Home » Topuri filme

Top 5 filme romanesti ale lui 2013

30 November 2013 scris de 2 comentarii

top-5-filme-romanesti-2013Sunt multi cineasti care spun ca cinematografia romaneasca isi revine incet-incet si declara 2013 un an de nota 10 pentru cinematografia romaneasca. Poate succesul “Pozitia Copilului” este responsabil de aceasta declaratie, poate totul se datoreaza tentei mai pozitive pe care o imbratiseaza filmele noastre. Am aruncat, in orice caz, un ochi critic peste filmele romanesti ale lui 2013 si am revenit cu un top 10 filme romanesti ale acestui an ce ar merita luate in considerare.

pozitia-copilului1Pozitia Copilului

Pozitia copilului, film castigator al premiului Ursul de Aur la editia cu numarul 63 a Festivalului de Film de la Berlin. Un film despre o mama autoritara si un accident nefericit de masina ce se soldeaza cu moartea unui copil. Un fiu incapabil sa iasa de sub papucul mamei si o privire de ansamblu asupra high class-ului romanesc. Cu pile, cunostinte si o mama cu mana de fier, cand vine vorba sa-si salveze odrasla de la inchisoare. Pozitia copilului este o poveste ce am vazut-o imbracata in alte forme in filme din afara tarii. Marea reusita o reprezinta adaptarea acestei situatii la realitatea romaneasca, la care se adauga jocul de exceptie al actorilor si scenariul lui Razvan Radulescu si Calin Peter Netzer.

love-building1-300x199Love Building

Am acceptat invitatia MediaPro Distribution la acest film din curiozitate sa vad ultima realizare actoriceasca a lui Dragos Bucur, dar si pentru ca eram curios daca trendul filmelor bunicele lansate in ultima vreme de cei din Buftea se confirma. Si s-au cam confirmat toate: filmul bunicel, peste medie, un joc firesc al actorilor principali (Dragos Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguta), o imagine si un sunet care in sfarsit nu ne mai atrag atentia in mod negativ de la firul epic al filmului.

Scenariul am inteles ca a fost „servit” pentru a se face pe baza lui un film cu elevii de la scoala de film a lui Papadopol si a lui Dragos Bucur, actoridefilm.ro, dar a sunat OK, iar tinerii actori s-au potrivit de minune rolurilor lor. Subiectul nu e complicat, intriga are la un moment dat o intorsatura menita sa scoata filmul din clisee binecunoscute (si reuseste), totul se pare ca le-a iesit alor nostri.

sunt-o-baba-comunista3Sunt O Baba Comunista

“Sunt o baba comunista” reprezinta un nou capitol din filmografia lui Stere Gulea, avand la baza romanul omonim al lui Dan Lungu. Obsesia cineastilor romani a ramas comunismul. Deplangem ororile cu toate ca majoritatea celor ce au scris scenariile sau au scris cronici de film aveau cinci-sase ani in 1989 si uitam ca cei de langa noi au trait cu bune si rele in acele vremuri. Si-au trait tineretea si acum au norocul sa-si duca ultimii ani criticati de noua generatie zeflemitoare: “comunistilor”. Nu-i usor sa vezi filmul lui Stere Gulea fara sa-ti amintesti macar o data scandarile de acest gen si privirile pierdute ale batranilor care inghit “respectul” tinerei generatii. Nu toti au fost intru suflet cu partidul dar azi, intr-o democratie de carton ii punem pe toti la zid si ridicam pietrele ca sa-i doboram.

mamaia1Mamaia

Anuntul ca MediaPro a mai produs un film de comedie m-a cam trimis sceptic la acest film. Dupa Nasa sauPoker (ultimul, o dezamagire fata de piesa cu acelasi nume de la Comedie), ma asteptam ca limbajul colocvial si scenele de comedie fortata sa populeze in aceeasi masura si Mamaia. Ei bine, din fericire, m-am inselat amarnic. Mamaia e un film in timpul caruia chiar razi, e o comedie dupa o reteta clasica, are prospetime, nerv, subiect si predicat.

funeralii-fericite1Funeralii Fericite

Funeralii Fericite pare a sa fie o succesiune de monologuri executate cu brio de Horatiu Malaele, dar si o incercare (pe undeva reusita) de a resuscita comedia romaneasca pe marele ecran. Probleme rasar la nivel de logica in constructia povestii. Cu toate acestea putem sa sacrificam acest element in favoarea umorului. Atitudinea pur romaneasca in fata mortii este ofertanta pentru orice constructie cinematografica atata timp cat regia, scenariul si actorii formeaza un liant de felul sau benefic pentru productie dar acolo unde scenariul este dezlanat si ritmul nu este sustinut avem in fata ochilor un hibrid ce se chinuie sa mearga spre deznodamant.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*