Home » Filme, Globurile de Aur 2012, Oscar 2012

Tinker Tailor Soldier Spy – spioni diferiti de Bond si Bourne

2 October 2011 scris de 14 comentarii

CoolRank: 9.5/10

– atmosfera & entertainment: 9/10

– regie: 9/10

– actori: 10/10

– scenariu: 9.5/10

– montaj: 9/10

Nota IMDb: 7.9/10

Regie: Tomas Alfredson An: 2011
Actori: Gary Oldman, Colin Firth, Tom Hardy Genul: thriller

 

Apas play. Porneste trailer-ul. Gary Oldman. Hm. Ceva drama politica in anii ’70. Ar putea fi interesant. John Hurt? Ok. Spionaj. Mark Strong. Ciarán Hinds. Toby Jones. Tom Hardy? Ce e asta si unde ma inscriu?

Asta era acum cateva luni cand am auzit pentru prima data de Tinker Tailor Soldier Spy (titlu pe care cu siguranta il vom vedea prescurtat TTSS pe diverse bloguri si in publicatii care sunt la curent cu tinerimea). Nu stiam atunci de John le Carré si romanele sale de spionaj sau despre serialul din anii ’70 cu Alec Guinness, dar interesul mi-a fost starnit.

There is a ‘mole’ at the top of the ‘Circus’

Anii ’70, dupa ce o misiune de a rapi un general rus in Ungaria merge gresit, “Control” (interpretat de John Hurt), seful agentiei britanice de spionaj, MI6, si cel care a ordonat misiunea, este obligat sa-si dea demisia, alaturi de protejatul sau George Smiley (interpretat de Gary Oldman). La capul agentiei raman patru barbati, unul dintre care preia rolul lui “Control”.

Luni mai tarziu, “Control” moare iar Smiley incearca sa se obisnuiasca cu pensia fortata, dar lucrurile sunt puse in miscare cand un agent renegat il anunta pe Prim-ministru ca unul din cei patru barbati ramasi la MI6 este de fapt un spion al rusilor. Smiley e contactat si primeste misiunea secreta de a-si folosi anii de experienta in spionaj pentru a afla care e tradatorul.

How do you find an enemy who is hidden right before your eyes?

Gadget-uri de ultima ora, scene de actiune cu masini si impuscaturi, femei, antagonisti a caror mega-planuri afecteaza lumea intreaga, calatorii in jurul globului, femei, cam asta iti vine in cap cand te gandesti la filmele de spionaj a la James Bond. Chiar si cu versiunea gritty si de-kitsch-ata din era Daniel Craig, ce avem in fata sunt la baza niste filme de actiune destul de sablonarde si care nu-i prea atrag pe cei ce nu sunt fani ai genului.

Iar daca asta cautati si in acest film, s-ar putea sa fiti dezamagiti. Da, este un film de spionaj, dar abordarea e ceva mai realista. Bazat pe romanul scris de un adevarat fost spion britanic din timpul Razboiului Rece, filmul se bazeaza mai mult pe puterea mintii decat pe a muschiului. Acolo unde Bond sau Bourne alearga dupa alti spioni deasupra acoperisurilor si ii bat pana afla informatiile necesare, aici spionii petrec zile intregi intr-o camera mica si mizera ascultand inregistrari. Unde JB e un mascul feroce, rapid de pumn si pistol, Smiley e un barbat trecut de 50 de ani, calm si tacut. Dar sub suprafata zace o minte intensa si agera.

Filmul demitizeaza spionul readucandu-l in randul oamenilor de rand, aici insa prezenta sa este mult periculoasa. Oameni care arata normal, nu au replici cool la fiecare doua minute, traiesc alaturi de noi si isi fac cumparaturile ca oricine, si totusi au meserii periculoase, ale caror implicatii sunt mici, subtile si nenumarate ca niste vene capilare. Iar in acelasi timp au probleme de zi cu zi, dupa cum demonstreaza casatoria moarta a lui Smiley, care petrece la fel de mult timp gandindu-se la tradator cat petrece amintindu-si cu durere de sotia sa distanta si rece.

Prin aceasta noua perspectiva, prin actoria subtila si geniala, prin regia talentata, filmul este pentru filmele cu spioni ce a fost Godfather pentru filmele cu Mafia.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Tomas Alfredson a obtinut faima internationala acum trei ani cand a adaptat in tara sa natala, Suedia, romanul “Let the Right One In”, iar stilul sau de culori fade si liniste care ascund un subtext intens se potriveste pefect textului lui le Carré. Daca in filmul antecedent culoarea dominanta era albul zapezii, aici avem gri-maroniul Londrei de toamna, ambele creand un aer oarecum deprimant si claustrofobic aproape. Sub regia sa filmul pare pus sub o lumanare care arde incet si la lumina joasa, iar la limita intre intuneric si lumina nu stim ce ne asteapta.

Repede: in cate filme a jucat Gary Oldman rolul principal? De la biografia lui Beethoven din 1994 asta s-a intamplat in doua filme pe care nu prea le stie nimeni. In rest il stim din roluri secundare in filme precum The Dark Knight si Harry Potter sau ca antagonist intr-o lista lunga de filme: Dracula, The Fifth Element, Red Riding Hood, Hannibal etc. Totusi, de ce? Este unul din cei mai respectati actori in viata. De ce atunci nu il vedem in mai multe roluri principale? Noroc deci ca il putem vedea aici, unde il interpreteaza pe George Smiley, abordand rolul in mod atipic lui. Daca in multe alte roluri avea o personalitate exploziva care ii umbrea pe ceilalti actori, aici totul este interiorizat, la exterior ramanand o fata stoica si rece care, in momentele de emotie, abia schiteaza cateva gesturi, insa acestea sunt deosebit de expresive.

Dar Oldman nu e singur in acest film, fiind acompaniat de actori care nu sunt neaparat celebritati, dar care in ultimii ani si-au aratat dintii in roluri de Oscar: John Hurt, care la varsta sa inca scoate un numar impresionant de roluri, il interpreteaza pe “Control” – momentan poate fi observat si in Melancholia si in rest il stiti din Alien, The Elephant Man sau V for Vendetta; Toby Jones pe care de curand l-am vazut in Captain America si a imbogatit filme precum W. si Frost/Nixon iar in curand va putea fi vazut in mini-seria Titanic alaturi de Dragos Bucur.

De asemenea ii avem pe Colin Firth care a castigat Oscarul anul acesta pentru The King’s Speech si ar fi trebuit sa castige pentru A Single Man, si pe Ciarán Hinds, de care nu ma mai satur, desi il vad doar fugar in filme – il stiti ca Cezar din mini-seria HBO Rome. Si mai raman Mark Strong, care isi imbogateste repertoriul jucand si altceva decat un pachet de muschi si pe Tom Hardy pe care ultima data l-am vazut in Inception si momentan joaca rolul principal in Warrior. Mai vreti ceva?

Ce spun criticii despre Tinker Tailor Soldier Spy?

Filmul momentan are o nota destul de mica pe IMDb, doar 7.9, nota oglindita la Rotten Tomatoes unde Tinker Tailor Soldier Spy a primit 97% fresh, intrand in lista filmelor de top a site-ului. Singura recenzie proasta pe care au gasit-o tomatele e de la Financial Times care spune ca filmul e lipsit de sange, insetat de sange si ca nu prea se tine inchegat. Alti critici au altfel de pareri: cei de la Little White Lies spun ca filmul prezinta o poveste plina de clasa despre duplicitate si paranoia, intr-o regie talentata si necompromisa.

Cei de la Metacritic sunt ca de obicei in urma timpurilor, anuntandu-ne voios ca americanii mai au de asteptat 70 de zile pana vor putea vedea filmul.

Verdictul KoolHunt.ro

Un film inteligent pentru un public pe masura, Tinker Tailor Solider Spy cu siguranta nu trebuie ratat – este un film pentru care presimt o ploaie de nominalizari la Oscar.

14 comentarii »

  • movieaddicted said:

    DE ABIA ASTEPT!!!

  • Alex Diaconu said:

    Ferice de tine ca deja l-ai vazut. In Romania, cartea lui LeCarre e tradusa cu titlul “Cartita”, deci probabil ca si filmul va fi la fel. Sa vezi confuzii cu “The Departed”…

    Daca filmul are succes, sper sa se ecranizeze si celelalte doua carti care il au personaj pe George Smiley. Nu de alta, dar cu greu am reusit sa termin mini-seria “Tinker Tailor Soldier Spy” cu Alec Guinness, si de continuarea “Smiley’s People” mi-e o lene sa ma apuc…

  • Raluca Georgescu said:

    @Alex: Da, teribil m-a distrat si pe mine traducerea Cartita =)) Eu zic sa te apuci si de Smiley’s People ;-)) Me thought it was kinda worth it!

  • kolcs said:

    sincer, macar e in legatura cu tema cartii. dar totsi un efort cam slabut. desi nu ar fi prima oara cand filmul si cartea au alt titlu. keep me up to date.
    intre timp ma apuc de carte.

  • Ariel said:

    Cum ai reusit sa vezi deja filmul? Suna foarte bine, si de abia astept sa il vad, dar la noi nu e anuntata nici macar data premierei (sau cel putin cinmagia nu are nimic listat). Stie cineva ceva ce eu nu stiu?

  • Raluca Georgescu said:

    @Ariel: Pai Mihai are placerea de a se afla momentan in Cambridge :-)

  • adrianovici said:

    http://www.KoolHunt.ro …un site idiot , o clona a lator site-uri , nu vi cu nimic nou , pierdere timp …

  • GeorgeVasiliu said:

    si eu abia astept acest film este foarte bun dstil mai repede pe net si dupa aceia pe ecrane de ce nu faceti asa ca asa castigati ratinguri ma rog suces si vrem sal vedem .

  • codrut1 said:

    O mare porcarie…static…fara continut artistic….cu multe referinte la personaje introverite…care prin atitudinea lor amplifica plictiseala si frustrarea regizorala….un scenariu creat special pentru oameni fara o directie concreta in imaginatie….in fine…..un esec al filmografiei engleze…care este laudata fara nici un temei de literatura de specialitate….
    Atentie….nu fac aplogia filmelor cu actiune ca-n….”filme”…..NUUUUUUUUUU….dar faptul ca se lanseaza unii dintre “critici” in comentarii care mai decare mai…sofisticate dpdv literar….vis-a-vis de aceasta porcarie mizerabila…ma fac sa reactionez ca atare…
    Domilor….critici mai instruiti-va inaintea unor post-uri de mari critici literari si…literati!!!

  • MooviMan said:

    Frumos scris, dar atat. Filmul este slab si plictisitor, nu stiu cum tu poti sa zici ca are nota mica pe imdb cand el are 7,9…Oricum, gusturile nu se discuta :)

  • AleX said:

    Parerile sunt impartite ca si in cazul lui Drive -in timp ce unii il lauda, cei mai grei de cap care nu l-au inteles l-au numit gunoi. Tinker Taylor Soldier Spy e un film bun, putin totusi cam lent pentru gusturile mele, dar asa arata un film adevarat de spionaj. Toti actorii si-au jucat rolurile placut si mi-a lasat impresia de integritate, ceea ce e un lucru bun.
    @Codrut1
    Invata sa formulezi un comentariu ca atare si nu mai fi asa frustrat, daca tu nu l-ai inteles nu inseamna ca nimeni nu l-a inteles.

  • Lista câ?tig?torilor la premiile Oscar 2012 | Oglinda De Vest .RO said:

    […] Clooney (The Descendants)- Jean Dujardin (The Artist)- Brad Pitt (Moneyball)- Gary Oldman (Tinker Tailor Soldier Spy) Câ?tig?torul premiilor Oscar 2012 pentru Cea mai buna actrita in rol secundar: Octavia […]

  • Star Trek Into Darkness – Old school, New school, Good school | Koolhunt.ro - Vezi Bucurestiul cu alti ochi said:

    […] noi sunt Benedict Cumberbatch (Tinker Tailor Soldier Spy, serialul Sherlock) in rolul villain-ului cu sange rece, rol care i se potriveste perfect actorului […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*