Home » Filme, Globurile de Aur 2010, Oscar 2010

Up in the Air – cu dragoste si umor, o satira actuala

26 January 2010 scris de 16 comentarii

UP IN THE AIRCoolRank: 9/10

atmosfera & entertainment: 9/10

regie: 10/10

actori: 9/10

scenariu: 9/10

montaj: 9/10

Nota IMDb: 8.1/10

Up in the Air este un film in acelasi timp “rau” si emotionant. O satira cruda la adresa societatii contemporane – superficiala, in care tehnologia a inlocuit interactiunea umana, iar responsabilitatile sunt inlocuite de obiective fade – bine camuflata intr-un film plin de suflet si umor. Totul jucat stralucitor de cei 3 actori principali – George Clooney, Vera Farmiga si Anna Kendrick.

The Story of a Man Ready to Make a Connection

Up in the Air este o comedie neagra contemporana care il are in centru pe Ryan BinUP IN THE AIRgham, un adevarat erou al mediului corporatist contemporan si un real exponent al realitatii pe care o traim zi de zi. Meseria lui Bingham este una neasteptata – el strabate SUA pentru a concedia oameni. Atunci cand o companie este nevoita sa dea afara mai multi oameni, iar managerii nu doresc sa isi “manjeasca” mainile cu acest gen de treaba, este angajat Bingham sa se ocupe de treaba in locul respectivei echipei de management.

Bingham isi traieste viata numai intre avioane, aeroporturi, hoteluri si masini inchiriate si este obisnuit sa isi impacheteze viata intr-o singura valiza. Se mandreste cu cardurile sale varianta VIP, cu numarul de mile calatorite si cu numarul de mile economisite pana in prezent, obiectivul sau cel mare fiind acela de a ajunge al 7-lea om din istorie care a calatorit 10 milioane de mile cu American Airlines. In timpul liber, Ryan este si speaker motivational, tinand predici oamenilor despre modul in care sa isi impacheteze si despacheteze viata cu ajutorul unui simplu rucsac – metafora perfecta pentru lipsa de responsabilitati din viata personajului principal.

In acest context, Ryan o cunoaste pe Alex – o femeie frumoasa, inteligent, un fel de corespondent feminin al sau. Alex este independenta, autoritUP IN THE AIRara, isi traieste de asemenea viata sarind din avion in avion, nu pare a avea nevoie sa se lege la cap cu foarte multe resposanbilitati. Ryan si Alex au o aventura de o noapte suficient de fierbinte pentru a-i face sa isi doreasca sa se vada din nou, potrivindu-si programul de zbor astfel incat sa se intalneasca.

In acelasi timp, in viata lui Ryan se petrec si alte schimbari, de aceasta data legate de aparitia unei colege tinere la lucru, Natalie. Natalie este o proaspata absolventa stralucita, ambitioasa, ale carei propuneri de eficientizare a activitatii companiei sunt luate in considerare de managerul lui Bingham. Aceste reglementari presupun inlocuirea intalnirilor fata in fata de concediere cu intalniri de concediere prin video conferinta.

In ciuda opunerii vehemente a lui Ryan, Natalie devine in curand ucenica lui, acesta trebuind sa o initieze in tainele jobului de a concedia oameni. Curand, datorita celor 2 noi aparitii feminine din viata sa, Alex si Natalie, Ryan incepe sa se gandeasca la alternativa de a se aseza si el la casa sa.

Tragi-comedie. Ironie. Viata.

Up in the Air este un film amuzant, cinic, realist, care ne va pune pe ganduri cate putin cu fiecare secventa pe care ne-o releva. Sa nu il lasati cumva pe Jason UP IN THE AIRReitman sa va pacaleasca si sa va lasati agatati in plasa, crezand ca va uitati la vreo comedie romantica. Nu este cazul, iar Reitman stim inca din Juno ca este specialist in a prezenta tragi-comedii pe tonul optimist si lipsit de griji care il caracterizeaza. In Up in the Air reuseste sa prezinte pe un ton amuzat si amuzant recesiunea americana in cele mai sumbre ipostaze ale acesteia.

Up in the Air este cu siguranta un film bun. Este un film iesit din comun. Surprinzator si deosebit de bine realizat din punct de vedere regizoral. Este si unul dintre cele mai bune filme ale lui 2009. Totusi, nu pot spune ca vad clar motivele pentru care Up in the Air sa castige titlul de Cel Mai Bun Film al Anului, fie ca vorbim despre Oscar 2010, fie ca vorbim despre premiile BAFTA 2010 sau Globurile de Aur 2010. Mie una imi este destul de greu sa mi-l imaginez intr-o comparatie cu Avatar sau Inglourious Basterds, ambele filme fiind mai complexe si mai lucrate decat Up in the Air. Asta spun, evident, fara a minimiza valoarea Up in the Air.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Le-am adus deja laude nenumarate lui Jason Reitman si regiei minunat realizate a filmului Up in the Air. Este acum randul celor 3 actori prUP IN THE AIRincipali, care reusesc in Up in the Air sa isi serveasca unul altuia mingea intr-un stil de ping-pong absolut ametitor. George Clooney livreaza cel mai convingator rol al sau, trecand prin aroganta, raceala, ratiune, emotie, capitulare, confuzie, resemnare cu o viteza ametitoare si reusind cu adevarat sa ne transmita respectivele sentimente fara hopuri sau impiedicari.  Este un Clooney mai sentimental si mai emotionant decat cel din Michael Clayton si cu siguranta mai reflexiv decat cel din Burn After Reading sau Leatherheads. Este Clooney la superlativ. Pentru prima oara Clooney ar merita, in opinia mea, un premiu Oscar. Probabil doar performantele net superioare ale altor actori l-ar putea totusi impiedica.

Cu adevarat surprinzatoare in Up in the Air sunt cele 2 aparitii feminine. Vera Farmiga, ce a putut fi recent vazuta in filmul Orphan, este o prezenta plina de stil, carismatica si, in acelasi timp, grava. O prezenta foarte potrivita cu George Clooney si foarte pe rol. O alta gaselnita minunata a lui Jason Reitman este actrita Anna Kendrick, pe care o stim din rolul nesuferitei colege de scoala a Bellei, Jessica. Nu cred ca ar fi putut fi gasita o actrita cu o asemenea aparitie antipatica, sufletista in ciuda mastii reci si rationale, ambitioasa si care da atat de bine impresia ca poate uita usor de sentimente si reala esenta cand are de facut impresie sefului.

In ceea ce priveste alte aparitii, pare ca Reitman are o simpatie deosebita pentru Jason Bateman, pe care il foloseste si in Juno. Pe mine Bateman nu m-a convins niciodata, nici in recenta comedie Couples Retreat, nici in Hancock. Mi-a facut mare placere sa ii revad in roluri episodice in film pe Melanie Lynskey, J.K. Simmons, Zach Galifianakis, Danny McBride si Sam Elliott.

Ce spun criticii despre Up in the Air?

Cronicile criticilor de specialitate pentru Up in the Air au fost deosebit de favorabile filmului.

Todd McCarthy de la Variety da o nota foarte mare Up in the Air, apreciind moduUP IN THE AIRl umoristic in care pelicula surprinde realitatea zilelor noastre si magnetismul iesit din comun al lui George Clooney.

Claudia Puig de la USA Today apreciaza Up in the Air pentru autenticitatea cu care reuseste sa descrie si traduca pe marele ecran o epoca pe care o traim chiar in acest moment. Puig descrie Up in the Air ca fiind o satira la adresa societatii umana, inteligenta, plina de caldura.

Roger Ebert de la Chicago Sun-Times elogiaza Up in the Air pentru jocurile deosebite ale celor 3 actori principali si pentru modul autentic in care filmul trateaza dezumanizarea si tehnologizarea excesiva a societatii de astazi, societate in care valorile traditionale par a fi disparut complet.

Peter Travers de la Rolling Stone se rezuma la un comentariu foarte scurt legat de Up in the Air: “bravo”. Travers apreciaza in primul rand cat de potrivit este filmul pentru vremurile actuale si cat de bine surprinde diverse fatete ale perioadei.

Verdictul KoolHunt.ro

Pe scurt, Up in the Air este exact genul de film de care am avut toti nevoie in vremurile tulburi de anul trecut. O satira deosebit de dura si reusita la adresa societatii si timpurilor in care traim, travestita intr-un costum de umor negru si mult suflet. George Clooney livreaza unul dintre cele mai bune jocuri actoricesti ale sale, iar Vera Farmiga si Anna Kendrick sunt surprinzator de bine alese pentru rolurile celor 2 personaje feminine, demonstrand inca o data talentul extraordinar al regizorului Jason Reitman.

16 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*