Home » Filme

V/H/S 2 – E ca primul, dar cu 2 in capat

28 September 2013 scris de Niciun comentariu

VHS-2-poster

[Titlu in limba romana: V/H/S/2]

KoolRank: 6/10

– atmosfera & entertainment: 7/10

– regie: 6.5/10

– actori: 5/10

– scenariu: 5/10

– montaj: 6/10

Nota IMDb: 6.3/10

A trecut un an de la primul V/H/S si inca imi aduc aminte destul de bine cele cinci filme. Partea a doua ne aduce inca patru “casete”, pline de chestii ce te fac sa iti ridici o spranceana. Filmul are momente si momente, dar atunci cand incepi sa razi la un film horror iti dai seama ca ceva nu e chiar in regula. Asteptarile erau destul de mari, tinand cont ca regizorul unui segment este chiar Eduardo Sanchez (The Blair Witch Project) – de la care putem spune ca a pornit nebunia filmelor found footage, desi Cannibal Holocaust a fost primul.

Regie: Simon Barrett, Jason Eisener An: 2013
Actori: Lawrence Michael Levine, Kelsy Abbott, Adam Wingard Genul: groaza, thriller

Buna, ti-am pus o camera video in loc de ochi, s-ar putea sa vezi chestii…

La fel ca la prima compilatie avem povestea de baza care tine locul de banda adeziva de o foarte proasta calitate si face legatura intre cele patru scurt metraje. Doi detectivi particulari sunt in cautarea unui student care este dat disparut de mama sa. Fara a o lua pe drumul cel lung, cei doi ajung la casa baiatului unde gasesc casete imprastiate si un filmulet cu tipul disparut. El spune ca daca te uiti la casete intr-o anumita ordine, chestii nasoale or sa se inample. Dam drumul la prima caseta – Phase I Clinical Trials. Herman are norocul ca dupa un accident in care si-a pierdut ochiul, medicii sa ii implanteze o camera de filmat ce il ajuta sa vada. Pe langa faptul ca tot ce vede este inregistrat si nu va mai trebui sa aibe probleme cu memoria, camera mai are un bonus. Herman vede fantome. Fantome cu care el a trait pana acum in casa si chiar a impartit acelasi pat. Pam-pam-paaaam. Nu va zic cum se termina.

A ride in a park e segmentul care te va face sa razi si te va opri brusc din asta. Intreg filmul este filmat cu un go pro montat pe casca unui biciclist ce are ghinionul de a da peste un zombie, in timpul plimbarii de dimineata prin padure. Acesta este segmentul la care voi comenta mai mult mai in jos. Muscat si intors ca un zombie, vedem cum acesta ataca mai departe ajunga sa strice petrecerea unei fete. Simplu si cam atat.

Desi e al treilea din cele patru segmente, Safe Haven e sarea din bucate. Dorind sa filmeze un reportaj despre un cult mai aparte, o echipa cer permisiunea “tatalui” – initiatorul culului. Pana acum nimeni nu a avut accesa sa filmeze din interiorul casei lui. La locul faptei, echipa de filmare face turul de onoare pentru ca apoi iadul sa se dezlantuie: sinucideri in masa, copii otraviti – care apoi se trezesc si se uite ciudat la tine. Si nu il ultimul rand tatal care se arunca in aer. A si sa nu uitam de nasterea anticristului de la sfarsit care foloseste uterul sotiei producatorului ca portal din adancurile iadului. Ultimul fragment o cursa pe caruselul epilepsiei. O joaca de copii se transforma intr-un cosmar cand casa este asaltata de extraterestii. Totul fiind filmat de pe spatele unui caine. Atentie sfarsit trist.

Revenim in casa cu detectivii si filmul se termina cu un mare semn de intrebare. Ce am vazut a fost prima reactie. Sunt curios care e a voastra.

Cand liderul unui cult te cheama la el acasa, crede-ma nu e de bine

Acum sa dam cu pietre. Prima partea are ceva bun, dar imi pun intrebarea de ce fantomele au inceput sa reactioneze abia dupa ce le vede? De ce nu si inainte. Al doilea segment m-a dezamagit. Unu pentru ca e cu zombies si ideea este foarte ieftina, desi pe cat de simpla ideea cu un zombie point of view pe atat de originala, nimeni nu a mai facut asta. Doi, regizorul segmentului este Eduardo Sanchez, unul din cei care au adus in cosmarurile noaste Blair Witch project. As fi vrut ceva mai mult de la el. In plus momentul in care zombie-ul moare, a murit si o mare parte din mine. Direct in inima m-a lovit si nu de bine. Moartea zombie-ului este o insulta la tot ce s-a facut pana acum cu zombies.

Safe Haven a castigat premiul audientei in aceasta seara. Creativitate, actor bun care sa atraga atentia, poveste cu schepsis. Totul a fost la locul lui. Gareth Evans a mentinut bara sus acolo unde tot e a ridicat-o cu The Raid. Ultima parte este un exercitiu de rabdare. Daca nu va deranjeaza sunetele aleatoriu si lumini in fata, multe lumini in fata, atunci cu siguranta miscarea de camera va va face sa intoarceti capul sa vedeti mai bine. O camera go pro prinsa de spatele unui caine nu e tocmai fizica nucleara, dar nici inspiratie nu pot spune ca e. O alta problema pe care o am cu V/H/S e cu studentul care explica de ordinea in care trebuie vizionate casetele pentru a face ceva cool. De ce nu un video mai lung pus pe youtube si asa cel putin zece oameni ar fi muscat momeala si ar fi dezlantuit demonii. Sau numele filmului este ales ca vhs-urile nu se mai folosesc si arata foarte bine cand le bagi in cassette player? Aici mai au de lucrat.

Despre actori si regie ce se poate spune?

Astazi nu vorbesc despre actori, pentru ca nu prea am despre ce sa vorbesc. Trei dintre cele patru segmente au avut de la putini la foarte putini actori in ele si in plus filmele erau point of view, adica vedem ce vede personajul principal, deci daca nu era o oglinda in fata, nu cred ca s-a chinuit nimeni cu actoria. Epy Kusnandar trebuie mentionat pentru rolul tatalui din al treilea segment. Atunci cand vorbeste si isi muta privirea spre camera reuseste sa te faca sa te gandesti daca nu ai cumva ceva apa pusa la fiert. Nu stii la ce sa te astepti de la un om de genul. Epy a fost singurul remarcabil din tot filmul.

Problema mea e cu regizorii si scenaristii. Fiecare segment a avut momente in care ceva se intampla pentru ca trebuia sa se intample. Multe dintre ele le-ati putut citi mai sus. Cu bune, cu rele, antologia ar putea merge mai departe, aducand nume noi de fiecare data pentru ca cele doua filme V/H/S sunt undeva sus de tot pe lista filmelor indie si low budget. Vedem ce iese la anul ca doar ca dupa prima parte a venit ABC of Death. Acum dupa a doua parte a CASETEI UCIGASE (cea mai probabila traducere in romana),  asteptam ABC od Death 2.

Ce spun criticii despre V/H/S 2?

Parerile sunt impartite, criticilor le-a placut si nu prea V/H/S – partea a doua. Adevarul e ca daca luam filmul pentru ce ar trebui sa fie, adica patru filme scurte cu elemente horror, este reusit, daca luam pentru ce nu este: un lung metraj cu detectivi si storyline nu prea le-a iesit de data aceasta. Mare problema a fost segmentul cu zombie. Tuturor le-a placut a treia caseta, lasand pentru prima si ultima parte pareri diverse. Unii spun ca prima caseta a fost prea simpla ca fantome am tot vazut si nu se intampla mai nimic in tot segmentul. De exemplu Jordan Hoffman de la film.com spune ca “For people who really dig swish-pans that reveal freaky-looking ghouls staring right in the lens, this is for you. Other than the handful of jump scares, though, it’s rather forgettable”.

Majoritatea sunt de parere ca ultima caseta e destul de aleatoriu. Cu toate aceastea V/H/S 2 nu are o nota mare pe Metacritic. 47 din 100, din partea a 18 recenzii. Pe Rotten Tomatoes, filmul a inceput fresh, oprindu-se la 55% dintr-un total de 93 de recenzii.

Verdictul KoolHunt.ro

Mai scurt cu un film decat VHS, a doua parte nu reuseste sa inspaimante asa cum a facut-o primul, dar tot ar merita inca o parte. In plus imi da speranta ca daca imi voi achizitiona o camera Go Pro voi putea face filme. Filmul V/H/S/2 este o reclama destul de buna.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*