste, Clare (interpretata de Rachel McAdams). Henry intra in viata lui Clare atunci cand aceasta este o fetita de doar 6 ani si apare apoi la date fixe, pe care le anunta dinainte. Pentru Clare, Henry este cel mai bun prieten in copilarie si adolescenta pana in momentul in care realizeaza ca ceea ce s-a infiripat in timp intre ei este dragoste.

Atat cartea, cat si filmul The Time Traveler’s Wife sunt centrate pe povestea de dragoste a celor 2 si pe greutatile prin care acestia trec pentru a-si salva relatia si casnicia.

The Victory of Love over Time

Sincer vorbind, imi este greu sa fiu obiectiva in conditiilthe-time-travelers-wife2e in care m-am gasit in multiple faze ale filmului cu intrebarea “WTF” pe buze si murind de ras la niste scene asa-zise romantice. Voi incerca insa sa trec peste aceasta atitudine, ce poate fi vazuta drept aroganta, si voi vorbi cat de obiectiv voi reusi.

Actiunea mi-a parut ce-i drept lipsita de o oarecare verosimilitate si in cartea lui Audrey Niffenegger. Nu vreau sa fiu carcotasa, realizez ca subiectul calatoriei in timp nu a fost descifrat nici de oameni de stiinta ca si problematica, dar nu pot sa nu ma intreb daca nu ar fi fost cazul ca Niffenegger sa reflecteze si sa se documenteze putin mai mult. In afara de aceste carcoteli, ce m-a deranjat foarte mult in filmul The Time Traveler’s Wife a fost faptul ca acestia pierd chiar si minimele explicatii pe care cartea le da. De asemenea, actiunea este scurtata in asa fel incat pierdem tocmai sensul intregii povesti de dragoste. Cu alte cuvinte, greseala de scenariu. Mi-a parut rau sa aflu ca scenariul este adaptat de scenaristul Ghost (1990), Bruce Joel Rubin.

Subiethe-time-travelers-wife3ctul mi-a semanat pe alocuri cu filmul romantic The Lake House. Acesta a fost un caz de subiect similar in care la fel m-am trezit impotriva fanelor si fanilor (dar predominant am observat empiric ca a fost vorba de fane) din lumea intreaga ale filmului. Este o metafora a iubirii imposibile. Pe care o simtim si in Twilight, ca film recent si in alte sute de filme. Tocmai de aceea mi-a parut exagerata reactia citita in mii de articole si reviste care lauda filmul pentru originalitatea subiectului si felul metaforic in care prezinta problemele unei relatii de dragoste si casnicie. Da, era original. Acum ani multi. Intre timp, metafora a devenit evidenta, subiectul perimat. Dar nu era nevoie sa fie original. Ar fi fost suficient sa fie bine tratat si sa fie tratat intr-o maniera originala. Aici maniera are un inceput de idee originala, dar lipsa de documentare si actiune o fac sa fie o maniera ratata.

Ca am ajuns si la lipsa de actiune, aceasta mi s-a parut marea buba a filmului. Intr-o era a multitaskingului si a temelor multiple, filmul The Time Traveler’s Wife trateaza intr-un mod lent si siropos relatia celor 2. Nu se intampla nimic, nu exista scop final, nu exista fir logic, suspans, expectativa. Se intampla diverse scene in care cei 2 foarte convingator par ca sa iubesc. Au chimie. Ne induioseaza. Dar eu as fi vazut asta ca plan secundar al unei actiuni, al unui scop sau al unor expectative. Inexistente aici. Cartea rezolva cumva aceasta problema.

Despre regie si actori ce se poate spune?

Ce ramane de laudat deci apropo de The Time Traveler’s Wife? Actorii. Eric Bana joaca minunat si arata suficient de bine pentru a entuziasma publicul feminin in scenele in care apare gol-pusca. Rachel McAdams este frumoasa, dulce, emotionanta, convingatoare. Din pacate insa, nici macar cei 2 actori foarte valorosi nu reusesc sa reduca din penibilul filmului.

Regizorul filmului este Robert Schwentke, cel care a regizat si Flight Plan (2005) cu Jodie Foster.

Ce spun criticii despre The Time Traveler’s Wife?

In mare cronicile criticilor de specialitate pentru The Timthe-time-travelers-wife4e Traveler’s Wife sunt predominant sub medie.

Justin Chang de la Variety critica lipsa de logica si verosimilitate a subiectului filmului, dar apreciaza jocul actorilor si felul in care acestia dau viata partii sentimental-emotionale a peliculei. Chang concluzioneaza ca, in ciuda lipsurilor evidente, The Time Traveler’s Wife va atrage clar audienta feminina care apreciaza in general filmele romantice.

Claudia Puig de la USA Today este ceva mai dura cu The Time Traveler’s Wife, afirmand ca l-a gasit plictisitor si mult prea siropos. Ceea ce observa Puig este scenariul ca prim element care duce catre esecul filmului, prin adaptarea exagerat de lipsita de actiune si verosimilitate a cartii lui Audrey Niffenegger. Puig spune ca ii pare sincer rau pentru efortul laudabil al actorilor de a da viata povestii de dragoste tandre si reale, intrucat filmul este lipsit de orice fel de entertainment.

Roger Ebert de la Chicago Sun-Times este de aceasta data bland, desi de obicei nu uita si nu iarta cand este vorba despre actiune SF neverosimila. Ebert catalogheaza The Time Traveler’s Wife ca fiind stiintific incredibil, dar in acelasi timp o poveste de dragoste dulce si bine jucata. M-a distrat foarte tare problema pe care si-o pune Ebert apropo de The Time Traveler’s Wife si anume daca el dispare vreodata si in timp ce fac sex. “If he ever disappears during sex, we don’t see it. From a strictly logical point of view, that would be the opposite of ejaculatio praecox“.

Verdictul KoolHunt.ro

Eu una nu va sfatuiesc sa mergeti la The Time Traveler’s Wife daca aveti variante mai reusite de petrecere a timpului la dispozitie. Nu este un film complet ratat. Dar sincer, puteti sa cititi cartea si veti fi mult mai castigati. Singurele argumente pro-vizionarea The Time Traveler’s Wife pe care le vad sunt tandretea cu care joaca fiecare dintre Eric Bana si Rachel McAdams si chimia evidenta exista intre ei.

6 comentarii »

  • movieaddicted said:

    eu nu am vazut/simtit absolut nicio chimie intre cei doi. in plus, Rachel McAdams mi-a displacut profund! Eric Bana a mai salvat din situatie, desi scenariul filmului nu prea avea cum sa il ajute. complet dezamagitor
    5 cred ca este o nota mare :D

  • Ce sa vedem la cinema in luna noiembrie 2009 | KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

    […] Time Traveler’s Wife – Cartea The Time Traveler’s Wife a lui Audrey Niffenegger a fost bestseller-ul Amazon timp de cateva luni bune. Filmul ecranizat […]

  • Raluk (author) said:

    @movieaddicted: Mie mi-au placut mult la nivel de chimie si joc tandru actorii. Filmul insa mi-a displacut profund, scenariul indeosebi. =)) Ma bucur mult de tot ca suntem din nou pe aceeasi lungime de unda. Apropo de nota 5 sa stii ca am avut mari dubii in a o acorda. Se datoreaza in totalitate romanului lui Audrey Niffenegger care a avut o urma de savoare.

  • Ce sa vedem la cinema in luna decembrie 2009 | KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

    […] nu ati apucat lunile trecute, puteti inca vedea la cinema The Rebound, The Time Traveler’s Wife si chiar si Saw […]

  • Couples Retreat – Couples Anger Management, versiunea modesta | KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

    […] daca nu il vedeti, dar in locul altor alegeri ce pot fi intalnite chiar acum la cinema, cum ar fi The Time Traveler’s Wife, The Twilight Saga: New Moon sau Saw VI eu zic ca este o varianta de preferat, mai ales pentru o […]

  • 2009 – retrospectiva cinematografica | KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

    […] in casatorie pe Ryan Reynolds in The Proposal. Eric Bana a calatorit gol prin timp ca sa ajunga la The Time Traveler’s Wife. Bill Nighy si Phillip Seymour Hoffman au zguduit barca in 2009 cu The Boat that Rocked. Megan Fox […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*